Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Moje małe wielkie marzenie 18:24, 04 maj 2016

Do góry
Kilka moich roślinek

jodła koreańska

berberys Maria i kostrzewa sina

wystartowała rozplenica i zebrinus

Wszystko jeszcze takie malutkie
Mój jest ten kawałek ogrodu 16:26, 04 maj 2016

Do góry
Musiałam zrobic lekką przebudowe w miejscu gdzie rosła czesc hiacyntów wiec je wykopałam - maja nadal liscie i tak sie zastanawiam czy ich po prostu nei wsadzic w innym miejscu juz teraz, podkarmic i zobaczyc co z tego bedzie.
W innymi miejscu siedzą nie ruszane, ale krócej niz te wykopane, jeszcze kwitną.

Co do traw - u mnie ruszył miskant Morning Light, Malepartus i jeszcze jeden ktorego nazwy nie pamietam Zebrinus i kolejny ktorego nazwy nie pamietam udają martwe - mam nadzieje, ze udają. Do Gracka jeszcze musze zajrzec, ale on tez nei ma tyle słonca co te wystartowane, wiec mysle ze spi. Masakra z tymi nazwami odmian miskantów - musze obowiązkowo wszystko zidentyfikwoac i powpisywac gdzies, bo pozapominam wszystko jak tak dalej pojdzie Jeden to na pewno DroningIngrid tylko który to z tych dwóch? Ne iwiem gdzie ja miałam głowe gdy je kupowałam.
Widze, ze ruszyła tez rozplenica - rosnie w pełnym słońcu. Turzyce rosną.
Molinie kupiłam ledwo wystarowaną - nei wiem gdzie ją trzymali i czy juz czas na nią w naszej okolicy.
Mały ogród w małej gminie 11:00, 04 maj 2016

Do góry
elmagra napisał(a)
Masz rację, że nie chciałam się całkowicie przesłaniać. No, ale jak nie ma innego wyjścia? A może tylko fragmentami, tzn, zrobić sobie taki szpaler przerwy między szmaragdami tak dać jakieś niższe iglaki? Już gdzieś taki pomysł na ogrodowisku widziałam.
Do kiedy będę mogła w ogóle przesadzać te rośliny?

Teoretycznie rośliny powinno się przesadzać wiosna i jesienią ale jeśli będziesz je przesadzać z duża bryłą korzeniową i dbać o podlewanie te praktycznie cały sezon najlepiej pomijając wielkie upały nie musisz robić szpaleru szmaragdów możesz dodawać we fragmentach coś zimozielonego tak żeby w każdym "coś" zimą zostało np.

róże + lawenda zostanie lawenda.

Hortensje + żurawki zostaną żurawki (tu polecam poczytać o odmianach bo jedne zim wyglądają ładnie inne się niesamowicie niszczą sama trafiłam na jedną strasznie brzydką odmianę)

Hakuro+ tawuły - tu bym coś dodała jak pisałam może być coś zimozielonego przed wierzbę kula bukszpanowa czy jakiś iglak lub rozplenica zimą takie zasuszone też ładnie wyglądają

Tylko sam przód przy bramie ten pierwszy fragment zrobiłabym zimozielony czyli może być układ azalie japońskie + iglaki

Rób sobie ten sam projekt 2 razy, na pierwszy nanoś wszystkie rośliny a na drugi tylko te co będą ładne zimą i postaraj się tak je ułożyć aby rabata wyglądała dobrze i tu i tu

Możesz tez wykorzystać cebulki np. zostawiając zasuszone rozplenice i hortensje zimą będą zdobić a blisko nich możesz wsadzić tulipany które będą ozdobą wiosną kiedy zetniesz hortki i trawy a kiedy tulipany przekwitną zaczną ruszać trawy i hortki więc praktycznie cały rok będzie ładnie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:07, 03 maj 2016

Do góry
Aniu zagęszcza się z dnia na dzień, a samych siewek jeżówek i werbeny mam miliony, na szczęście stipa mnie oszczędziła, no chyba, że jeszcze się przypomni

Agato niestety nie znam nic z takich delikatnych zwiewnych niskich traw, jedynie seslerie, ale nie mam żadnej

Polinko jest maj, a praktycznie żadna rozplenica nie wygląda dobrze, na niektórych coś tam wychodzi, ale słabo, miskanty sadzone jesienią wszystkie na straty, sadzone wiosną morning lighty również kiepsko, Amazon Mist, Froste Curls i Bronze Form wszystkie,a le tych miałem w sumie 10 i to kupionych za grosze, więc mi nie szkoda, a i tak w zeszłym roku już mi się nie podobały.
Ogólnie u mnie kiepsko z trawami, trzeba jeszcze z 2 tygodnie poczekać, później będzie lista strat.

Gosiek w miejscu gdzie jest go mnie zacząłem wyrywać dziada i nawet dośc ładnie wychodził ciągiem kłącze od kłącza, w miskantach zrobię tak samo, ale też troszkę chemią spróbuję. W innym miejscu w ogrodzie oddalonego od zarośniętego o 10 metrów od tej felernej rabaty jak zakładałem hostowisko to udało się go wytępić, ale wtedy był tylko u mnie, więc przekopanie pomogło, tutaj przerasta od sąsiada.

Olu szukałem roślin o podobnym kolorze i ozdobnych liściach, niestety nic nie znalazłem, tylko turzyce mają taki pokrój, ale ja tak nietrwałych roślin nie chcę bo u mnie już w zeszłym roku kiepsko wyglądały. Może jeszcze mnie olśni to będę trąbić
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 18:29, 03 maj 2016

Do góry
Obiecane parę fotek

Uporządkowana rabata, na drugiej skarpie, rozpoczęta misja melodii traw
Sadzenie w trójkącie rozchodnik Sturdast i rozplenica Hameln, pomiędzy nimi budleja Harlequine.
Zobaczymy co z tego wyjdzie

Na Łowieckiej 16:11, 03 maj 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Ilona ruszyły u Ciebie już te brązowe Trawki co mi dałaś bo u mnie cisza.Ale za to Rozplenica od ciebie ruszyła.

Na razie też jeszcze cisza ale widać że żyją. daj im jeszcze czas Cieszę się z rozplenicy
Miskant - Miscanthus 12:36, 03 maj 2016

Do góry
Witajcie,
zaczynam się obawiać o moje miskanty. W zeszłym roku były bujne, okazałe.
Miesiąc temu ścięte. Teraz nowe źdźbła wyrastają na zewnątrz kępy.
Co radzicie? Zostawić, czy wykopywać i "odświeżyć"?
Rozplenica też wygląda podobnie:
Mirkowy ogród (początki) 12:08, 03 maj 2016

Do góry
Mirka piękna ta rozplenica u Ciebie. Ja w tym roku jakoś nie miałam natchnienia na siewy. Pozdrawiam
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 09:04, 03 maj 2016

Do góry
babka napisał(a)
Bilans strat pozimowych:

Zawilce japońskie Honorine Jobert - 5 z 5 szt
Carex Phoenix Green - 5 z 5 szt
Carex Everlime - 1 z 1 szt
Miskant chiński 'Gracillimus' - 7 z 7 szt
Miskant chiński 'Morning Light' - 1 z 2 szt
Rozplenica japońska Hameln - 1 z 2 szt
Hortensja ogrodowa - 2 z 3 szt

Edit: zapomniałam dodać, że też prawdopodobnie wszystkie carexy Milk chocolate czyli
8 z 8 szt

o kurcze .... jednak ten mróz dał radę, u mnie też ML i amazon mist ...
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 03:48, 03 maj 2016

Do góry
babka napisał(a)
Bilans strat pozimowych:

Edit: zapomniałam dodać, że też prawdopodobnie wszystkie carexy Milk chocolate czyli
8 z 8 szt

koszmarna ta twoja lista,u mnie też dużo roślin padło i wiele też wygląda paskudnie,damy radę Olu
Na Łowieckiej 00:19, 03 maj 2016

Do góry
Ilona ruszyły u Ciebie już te brązowe Trawki co mi dałaś bo u mnie cisza.Ale za to Rozplenica od ciebie ruszyła.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 20:44, 02 maj 2016

Do góry
Bilans strat pozimowych:

8 z 8 szt

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 09:49, 02 maj 2016

Do góry
Zakypy dla mamci robie ...znów!Do siebie nie mam gdzie, ale u rodziców miejsca duuuużo. Róże na pniu wypadły więc będą podmienione... ale podmiana będzie z róży piennej na pienne drzewko - ot miejsca tam dość.

i optymalizuję zamówienie Będzie:
Wiśnia piłkowana KANZAN
Klon DRUMMONDI szczepiony
MIGDAŁEK TRÓJKLAPOWY
WIŚNIA piłkowana ROYAL BURGUNDY
do tego dorzucę ROZPLENICA JAPOŃSKA MOUDRY, wielka ona, ale u rodziców miejsca dużo.

Cieszę się jakbym conajmniej do siebie kupowała mimo, że tylko od czasu do czasu będę mogła obejrzeć na żywo. no ale jeszcze mama czasem foteczki mi przysyła haha
Teraz muszę wydać dyspozycje co gdzie posadzić bo innaczej to będzie to-tu-to-tam...
Moje początki- i brak doświadczenia :) 18:55, 01 maj 2016

Do góry
lawendę bym sadziła nie jako obwódkę a jako poletko.Na takiej centralnej rabacie trzeba inaczej myśleć - to rabata trójwymiarowa, a nie tylko boczna, pod ścianą np. żywopłotu. 4 metry to na prawdę szeroko i trudno do skomponowania z samych bylin. Nie zapominaj też, że od tyłu czasami także będziesz ją oglądać. Rozplenica jest bardzo spektakularna w masie -aktorzy. Sadzona pojedynczo jest akcentem. Musisz to dokładnie przemysleć, ale ja bym tam posadziła z jednej strony ze dwa pasy rozplenicy, połączyć ja trzeba by było z różą, łącznikiem obu gatunków może być lawenda. Pomiędzy rozplenicę (np. Hamelm, czyli średnią) można wkomponować kolumnowe berberysy - ich zimowe czerwone owocki będą fajnie ożywiać słomianą rozplenicę. W styczniu, jak rozplenica zacznie się pokładać np. pod śniegiem, możesz ją ostrzyc/uformować na kule ok. 50-60cm. Potem na początku kwietnia krótko zestrzyc, a w tym czasie przecież berberysy łapią liście i kolor. Planuj rabaty interesujące we wszystkich porach roku. na wiosnę posadzisz multum tulipanów, czosnków etc.
Czasem słońce czasem deszcz 16:18, 01 maj 2016

Do góry
white parrots jak nie parrots

dziecko zadbało o flagę przed domem- zrobiona z papieru

tuttaj będą cisy i rozplenica do wymiany, na razie tulipany ratują to miejsce

Pogubiłam się po drodze... 12:32, 01 maj 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Kiedy moje donice będą tak poukładane???

Na razie wciąż z nimi walczę.
przecież fajnie są,tulipany ci rosną u mnie łyso i trawy mi wymarzony niestety,tylko jedna rozplenica odbija,nawet pewna nie jestem brązowych traw,nic na razie nie ruszam,zobaczę za miesiąc co wywalić
Czasem słońce czasem deszcz 06:40, 30 kwi 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Uwielbiam śpiew ptaków przed 6
Pieknei masz.
Ta rozplenica to niestety chyba nie rozplenica...

Twoje pochwały liczą się podwójnie
co do rozplenicy nie mam złudzeń, jak się tylko pokażą w sprzedaży wymienię
Czasem słońce czasem deszcz 20:43, 29 kwi 2016

Do góry
Uwielbiam śpiew ptaków przed 6
Pieknei masz.
Ta rozplenica to niestety chyba nie rozplenica...
Mirkowy ogród (początki) 20:12, 29 kwi 2016

Do góry
Mirka napisał(a)

Rozplenica Magesti

Znowu jakaś nowość )
Ogródek Iwony II 18:54, 29 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

U mnie wszystkie ruszyły ... za to rozplenica mnie martwi bo drzemie na całego ... chyba że już uśmiercona

Rozplenice później startują.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies