Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:52, 26 maj 2019

Do góry
Podokienna nabrała masy.
Szałwia zaraz pęknie - jedna różowa si ostała Reszta przeszła mutację...

Miejski azyl 10:31, 26 maj 2019

Do góry
effka napisał(a)

Tak w sumie szałwia musi mieć słońce bo inaczej brzydko się pokłada i wyciąga.
Dzisiaj kupuję kastrę, dalej nie wiem czy brać okrągłą czy prostokatną. Ogród mam w liniach prostych i myślałam nad prostokątem. Hmmm

Jak podoba się prostokąt to brać i nie zastanawiać się!!!
Miejski azyl 12:44, 25 maj 2019

Do góry
Sima napisał(a)

Szałwie są piękne, też myślałam o nich - ale potrzebują pełnego słońca z tego co wiem.

Trzymam kciuki za oczko

Tak w sumie szałwia musi mieć słońce bo inaczej brzydko się pokłada i wyciąga.
Dzisiaj kupuję kastrę, dalej nie wiem czy brać okrągłą czy prostokatną. Ogród mam w liniach prostych i myślałam nad prostokątem. Hmmm
Pod bosymi stopami 13:19, 24 maj 2019

Do góry
Wani napisał(a)
Ewa a jakie siałaś kwiaty? Ja myślałam o klasyce : szałwia i jeżówka, może rozchodniki - na pewno nie będę co roku wysiewać...Są gdzieś stipy we Wro? Jakie ceny? Co do tychw markecie to dokładnie były takie jak piszesz, no i cena podobna - dobrze że poszłam sprawdzić bo chciałam brać.

Siałam jednoroczne, werbenę patag., mikołajki, czarnuszkę, bo zależy mi na lekkim zwiewnym charakterze tej brzozowej ścieżkorabaty.
Do tego stipa i mam nadzieję, że coś fajnego z tego wyjdzie. Z nasin wykiełkowały maluszki zobacze, czy w ogle w tym roku będą kwitnąc, pierwszy raz siałam i prosto do gruntu, bylejak rzucałam.
Stipy kupię przez neta, dużo taniej.
Pod bosymi stopami 13:13, 24 maj 2019

Do góry
Ewa a jakie siałaś kwiaty? Ja myślałam o klasyce : szałwia i jeżówka, może rozchodniki - na pewno nie będę co roku wysiewać...Są gdzieś stipy we Wro? Jakie ceny? Co do tychw markecie to dokładnie były takie jak piszesz, no i cena podobna - dobrze że poszłam sprawdzić bo chciałam brać.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:39, 23 maj 2019

Do góry
ren133 napisał(a)

A to dlatego, że ta rabata jest w tle świerków:

W brzozach rośnie trzcinnik Karl Foerster
Szałwia nemorosa SENSATION Compacta Bright Rose

Każdy zakątek ogrodu u Ciebie zachwyca! Bardzo fajnie te brzozy prezentują się w KF. Szkoda tylko że on tak łapie rdzę. Za szałwia muszę się rozejrzeć a tymczasem czekam na spektakl szalwiowo sesleriowy u Ciebie. Dziękuję Ci za zdjęcia ogrodu. Niesamowicie inspirują i poprawiają mi humor. Emocje przy podgladaniu Twojego ogrodu są bezcenne.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:19, 23 maj 2019

Do góry
Agi2006 napisał(a)

Renia gdzie Ty masz te brzózki? jak mogłam je przegapić! Twój ogród kojarzy mi się przede wszystkim z grabami i śś. Jaka trawkę masz pod brzozami? I proszę przypomnij mi jaką masz szałwię w seslerii jesiennej.

A to dlatego, że ta rabata jest w tle świerków:

W brzozach rośnie trzcinnik Karl Foerster
Szałwia nemorosa SENSATION Compacta Bright Rose
Jak feniks z popiołów 15:47, 23 maj 2019

Do góry
Wiklasiu, no niestety, ale zgadzam się z dziewczynami. Żółtego bym do tego bordo i chłodnych w tonacji dereni nie dawała.
Jeżeli nie lubisz majtkowego różu to zaserwuj sobie tam wyrazisty róż. Szałwia też na pewno dobrze tam zagra
Jak feniks z popiołów 13:03, 23 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
O matko! Dla mnie już zestaw biało-bordowy jest mocny, a Ty chcesz jeszcze żółty dodawać?

Do bieli i bordo ja bym dodała blady róż, jako taki kolor przejściowy: róża Bonica (czy inna w podobnym kolorze), hortensja Vanille Fraise, szałwia new dimension rose, jeżówka pallida itd.

Ale to ja. Przykład wyżej wskazuje, że może nie jestem najlepszym doradzaczem w sprawach koloru

Asiu - tylko, że ja nie lubię majtkowego różu
Z tym limonkowym się zastanawiam, czy nie przedobrzę, ale bordo z bielą to tak chłodem wieje ...
Jak feniks z popiołów 12:51, 23 maj 2019

Do góry
O matko! Dla mnie już zestaw biało-bordowy jest mocny, a Ty chcesz jeszcze żółty dodawać?

Do bieli i bordo ja bym dodała blady róż, jako taki kolor przejściowy: róża Bonica (czy inna w podobnym kolorze), hortensja Vanille Fraise, szałwia new dimension rose, jeżówka pallida itd.

Ale to ja. Przykład wyżej wskazuje, że może nie jestem najlepszym doradzaczem w sprawach koloru
Wszystkiego po trochu 08:00, 23 maj 2019

Do góry
paradas napisał(a)
Przecież napisałaś w poście ze zdjęciem, głupi ja.
Szukam niebieskiego zamiennika dla lawendy i dlatego pytam, dziękuję

kolor nie jest niebieski, tylko trochę w fiolet przechodzi, mój aparat tak przekłamuje trochę tę barwę.
On kwitnie zdecydowanie krócej niż lawenda, no i jest niziutki, 10 cm, więc nie wiem czy nadaje się na zamiennik lawendy. Może lepiej będzie spełniać tę rolę szałwia Caradonna
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:52, 22 maj 2019

Do góry
Różanka z LO i CInderellą - u dołu szałwia, sesleria jesienna

I jak co roku LO będzie pierwsza

Ładnie zapączkowała

LO i Cinderella

Turzyca montana Raureif z "miarką" r. 38 Ładnie przybiera
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:10, 22 maj 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

A ja taka sobie kupiłam, to nasza szałwia łąkowa

Nie spotkałam w naszych szkółkach to uszabrowałam z drogi
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:28, 22 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

taka szałwię na rowie w Wojsławicach spotkałam i jest juz moja

bo to chyba szałwia

A ja taka sobie kupiłam, to nasza szałwia łąkowa
W ogródku emerytki 15:14, 22 maj 2019

Do góry
Bardzo ładna ta szałwia jednoroczna / chyba? /, choć kwiatuszki ma podobne do lobelii.
Ogrodowo zakręcona. 15:03, 22 maj 2019

Do góry
Magda:

"Dosadziłąbyś bodziszka rosane z seslerią jesienna przed różami Lions rose? Tam mam chyba 1,2 cm przed różami, na same trawy za dużo.

Masz jakieś jeżówki, bo chcę taka delicious Candy koło hortensji na mijankę i nie wiem co to za jedna, czy mi nie wymarznie np.?"

Bodziszek i sesleria jesienna przed różami - tutaj mi jakoś nie gra, bodziszek zadarniający chyba i półcienisty. A może szałwia omszona w jakims ładnym kolorze komplaktowa + sesleria jesienna. Obie sucholuby i słońcoluby, tak jak róże. Róże bardzo rzadko się podlewa, to by grało.

Z jeżówek baaardzo polecam Green Twister, wszystkie ładnie przezimowały i są juz spore. Mam jeszcze Green Jewel i też jest piękna ale limonkowa więc chyba do hortek średnio no i Butterfly Kisses. Hmm ona jakas dziwna jest, nie podobała mi się w zeszłym sezonie ale może w tym nadrobi
Najgorsze w jeżówkach są ślimaki i ich uwielbienie dla nich...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:03, 22 maj 2019

Do góry
No dobra, zrobiłam plan. Tylko się proszę nie śmiać z moich zdolności rysunkowych.
Jest zaznaczony dom, taras, donica z karaganą i wymiary. Linia przerywana oznacza żywopłot. Wymiary pozaznaczane, wymiary mierzone do linii tuj. Na planie, pod domem zaznaczyłam też podkrzesaną tuję - jej na 100% nie będę przesadzać. Resztę roślin mogę, choć nie ukrywam, że im mniej roślin miałabym do przesadzania tym lepiej .

Mam do dyspozycji (oprócz roślin z rabaty spod domu)
Drzewka/duże/średnie/małe krzewy:
Śliwa pissardi 1szt
Klon Oridono Nishiki 1szt
Hortensja Silver Dollar 2szt
Hortensja Mont Blanc 3 szt
Berberys Erecta 1szt
Lilak Palibin 1szt
Tawuły Golden Princess 3szt
Tuje danica 2szt
Hortensja Bobo 1szt
Bukszpany różnej wielkości 4 lub 5 szt
Trawy
Miskant Gracilimus 5szt (wiem, poszalałam)
Trzcinnik Overdam 2 szt
Drobnica
Sesleria 2szt, szałwia 5 szt, tawułka jasnoróżowa 1szt, jeżówki różne z 10szt, przetacznik niski różowy 3szt, brązowe trawki, liliowiec 1szt i z nowych nabytków - tiarella 2szt i 4 szt bergenii .
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 00:02, 22 maj 2019

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Może na tej rabacie z dwoma grabami. Wydłużyłabym ją i może tam by wpleśc lawende pomiędzy buksy.

Tam pomiędzy bukwami jest szałwia. Dużo szałwii.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:25, 21 maj 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

Potwierdzam to szałwia łąkowa.

http://www.zielnik-karpacki.pl/-SZA%C5%81WIA_%C5%81%C4%84KOWA_620

Super posadziłam w łące i w donicy, może gdzieś sie przyjmie to wtedy nasionka na siew będę miała, albo sadzonki
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:17, 21 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

taka szałwię na rowie w Wojsławicach spotkałam i jest juz moja

bo to chyba szałwia

Potwierdzam to szałwia łąkowa.

http://www.zielnik-karpacki.pl/-SZA%C5%81WIA_%C5%81%C4%84KOWA_620
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies