Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Na huśtawce miło płynie czas... 22:59, 17 lis 2017

Do góry
Szalejecie dziewczyny , u mnie niestety stipa przemarza, tylko raz przezimowała , w tym roku nie zrobiłam wysiewu to nie miałam mimo, ze gdzie niegdzie były siewki to suma sumarum znikły .
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 20:48, 17 lis 2017

Do góry
sylwik69 napisał(a)

To duże okno to kuchnia,jest połączona z salonem i zajmuje cały zachodni-prawy bok domu.Tam będzie mały tarasik Jeśli chodzi o rabatki przy ścieżce wejściowej to róże odpadają...myślałam o danice lub lawendzie z trawami,tutaj praży cały dzień.To muszą być niezawodne rośliny

To lawenda będzie mieć raj mam przy tarasie - przy skalniaku i faktycznie w słońcu rośnie niesamowicie
To już jakiś pomysł jest ....lawenda ,trawy( stipa ? Albo turzyce ? ? i coś zimozielonego by sie przydało ( kulki bukszpany ,danici ,albo jakieś na pniu sosenki ? )
Na huśtawce miło płynie czas... 20:26, 17 lis 2017

Do góry
Co u Ciebie na huśtawce, zimno, nie posiedzimy. Mówicie o trawach, mi jakoś ta stipa nie przypadła do gustu, mam aż 2 sztuki, taka leżąca na rabacie. Podoba mi się na innych rabatach na forum jak oglądam fotki.Jestem ciekawa Twojej rabaty tulipków.
Na huśtawce miło płynie czas... 15:34, 17 lis 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)

To wyobraź sobie ile ja miałam siewek stipy z 120 sztuk.
Wysiewa się wszędzie, a ja wszędzie nie chcę jej mieć. Wyrywam siewki, bo później jak się rozrośnie to trudno ją wyrwać, spore kępy z dużymi korzeniami.

Planowałam, żeby stipa rosła kępami, a ona się tak wysiała, że te małe siewki wyglądają niemal jak młody trawniczek. W jednym miejscu po prostu przekopałam haczką. W przyszłym sezonie przypilnuję ten moment kiedy będzie miała nasiona. W tym roku zbierałam do koperty, ale pewnie nie będą mi wcale potrzebne.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:31, 15 lis 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)
widzę prostowanie rabat ) znaczy słabo widzę bo szersze kadry by się przydały żeby to można było łatwiej ogarnąć)

a co do stipy ...to u mnie przesadzanie wiosenne / późnowiosenne siewek sie udawało bez problemu. Jesienne jest kiepskie.
Własciwie mam takie obserwacje że u mnie stipa jest dwuletnia , podobnie jak amazon mist frosted curls ....na mojej glinie po drugim sezonie nie przezywa zimy zwyczajnie gnije/schnie...nie wiem czy długo wytrwam z ciagłym jej uzupełnianiem

Na wiosnę pokażę efekty jak już ścieżkę zmienię ... będzie wówczas wyraźnie widać zmiany a jak stipa mnie wkurzy to wymienię ją na coś innego ... a co do AM to mam nadzieję, że przeżyje bo jak nie to mój zestaw AM + szałwia straci rację bytu ... a tego bym nie chciała
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:18, 13 lis 2017
Do góry
widzę prostowanie rabat ) znaczy słabo widzę bo szersze kadry by się przydały żeby to można było łatwiej ogarnąć)

a co do stipy ...to u mnie przesadzanie wiosenne / późnowiosenne siewek sie udawało bez problemu. Jesienne jest kiepskie.
Własciwie mam takie obserwacje że u mnie stipa jest dwuletnia , podobnie jak amazon mist frosted curls ....na mojej glinie po drugim sezonie nie przezywa zimy zwyczajnie gnije/schnie...nie wiem czy długo wytrwam z ciagłym jej uzupełnianiem
Życie w wiejskim ogrodzie 18:03, 11 lis 2017

Do góry
Mireczko witaj Mam słabość do traw i z każdym następnym sezonie jest ich coraz więcej. Stipa Ci nie zakwitła ? To dziwne bo ona rośnie jak szalona, a przynajmniej u mnie Mam z ubiegłego sezonu sadzonki bo mi ładnie przezimowały pod zaspą i te pierwsze zakwitły ale i pierwsze się zestarzały. Siana w tym roku też dała radę ale dużo później zakwitła. Mam też wiele samosiejek ale te raczej w powijakach bo maleństwa.
Bergenie w odmianach harzkristall i herbstblüte zawsze kwitną o tej porze aż do grudnia, u nich to normalka.

Agnieszko bardzo dziękuję za słowa uznania. Przed chwilą byłem u Ciebie i ciekaw jestem nowych zmian.
Życie w wiejskim ogrodzie 17:42, 11 lis 2017

Do góry
Witaj Przemku☺Trawy ci jak zwykle pięknie kwitną.U mnie stipa nie zakwitła, a u Ciebie pięknie ,nawet Bergenia ci teraz zakwitła .
Na zielonej... trawce :) 13:01, 07 lis 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)

Angelika co to jest to czerwone? Pierwszy raz u Ciebie to widzę

Wrzosowisko piękne ma jeszcze kolory, lawenda obficie kwitnie Ciekawe jak będzie z moją za rok.

Czy Ty stipę sadziłaś czy Ci się wysiała?

Jak sprawdza Ci się sadzarka? Kurcze może bym kupiła to trochę oszczędzę moje stawy.

Mirella to berberysy admiration - na wiosnę musze je ciachnąc w kulki, bo dzieci mi tu biegają często, a one dość podatne na złamania i troche nieforemne się zrobiły parę razy to miejsce przewinęło się na wątku

Stipa była sadzona, ale część sama się wysiała

Sadzarka była dość badziewiata - kosztowała tylko 5 zł - miała drewnianą rączkę i po trzystu paru sztukach cebul wkręty przy tej rączce się dość mocno wyrobiły i na końcu wypadły (mimo wkręcania kilkukrotnego) i zagineły w czeluściach ogrodowych, także ogólnie polecam ale z plastikową lub metalową rączką

miałam takie coś, choć moja na mniej porządną wyglądała

https://www.google.pl/search?q=sadzarka+do+tulipan%C3%B3w&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjWuczys6zXAhVILhoKHRxMDacQ_AUICigB&biw=1366&bih=659#imgrc=3ZdLCQlzM2qthM:
Ogródek Iwony II 12:29, 05 lis 2017

Do góry
Już drugi dzień słoneczko świeci.
Jak to dobrze w słońcu popatrzeć na ogród...
Wczoraj dostałam trochę cebulek tulipanów. Taka mieszanka różnych, posadzę na bylinową rabatę w kocimiętkę.

Listonosz przyniósł mi kopertę od Gosi Margo z nasionkami stipy. Do parapetowego siani zimą.
Widziałam kilka siewek stipy na rabatach. Po raz pierwszy. Ciekawe, czy przezimują. Dwuletnia stipa mi zakwitła. Wiosną już powyrywam. Roczna niestety nie. Jak przezimuje mi, to będę się cieszyć.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:31, 04 lis 2017

Do góry
Magleska napisał(a)
Ten klon jest cudowny ,jego kolor mnie urzekł ....no i oczywiście stipa .....cudo
I super miejscówka z brzozami i ogniskiem

Klon przepięknie się Przebarwil.Taka żywa soczysta ognista czysta czerwien.
Stipy mam dziś pełno wszędzie bo dosadzilam cebula aż... 70 ale tym razem to była przyjemność bo ziemia jak gabka cEmu tak nie było. Rok temu kiedy było ich 500 i wtedy poleglam
Z miejscówki pod brzozami chętnie korzystamy dIekue za miłe slowa
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:22, 04 lis 2017

Do góry
Ten klon jest cudowny ,jego kolor mnie urzekł ....no i oczywiście stipa .....cudo
I super miejscówka z brzozami i ogniskiem
Na huśtawce miło płynie czas... 16:20, 31 paź 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)

Nie strasz! Bo mi się stipa przestanie podobać i co wtedy? A planowałam zachować minimalizm również w doborze traw, żeby między różami nie było naciepielone różnych różności Ogólnie z pięciu małych sadzonek mam teraz stipę w prawie każdym miejscu. Nie rozumiem skąd to narzekanie, że wymarza i trzeba wiosną kupować nową.

To wyobraź sobie ile ja miałam siewek stipy z 120 sztuk.
Wysiewa się wszędzie, a ja wszędzie nie chcę jej mieć. Wyrywam siewki, bo później jak się rozrośnie to trudno ją wyrwać, spore kępy z dużymi korzeniami.
Na huśtawce miło płynie czas... 13:21, 31 paź 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Przypomnij sobie jak pisałam, że wyrywałam siewki stipy i werbeny
Teraz u Ciebie podobna sytuacja z wysianiem.

Nie strasz! Bo mi się stipa przestanie podobać i co wtedy? A planowałam zachować minimalizm również w doborze traw, żeby między różami nie było naciepielone różnych różności Ogólnie z pięciu małych sadzonek mam teraz stipę w prawie każdym miejscu. Nie rozumiem skąd to narzekanie, że wymarza i trzeba wiosną kupować nową.
Tu ma być ogród :) 15:08, 30 paź 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Twoje foto tulipanowe gdzieś mignęło mi w necie, że zwyciężyło (tylko nie pamiętam gdzie) - zasłużenie zresztą bo fiolety z pomarańczami to hit sezonu modowego więc ogrodowo wpisałaś się w niego znakomicie

Brzozowa cudnie Ci wyszła, stożki i kulki bardzo ładnie spięły całą rabatę - ślicznie jest

Jak je mieszałam to nawet nie byłam świadoma tych modowych trendów, ale wiedziałam, że może to wyjść fajnie jak w kwietniu podczas pobytu w Anglii w ogrodach królewskich zobaczyłam to

Co do brzozowej, to zobaczymy czy stipa przeżyje i rozchodniki się ukorzenią.
Ogródkowe perypetie:) 14:55, 30 paź 2017

Do góry
przyjrzałam się zdjęciom i coś tam widzę już.
Ale i tak napisz czy pęcherznice zacieniąją?- dlatego rozchodniki tam nie chcą rosną i stipa?
Ile tam jest metrów długości do huśtawki?

Kosówy są tam ładne?
A ziemia jest przerosnięta korzeniami pęhrzechnic?
bardzo ostra jest ta skarpa?

Ogródkowe perypetie:) 11:44, 30 paź 2017

Do góry
Sylwia ja mam za małą skarpę na coś takiego. Przestrzeń na rośliny ma raptem 80 cm licząc od pęcherznic do gabionu. Nic na tym nie zrobisz. Na wiosnę muszę wykopać rozchodniki, bo tam nie rosną.. no proszę ciekawe dlaczego. I znowu zostają same kosodrzewiny. I puste miejsca. Nawet stipa tam się nie chce uchować
Może berberysy dam.. tylko przekopię tą glinę jeszcze bardziej z ziemią.
Mówimy o części koło oczka bo ta część od huśtawki to już inna bajka.
W moim małym ogródeczku - Dorota 23:06, 29 paź 2017

Do góry
Stipa musi miec dobry drenaz nie lubi korzeni miec w wodzie bo gnija jak jesien mokra i zlapie mocny mroz wtedy wymarzaja. To jest pierwszy powod ze nie zimuja, trzeba ja okryc na zime jak jest mloda, starsze zimuja. Nie scinac na zime.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:19, 29 paź 2017

Do góry
Anna_ogrodniczka napisał(a)
Dorotko co to masz za trawę na ostatniej stronie na zdjęciu z dwoma latarenkami?
Śliczne zdjęcie i pięknie się prezentuje ta trawa
Ta trawa to stipa inaczej ostnica. Zazwyczaj jest jednoroczna, ale zdarza się, że przezimuje w gruncie. Ta właśnie przezimowała, widzisz między kostkami wysiała się i są nowe sadzonki. Na tych zdjęciach są stipy, które same się wysiały i je popikowałam.

Elinkowy ogród 18:06, 28 paź 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

A zmieści Ci się tam cokolwiek? Umbry tam masz...

ps. Te cisy zbrązowały bardzo... żyją wogóle?

Dzieki ze znalazlas chwile...

Rzeczywiscie miejsca za wiele tam nie ma i wg ogrodniczych przykazan powinna byc tylko bergania i cisy ale.... Wiesz jak jest ....
Wyszlo mi to troche wszystko ciemne i takie bez ruchu dlatego myslalam zeby cos drobnego tam dac dla rozluznienia i nadania lekkosci, ruchu i rozjasnienia troche.
Myslalam o trawce ale nie wiem jaka moze stipa?

Cisy ... Zyja wg mnie srodek zielony, korzenie biale moze to ten brak fosforu o ktorym pisze Mazan.

Jak sie upre zeby cos dac za bergenie to co bys mi polecila?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies