Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sama już nie dam rady!! 15:40, 28 lis 2017

Do góry

te dwa prety -- tam sa buczki kolumnowe zjedzone przez psa, ale odbijaja
Sama już nie dam rady!! 15:39, 28 lis 2017

Do góry
Teraz przod
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:24, 28 lis 2017

Do góry
Naprzeciwko planowanej rabaty jest rabata iglakowo-rodkowa.

Uzupełniona na jesień o żywopłot z dereni elegantissima jako przegrodę od sąsiada.
ogród z brzozami 14:42, 28 lis 2017

Do góry
Przedzimie

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:29, 28 lis 2017

Do góry
effka napisał(a)

Myslisz? a nie będzie za płasko? Sosny kiedyś wielkie urosną u dołu łyse i będzie przestrzał a tam równolegale za sosnami mega ruchliwa ulica i przystanek autobusowy i chciałam trochę przesłonić podjazd. Chyba, że na granicy mojej działki posadzę choiny kanadyjskie jako przesłonę i wtedy lawenda z przodu a róże okrywowe od strony trawnika za ogrodowymi, o tak:

Wszystko zależy jakie rh posadzisz. Jak z tych dużych za kilka lat będziesz mieć z nich przesłonę. Ja właśnie tak u siebie planuję. Też mam sosny a za nimi ogrodzenie i ulicę a nawet skrzyżowanie ulic. U mnie rh mają stanowić jakby zimozielony żywopłot,te duże a przed nimi mniejsze rh.
Sezon 2017 u Hanusi 14:07, 28 lis 2017

Do góry
Właśnie trafiłam ze spacerem w odpowiednią godzinę, bo aktualnie mżawka!
Jak to trzeba rękę na pulsie trzymać!
Edytko, Sylwio, Basiu miłego popołudnia.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:32, 28 lis 2017

Do góry
zakładam że jest tam w miarę słonecznie, ale nie wiem czy to co za murkiem będzie grało z tym co proponuję.

dwie duże elipsy- drzewka, żeby Białobok miał plecy i cała rabata też.
Ja bym dała jakieś niewielkie- może jarzaby magnifica, albo klony tatarskie, czy strzępiastokore...
Kule zielone jaśniej- hortensje
Kula ciemniejsze- może bukszpany,albo inne niewielkie krzewy- tawuła brzozolistna ( dla mnie nawet fajniejsza) czy berberys Atropurpurea Nana.
Patyki za ortensjami- te żółtawe- wyzsze trawy ozdobne- proso rózgowate, molinia Karl Forester jeśli nie jest tam za sucho ( bo będzie skręcać źdzbła jak sucho), albo trzcinnik krótkowłosy.
Patyczki między kulami z przodu- może sesleria jesienna.
Bordowe plamy- żurawki ( bo tam już są), albo inne byliny na brzeg- np bodziszki, zawilec wielkokwiatowy, rudbekia Liitle Goldstrum
Jeszcze możnaby poszerzyć rabatę o ten pas trawnika , wtedy przed hortensje dać rozplenice, a potem z przodu małe krzewy, żurawki i zamiast seslerii Carex morrovi Variegata, albo jakąś bylinę- bodziszek wspaniały może
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 13:30, 28 lis 2017

Do góry
Agcia napisał(a)
Czego tu brakuje? co się zmieniło? Kto zauważy? Czy Sylwia będzie pierwsza?

Drzewa, był to kasztanowiec?

Niezwykłe miejsce!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:17, 28 lis 2017

Do góry
Izabela36 napisał(a)

Zrobilam zdjecie z gory,lepiej to widac. Uwazam, ze moze byc tu piekniej. Gleba lesna, wiec kwasna, ale pod trawnik nawozona. Strona polnocna.

Już lepiej z tym zdjęciem, choć nadal nie wiem czy trafię, czy dobrze ogarniam co tu jest.
Cyprysik za Białobokiem zostaje, tak?
Strona północna, czyli skąd słońce, gdzie jest południe? Jest tam słonecznie?
Za kamieniami= murkiem jest jakiś żwir- to rabata żwirowa?

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:16, 28 lis 2017

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Haniu, a Ty nie wiążesz rozplenic na zimę?

Wiąże się po to, żeby śmieci nie pałętały się po ogrodzie. Z moich obserwacji wynika, że pod wpływem wiatru urywają się liście miskantów i dlatego tylko je wiążę. Rozplenicom niczego nie urywa, to zostawiam je w spokoju.

Mrokasiu, czasem sama oczy przecieram ze zdumienia.

Ku pokrzepieniu
listopad 2013

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 13:14, 28 lis 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
najpierw sie pochwale wygrana w konkursie

Gratuluję! Ale w jakim konkursie?

Pokaż tego derenia Elegantissimę przy okazji, jak Lucjan pozwoli (fajny!).

Nowocześnie z różAnką :D 13:05, 28 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
dziewczyny mam pytanie czysto koncepcyjne, (...)
i pytanie kolejne rownież luźne nie zobowiazujące ile brzóz się zmieści w kwadracie 5x5m?
strzałka wskazuje skąd głównie będzie oglądana rabata

to są tylko pomysły nie plany

Ania, czy te brzozy mają być romantycznym bukietem wtedy kilka w jeden dołek, jak bukiet albo blisko siebie.
Czy luźnym, swobodnym zagajnikiem?

Czy elementen struktury rabaty - wtedy dopasowanym do układu innych drzew, osi widokowych?

Jaka jest funkcja tego kwadratu 5x5?

I co będzie pod tymi brzozami? Rodki? Derenie? Tuje ? - to aktualna wersja poszycia pod brzozami?

Dwa ogrody 12:55, 28 lis 2017

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Magnolio, jakże miło Cię widzieć Właśnie niedawno odnalazłam relację z Twego ogrodu. Pięknie masz, będę wracać do tych zdjęć. A mój nowy po takich lekturach mam ochotę zaorać ( w międzyczasie Jankosia opublikowała swoje chmurki-trawki).

Tess
, dawno Cię nie widziałam/czytałam. Co słychać nad Rozlewiskiem? Bo w Gąszczu pewnie błysk Jak sadziłam kopytnik ( pozyskany z zaprzyjaźnionego ogrodu, w którym rośnie jak chwast ) to oczywiście myślałam o Tobie.
Te donice już zimowały na zewnątrz. Żadna nie pękła, kupowałam je z dobrego źródła dobre piętnaście lat temu.
Nadal brakuje mi czasu na zimowe dekoracje, niestety.
Kwiatków już jak na lekarstwo, to zostawiam dla Was to

Bardzo dziękuję za pochwałę Mariolu,
Chyba wszyscy mamy takie chwile, że wydaje się nam, że wszystko jest nie tak jakby mogło być. Ja też, zdecydowanie, ale budujące jest to, że czasem mi się podoba co widzę.
Ale nie dajmy się, nie! Zmieniajmy, wprowadzajmy nowe pomysły, penetrujmy nowe kierunki, to jest chyba najbardziej ekscytujące w ogrodnictwie, że ogród to dzieło w nieustannym procesie twórczym.
Pszczelarnia 12:55, 28 lis 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
Ewa, czy jezeli chce zeby deren (elegantissima) byl waski i nie zajmowal za wiele na rabacie to go raczej nie ciąć ?

Tak bym nie powiedziała. Cięcie daje gęstość ugałęzienia i zachowuje jego intensywne wybarwienie gałązek, nie zmienia znacząco objętości derenia.

Poniżej derenie, które mają już pewnie 10 - 12 lat. Cięte do tej pory ze 2, może 3 razy.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:40, 28 lis 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Gdyby to miała być ścieżka to nie pasują mi tam te wyższe trawy i iglaki. Może tu te okrywowe róże a na ich miejsce lawenda. Tak wymyślam sobie

Myslisz? a nie będzie za płasko? Sosny kiedyś wielkie urosną u dołu łyse i będzie przestrzał a tam równolegale za sosnami mega ruchliwa ulica i przystanek autobusowy i chciałam trochę przesłonić podjazd. Chyba, że na granicy mojej działki posadzę choiny kanadyjskie jako przesłonę i wtedy lawenda z przodu a róże okrywowe od strony trawnika za ogrodowymi, o tak:

Ogród w remoncie 12:39, 28 lis 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Nawet udało mi się znaleźć zrobione prawie z tych samych miejsc

zazdrosze tyle miejsca wolnego...
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:28, 28 lis 2017

Do góry
Najlepiej to jakby trochę obeschło...(ale jutro znowu opady nadają )Jakby teraz przymroziło to niewygodnie chodzić po takich wybojach

dziewczynki byle do wiosny

zamiast błota bedą takie widoki

Sama już nie dam rady!! 12:26, 28 lis 2017

Do góry
ANKAg napisał(a)
Cd.

oj masz psiutka berneńczyka stawiam że to chłopiec
Sama już nie dam rady!! 12:21, 28 lis 2017

Do góry
Sama już nie dam rady!! 12:20, 28 lis 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies