Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:06, 30 lis 2017

Do góry
Effko, witam sie u Ciebie Trafilam na dyskusje dotyczaca planowania i czytam z podziwem. Same fajne pomysly Ktory wybrac oto jest pytanie
Od siebie dorzuce, ze miskanty rosna bardzo duze i sadzenie ich pomiedzy rozami, ktore tez duze urosna, moze byc ryzykowne. Po paru latach miskanty bedziesz musiala dzielic, bo zaczna lysiec od srodka. Jest to przedsiewziecie wymagajace duzej sily a co za tym idzie i miejsca. Roze beda Ci w tym przeszkadzac. Moze warto by bylo zastanowic sie nad innym rodzajem trawy, np. Stipa calamagrostis 'Algäu'. To trawa, ktora szybko rusza i zaczyna kwitnienie w lipcu, a kwitnie coraz to nowymi "kwiatami" az do teraz
Na huśtawce miło płynie czas... 23:05, 28 lis 2017

Do góry
Mi się stipa calamagrostis nie spodobała. Była ładna na początku sezonu i jak tylko wypuściła kłoski. Potem się cała rozłożyła, wycięłam kłoski i zostały po nich sterczące kikuty i tak do teraz. Planuję eksmitować na wiosnę.
Natomiast zwykła stipa i u mnie wysiewa się na potęgę. Ona po dwóch sezonach się rozrasta i też się pokłada, wtedy wywalam te stare kępy i przesadzam podrosnięte siewki. Jest do opanowania, w przeciwieństwie do werbeny jej to już chyba nie chcę w ogrodzie - tylko w zębach jej w tym roku nie miałam...
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:32, 28 lis 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Wydaje mi się,że tak będzie ok ale może jeszcze ktoś mądrzejszy Ci podpowie. Trawy jakieś ale takie bardzo zwiewne i niewysokie możesz pomiędzy rabatowe dać. Nie wiem czy stipa by tam miała dobrze. Podoba mi się zestawienie róż z takimi trawami.

O widzisz super pomysł, dziękuję Ci bardzo
Jejku jak ja wytrzymam do wiosny!!! Muszę teraz przywieźć igliwie leśne, korę sosnową, obornik i przekopać, żeby wiosną rodki wsadzić.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:14, 28 lis 2017

Do góry
effka napisał(a)

Masz rację, teraz jak patrzę na ten rysunek nie ma co zasłaniać trawami. Chyba zostawię tak jak jest w ostatniej wersji z lawensą i żywopłotem choinkowe. Sosny rosną kawałek od granicy działki więc te choiny uzupełnia tą wolną przestrzeń.

Wydaje mi się,że tak będzie ok ale może jeszcze ktoś mądrzejszy Ci podpowie. Trawy jakieś ale takie bardzo zwiewne i niewysokie możesz pomiędzy rabatowe dać. Nie wiem czy stipa by tam miała dobrze. Podoba mi się zestawienie róż z takimi trawami.
Zakręcony ogród 11:19, 28 lis 2017

Do góry
effka napisał(a)

Chyba że tak, tylko kulki ew. małe trawki a'la stipa i grys.

Myślałam o pasie na przemian większe trawy -ML i kulki jak na przykład u Martiki (nie potrafię zalinkować gapa )
Zakręcony ogród 10:51, 28 lis 2017

Do góry
DorKa napisał(a)
No dobra przekonałyście mnie dziewczyny poszerzę i miejsce dla hortek zrobię. Tylko dla troszkę mniejszych niż limki. A taki wąski kawałek też by się przydał bo podobają mi się fragmenty samymi z kulkami i trawkami.Przysiąde w weekend i spróbuje pomyśleć nad roślinkami.
Miłego dnia

Chyba że tak, tylko kulki ew. małe trawki a'la stipa i grys.
Życie w wiejskim ogrodzie 22:35, 26 lis 2017

Do góry
Mirko W doniczkach mam samosiejki FC przesadzone z rabat, w gospodarczym będą miały idealne warunki do zimowania, na wiosnę przytnę i będzie jak znalazł.
Ja osobiście nie próbowałem przezimować Pegasusa, dziewczyny tak ale im się nie udało. Ciekawe co u Ciebie z tego eksperymentu wyjdzie ?
Od dawna za mną chodziły te drzewa, ostatni dzwonek na zakupy. Zamawiałem w sieci, sam nie wiedziałem czego się spodziewać bo na zdjęciach wszystko piękne i wypasione a jak przyjdzie paczka to różnie bywa ale ładne sadzonki dostałem a do tego w rozsądnej cenie.

Paweł Cieszę się że i Tobie przypadła do gustu. Wczoraj przerzuciłem przez siebie 6 ton tego dobrodziejstwa a dziś leżę i kwiczę.

Madziu Miejsca za domem nie brakuje, tam pójdą te drzewka według planu. Mówisz że apetyt jest a miejsca brak ? Trzeba poszerzyć działkę i po problemie
Dzięki, buziaki dla Ciebie

Elu Stipę sieję każdego roku w domu na przełomie marca/kwietnia. W drugiej połowie maja ukorzenione sadzonki idą na miejsca docelowe na rabatach. Ich zimowanie zależy od wielu czynników, najlepiej je czymś okryć/ wiązać by nie były narażone bezpośrednio na niskie temperatury. W tym roku przeżyły mi prawie wszystkie sadzonki stipy bo przykryte były ogromną zaspą śnieżną, w ubiegłym roku śniegu nie było i wszystkie zmarzły. Stipa się również wysiewa, gdy nie wypielisz wiosną tych małych igiełek późną jesienią zakwitną.
To bardzo ładna trawa, zwiewna i subtelna ale i problematyczna pod względem zimowania. U mnie w ogrodzie gości od paru lat i nie zamierzam z niej rezygnować.
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:58, 24 lis 2017

Do góry
w niebieskim ML
dalii tu już nie posadzę, za ciasno

Głogownik Red Robin już tylko w fazie zielonej
liści u mnie nie gubi
chcę go wyprowadzić na wysokość rynny, będzie podpora dla ciężkich miskantów Cosmopolitan

stipa nadal zielona

i zaraz tylko zimozielone kulki będą zdobić i cieszyć
Na huśtawce miło płynie czas... 20:01, 21 lis 2017

Do góry
Ewik napisał(a)
Szalejecie dziewczyny , u mnie niestety stipa przemarza, tylko raz przezimowała , w tym roku nie zrobiłam wysiewu to nie miałam mimo, ze gdzie niegdzie były siewki to suma sumarum znikły .

Ewa, moja stipa zeszłoroczna przezimowała i w tym roku tak właśnie wysiała się na potęgę. W zasadzie jestem przerażona jej mocą Generalnie podoba mi się, ale jak będzie taka ekspansywna i nie do opanowania, to być może podmienię na inną.
Mam też inną stipę, którą mi polecałaś, pamiętasz? Calamagrostis (o ile nie przekręciłam nazwy). Nie poszalał za bardzo w tym pierwszym sezonie, ale czekam co pokaże za rok. Może być z niej dobry zamiennik dla pony tail.
Na huśtawce miło płynie czas... 19:58, 21 lis 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Co u Ciebie na huśtawce, zimno, nie posiedzimy. Mówicie o trawach, mi jakoś ta stipa nie przypadła do gustu, mam aż 2 sztuki, taka leżąca na rabacie. Podoba mi się na innych rabatach na forum jak oglądam fotki.Jestem ciekawa Twojej rabaty tulipków.

No nie posiedzimy, tyłek zmarznie
Nie wiem co z tą stipą zrobię w przyszłym roku. Przecież nie może mi opanować całego ogrodu, a takie ma, jak widzę, zapędy
Na tulipki czekamy czekamy.... ale to jeszcze tyyyyle czasu...
Na huśtawce miło płynie czas... 22:59, 17 lis 2017

Do góry
Szalejecie dziewczyny , u mnie niestety stipa przemarza, tylko raz przezimowała , w tym roku nie zrobiłam wysiewu to nie miałam mimo, ze gdzie niegdzie były siewki to suma sumarum znikły .
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 20:48, 17 lis 2017

Do góry
sylwik69 napisał(a)

To duże okno to kuchnia,jest połączona z salonem i zajmuje cały zachodni-prawy bok domu.Tam będzie mały tarasik Jeśli chodzi o rabatki przy ścieżce wejściowej to róże odpadają...myślałam o danice lub lawendzie z trawami,tutaj praży cały dzień.To muszą być niezawodne rośliny

To lawenda będzie mieć raj mam przy tarasie - przy skalniaku i faktycznie w słońcu rośnie niesamowicie
To już jakiś pomysł jest ....lawenda ,trawy( stipa ? Albo turzyce ? ? i coś zimozielonego by sie przydało ( kulki bukszpany ,danici ,albo jakieś na pniu sosenki ? )
Na huśtawce miło płynie czas... 20:26, 17 lis 2017

Do góry
Co u Ciebie na huśtawce, zimno, nie posiedzimy. Mówicie o trawach, mi jakoś ta stipa nie przypadła do gustu, mam aż 2 sztuki, taka leżąca na rabacie. Podoba mi się na innych rabatach na forum jak oglądam fotki.Jestem ciekawa Twojej rabaty tulipków.
Na huśtawce miło płynie czas... 15:34, 17 lis 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)

To wyobraź sobie ile ja miałam siewek stipy z 120 sztuk.
Wysiewa się wszędzie, a ja wszędzie nie chcę jej mieć. Wyrywam siewki, bo później jak się rozrośnie to trudno ją wyrwać, spore kępy z dużymi korzeniami.

Planowałam, żeby stipa rosła kępami, a ona się tak wysiała, że te małe siewki wyglądają niemal jak młody trawniczek. W jednym miejscu po prostu przekopałam haczką. W przyszłym sezonie przypilnuję ten moment kiedy będzie miała nasiona. W tym roku zbierałam do koperty, ale pewnie nie będą mi wcale potrzebne.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:31, 15 lis 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)
widzę prostowanie rabat ) znaczy słabo widzę bo szersze kadry by się przydały żeby to można było łatwiej ogarnąć)

a co do stipy ...to u mnie przesadzanie wiosenne / późnowiosenne siewek sie udawało bez problemu. Jesienne jest kiepskie.
Własciwie mam takie obserwacje że u mnie stipa jest dwuletnia , podobnie jak amazon mist frosted curls ....na mojej glinie po drugim sezonie nie przezywa zimy zwyczajnie gnije/schnie...nie wiem czy długo wytrwam z ciagłym jej uzupełnianiem

Na wiosnę pokażę efekty jak już ścieżkę zmienię ... będzie wówczas wyraźnie widać zmiany a jak stipa mnie wkurzy to wymienię ją na coś innego ... a co do AM to mam nadzieję, że przeżyje bo jak nie to mój zestaw AM + szałwia straci rację bytu ... a tego bym nie chciała
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:18, 13 lis 2017
Do góry
widzę prostowanie rabat ) znaczy słabo widzę bo szersze kadry by się przydały żeby to można było łatwiej ogarnąć)

a co do stipy ...to u mnie przesadzanie wiosenne / późnowiosenne siewek sie udawało bez problemu. Jesienne jest kiepskie.
Własciwie mam takie obserwacje że u mnie stipa jest dwuletnia , podobnie jak amazon mist frosted curls ....na mojej glinie po drugim sezonie nie przezywa zimy zwyczajnie gnije/schnie...nie wiem czy długo wytrwam z ciagłym jej uzupełnianiem
Życie w wiejskim ogrodzie 18:03, 11 lis 2017

Do góry
Mireczko witaj Mam słabość do traw i z każdym następnym sezonie jest ich coraz więcej. Stipa Ci nie zakwitła ? To dziwne bo ona rośnie jak szalona, a przynajmniej u mnie Mam z ubiegłego sezonu sadzonki bo mi ładnie przezimowały pod zaspą i te pierwsze zakwitły ale i pierwsze się zestarzały. Siana w tym roku też dała radę ale dużo później zakwitła. Mam też wiele samosiejek ale te raczej w powijakach bo maleństwa.
Bergenie w odmianach harzkristall i herbstblüte zawsze kwitną o tej porze aż do grudnia, u nich to normalka.

Agnieszko bardzo dziękuję za słowa uznania. Przed chwilą byłem u Ciebie i ciekaw jestem nowych zmian.
Życie w wiejskim ogrodzie 17:42, 11 lis 2017

Do góry
Witaj Przemku☺Trawy ci jak zwykle pięknie kwitną.U mnie stipa nie zakwitła, a u Ciebie pięknie ,nawet Bergenia ci teraz zakwitła .
Na zielonej... trawce :) 13:01, 07 lis 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)

Angelika co to jest to czerwone? Pierwszy raz u Ciebie to widzę

Wrzosowisko piękne ma jeszcze kolory, lawenda obficie kwitnie Ciekawe jak będzie z moją za rok.

Czy Ty stipę sadziłaś czy Ci się wysiała?

Jak sprawdza Ci się sadzarka? Kurcze może bym kupiła to trochę oszczędzę moje stawy.

Mirella to berberysy admiration - na wiosnę musze je ciachnąc w kulki, bo dzieci mi tu biegają często, a one dość podatne na złamania i troche nieforemne się zrobiły parę razy to miejsce przewinęło się na wątku

Stipa była sadzona, ale część sama się wysiała

Sadzarka była dość badziewiata - kosztowała tylko 5 zł - miała drewnianą rączkę i po trzystu paru sztukach cebul wkręty przy tej rączce się dość mocno wyrobiły i na końcu wypadły (mimo wkręcania kilkukrotnego) i zagineły w czeluściach ogrodowych, także ogólnie polecam ale z plastikową lub metalową rączką

miałam takie coś, choć moja na mniej porządną wyglądała

https://www.google.pl/search?q=sadzarka+do+tulipan%C3%B3w&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjWuczys6zXAhVILhoKHRxMDacQ_AUICigB&biw=1366&bih=659#imgrc=3ZdLCQlzM2qthM:
Ogródek Iwony II 12:29, 05 lis 2017

Do góry
Już drugi dzień słoneczko świeci.
Jak to dobrze w słońcu popatrzeć na ogród...
Wczoraj dostałam trochę cebulek tulipanów. Taka mieszanka różnych, posadzę na bylinową rabatę w kocimiętkę.

Listonosz przyniósł mi kopertę od Gosi Margo z nasionkami stipy. Do parapetowego siani zimą.
Widziałam kilka siewek stipy na rabatach. Po raz pierwszy. Ciekawe, czy przezimują. Dwuletnia stipa mi zakwitła. Wiosną już powyrywam. Roczna niestety nie. Jak przezimuje mi, to będę się cieszyć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies