Widzę,ze ciemierniki się zbjerają do kwitnienia... W Angli to róża bożonarodzeniowa ale u nas kwitnie w marcu... Moje laurowiśnie zaczynają wypuszczać kolejną partię młodych liści a bukszpany mają pełno drobnych pączków, magnoliom pękają pąki kwiatów... Chyba coś tej przyrodzie się pomyliło. Chyba że w tym roku zimy nie będzie zgodnie z prognozą amerykańską.
Ania a u mnie rośliny wariują.... Łuski pąkom magnoli pękają, czy one chcą teraz zakwitnąć? Bukszpany laurowiśnie zaczęły wypuszczać młode przyrosty... wszystko mi pomarżnie....
Domi a ja się bojam bo wszystkie moje rośliny wypuszczają nowe przyrosty... laurowiśnie, bukszpany a magnoliom pękają łuski na pąkach.... Czyżby przyrodzie się wydawało, że to wiosna???
Czy Twoje kosodrzewiny są miniaturowe? Bo ja mam dwa rodzaje i miniaturowe są bardziej zadaraniające... A typowe gorskie mimo uszczykiwania mają duże przyrosty. Te duże wykopałam i myślę gdzie je wsadzić...
Cięcie raz w roku danici przemawia za nimi
Nie używams sadzarki do cebul.... Wykopuję paskie ziemi, wtykam bpgęsto, przysypuję ziemią i korą.....
Posadziłam przez dwa tygodnie ok 500 tulipanów i 500 innych (szafirki, narcyzy, czosnki, krokusy)
Syla pomysł na warzywniak super, takie kwadraty i prostokąty z belek mi się marzą....
Kule cisowe wymiatają, już widzę oczami wyobrażni jak je poobsadzasz w nogach.
Tylko bij zabij a,e nie rozumiem po co ten cis kolumnowy w gabionach? Przecieź on ci widok zasloni??? To juź lepszy bukszpan, wolniej rosnie, nie lepsze trawki?
Moniko podobno nalży zastosować 2-3 krotny oprysk siarczanem potasu (o,25%) co 7 dni. Ja nasypalam florowitu jesiennego ale pogoda nie sprzyja, nie chce się rozpuścić..... Zatem muszę pobiec po ten siarczan... madzia twierdzi że starsznie trudno się rozpuszcza....
Jesli masz takie kreseczki na listakch jakie pokazywała Noemi w wątku o bukszpanch naleźy opryskać ORTUS. Wszystkie nasze bukszpany z plantacji tak się zachowują