Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Nowalijka 13:17, 28 lis 2017

effka napisał(a)

Staram się
Co do zakwasu ile trzymałaś i ile razy dokarmiałaś przed pierwszym pieczeniem chleba?

Zakwas robiłam 5 dni i co 24 h dokarmiałam.
eVka 14:17, 28 lis 2017

Nowalijka napisał(a)

Zakwas robiłam 5 dni i co 24 h dokarmiałam.

Będzie coraz mocniejszy z dnia na dzień. Za miesiąc będzie już w sam raz
Trzymam kciuki za chlebek, będziesz piekarz numer jeden
Margerytka40 14:29, 28 lis 2017

effka napisał(a)

Myslisz? a nie będzie za płasko? Sosny kiedyś wielkie urosną u dołu łyse i będzie przestrzał a tam równolegale za sosnami mega ruchliwa ulica i przystanek autobusowy i chciałam trochę przesłonić podjazd. Chyba, że na granicy mojej działki posadzę choiny kanadyjskie jako przesłonę i wtedy lawenda z przodu a róże okrywowe od strony trawnika za ogrodowymi, o tak:

Wszystko zależy jakie rh posadzisz. Jak z tych dużych za kilka lat będziesz mieć z nich przesłonę. Ja właśnie tak u siebie planuję. Też mam sosny a za nimi ogrodzenie i ulicę a nawet skrzyżowanie ulic. U mnie rh mają stanowić jakby zimozielony żywopłot,te duże a przed nimi mniejsze rh.
eVka 14:52, 28 lis 2017

Margerytka40 napisał(a)

Wszystko zależy jakie rh posadzisz. Jak z tych dużych za kilka lat będziesz mieć z nich przesłonę. Ja właśnie tak u siebie planuję. Też mam sosny a za nimi ogrodzenie i ulicę a nawet skrzyżowanie ulic. U mnie rh mają stanowić jakby zimozielony żywopłot,te duże a przed nimi mniejsze rh.

Masz rację, teraz jak patrzę na ten rysunek nie ma co zasłaniać trawami. Chyba zostawię tak jak jest w ostatniej wersji z lawensą i żywopłotem choinkowe. Sosny rosną kawałek od granicy działki więc te choiny uzupełnia tą wolną przestrzeń.
eVka 14:54, 28 lis 2017

A rh chce duże posadzić takie jak mam po drugiej stronie podjazdu pod iglakami. U stóp tych dużych jako obrzeżenie rabaty sosnowej może azalie mniejsze.
Margerytka40 15:14, 28 lis 2017

effka napisał(a)

Masz rację, teraz jak patrzę na ten rysunek nie ma co zasłaniać trawami. Chyba zostawię tak jak jest w ostatniej wersji z lawensą i żywopłotem choinkowe. Sosny rosną kawałek od granicy działki więc te choiny uzupełnia tą wolną przestrzeń.

Wydaje mi się,że tak będzie ok ale może jeszcze ktoś mądrzejszy Ci podpowie. Trawy jakieś ale takie bardzo zwiewne i niewysokie możesz pomiędzy rabatowe dać. Nie wiem czy stipa by tam miała dobrze. Podoba mi się zestawienie róż z takimi trawami.
eVka 15:24, 28 lis 2017

Naprzeciwko planowanej rabaty jest rabata iglakowo-rodkowa.

Uzupełniona na jesień o żywopłot z dereni elegantissima jako przegrodę od sąsiada.
eVka 15:32, 28 lis 2017

Margerytka40 napisał(a)

Wydaje mi się,że tak będzie ok ale może jeszcze ktoś mądrzejszy Ci podpowie. Trawy jakieś ale takie bardzo zwiewne i niewysokie możesz pomiędzy rabatowe dać. Nie wiem czy stipa by tam miała dobrze. Podoba mi się zestawienie róż z takimi trawami.

O widzisz super pomysł, dziękuję Ci bardzo
Jejku jak ja wytrzymam do wiosny!!! Muszę teraz przywieźć igliwie leśne, korę sosnową, obornik i przekopać, żeby wiosną rodki wsadzić.
Margerytka40 18:57, 28 lis 2017

Jeszcze teraz będziesz kopać? Zapowiadają już opady śniegu. Też powinnam jeszcze przekopać z obornikiem ten mój front ale chyba spasuję. Niestety obornik dostarczony dopiero teraz i wcześniej nie mogłam
eVka 19:09, 28 lis 2017

Margerytka40 napisał(a)
Jeszcze teraz będziesz kopać? Zapowiadają już opady śniegu. Też powinnam jeszcze przekopać z obornikiem ten mój front ale chyba spasuję. Niestety obornik dostarczony dopiero teraz i wcześniej nie mogłam

Zależy od pogody, zobaczę jak będzie w weekend, jak nie będzie mrozy i opadów to biorę się do roboty. Jak będzie padać lecę do lasu po ściółkę i tylko ją rozłożę wokół sosen. Obornik mam w miary świeży i chyba nie będę ryzykować z kopaniem, żeby nie spalić korzeni sosny. Nie wiem czy coś im grozi jak myślisz?