Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 15:25, 01 mar 2021

Do góry
Tu nie chodzi o datę, a o odpowiednie warunki pogodowe. Koniec marca to może leżeć śnieg To że teraz temp. dodatnie też nie jest ważne. Ważne, aby ziemia się ogrzała, rozmarzła (teraz głębiej jest jeszcze skała). Wbij drut i zobaczysz, że nie da się głębiej niż 15 cm- tak jest u mnie.

Natomiast jakby wyznacznikiem przeprowadzenia wertykulacji oraz tego, że jest już odpowiednio ciepło i trawnik po wertykulacji ruszy - jest termin kwitnienia forsycji. A jak wiesz, jeszcze im daleko do tego.

Startowo potraktować kompostem lub granulowanym obornikiem.

Tutaj więcej informacji

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/291-latwe-ogrodnictwo-jak-zrobic-wertykulacje-trawnika

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/169-regeneracja-trawnika-po-zimie
Żywopłot strzyżony z cisa 15:21, 01 mar 2021

Do góry
Z tego się nie strzela, więc nie odmierzaj centymetrem. Ja z miarką nie latam
Plamy na trawniku 15:18, 01 mar 2021

Do góry
Dolomit ma za zadanie odkwasić glebę, czyli zmienić pH na bardziej zasadowe. jeśli nasypałeś go 10 krotnie więcej, to efekt tych działań może mieć kolosalne znaczenie i może się okazać, że pH zmieniło się tak radykalnie, że trawnik zginie.

Nie da się sypać "na zapas" - jaki piszesz na 10 lat będzie spokój? Otóż nie, zaszkodzi trawnikowi, zakładając że dawka była przekroczona 10 krotnie.

Z tego co pamiętam, dolomit stosuje się na glebach lekkich około 2-3 kg na 10 m2, czyli 25-30 kg na 100 m2.
Co pokręcił ten producent na ulotce? - nie wiem. Ale bym nie panikowała i czekała co się wydarzy. Jak nasypane to już nic nie można zrobić. Miejmy nadzieję, że dawka była prawidłowa.
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 09:36, 01 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To może być osutka świerka - choroba grzybowa. Oprysk Sarfun, Amistar.

Pani Danusiu bardzo dziękuję za pomoc.

Będziemy leczyć. Pozdrawiam
Ogród długi 09:23, 01 mar 2021

Do góry
Moim zdaniem powinny być proste linie

Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 09:15, 01 mar 2021

Do góry
To może być osutka świerka - choroba grzybowa. Oprysk Sarfun, Amistar.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 08:51, 01 mar 2021

Do góry
Jeśli masz odmiany kwitnące na pędach tegorocznych to nie masz czego się obawiać i chyba okrywanie nie było konieczne. Teraz idzie fala mrozów, więc na pewno nie odkrywaj, skoro są zabezpieczone Odkryjesz gdy pogoda się ustabilizuje. Najlepiej odkrywać gdy nie ma mocnego słońca, a jest wilgotna, łagodna pogoda.
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 08:47, 01 mar 2021

Do góry
Pokaż proszę te siewki na zdjęciu. Kiedy pilnować, zawsze, codziennie patrzeć i wietrzyć. Wyrwać te zgniłe.
Jak przenieść wątek do innej grupy tematycznej 08:40, 01 mar 2021

Do góry
Jest w dobrym miejscu.
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 14:03, 28 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
O tej porze jest za mało światła i rośliny się "wyciągają" - oczywiście że trzeba wietrzyć. Choroby grzybowe biorą się z niewyprażonego podłoża pełnego patogenów i z nadmiernej wilgotności powietrza i podłoża.

To chyba za dużo podlewałem i za mało powietrza.
A kiedy pikować jak już tak wyrastają i się pokładają?
Teraz, mimo jeszcze braku liści, czy poczekać?
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 13:59, 28 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie odkrywać. To za wcześnie. O zawiłościach przemrażania i nie kwitnięcia hortensji ogrodowych poczytaj tutaj z uwagą. Poznasz dlaczego one są tak trudne w zmuszeniu do kwitnienia.

Aby hortensje ogrodowe zakwitły (kwitną na pędach zeszłorocznych) - musi być sprzyjająca aura. Jeśli wypadnie mróz nawet w maju - nici z kwitnienia. Więc żadne okrywanie czy odkrywanie nie nie jest gwarancją ich kwitnienia

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Dziękuję. O trudności uprawy ogrodowych jestem świadom, dlatego posadziłem większość tych odmian, które rzekomo kwitną również na pędach tegorocznych.
A kiedy mniej więcej odkrywać? Mieszkam w okolicy Poznania. Majowych przymrozków i tak nie uniknę.
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 10:48, 28 lut 2021

Do góry
O tej porze jest za mało światła i rośliny się "wyciągają" - oczywiście że trzeba wietrzyć. Choroby grzybowe biorą się z niewyprażonego podłoża pełnego patogenów i z nadmiernej wilgotności powietrza i podłoża.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 08:31, 28 lut 2021

Do góry
Nie odkrywać. To za wcześnie. O zawiłościach przemrażania i nie kwitnięcia hortensji ogrodowych poczytaj tutaj z uwagą. Poznasz dlaczego one są tak trudne w zmuszeniu do kwitnienia.

Aby hortensje ogrodowe zakwitły (kwitną na pędach zeszłorocznych) - musi być sprzyjająca aura. Jeśli wypadnie mróz nawet w maju - nici z kwitnienia. Więc żadne okrywanie czy odkrywanie nie nie jest gwarancją ich kwitnienia

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:15, 27 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Oczywiście, że mogą być powtórzenia ale niekoniecznie cały czas tak samo, trzy tego, trzy tamtego i tak w kółko, o to mi chodzi, może jaka asymetria?

Ja tak z ciekawości - jakie drzewo/krzew rośnie tak wysoko i jest żółte???
Tuja aurea nana jest niska.

kami napisał(a)

Ja tak z ciekawości - jakie drzewo/krzew rośnie tak wysoko i jest żółte???
Tuja aurea nana jest niska.

To może być buk Zlatia, to może być cyprysik Ivonne oraz to może być Thuja Aurescens.

To może być także cis 'Fastigiata Aurea'. Na tuji Aurea Nana świat się przecież nie kończy Pytałaś jak pomieszać żeby to nie było tak nudno, to podałam przykład, niekoniecznie tu dobierałam gatunki, po prostu masz przykład jak nie robić tego pod sznureczek i bez wysiłku.
Zielony nalot na korze kamiennej 08:27, 27 lut 2021

Do góry
Pewnie, że to rzecz gustu, ale liczy się też dobro roślin, a co ona dobrego daje roślinom? Nic, nie poprawia żyzności gleby, nie dostarcza próchnicy, ma zaspokoić twoje odczucia estetyczne? I pewnie pod nią jeszcze leży szmata..?

Mam wrażenie, że reklamujesz te środki, pytasz co stosować, a w sumie sam masz już właściwą odpowiedź I w dodatku wynalazki o których nikt nie słyszał do tej pory. Więc trudno o polecanie, u nas korę kamienną nawet nie wiem czy ktoś ma. Raczej nikomu się tutaj nie podoba.

Stosuj, wypróbuj i napisz czy działają.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:08, 27 lut 2021

Do góry
A_gawa napisał(a)
Może to i głupie pytanie, ale jak dobrać kolor i kształt donicy ogrodowej do domu, elewacji, aby za chwilę nie żałować decyzji i nie chcieć kupić innej?

A o jaką ścianę chodzi? Pokaż to miejsce. Donica nie powinna się zlewać z kolorem ściany, najlepiej aby była ciemniejsza w tej tonacji, albo iść w zupełnie inny kolor, ale wtedy już wszystkie doniczki grupować w tym kolorze.

A jak dobrać kształt, dobre pytanie. Jak dobrać buty, wizytowe, czy sportowe? nie widząc co masz ubrane? Albo apaszkę...pokaż miejsce.

Nie masz wątku, zdjęć, pytanie w kosmos
Żywopłot strzyżony z cisa 08:06, 27 lut 2021

Do góry
Ja też ukrywam siatkę. Czyli sadź bliżej siatki.
Zielony nalot na korze kamiennej 08:04, 27 lut 2021

Do góry
Nie ma czegoś takiego, ogród to nie mebel, nie da się go zaimpregnować
A tak w ogóle, to nie polecam kory kamiennej, jest pstrokata i brzydka.
Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus 16:17, 26 lut 2021

Do góry
Nie, rośnie popyt dzięki portalom ogr. i także z pewnością wzrasta koszt produkcji.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies