Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:31, 03 mar 2018

Do góry
Kojak napisał(a)
Reniu dla ciebie wszystko http://majawogrodzie.tvn.pl/262,z-rozami-w-roli-glownej--odc-545,odcinek.html
I jeszcze coś takiego https://naogrodowej.pl/prezent-dla-ogrodnika-_-ceramiczne-tabliczki-do-ziol/

dzięki wielkie

Pora ta zimę przegonić, więc wstawiam trochę kolorowych kwiatów

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 09:04, 03 mar 2018

Do góry
Irenko nawet sie nie rozgladalam czy juz zaczynaja, przypadkiem mi w oko wpadly,i mslalam, ze jeden jest dopiero na fotce zauwazylam, ze ich wiecej juz jest.

Kasya no z tego zwariowany swiat

noc juz o wiele cieplej tylko -3. Teraz juz sie zbiza do zera.No ale zeby nie bylo wesolo to jak cieplej to odrazu nam sniegu napadalo. Wiec w planie odsniezanie.

W stolowce ruch jak na marszalkowskiej

a ten do malego karmnika przychodzi nie wiemy co to za jeden. Nie moge mu porzadnej fotki zrobic, bo za daleko troche

i jeszcze troche rekodziela. Saszetka na pieluchy i chusteczki
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 08:56, 03 mar 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)

No i super, o to mi chodziło, będzie przepięknie

Teraz tylko niech wiosna przyjdzie

A w domu tak przywołuję
...uDany ogród 08:45, 03 mar 2018

Do góry
Milka napisał(a)
Świetna zima, no i grzejniki mnie ciekawią. Byla okazja się spotkać

Irciu zima potrafi być urocza, szkoda że tak mało śniegu było bo rośliny nie miały ochrony, ale co ma być to i tak będzie.
Mam nadzieję, że jeszcze będzie okazja do spotkania.
Kaloryfery są cudowne jeszcze przed metamorfozą, ale po będą takie

Ja jestem zachwycona Szczególnie do łazienki jest piękny ma 150 cm wysokości
...uDany ogród 08:18, 03 mar 2018

Do góry
Witajcie w kolejny mroźny dzień, dzisiaj już tylko -15
Mam serdecznie dosyć, a to zapowiadane ocieplenie nadchodzi bardzo powoli.
Dzięki tej wyżowej pogodzie mamy cudowne wschody słońca

i ogromne bóle głowy...
Zachody są równie piękne

a w nocy króluje łysy, co potęguje mróz

Kilka dni nie byłam na ogródku, bo ciągle jestem przeziębiona, ale musieliśmy wykorzystać ten mróz żeby pozbyć się zarośli ze środka stawu. W zeszłym roku ani razu tak nie zamarzł żeby po nim chodzić, w tym się udało

Teraz może nadchodzić wiosna wraz z nową soczystą zielenią, staw jest czysty

Życzę Wam miłego dnia!
Ogrodowy spektakl trwa ... 07:25, 03 mar 2018

Do góry
mira napisał(a)
Hej hej

Za tydzień ostre manerwy w ogrodzie więc szukam gdzie się da energii - podobno czosnek i imbir to eliksir

Ale się cieszę że byłam na tym spotkaniu

Ale lubilam ich, fajnie czas mrozow wykorzystujesz
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 07:00, 03 mar 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
u nas juz o mrozach, teraz tylko -1, slonko swieci, poszlam wiec rabatki ogladnac.

Krokusom sie mroz nie spodobal

Iryskom natomiast wcale nie przeszkadza

no i ta dam wypatrzylam pierwszego szafirka

no i takie zakupy poczynilam

Nie no...z którego roku to zdjęcia ??
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:33, 03 mar 2018

Do góry
mira napisał(a)

[img

Irenka a fiuu jaka focia - cudnie.

pozdrawiam

Cały luty słoneczny, a w fotkach światło najważniejsze. Dzieki Mira i też pozdrawiam.
Ukojenie 06:15, 03 mar 2018

Do góry
Raport pogodowy: temperatura tylko minus 11 st. C.

Plan na dzis - jesli odpusci bol po wczorajszym borowaniu zeba - jest taki:
- rozpikowac petunie i pelargonie
- posadzic zaszczepki z jedynej pelargonii, ktora przetrwala zime
- wysiac zolte pomidory

Petunie:

Pelargonie:
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 23:50, 02 mar 2018

Do góry
Słodkich snów i radosnej udanej soboty dla Was

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:23, 02 mar 2018

Do góry
Kochani mam prośbę o pomoc!
Mam do zagospodarowania skarpę. Do tematu podchodzę już trzeci rok (!) na razie z niewielkim efektem
W pierwszym roku usunęłam ze skarpy część starych już krzewów owocowych, przekopałam rosnącą tam trawę i walczyłam z chwastami m.in. podagrycznikiem. Ziemia była bardzo wyjałowiona. W drugim roku cała skarpa została ponownie skrupulatnie przekopana (wyciągałam z ziemi każdy kawałeczek kłącza podagrycznika) i dodany został kompost. Wtedy służyła mi m.in. jako przechowalnik do zakupionych lub rozmnażanych roślin. Jesienią ub. roku ścięty został olbrzymi orzech, który rósł częściowo na tej skarpie. Tuż przed zimą skarpa została przekopana z obornikiem. Teren przygotowany (no może jeszcze mączka bazaltowa na wiosnę przed przekopaniem pójdzie), nic tylko działać..
Teren wygląda tak:

zdjęcie zrobione z poddasza

Jako, że mam maleńki ogród (cała działka to 6a) traktuję tą skarpę jako kawałek odzyskanej ziemi pod nowe nasadzenia. Zatem nie chodzi mi o zadarnienie skarpy aby mieć święty spokój przed chwastami. Chcę tam stworzyć ładne rabaty, które cieszyły by oko cały sezon. U stóp skarpy jest trawnik z ławką i stolikiem a dalej taras. Nie do końca mam jednak pomysł na ich aranżacje
Pierwsze fundamentalne pytania:
1) Skarpa ma jakby dwa tarasy. Co dać u podstawy (wysokość od 20-80 cm) skarpy? Mam trzy pomysły:
- troszkę złagodzić stromiznę i obsadzić… (czym?) teraz jest ta wersja
- zrobić murek kamienny (nie wiem czy wtedy nie powstanie efekt kamiennej ściany)
- zasadzić obwódkę bukszpanową i prowadzić ją po łuku na wysokość tego tarasu (30-80 cm)
2) Nad skarpą jest droga, ale rzadko uczęszczana. Myślałam o żywopłocie (tuje, cisy, graby?), ale boję się że zabierze sporo miejsca i, że zacieni całą skarpę. Pomyślałam o bardziej sezonowym i zwiewnym żywopłocie a mianowicie z ML. Co o tym myślicie?
3) Czy sadzić jakieś drzewo u góry skarpy? Gdy rósł tam orzech ogród sprawiał wrażenie większego. Teraz jakby ogród się skurczył
Cały mój ogród leży na spadzistym terenie. Są miejsca, gdzie teren jest wyrównany ale całość ogrodu jest jakby kilkoma tarasami. Myślę, że linie rabat powinny być naturalne a nasadzenia lekko nieregularne tak jak w naturze ale z widoczną ingerencją ręki ogrodnika Jakie roślinki tam widzę? Hortensje, trawy, rozchodniki, żurawki, jeżówki, bukszpany, byliny…
Liczę kochani na Waszą pomoc Wszak wiosna jeszcze w uśpieniu a my już z letargu zimowego przebudzeni
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:06, 02 mar 2018

Do góry
Mam do zagospodarowania skarpę.
Teren wygląda tak:

Jako, że mam maleńki ogród (cała działka to 6a) traktuję tą skarpę jako kawałek odzyskanej ziemi pod nowe nasadzenia. Zatem nie chodzi mi o zadarnienie skarpy aby mieć święty spokój z chwastami. Chcę tam stworzyć ładne rabaty, które cieszyły by oko cały sezon. U stóp skarpy jest trawnik z ławką i stolikiem a dalej taras. Nie do końca mam jednak pomysł na ich aranżacje
Pierwsze fundamentalne pytania:
1) Skarpa ma jakby dwa tarasy. Co dać u podstawy (wysokość podnosi się od 0 do 80 cm) skarpy? Mam trzy pomysły:
- troszkę złagodzić stromiznę i obsadzić… (czym?) teraz jest ta wersja
- zrobić murek kamienny (nie wiem czy wtedy nie powstanie efekt kamiennej ściany)
- zasadzić obwódkę bukszpanową i prowadzić ją po łuku na wysokość tego tarasu (30-80 cm)
2) Nad skarpą jest droga, ale rzadko uczęszczana. Myślałam o żywopłocie (tuje, cisy, graby?), ale boję się że zabierze sporo miejsca i, że zacieni całą skarpę. Pomyślałam o bardziej sezonowym i zwiewnym żywopłocie a mianowicie z ML. Co o tym myślicie?
3) Czy sadzić jakieś drzewo u góry skarpy? Gdy rósł tam orzech ogród wydawał się większy. Teraz jakby ogród się skurczył

Cały mój ogród leży na spadzistym terenie. Są miejsca, gdzie teren jest wyrównany ale całość ogrodu jest jakby kilkoma tarasami. Myślę, że linie rabat powinny być naturalne a nasadzenia lekko nieregularne tak jak w naturze ale z widoczną ingerencją ręki ogrodnika Jakie roślinki tam widzę? Hortensje, trawy, rozchodniki, żurawki, jeżówki, bukszpany, byliny…
Liczę kochani na Waszą pomoc
Wszak wiosna jeszcze w uśpieniu a my już z letargu zimowego przebudzeni

Ogród Nebel 22:24, 02 mar 2018

Do góry
Zima, w moim ogrodzie...

Niestety - nie dysponuję, zbyt dobrym aparatem fotograficznym.
Szkoda?
Ogrodowe kreacje 22:12, 02 mar 2018

Do góry
Kupiłam dzisiaj w A....n praktyczny gadżet dla ogrodnika Podkładka pod kolana, przy pieleniu niezastąpiona rzecz
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:46, 02 mar 2018

Do góry

[img

Irenka a fiuu jaka focia - cudnie.

pozdrawiam
Ogród Nebel 21:39, 02 mar 2018

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Ale Ty zdolna jesteś Fajnie Ci te rózne ozdoby wychodzą no i podziwiam pomysłów i cierpliwości Zapewne też Ci to pomaga w przeciwnościach losu. Ale kolorki a kalina jak porzeczka ma owoce Pozdrawiam i pokaż jak tam ozdoby wychodza?

Danusiu, dziękuję za miłe słowa.
Zimą szukam sobie po prostu jakiegoś zajęcia...
Pozdrawiam z zimowego Gdańska
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:18, 02 mar 2018

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:15, 02 mar 2018

Do góry
Ciekawe jakie foty będą przy ładnej pogodzie, i nie wieczorem, bo te o 17.30 robione

dopiero teraz będzie widać na fotkach wszystkie niedoróbki i chwasty
Wśród brzóz i dębów 21:14, 02 mar 2018

Do góry
Nallar napisał(a)
Jaka to Peonia Basiu.

Peonia Katherine Fonteyn.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:12, 02 mar 2018

Do góry

A ta albo poluje, albo doopkę grzeje

i ogólnie ogrodowo, przy takich mrozach ogród czarno biały się zrobił

na szczęście już nie długo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies