Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Madzenka 18:20, 20 paź 2013

O matko , jeść mi się chce...
Enya73 18:42, 20 paź 2013

Marzena2007 napisał(a)
Harmonia w ogrodzie, harmonia w umyśle właścicielki
zaintrygowałaś mnie wpisem o zmianach

Nie wiem czy nazwałabym mój obecny stan harmonią Raczej totalny chaos Ale idę ku lepszemu

Pozdrawiam serdecznie
Enya73 18:44, 20 paź 2013

Anita1978 napisał(a)
Ślicznie u Ciebie jesienią! Widać że z głową odbierasz rośliny, skoro o każdej porze roku cieszą! Ja właśnie tego nie zrobiłam i u mnie trochę szarawo o tej porze. Mus dosadzić coś co pięknie się przebarwia....

Dziękuję Anitko Polecam trawy i berberysy w różnych odmianach w kilku miejscach

Pozdrawiam
Enya73 18:49, 20 paź 2013

baraga1904 napisał(a)
...buziam z rana...pyszna jest ta tarta dyniowa, co nie? polecam wszystkim łasuchom i nie tylko - przepis zamiesciłam w naszej forumowej ogrodowej kuchni u mnie dopóki sezon dyniowy wciąż muszę ją robic, szczególnie dla Ma bo On jest fanem tart dlatego u mnie też dzisiaj jest do kawy....Twój ogród wyglada Anitko pięknie, mimo że za jesienią nie przepadam, to jedank ciepłe kolory u Ciebie fascynują...

Potwierdzam A wiesz moja córka zupełnie przypadkiem wpadła na ciekawy pomysł z tą tartą. Dodała na wierzch kawałka ciasta dosłownie kleks konfitury z mirabelek, którą zrobiłam sama. Konfitura ta jest lekko kwaskowata, więc mirabelki wspaniale przełamują słodycz masy dyniowej. Następnym razem zrezygnuję z cukru, bo dynia sama w sobie była dość słodka, mleczko też, więc trochę mi było za dużo tej słodkości.

A teraz poproszę o kolejne wspaniałe przepisy Agnieszko Dużo się można od Ciebie nauczyć

Pozdrawiam
Enya73 19:08, 20 paź 2013

goniak napisał(a)
Wpadłam na krótki rekonesans i utknęłam na dłużej
Wielki ukłon w Waszą stronę, bo stworzyliście interesujący ogród.
Widać ogrom włożonej pracy i pasję
Podziwiam niesztampowe podejście do tematu, dzięki czemu ogród ma indywidualny charakter
Kolory jesienne bajeczne.
Przy okazji zapytam czy sumak strzępolistny też daje kłopotliwe odrosty korzeniowe, bo wygląda cudnie, śmiało może konkurować z klonem palmowym

Gosiu, z Twoich ust, to takie wyróżnienie, że czujemy się naprawdę niezwykle uradowani Cieszę się, że potrafisz dostrzec i docenić właśnie ten indywidualny charakter

Ta odmiana sumaka nazywa się 'Tiger Eye' i na podstawie kilkuletniej bytności w moim ogrodzie, mogę potwierdzić, że w zasadzie nie daje odrostów korzeniowych, pod jednym warunkiem, że się nie przerwie gdzieś podczas sadzenia innych roślin systemu korzeniowego tego sumaka. Tak więc jeśli go sadzić, to na samym końcu, jak już wszystko będzie posadzone w docelowym miejscu.

Ale mam go już kilka lat i żadnych innych odrostów nie było, więc kłopotliwy nie jest i faktycznie ze względu na ciekawą fakturę liścia i piękny pień, może konkurować z klonami japońskimi

Pozdrawiam serdecznie

Nula 19:20, 20 paź 2013

Anita pewnie słyszysz to cały czas ,ale z Waszego ogrodu nie chce się wychodzić.Pozdrawiam serdecznie
Enya73 19:21, 20 paź 2013

A dziś pokażę Wam trochę zielonego Śląska, zdjęcia z dzisiejszej wycieczki rowerowej po mojej okolicy. Mówiłam, żem góralka niskopienna

Tory kolejki wąskotorowej czynnej w sezonie letnim. Trasa Bytom- Miasteczko Śląskie. Polecam

Tereny nieczynnej kopalni dolomitu. Prawda, że wygląda to bardzo malowniczo

A nawet na nartach zimą można pozjeżdżać

I tutaj zabytkowa kopalnia srebra, którą warto odwiedzić

Kondzio 19:35, 20 paź 2013

piękne widoki hi hi hi
Magda70 23:59, 20 paź 2013

popieram Kondzia....
Dzięki!!
AgnieszkaW 00:05, 21 paź 2013

Anitko, piękna jesień w pięknym i niepowtarzalnym ogrodzie. Pokaż fotkę tego "mojego" Twojego kota