Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

AngelikaX 14:55, 22 wrz 2017

lindsay80 napisał(a)
Dla AngelikaX - co by ułatwić decyzję ML czy KF pod okno.

ML mam przy ogrodzeniu z jednej strony, a KF na przedpłociu - dokładnie po drugiej stronie - ML rosną tu 2 lata, KF rok - zobacz, że wysokość obu traw jest prawie identyczna, KF zakwitają już w lipcu.

Na pierwszym zdjęciu widać na tle furtki, wystające kłosy KF - wysokość ogrodzenia 150 cm.

a tutaj powyżej przęsła wystają końcowki ML

I jeszcze ML obok stożka cisowego - bo ten duet też Cię interesował

Dziękuję Ci kochana - pięknie wyglądają z cismi i te zawilce.... bajka... kupiłam ML i utwierdziłam się u Ciebie, że to dobra decyzja
AngelikaX 14:57, 22 wrz 2017

lindsay80 napisał(a)
A u siebie te Variegatusy pod oknami chcę wymienić na ML - parapet jest na wysokości 150 cm.

Variegatusy są tu 2 sezon - w drugiej połowie sezonu się rozłażą , teraz są podwiązane a i tak zajmują pół rabaty.

Faktycznie zbyt ordynarne te Variegatusy na tej rabacie, ML nada jej lekkości i elegancji

Zawilce masz piękne - kupowałaś przez neta?
Kasya 14:59, 22 wrz 2017

lindsay80 napisał(a)

już z eMem tak zdecydowaliśmy - Variegatusy jednak muszą mieć przed sobą jakieś podparcie - zaplanowałam im inne miejsce, przed nimi będą rodki - a pod oknami dam trawy, które są zwarte, na razie ten ML przoduje na mojej liście, tym bardziej, że mam swoje sadzonki 3-letnie, które mogłabym podzielić wiosną.

a czemu nie chcesz miskanta z kwiatostanami ?
kleine fontain jest srednio wysoki, dobrze sie trzyma i bardzo wczesnie kwitnie
ale ladnie jak kwiatostany bujaja sie za oknem
leon60 15:13, 22 wrz 2017

lindsay80 napisał(a)

No coś kojarzę ten czas z Cabaretami - czyli musiało być podobnie jak u mnie teraz z Variegatusami.

A na jakiej wysokości masz parapety?
Jak będziesz robić kolejną porcję fotek to poproszę pięknie o to miejsce z ML, popatrzę sobie jak obecnie wygląda, bo chyba masz je tam co najmniej od roku, prawda?

ML pod oknem drugi sezon, parapety na pewno wyżej niż w nowych domach

lindsay80 15:46, 22 wrz 2017

Mirka napisał(a)
W szkółce stacjonarnej nie mają tyle odmian rozchodników dlatego zmuszone jesteśmy do zakupów internetowych.I na tym korzystają.A ty jak kupisz sadzonkę to na maksa dzielisz i rozmnażasz,większość z nas tak robi.

Jest dokładnie tak jak piszesz - chcąc kupić jakieś nowe odmiany najczęściej jesteśmy skazani na internet.
Dobrze, że na forum się wymieniamy tym co mamy w ogródkach
lindsay80 15:49, 22 wrz 2017

AngelikaX napisał(a)

Dziękuję Ci kochana - pięknie wyglądają z cismi i te zawilce.... bajka... kupiłam ML i utwierdziłam się u Ciebie, że to dobra decyzja

Hihi, widzę, że Cię nosiło, skoro już ML zakupione

Ja w tym roku kupiłam ich 16, posadziłam po 2 pod wszystkie przęsła ogrodzenia, doliczając 8 szt, które miałam już wcześniej to wychodzi, że tych miskantów mam najwięcej w ogrodzie teraz.
lindsay80 15:53, 22 wrz 2017

AngelikaX napisał(a)

Faktycznie zbyt ordynarne te Variegatusy na tej rabacie, ML nada jej lekkości i elegancji

Zawilce masz piękne - kupowałaś przez neta?

Masz racje, są za ciężkie, przytłaczają.

Choć z perspektywy kuchennego okna nawet przyjemnie się na nie patrzy

Zawilce kupowałam na Allegro, coś mi pomylili, reklamowałam, potem część nie przetrwała zimy, więc dokupowałam rok później u Finki - ale w naszych szkółkach można je już spotkać, nawet wczoraj widziałam ładne sadzonki po 12 zł.
lindsay80 16:01, 22 wrz 2017

Kasya napisał(a)

a czemu nie chcesz miskanta z kwiatostanami ?
kleine fontain jest srednio wysoki, dobrze sie trzyma i bardzo wczesnie kwitnie
ale ladnie jak kwiatostany bujaja sie za oknem

Ja podzielam wszystkie zachwyty nad KF, ale on jest taki fontannowy, w pełni kwitnienia wygląda jak wybuchające fajerwerki, kwiatostany wyrastają na różnych wysokościach, nawet 60 cm od ziemi - przez co jest bardzo szeroki.

Zobacz na tą fotkę - na osi widokowej masz KF i Variegatusy pod oknem - jak dam tam KF to zamienię siekierkę na kijek, bo KF znowu mi zajmie pół rabaty.

i tutaj widać jaki jest rozłożysty - a ma dopiero rok.

A w ogóle to ja nawet lubię te kwitnące miskanty - tutaj np przywiezione w zeszłym roku z Wojsławic - Huron Sunrise - dobrze się zapowiadają.

lindsay80 16:08, 22 wrz 2017

Za dużo już tego deszczu, stipa pływa w doniczkach

Artemiski chciałyby jeszcze zakwitnąć, niektóre pędy bujnęły na wysokość prawie 150 cm

Rozchodnikom też ta pogoda nie służy

lindsay80 16:10, 22 wrz 2017

leon60 napisał(a)

ML pod oknem drugi sezon, parapety na pewno wyżej niż w nowych domach

Dziękuję za fotkę, zwizualizowałaś mi czego się mogę spodziewać

A przy okazji jeszcze pytanko, czy trawka przed jeżówkami to Carex Gold Fountain?