Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Miejski ogród w wersji mini 21:33, 05 wrz 2017

Do góry
kaz742011 napisał(a)
Berberys to Red Rocket. A wokół niego rośnie stipa. Niestety nie mam z nią doświadczenia bo posadziłam ją w maju. Podobno to roślina jednoroczna ale u niektórych zimuje. Jak nie przeżyje, to mam jeszcze nasionka. Posadzę ja znowu na wiosnę .

Super wygląda stipa i berberys Dziękuję za nazwę Gdzie Ty w maju stipę znalazłaś?
Dziewczyny siały ale nie wiem czy bym miała cierpliwość do tych igiełek
Skarbonkowy ogródek 20:55, 05 wrz 2017

Do góry
A wracajac jeszcze do historii z cisami z niespodziankami. Byłam dzisiaj w owym centrum. I przy kasie powiedziałam pani że kupiłam u nich cisy z larwami. I czy wiedzą o tym że taki towar sprzedają bo ich mailowo poinformowałam co dostałam ale nikt nie raczył odpisać.
Pani była zdziwiona i obiecała że przekaże info "górze".No zobaczymy jak sie sytuacja rozwinie Po 15 jadę cisy wybierać

Poza tym, Toszka, czy stan tych moich strażników może wynikać z niedoboru wody? Bo czyszcząc tą moją byłą hortensjową stwierdziłam że sucho jak pieprz. Wszędzie. Cisy co prawda sprawdzałam raz czy dwa ale że u mnie całe lato padało to stwierdziłam że mają wystarczająco wody. A dzisiaj zwątpiłam.

Od razu wyjaśniło sie dlaczego ta moja stipa taka nie teges. A ona na suchoty cierpi...

Eh, duuuzo się muszę jeszcze nauczyć.
Miejski ogród w wersji mini 20:53, 05 wrz 2017

Do góry
Berberys to Red Rocket. A wokół niego rośnie stipa. Niestety nie mam z nią doświadczenia bo posadziłam ją w maju. Podobno to roślina jednoroczna ale u niektórych zimuje. Jak nie przeżyje, to mam jeszcze nasionka. Posadzę ja znowu na wiosnę .
Skarbonkowy ogródek 17:36, 05 wrz 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
Asia no wreszcie rabatę widać hoihihi

super teraz taka wyczyszczona
stipa u mnie też taka se
marzy mi się taka jak u Gosi Malkul
u niej to jakaś taka mięsem karmiona

Kamilko, nie tylko kształt rabaty ale i rośliny które na niej są

Jeszcze kawałek do wyczyszczenia mi został. Może dzisiaj skończę.
Skarbonkowy ogródek 10:01, 05 wrz 2017

Do góry
Asia no wreszcie rabatę widać hoihihi

super teraz taka wyczyszczona
stipa u mnie też taka se
marzy mi się taka jak u Gosi Malkul
u niej to jakaś taka mięsem karmiona
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:22, 04 wrz 2017

Do góry
babka napisał(a)

Ilonka ten sposób na hortensje godny jest zgapienia, będziemy kombinować w przyszłym roku. Tyle, że one na boki też się tak wywijają, przydałoby się dać im podpory wokoło.

A rozplenica ładna, spora ale kotki Lady U byłyby lepiej widoczne

Z tujami właśnie się waham, miałam zamiar je scalić ale takie słupy łeadne są i sama nie wiem jak lepiej
Stipa w pas się kłania

U mnie są gęsto posadzone więc się ładnie trzymają od boków. "Wylewają" się tylko na przód ale tak na całego. Te druty nieźle je ogarniają.
Co do kotków Lady to one rzeczywiście są mega widoczne. Jeśli tak Cie korci to wsadz tam Lady a dla hameln zawsze znajdziesz inną miejscówkę
Ciekawa jestem co zrobisz z tujkami tzn czy zostaną słupami czy scalisz je w jedność???
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 17:45, 04 wrz 2017

Do góry
inag napisał(a)
Hej!
Ta rozplenica wcale nie jest tak słabo widoczna Daj jej jeszcze rok czasu a pokaże co potrafi. Widać, ze ona jeszcze młodziutka. Jak zmężnieje to będzie jeszcze lepiej.
Niestety wykładanie się hortensji jest częste. U nas sprawdził sie taki sposób na podparcie: Dwa kołki, rury od przęseł ogrodzenia lub coś takiego wbite pod kątem i na trzech wysokościach poprowadzone linki. Szybko i skutecznie

Ilonka ten sposób na hortensje godny jest zgapienia, będziemy kombinować w przyszłym roku. Tyle, że one na boki też się tak wywijają, przydałoby się dać im podpory wokoło.

A rozplenica ładna, spora ale kotki Lady U byłyby lepiej widoczne

inag napisał(a)
I dotarłam do zdjęć Auć, jak tu pięknie!!! Dziewczyno jesteś mistrzynią! Twoje stipy nadają się jako główna fotografia na paczkę z nasionami
Drzewka też cudne Nie mogę wyjść z podziwu. Chcesz dać się zrozsnąć tujom w jedem szpaler?

Z tujami właśnie się waham, miałam zamiar je scalić ale takie słupy łeadne są i sama nie wiem jak lepiej
Stipa w pas się kłania

Aniaaa napisał(a)
Hej Babeczko
Ale się dzieje.Cofnęłam się kilka stron.
Bukszpan fajnie uformowany.U mnie też jest grzybek.
Stipa u Ciebie robi fajną robotę.Super wygląda.Moja się zbuntowała w tym roku i cienko wygląda.
Przedogródek idealnie wpasowany w Twój ogród.U mnie z minimalizmem cieniutko

Serdeczności zostawiam

No i wszystko jasne Cieszę się z Twojej obecności, bardzo się cieszę
Nie widziałam u Ciebie grzyba, chyba patrzeć nie umiem
Co do stipy to nie wiadomo jaka za rok będzie, ta obecna raczej już cieszyć kolejny rok nie będzie. I fakt, zjawiskowa jest i wszystkie mankamenty jestem w stanie jej wybaczyć
Buziaki Aniu

yolka napisał(a)
U Ciebie jak zawsze pięknie

Szału nie ma Jolu ale muszę przyznać, że też podoba mi się

mrokasia napisał(a)
Hej Ola!!!
Przyszłam się przywitać .
U mnie szaro, buro i mokro. Stoję z robotą i dostaję kota .
Rozplenica bardzo ładna, czego od niej chcesz? Urośnie .
Hortki ładnie Ci się przebarwiły.

Heja U mnie też mokro, zimno i do bani Trochę zbyt nagle ta jesień zawitała, mogłaby się lekko wstrzymać. Moje plany też uległy odroczeniu ale dziś i tak nic bym nie ruszyła. Od czwartej na nogach jestem i już mi lekko powietrze schodzi
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:46, 03 wrz 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Jaka to stipa?
Ostnica mocna 'Pony Tails' (Stipa tenuissima)
Skarbonkowy ogródek 12:33, 03 wrz 2017

Do góry
Tak to stipa. Zeszłoroczna. Wszystkie przezimowały a nawet się wysiała. Niestety potwierdzam słowa , chyba Mirelli, że najładniejsza jest w pierwszym roku.

Ja na razie nie mam pomysłu na tą rabatę tzn. pomysł podsuneła Toszka, ale srodków na jego wykonanie brak. Na razie poprzesuwałam stipę do tyłu, żeby na buksy nie wchodziła. A rozchodniki gdzieś w krzakach rosły to je powyciągałam. Na razie niech tak będzie. Przyjdzie czas będę przesadzać
Ogródek Ewy 13:30, 02 wrz 2017

Do góry
Mirella napisał(a)
Róże prześlicznie Ci kwitną ,u mnie kiepsko z różami,rabatka super, ta z zawilcami i werbenką,rozchodnik piękny,żurawki wypasione,czy to stipa kłania się werbencena ostatniej fotce?.

Liczę na to że róże będą z roku na rok ładniejsze. Żurawki zaczynają się wypiętrzać, muszę pomyśleć o rozsadzaniu.
Masz rację to Stipa, ale drażni mnie u niej to że wszystkie kłaniają się tylko w jedna stronę.
Ogród z wilkiem zamkn. 11:16, 02 wrz 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Madziu, ta stipa z wielkim prawdopodobieństwem na wiosnę wygnije. Ale na 100% w maju pokażą się siewki w kamykach. Sryliony siewek

Z paleniskiem nie pomogę - u nas był szał przez pierwsze 2-3 lata. Teraz eM najchętniej by postawił piec na chleb i pizzę... tylko u nas miejsca brak

Edit. Kochane, basen ile stoi? 2-3 miesiące? Potem jest puste miejsce które co najwyżej na wiosnę mozna obsadzić setkami krokusów (nie przeszkadza im stanie basenu.)

Cieszę się ,że zaglądasz
Sryliony siewek ....a chociaż łatwo je się wyrywa ?
Z tym paleniskiem też boje sie ,ze tylko będzie stać , gar może ze 3-4 razy w roku zrobię ,jakieś papiery spalę i chwasty i tyle ) ......dlatego tak z nim wędruję i myślę
I basen -masz rację- sezon wakacyjny tylko i myśle ,ze jeszcze 2-3 lata młoda wyrośnie - basen pójdzie w odstawkę ,wiec tez muszę mieć takie miejsce ,które w razie czego będziesz łatwe do zlikwidowania ...
Ogródek Ewy 11:08, 02 wrz 2017

Do góry
Róże prześlicznie Ci kwitną ,u mnie kiepsko z różami,rabatka super ta z zawilcami i werbenką,rozchodnik piękny,żurawki wypasione,czy to stipa kłania się werbencena ostatniej fotce?.
Ogród z wilkiem zamkn. 09:27, 02 wrz 2017

Do góry
Madziu, ta stipa z wielkim prawdopodobieństwem na wiosnę wygnije. Ale na 100% w maju pokażą się siewki w kamykach. Sryliony siewek

Z paleniskiem nie pomogę - u nas był szał przez pierwsze 2-3 lata. Teraz eM najchętniej by postawił piec na chleb i pizzę... tylko u nas miejsca brak

Edit. Kochane, basen ile stoi? 2-3 miesiące? Potem jest puste miejsce które co najwyżej na wiosnę mozna obsadzić setkami krokusów (nie przeszkadza im stanie basenu.)
... Kiedy czegoś gorąco pragniesz... 21:59, 01 wrz 2017

Do góry
Stipa jednak mi się udała, a długo myślałam, że nic mi z tych siewów nie wyszło
Lawenda też już poszła pod nóż. Pierwszy łubin trwały z nasion mi zakwitł
Jesień się zbliża...

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:05, 01 wrz 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Oluś, no sorry za zaskoczenie .
Słuchaj, ta magnolia to wygląda jakby tam rosła od zawsze! Bardzo ładnie wyszło!
Wszystkie fotki ogrodowe - mniam! Rozchodnik, stipa, jeżówki!!!
Pięknie...

Zobaczysz, jak dodam trawki pod buksy to będzie fajnie. Mi się podoba to zestawienie. Po Twoim wpisie pomyślałam o kostrzewach tak jak Ania zrobiła ale poczekamy, zobaczymy

Miejsce dla magnolii ciekawe ale mam obawy, że długo tam nie pożyje
Okazało się, że pod nią było gaszone wapno. eM wybrał z dołu maksymalną jego ilość i daliśmy bardzo dużo kwaśnej ziemi ale i tak mam obawy, że za kilka lat padnie
Doświadczalnia bylinowo-różana 19:32, 01 wrz 2017

Do góry
tulucy napisał(a)
Z ciekawością czytam o gaurze, bom ją nabyła. I teraz się główkę, gdzie i z czym ją posadzić. Pójdzie pewnie na najbardziej suchą rabatę. Ale jakie by jej sąsiedztwo zapewnić...

Szałwie, te wysokie, np. Caradonna, no i trawy, np. Stipa
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:54, 01 wrz 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Fajnie gra werbena ze stipa

Dzieki a mam tam jeszcze 2 szt gaury i też fajnie to wygląda ... a nawet się zastanawiam czy nie zastąpić werbeny gaurą białą i różową?

A takie piękne łany miałam na wyciągnięcie ręki w Grecji
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 09:01, 01 wrz 2017

Do góry
Oluś, no sorry za zaskoczenie .
Słuchaj, ta magnolia to wygląda jakby tam rosła od zawsze! Bardzo ładnie wyszło!
Wszystkie fotki ogrodowe - mniam! Rozchodnik, stipa, jeżówki!!!
Pięknie...
Zielona przestrzeń 07:48, 01 wrz 2017

Do góry
Tak, zgadza się - to Stipa

Trawy o ogrodzie jak najbardziej na TAK! Wspaniałą robotę robią

A Twój "malutki" problem, to nie problem hihi...Troszkę poczytasz, popytasz i będziesz ekspertką w dziedzinie traw, zobaczysz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies