Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Pszczelarnia 13:41, 03 kwi 2018

Jaki wymiar komór będzie? Ja właśnie (tzn. zamówiłam deski) stawiam 6-tą komorę na gotową ziemię.

Skiełkował Ci ośmiał? U mnie cisza.
frezja 17:41, 07 kwi 2018

AgataP napisał(a)

A proszę Cię bardzo - buk czerwony z cisem...

http://www.e-ogrodek.pl/a/zywoploty-formowane-jakie-wybrac-rosliny-9621.html

łączenie można zamaskować nasadzeniem typu fastigiata, coś się wybierze jeśli tylko tak postanowisz zrobić

No, Agatko, ale pomysł nasunęłaś; mam buk czerwony, który jeszcze młody i zanim zacznie przysłaniać, to prędzej miałam ochotę go wywalić. Super świetne rozwiązanie z łączeniem go z cisem. Muszę to przemyśleć a co z tym maskowaniem ??
frezja 17:47, 07 kwi 2018

Wendy79 napisał(a)

No podoba mnie się to Bierzem i robim na wiosnę

Przemyślałam oczywiście to co napisała Pszczółka. Motyw cisa mam przy tarasie. Pomyślę nad tym czy by go gdzieś nie dać jeszcze po drugiej stronie domu... I zdecydowanie lepiej się czuję z ciemną zielenią cisa w zimie, niż z widokiem za nim.

PODZIĘKOWANIA ŚLĘ KOBIETY, że Wam się chciało trochę moje rozmyślania pchnąć do przodu

Agnieszko, najpierw się przywitam a teraz pytanie: co z planami ?? będę bacznie śledzić każdy Twój krok w tym kierunku
Wendy79 22:35, 07 kwi 2018

frezja napisał(a)

a teraz pytanie: co z planami ??

Ewo-Frezjo, czekam na dostawę cisów i grabu, doczekać się jakoś nie mogę. Wybrałam grab,bo 1.mam ciężką glebę gliniastą, czasami mokrą, a buki ponoć nie przepadają za taką, 2. mam już żywopłot grabowy, więc będzie kontynuacja.
Jana 22:45, 07 kwi 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Jaki wymiar komór będzie? Ja właśnie (tzn. zamówiłam deski) stawiam 6-tą komorę na gotową ziemię.

Skiełkował Ci ośmiał? U mnie cisza.
pdpinam się pod pytanie Ewy bo też właśnie uprosiłam M by wybudował mi kompostownik ale czemu aż tyle komór? Pokażesz? Pozdrawiam
Wendy79 23:10, 07 kwi 2018

Kompostownik wciąż w fazie twórczej, budujemy go z drewniany bel zdobycznych, więc na materiał czasami trzeba poczekać. Maciek jutro będzie kontynuował, to może cyknę jakieś zdjęcie.
Komory będą mniejsze niż mam obecnie ( teraz dwie ok.120/120) jakieś 100/100, wynika to z materiału jakim dysponujemy i miejsca, w którym będą stały. Chciałabym móc składać sobie oddzielnie materiał tzw. mokry od suchego, żeby móc przekładać warstwami i mieć możliwość przerzucania kompostu. Będzie też miejsce na suszenie trawy. Marzeniem byłoby mieć tyle miejsca
http://katarzynabellingham.blogspot.com/2014/10/jak-sie-robi-kompost.html
ale cóż
Czy wyjdzie mi ta "układanka" zobaczymy...

Tymczasem pozdrawiam wiosennie, późno-popołudniowym zdjęciem z pola dzisiejszej walki. Jutro ruszam na róże...

frezja 23:29, 07 kwi 2018

Wendy79 napisał(a)

Ewo-Frezjo, czekam na dostawę cisów i grabu, doczekać się jakoś nie mogę. Wybrałam grab,bo 1.mam ciężką glebę gliniastą, czasami mokrą, a buki ponoć nie przepadają za taką, 2. mam już żywopłot grabowy, więc będzie kontynuacja.

U mnie buki i chcę dołożyć cis. Muszę jeszcze zastanowić się porządnie.
Wendy79 10:46, 08 kwi 2018

W jakiej fazie rozwoju bylin można je przesadzać? Nie wiem czy nie za wcześnie?
paniprzyroda 11:34, 08 kwi 2018

Jak tylko zielone widać Już przesadziłam kilkanaście sztuk. Kwitnące latem można przy okazji podzielić, jeśli jest taka potrzeba.
AgataP 19:25, 08 kwi 2018

Wendy79 napisał(a)

Tymczasem pozdrawiam wiosennie, późno-popołudniowym zdjęciem z pola dzisiejszej walki. Jutro ruszam na róże...

ja ruszyłam dziś, po całym weekendzie ogrodowym padam na twarz..