Napisałam u Danusi, kopiuję tutaj, aby mieć całość:
Danusiu, chciałabym u siebie zrobić rabatę ognistą, zainspirowałam się twoim artykułem.
Zaczęło się od tego, ze mam kilka bylin w tych barwach, których nie chcę pozbywać się z ogrodu. Pomyślałam, że zrobię jedną taką rabatę, na wprost bramy, pod płotem. Ale też myślę, czy nie dać tam kilku kolorów zimozielonych, np. tuja wschodnia Aurea Nana (3 sztuki). Nie chcę chaotycznych nasadzeń, mimo bylin chciałabym miejsce lekko uporządkowane, czy to jest możliwe? Dziewczyny podsunęły mi kilka roślin, m.in. trytomę, która mi się podoba, mam też rudbekię, nachyłki, kanny o czerwonych i o zielonych liściach. Na plecach jest 8 szmaragdów. Myślę też o trawach. Czy to jest możliwe?
Widziałam projekt i realizację twojego amfiteatru. Tam wkomponowałaś bukszpany
Może masz jakieś sugestie?
Gardenarium napisała:
"Ta tuja żółta generalnie mi nie pasuje do idei ogrodu w ognistych barwach, która powinna mieć "egzotyczny posmak", a więc bardziej perukowca przycinanego co roku (duże liście) - berberysy purpurowe i trawy bym tam widziała.
Smaragd raczej cięty z tyłu w równą bryłę
Folia (membrana) izoluje drewno od ziemi, a dzięki temu zostanie przedłużona ich trwałość o kilka lat. Więc decyzja należy do ciebie.
Ja nie daję gałązek na dno, a kompostu możesz dać ile wlezie, nie przenawozisz nim. Pod marchew nie, bo ona lubi mniej zasobną ale za to bardzo głęboko uprawioną glebę.
Muszę pochwalić, niesamowite efekty z wysiewów, naprawdę, trytoma też się uda, popieram ją na tą ognistą rabatę. Z kannami będzie jak w dżungli, do tego jaskrawe plamy kolorów kwiatów. To będzie ogród z charakterem
Ta tuja żółta generalnie mi nie pasuje do idei ogrodu w ognistych barwach, która powinna mieć "egzotyczny posmak", a więc bardziej perukowca przycinanego co roku (duże liście) - berberysy purpurowe i trawy bym tam widziała.
Smaragd raczej cięty z tyłu w równą bryłę
Bukszpany nie do tego..
a z wieści budowlanych:
Budowlańcy raczej interesują się bardziej samochodem niż kwiatkami, podsłuchałam niechcący, bo byłam za domem. Nie wiedzą, że robię im fotki hehe
No to teraz budowlańcy zwolnią tempa. Jak zaczną spoglądać na Twój ogród, to wiosna, lato, jesień ich tak zastanie. Zobaczysz Danusiu
I będą mieli co wspominać
I fotki żonom będą robić
Mój M, jak jedzie na montaż schodów, to zawsze robi fotki ogródkom I pokazuje Wiele nowoczesnych domów i ogrodów ma swoich ogrodników. I pomysłów, ale ja i tak wolę nasze Ogrodowiskowe.
Danusiu, chciałabym u siebie zrobić rabatę ognistą, zainspirowałam się twoim artykułem.
Zaczęło się od tego, ze mam kilka bylin w tych barwach, których nie chcę pozbywać się z ogrodu. Pomyślałam, że zrobię jedną taką rabatę, na wprost bramy, pod płotem. Ale też myślę, czy nie dać tam kilku kolorów zimozielonych, np. tuja wschodnia Aurea Nana (3 sztuki). Nie chcę chaotycznych nasadzeń, mimo bylin chciałabym miejsce lekko uporządkowane, czy to jest możliwe? Dziewczyny podsunęły mi kilka roślin, m.in. trytomę, która mi się podoba, mam też rudbekię, nachyłki, kanny o czerwonych i o zielonych liściach. Na plecach jest 8 szmaragdów. Myślę też o trawach. Czy to jest możliwe?
Widziałam projekt i realizację twojego amfiteatru. Tam wkomponowałaś bukszpany
Może masz jakieś sugestie?
Pozdrawiam i miłych spacerków z promyczkami słońca życzę
Myślę, że nie warto przechowywać dużych egz. tej rośliny. Kosztuje 3 zł a zachodu z nimi więcej niż te 3 zł warte.
Czy przeżyją? Nie wiadomo, zależy od światła temperatury i wilgotności. Za dużo wszystkiego lub za mało wszystkiego - będzie niepowodzenie. Korzenie nie lubią zbyt dużej wilgotności, także zbyt wysoka temp. zimą szkodzi, najlepiej aby wynosiła nie więcej niż 10 stopni.
Żywotność plektrantusa wynosi 3-4 lata, najlepiej co jakiś czas odmładzać roślinę przez sadzonki albo najlepiej zakupić nową i się nie szczypać z przechowywaniem.
Mam doświadczenie w takich sprawach, niejednokrotnie byłam wzywana o pomoc przy takich okazach.
Pierwsza sprawa - cis można a nawet trzeba ciąć, nie cięty wyrasta w wielkie drzewa, które potem pod ciężarem śniegu potrafią się kłaść na ziemię
Można uciąć konary do gołego pieńka, można podciąć, podkrzesać od dołu jakieś nieporządne pędy i chmurki u góry wyrównać, można ściąć do połowy, wszystko zależy jaki kształt chcesz uzyskać. Ten jest dość regularny, trzeba pozbyć się i wyprofilować pnie, odciąć sęki i pieńki jakieś kikuty jeśli są. Górę nieco podrównać.
Krzaczory na dole wyciąć całkiem albo odmłodzić, ucinając do samej ziemi i podlewać na wiosnę i formować np. w kule.
Niewątpliwie gwiazdą tej rabaty jest cis i jego nalezy zachować. To bardzo cenne drzewo i wieczne.