Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 11:02, 16 mar 2018

Zana napisał(a)
Witaj Anitko, już kiedyś byłam u Ciebie z krótką wizytą, ale dzisiaj urządziłam sobie prawdziwe buszowanie po Twoim ogrodzie. Jestem pod wielkim wrażeniem, stworzyliscie piękne miejsce. Przeczytałam cały wątek z przyjemnością, super że krasisz go wieloma zdjęciami. Teraz postaram się częściej u Ciebie bywać.

PS. Chętnie przygarnę eksmitowanego jeża.

Aniu, zapraszam częściej.

Jeże przygarnęła sąsiadka za ogrodzenia. Ale ona ma takiego psa, który boi się nawet kotów, a co dopiero jeża. Nieraz słyszę jak w nocy go wypuszczą jak szczeka przeraźliwie. Sąsiadka powiedział mi, że to jak spotka jeża, tylko szczeka, ale nie podchodzi. Nie są takie lękliwe. Nawet podchodziły w biały dzień do miseczek z wodą i karmą dla psa nie zważając, że stoimy 1,5 metra od nich. Pałaszowały, aż im się kolce trzęsły
Mam nadzieję, że nas też od czasu do czasu odwiedzą pomimo eksmisji.
Anitka 11:04, 16 mar 2018

Milka napisał(a)

O rany, masakra, na pocieszenie tylko jajo

Jajko dobrze, że się nie zgniotło, bo zapach chyba był by niezły. Na pewno leżało tam od końca grudnia
Anitka 11:08, 16 mar 2018

Milka napisał(a)

W swietnej kondycji bukszpany

Mam część ze starych, polskich sadzonek i one dobrze sobie radzą i o nie się nie boję. Ale najbardziej cieszą mnie te z obwódek, bo to nabytki, które szkółka sprowadzała z Holandii.
zawitka 11:11, 16 mar 2018

Widzę ze buksy masz też w dobrej kondycji ,to fakt ze te stare odmiany nie dają się tak choróbskom Ja też mam tylko kilka kupionych 2 lata temu a reszta to mojej hodowli
Anitka 11:14, 16 mar 2018

BKosimkArt napisał(a)
Kurde Anitko, u Ciebie to wszystko jest nienaganne, nie tylko bukszpany!
Przeogromnie mi się podobają Twoje rabaty! A kulkowy bonzai z jałowca (chyba) jest świetny. Kiedyś próbowałam zrobić i mi padł.. muszę kiedyś jeszcze spróbować.

Ten kulkowy jałowiec jest u mnie niezniszczalny. Był dwa razy przesadzany i za każdym razem myślałam, że padnie.
A czemu twój padł? Po formowaniu?
Anitka 11:21, 16 mar 2018

Kokesz napisał(a)

Mam też takie pole minowe
Teraz czeka mnie uformowanie bukszpana, którego posadziłam jesienią, nie wiem jak to zrobię, chyba będę nad nim fruwać.

Piękny masz ogród nawet zimą, jednak zimozielone dają fajny efekt i nie jest tak goło, jak w bylinowym, pozdrawiam

Renatko, to dobrze, że masz "miny". To znaczy, że ci ptaki wszystkich cebulek nie wygrzebały. Ja mam w tym kręgu bukszpany nie przycinane. Teraz za wcześnie i za duże ryzyko nadepnięcia na minę, a później gąszcz bylinowy.
Ale coś zimozielonego tam jest, więc nie narzekam.
Miał okres, że narzekałam, że mamy tyle zimozielonych, ale ma to też swoje plusy, więc coraz mniej narzekam.
Milka 11:30, 16 mar 2018

Anitka napisał(a)

Mam część ze starych, polskich sadzonek i one dobrze sobie radzą i o nie się nie boję. Ale najbardziej cieszą mnie te z obwódek, bo to nabytki, które szkółka sprowadzała z Holandii.

Moje stare 20-letnie bukszpany też nie do zdarcia. Z nich robię nową obwodkę. One maja inne listki, mniejsze, bardziej owalne.
Anitka 11:32, 16 mar 2018

BKosimkArt napisał(a)
Kurde Anitko, u Ciebie to wszystko jest nienaganne, nie tylko bukszpany!
Przeogromnie mi się podobają Twoje rabaty! A kulkowy bonzai z jałowca (chyba) jest świetny. Kiedyś próbowałam zrobić i mi padł.. muszę kiedyś jeszcze spróbować.

Basiu są też naganne widoczki
Kosodrzewina na pniu złapała późną jesienią choróbsko. Szkoda, bo już spora jest. Wydaję mi się, że to osutka, ale może ktoś potwierdzi moje podejrzenia lub podsunie inną diagnozę. Czekam z opryskiem na lepszą pogodę.

Anitka 11:34, 16 mar 2018

Milka napisał(a)

Moje stare 20-letnie bukszpany też nie do zdarcia. Z nich robię nową obwodkę. One maja inne listki, mniejsze, bardziej owalne.

Nowa obwódka na miejsce tej co zachorowała przy chortensjach?
Kokesz 11:37, 16 mar 2018

Ja ma taki wielki zdobyczny krzaczor, który rósł sobie od zawsze na nieużywanej działce.
Miałam na niego oko już od dłuższego czasu a od jesieni zamieszkał u mnie
Żal mi się go zrobiło więc go adoptowałam
Tylko taki poczochrany, musi iść do fryzjera