a czemu nie chcesz miskanta z kwiatostanami ?
kleine fontain jest srednio wysoki, dobrze sie trzyma i bardzo wczesnie kwitnie
ale ladnie jak kwiatostany bujaja sie za oknem
Jest dokładnie tak jak piszesz - chcąc kupić jakieś nowe odmiany najczęściej jesteśmy skazani na internet.
Dobrze, że na forum się wymieniamy tym co mamy w ogródkach
Hihi, widzę, że Cię nosiło, skoro już ML zakupione
Ja w tym roku kupiłam ich 16, posadziłam po 2 pod wszystkie przęsła ogrodzenia, doliczając 8 szt, które miałam już wcześniej to wychodzi, że tych miskantów mam najwięcej w ogrodzie teraz.
Choć z perspektywy kuchennego okna nawet przyjemnie się na nie patrzy
Zawilce kupowałam na Allegro, coś mi pomylili, reklamowałam, potem część nie przetrwała zimy, więc dokupowałam rok później u Finki - ale w naszych szkółkach można je już spotkać, nawet wczoraj widziałam ładne sadzonki po 12 zł.
Ja podzielam wszystkie zachwyty nad KF, ale on jest taki fontannowy, w pełni kwitnienia wygląda jak wybuchające fajerwerki, kwiatostany wyrastają na różnych wysokościach, nawet 60 cm od ziemi - przez co jest bardzo szeroki.
Zobacz na tą fotkę - na osi widokowej masz KF i Variegatusy pod oknem - jak dam tam KF to zamienię siekierkę na kijek, bo KF znowu mi zajmie pół rabaty.
i tutaj widać jaki jest rozłożysty - a ma dopiero rok.
A w ogóle to ja nawet lubię te kwitnące miskanty - tutaj np przywiezione w zeszłym roku z Wojsławic - Huron Sunrise - dobrze się zapowiadają.