Ogród z kawą na tarasie to zupełnie jak u mnie. Potrafię kawę wypić kilka razy w ciągu dnia aby pobyć w ogrodzie i pogapić się na rośliny. Uwielbiam szmer wody gdzieś w poblizu, dlatego polecam ci pomysł z wodą, Jakąkolwiek, aby była.
Zależy jak stare właśnie te róże i jaki jest stan krzewu. Przesadzałam wielokrotnie róże duże okazy. Krzew trzeba zredukować, czyli przyciąć ostro "górę"
Jak się wykopie to często okazuje się że korzeni prawie nie ma choć krzew wielki. Tak ostatnio miałam, ale przyjął się. Rośnie na bazie
Na to pytanie nie można odpowiedzieć, bo skąd mogę wiedzieć czy 15 marca nie będzie ziemia zmarznięta i pół metra śniegu? Nie przesadza się patrząc na datę, ale na warunki pogodowe i glebowe. Ziemia musi być rozmarznięta i na tyle ogrzana żeby korzenie mogły się ukorzenić. W skale nie przesadzisz bo dołka nie wykopiesz
Dlatego zadaj to pytanie 15 marca to będę wiedziała co odpowiedzieć
Zrób linię trawnika, wytnij prosto i wybierz darń, bo trawa zabiera im wodę i zachwaszcza. Będą ładniej wyglądały i miały lepiej. Podlewaj, przydepcz dobrze, bo krzywo rosną.
Dereń biały - Cornus alba czerwone gałazki wskaszują na odmianę 'Elegantissima' lub 'Sibirica' zależy to od tego, jakie mają liście, popatrz sobie w necie.
Przyłączam się do słów uznania. Jestem oczarowana i ogromnie żałuję, że nie trafiłam wcześniej na stronę Ogrodowiska z Pani projektem. Tak się niestety skupiłam na doborze roślin, że nie pomyślałam, że można stworzyć ogród monochromatyczny.
Podpowiedzi dla Ciebie to taka zabawa jak z kilkuletnim dzieckiem. Ty jako Mama, która oczywiście udaje, że nie zna odpowiedzi i głaszcze dziecko po głowie mówiąc "jak dobrze, że Cię mam, sama bym na to nie wpadła"