Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 15:20, 30 lis 2017

makadamia napisał(a)
Ja też bym z cisów kolumnowych zrezygnowała.

Tak masz rację i z miskantów też, Asia Margerytka zaproponowała sosny na pniu i ten pomysł jest moim zdaniem super
eVka 15:20, 30 lis 2017

Magleska napisał(a)
Nie umiem doradzić ...... nie mam wyobraźni jak nie widzę na żywo lub na fotkach

Ja też głupieję, ale powoli coś kombinujemy wspólnymi siłami i do wiosny wykluje się konkret
eVka 15:26, 30 lis 2017

Anda napisał(a)
Effko, witam sie u Ciebie Trafilam na dyskusje dotyczaca planowania i czytam z podziwem. Same fajne pomysly Ktory wybrac oto jest pytanie
Od siebie dorzuce, ze miskanty rosna bardzo duze i sadzenie ich pomiedzy rozami, ktore tez duze urosna, moze byc ryzykowne. Po paru latach miskanty bedziesz musiala dzielic, bo zaczna lysiec od srodka. Jest to przedsiewziecie wymagajace duzej sily a co za tym idzie i miejsca. Roze beda Ci w tym przeszkadzac. Moze warto by bylo zastanowic sie nad innym rodzajem trawy, np. Stipa calamagrostis 'Algäu'. To trawa, ktora szybko rusza i zaczyna kwitnienie w lipcu, a kwitnie coraz to nowymi "kwiatami" az do teraz

Anda napisał(a)
To dodam jeszcze, ze ta stipa o ktorej pisalam, to zimujaca jest

Witam Cie serdecznie w moich ogrodowych progach. Super, ża zajrzałaś
Utwierdzasz mnie w przekonaniu, że miskantom na tej rabacie mówię bye bye
Stipy, o których piszesz są przeprzepiękne, takie niezobowiązujące, lekkie, cudo. Nie znałam ich wcześniej. Stipa, która zreszta mam w ogrodzie kojarzy mi się tylko z pony tails.
Tak jak napisąłam chwile wcześniej zaczyna mi się klarowac zupełnie nowy obraz tej rabaty, nie taki ułożony symetryczny, ale z różami w frmie akcenty tylko, sosnami szczepionymi na pniu i stipą plus lawenda i buks jako opaska. Muszę jeszcze mocno przemyśleć jak by to miało wyglądać bo asymetryczne układy zupełnie mi nie wychodzą, no nie umiem narysować za nic w świecie. Musze jakieś inspirki na pincie poogladać, może się natchnę.
Pozdrawiam i zaraz lece do Ciebie oglądać i się inspirować
eVka 15:28, 30 lis 2017

Kasia_CS napisał(a)
A ja tylko dodam, ze moje podlinkowane zdjęcie to tylko propozycja Larissy jako alternatywy dla róży Bonica i nie proponuje ML

Piękna na Larissa, taka romantyczna i pasuje do lawendy i stipy no i kulek sosnowych na pniu hmmm.
eVka 15:29, 30 lis 2017

Zaraz zabiorę się za rysowanie
eVka 15:59, 30 lis 2017

Jak sobie przeliczyłam ilośc róż jakie musiałabym kupić przy pierwotnym założeniu, to nawet spore formy sosen szczepionych na pniu się opłaca kupić.
Margerytka40 16:07, 30 lis 2017

No to teraz masz nad czym myśleć
Bogdzia 16:48, 30 lis 2017

Uwaza sie ze sosny to dobre towarzystwo dla rh ale ja nie przepadam za nimi , dokąd były młode było ok ale im starsze tym więcej igieł sypią jesienią ,podobnie swierki (poza serbskimi) mnie to bardzo denerwuje bo wszystko igłami przysypane, wole lisciaste.
mrokasia 17:29, 30 lis 2017

Kurka, nie nadążam z czytaniem... tyle propozycji i pomysłów . Zaraz idą poczytać o tej stipie co to ma zimować .
Jestem strasznie ciekawa na czym stanie .
eVka 17:50, 30 lis 2017

Bogdzia napisał(a)
Uwaza sie ze sosny to dobre towarzystwo dla rh ale ja nie przepadam za nimi , dokąd były młode było ok ale im starsze tym więcej igieł sypią jesienią ,podobnie swierki (poza serbskimi) mnie to bardzo denerwuje bo wszystko igłami przysypane, wole lisciaste.

Witaj Bogdziu, miło że zaglądnęłaś do mnie. Mam już dwie sosny i myślę nad urządzeniem kolejnych, może szlachetnych odmian, wolniej rosnących i mniej ogołacających się od dołu.
Na rabatach za domem posadziłam w tym roku sosny Thunberga "Ogon" oraz skośny bośniackie. Piękne są i nie rosną wielkie. Może pójdę w takie odmiany, bo rzeczywiście ryzyko iść w sosny zwyczajne lub czarne. Mi ze brzozy doorenbos gdzieś upchnę co by maślaczki były pozdrawiam
P.S. Jak tak dalej pójdzie będę musiała zmienić nazwę ogrody na sosnowy