Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kwiaty we włosach 22:47, 26 lis 2017

Do góry

Kwiaty we włosach 22:39, 26 lis 2017

Do góry
Gobasiu i Dario dzięki za wizytę w moich progach.Ten weekend miałam dość intensywny, ale do końca się nie wyrobiłam. Pogoda taka sobie.
W sobotę wiązałam trwy, trochę wygrabiłam liście, ale zaczęło wiać i dałam dyla do domu.

Stokrotka, petunie, róże jeszcze kwitną.Na drzewach i krzewach jeszcze są liście.

U Was też tak jest?

W cieniu - zacieniona 22:39, 26 lis 2017

Do góry
bogumila napisał(a)
Byłam krótko...zimno,zaczął padać deszcz.Zacieniona przygotowana do zimy...

Już jesień, a właściwie o tej porze roku kiedyś dawno, dawno temu to była zima...
Ale ja tam nie bardzo tęsknię za mrozami -20C
Na "Zacienionej" jak zwykle... interesująco
Zielony zielonym pogania :) 22:23, 26 lis 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Asiu, ścieżki na kwaśnej jak najbardziej można poukładać wedle potrzeby. One nawet nie muszą być proste.
Jak masz magnolię do wykorzystania, to można dać ją w sam róg, zamiast tego świerka, którego tam narysowałam.
Kominki zasłoniłabym zdecydowanie jakimiś zimozielonymi. Może żywopłocik bukszpanowy?
W każdym razie - na kwaśną koniecznie trzeba jak najszybciej przygotować stanowisko: ściółka z lasu, liście dębowe, igliwie sosnowe, obornik koński, siarka - zanim to wszystko się "przerobi", to trochę czasu minie.

A co do frontu: mogłabyś przypomnieć plan? Bo swoją wersję posiałam
W każdym razie płyty w trawie mają sens jak jest trawa (w sensie: trawnik).
Natomiast robić rabaty, pomiędzy nimi trawnik a w trawniku płyty - to nie jest dobry pomysł. Przede wszystkim ze względu na trudności w utrzymaniu tego wszystkiego.
Najlepiej byłoby położyć te same płyty, które planujesz do altanki, ale na ścisk, bez trawnika.

Asiu, kochana
Gdzie Ty byłaś jak Cię nie było? Bardzo się cieszę że jesteś

Kwasno-zasadowa: przekopałam wszystko oprocz siarki. W sierpniu zasialam poplon dlatego chce z sadzeniem poczekac do wiosny, zeby sie przegryzlo. Zresztą wiosną chcę usunąć świerki, pomyślałam że przez zimę ochronią przed wiatrem tuje ktore posadzilam.
Asiu, a jakie drzewa tu widzisz? Ciagnie mnie do tych, jak to ujęłaś wczesniej szlachetnych. Caly czas chodzą mi po glowie klony z ciemnymi liśćmi...
Dobra, od poczatku.
Przypominam plan

Placyk obok altanki troszkę nam się zmniejszy...

Rabaty na froncie: szczerze mówiąc wytyczylam je żeby zobaczyć jak wyjdą... jak fla mnie fajnie to wygląda. Dziękuję za pomysł ze ścieżkami. Faktycznie bez sensu wpuszczac plyty w trawnik którego nie ma .

Zmienić pobojowisko w ogród... 22:01, 26 lis 2017

Do góry
Cześć Pomarańczko, podoba mi się ta bardziej zagospodarowana część ogrodu

Odnośnie warzywnika, to wymyśliłam coś takiego:

Murek oporowy (nie z gabionów)w literę L i i jedna (lub kilka połączonych) skrzynia przytulona do niego. musiałaby byc dość wąska - nie szerzej niż 1m.
To pozwoliłoby nieco wypłaszczyć tą skarpę od strony domu. Druga skrzynia od strony trawnika a pomiędzy nimi ścieżka na tyle szeroka, żeby się zmieściła taczka.

To drugie miejsce, od frontu też wydaje mi się "do ogarnięcia", tylko trzeba by zrezygnować z trawnika dookoła tego warzywnika, za to porobić rabaty i nasadzenia na tyle wysokie, żeby zasłoniły warzywnik, ale nie na tyle, żeby go zacień. Czyli ok. 1,5 wysokości. Do przemyślenia.
Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 21:11, 26 lis 2017

Do góry
Zrobiony na próbę... może być?

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:47, 26 lis 2017

Do góry
Witam,
Trawniczek poszedł do góry 4-5 cm wysokości (od 1 października z siewu).
Jeszcze zastanawiałem się żeby przy kosić delikatnie.
Wiem, Wiem liście niedługo pójdą pod/do dmuchawo/odkurzacz.
Pozdrawiam

Róże Davida Austina 20:42, 26 lis 2017

Do góry
Wollerton Old Hall

Spirit of Freedom (Ausbite)

Żywopłotki cisowe. 20:38, 26 lis 2017

Do góry
Haniu podglądam stale. Napracowałaś się przy takiej ilości cebul. Grudniki cudne, moje w tym roku marniutkie.
Pytałaś u Mirki o werbenę Rigidę, niestety u mnie nigdy nie przezimowała, ale wysiewa się. Trudno tylko w początkowej fazie wzrostu odróżnić ją od patagońskiej. Od tego roku posadziłam ją w oddaleniu od patagońskiej, będę mieć pewność, że to niska. Pewnie też kilka wysieję w domu, szybciej zakwitnie.
Pozdrawiam.
Róże Davida Austina 20:35, 26 lis 2017

Do góry
Teasing Georgia

Wedgwood Rose
Zmienić pobojowisko w ogród... 20:27, 26 lis 2017

Do góry
Skorygowałam zamieszczony wcześniej plan i przesunęłam trochę w prawo granicę między poziomie wyższym i niższym - wybrana ziemia przyda się do skrzyń.

Zmieściłabym w planowanym miejscu pod warzywnik 3 skrzynie 190x120 cm ze ścieżkami szer 60cm. To wystarczy dla mnie do pracy przy skrzyniach, ale dla taczek będzie za wąsko. Można jednak podjeżdżać nim od strony trawnika, myślę, że to wystarczy. Mojemu B. nawet ta zmniejszona szerokość warzywnika (do 250 cm) się nie podoba, uważa, że w tym miejscu źle to będzie wyglądało.

Obeszłam ogród w poszukiwaniu innego miejsca i znalazłam jeszcze jedno potencjalnie nadające się na warzywnik - ale mam wątpliwości.
Spełnia moje wymagania co do bliskości tarasu i wyjścia z kuchni; do tego będę miała wyprowadzoną blisko wodę do podlewania - no super. Tylko jest to zaraz obok tarasu, w wyeksponowanym miejscu. To jest właściwie na granicy przedogródka i reszty ogrodu, byłoby te skrzynie widać od frontu i od ulicy.
I stąd moje wątpliwości.
Na zdjęciach skrzynie bardzo mi się podobają. Jak są ładnie pomalowane, to są nawet ozdobą ogrodu. Ale czy aż taką, żeby dawać je blisko frontu?

Wyglądałoby to mniej więcej tak:

Szmaragdowy Zakątek 20:12, 26 lis 2017

Do góry
Nikita napisał(a)

a’ propos rododendronów – zawiązały niezliczone ilości paków kwiatowych…w przyszłym roku będzie cudnie

A ja mam pytanie odnośnie takiej ilości pąków, czym dokarmiasz rodki, że tak Ci się odwdzięczają?
Swoje kupiłam w tym roku wiosną w Biedronie, były już trochę zabiedzone ale przesadziłam w nową ziemię z kompostem, korą, liśćmi dębowymi i igliwiem, tak radziła Toszka, jednak pąków mają mało
Basia - Mój Świat 19:54, 26 lis 2017

Do góry
podczas dzisiejszego spaceru znalazłam takie cudo... szkoda, że dziurawe.

Basia - Mój Świat 19:53, 26 lis 2017

Do góry
mój dzisiejszy urobek, brako mi białej farby.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:47, 26 lis 2017

Do góry
Kupiłam dzisiaj pięknego storczyka w L-u. Limonkowy kolor bardzo mi się spodobał

Planuję zrobić kompozycję storczykową z mchem w szklanej.niskiej misie, widziałam w Mai w ogrodzie coś takiego:
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:36, 26 lis 2017

Do góry
Krzewuszka mi jeszcze zakwitła

i pierwiosnek

clematis nadal, a liliowiec próbuje
Moja bajka 18:48, 26 lis 2017

Do góry
Moja bajka 18:45, 26 lis 2017

Do góry
oczar w gotowości . Grzecznie czeka na swoje 5 minut

Moja bajka 18:39, 26 lis 2017

Do góry
rdest fajnie świeci

the Fairy wciąż zachwycają
Moja bajka 18:36, 26 lis 2017

Do góry
berberys pod sosnami ładny ma kolorek.

cudne owadzie domki - prezent od Gosi i Krzysia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies