Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

TAR 08:59, 12 cze 2019

trzcinniki sa fajne i takie bezproblemowe, u mnie rosna w sloncu i polcieniu. maja same plusy a najwiekszy, ze zaczynaja najwczesniej i nie ma suchych brzydkich kępek na ogrodzie.
Toszka 08:59, 12 cze 2019

April napisał(a)
Też uwielbiam trzcinniki. Teraz będę z nimi eksperymentować w cieniu, takim świetlistym ale jednak. Nie znam żadnej wyższej trawy, którą mogłabym posadzić w takich warunkach. Chyba że mi coś podpowiecie

U mnie ML rosną w cieniu - słońce mają tylko rano, tak do 10. Ziemia kwaśna, stale wilgotna. Rosną bardzo ładnie od kilku lat. Dwa pierwsze sezony trochę marudziły.
makadamia 09:02, 12 cze 2019

TAR napisał(a)
trzcinniki sa fajne i takie bezproblemowe, u mnie rosna w sloncu i polcieniu. maja same plusy a najwiekszy, ze zaczynaja najwczesniej i nie ma suchych brzydkich kępek na ogrodzie.

April napisał(a)
Też uwielbiam trzcinniki. Teraz będę z nimi eksperymentować w cieniu, takim świetlistym ale jednak. Nie znam żadnej wyższej trawy, którą mogłabym posadzić w takich warunkach. Chyba że mi coś podpowiecie

mrokasia napisał(a)

Ja jestem zachwycona trzcinnikiem krótkowłosym. Szybko startuje i tworzy ładną kępę. I ładnie kwitnie .

No właśnie Polinka pisała, że trzcinniki Karl Foerster strasznie łapią rdzę.
Ja je widuję w zieleni miejskiej i mają już piękne kwiatostany, a rosną głęboko pod drzewami, gdzie słońce już nie sięga.

Ja mam tylko overdama i pilnie mu się przyglądam
makadamia 09:05, 12 cze 2019

tulucy napisał(a)
Asia, a czy Ty się wybierasz dziś? odważysz się? moje róże na niebiesko są nie będą tak kusić

Łucja, rozmawiałam już z dziewczynami i niestety nie.
Póki muszę odbierać chłopaków z placówek opiekuńczo-wychowawczych, to tylko w weekendy mogę planować sobie wycieczki.
April 09:05, 12 cze 2019

Toszka napisał(a)

U mnie ML rosną w cieniu - słońce mają tylko rano, tak do 10. Ziemia kwaśna, stale wilgotna. Rosną bardzo ładnie od kilku lat. Dwa pierwsze sezony trochę marudziły.

Toszko ML u mnie generalnie bardzo słabo rosną. Za sucho, mimo podlewania. No i one ruszają bardzo późno a ja chcę efekt wcześniej jednak. Na liście mam hakonechloa macra, choć ciut za niska, raczej jako wypełniacz, taka łączka. I kępowo właśnie trzcinnik Karl Foester jako pojedyncze akcenty. Najbardziej żywotny.
Testuję też brachytrichę, nawet jak nie zakwitnie, to sobie radzi całkiem nieźle z suszą.
April 09:08, 12 cze 2019

makadamia napisał(a)

No właśnie Polinka pisała, że trzcinniki Karl Foerster strasznie łapią rdzę.
Ja je widuję w zieleni miejskiej i mają już piękne kwiatostany, a rosną głęboko pod drzewami, gdzie słońce już nie sięga.

Ja mam tylko overdama i pilnie mu się przyglądam

Ja mam Overdam, Avalanche i Karla Foester. Karl zdrowy do końca. Overdam najbardziej podsycha. Ale nie wiem czy przez rdzę czy suszę. Nie przyglądałam się.
Toszka 09:09, 12 cze 2019

Macra za niska?....czekaj, biorę miarkę i idę mierzyć....
jestem...w tej chwili liście sterczą na ponad 70cm
Pojęcie względne co jest niskie
makadamia 09:11, 12 cze 2019

Toszka napisał(a)

Toszka, czy Ty piszesz to wszystko żeby mnie dodatkowo pognębić?
Gdzie nie spojrzę, tam wszystkie rośliny kwitną ładniej, wcześniej, dłużej od moich. Wczoraj widziałam że przetaczniki już kwitną, a moim jeszcze daleko
Szałwia różowa, która w zeszłym roku tak pięknie u mnie kwitła, w tym roku jakoś zupełnie nie może zastartować. Ogólnie masakra
makadamia 09:15, 12 cze 2019

Toszka napisał(a)
Macra za niska?....czekaj, biorę miarkę i idę mierzyć....
jestem...w tej chwili liście sterczą na ponad 70cm
Pojęcie względne co jest niskie

Za niska w stosunku do trzcinnika.
Jak rozumiem, April szuka wysokiej trawy, która będzie robiła za pionowy akcent na rabacie.
Też mam ten problem na lipowej. Próbowałam z miskantem variegatus i się nie sprawdził. Zastąpiłam go parzydłem leśnym i daje radę, ale ono wysokie jest tylko jak kwitnie, czyli niezbyt długo.
Powinnam była wypróbować tego trzcinnika
makadamia 09:17, 12 cze 2019

April napisał(a)

Ja mam Overdam, Avalanche i Karla Foester. Karl zdrowy do końca. Overdam najbardziej podsycha. Ale nie wiem czy przez rdzę czy suszę. Nie przyglądałam się.

Najwyraźniej trzcinniki lubią marną ziemię. Tym bardziej muszę spróbować tego KF.