Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Plectranthus - plektrantus, komarzyca 14:45, 17 sty 2015

Do góry
Czy to działa? nie jestem przekonana.
Mech w trawniku 14:43, 17 sty 2015

Do góry
Wybrać ziemię z warzywnika, zrobić grządki podwyższone (deski lub kostkę lub dowolnie), nasypać żyznej ziemi kompostowej.
Ogródek Iwony 20:35, 16 sty 2015

Do góry
Napisałam u Danusi, kopiuję tutaj, aby mieć całość:
Danusiu, chciałabym u siebie zrobić rabatę ognistą, zainspirowałam się twoim artykułem.
Zaczęło się od tego, ze mam kilka bylin w tych barwach, których nie chcę pozbywać się z ogrodu. Pomyślałam, że zrobię jedną taką rabatę, na wprost bramy, pod płotem. Ale też myślę, czy nie dać tam kilku kolorów zimozielonych, np. tuja wschodnia Aurea Nana (3 sztuki). Nie chcę chaotycznych nasadzeń, mimo bylin chciałabym miejsce lekko uporządkowane, czy to jest możliwe? Dziewczyny podsunęły mi kilka roślin, m.in. trytomę, która mi się podoba, mam też rudbekię, nachyłki, kanny o czerwonych i o zielonych liściach. Na plecach jest 8 szmaragdów. Myślę też o trawach. Czy to jest możliwe?
Widziałam projekt i realizację twojego amfiteatru. Tam wkomponowałaś bukszpany
Może masz jakieś sugestie?

Gardenarium napisała:

"Ta tuja żółta generalnie mi nie pasuje do idei ogrodu w ognistych barwach, która powinna mieć "egzotyczny posmak", a więc bardziej perukowca przycinanego co roku (duże liście) - berberysy purpurowe i trawy bym tam widziała.
Smaragd raczej cięty z tyłu w równą bryłę

Bukszpany nie do tego.."
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 20:15, 16 sty 2015

Do góry
Folia (membrana) izoluje drewno od ziemi, a dzięki temu zostanie przedłużona ich trwałość o kilka lat. Więc decyzja należy do ciebie.

Ja nie daję gałązek na dno, a kompostu możesz dać ile wlezie, nie przenawozisz nim. Pod marchew nie, bo ona lubi mniej zasobną ale za to bardzo głęboko uprawioną glebę.
Ogródek Iwony 20:01, 16 sty 2015

Do góry
Muszę pochwalić, niesamowite efekty z wysiewów, naprawdę, trytoma też się uda, popieram ją na tą ognistą rabatę. Z kannami będzie jak w dżungli, do tego jaskrawe plamy kolorów kwiatów. To będzie ogród z charakterem
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:57, 16 sty 2015

Do góry
Ta tuja żółta generalnie mi nie pasuje do idei ogrodu w ognistych barwach, która powinna mieć "egzotyczny posmak", a więc bardziej perukowca przycinanego co roku (duże liście) - berberysy purpurowe i trawy bym tam widziała.
Smaragd raczej cięty z tyłu w równą bryłę

Bukszpany nie do tego..
a z wieści budowlanych:
Budowlańcy raczej interesują się bardziej samochodem niż kwiatkami, podsłuchałam niechcący, bo byłam za domem. Nie wiedzą, że robię im fotki hehe
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:51, 16 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Z budowlanych wieści : dom za moim płotem wyrasta ponad świerki już budowlańcy wiszą mi nad ogrodem Od wiosny intensywne nawożenie świerków.

No to teraz budowlańcy zwolnią tempa. Jak zaczną spoglądać na Twój ogród, to wiosna, lato, jesień ich tak zastanie. Zobaczysz Danusiu
I będą mieli co wspominać
I fotki żonom będą robić
Mój M, jak jedzie na montaż schodów, to zawsze robi fotki ogródkom I pokazuje Wiele nowoczesnych domów i ogrodów ma swoich ogrodników. I pomysłów, ale ja i tak wolę nasze Ogrodowiskowe.

Danusiu, chciałabym u siebie zrobić rabatę ognistą, zainspirowałam się twoim artykułem.
Zaczęło się od tego, ze mam kilka bylin w tych barwach, których nie chcę pozbywać się z ogrodu. Pomyślałam, że zrobię jedną taką rabatę, na wprost bramy, pod płotem. Ale też myślę, czy nie dać tam kilku kolorów zimozielonych, np. tuja wschodnia Aurea Nana (3 sztuki). Nie chcę chaotycznych nasadzeń, mimo bylin chciałabym miejsce lekko uporządkowane, czy to jest możliwe? Dziewczyny podsunęły mi kilka roślin, m.in. trytomę, która mi się podoba, mam też rudbekię, nachyłki, kanny o czerwonych i o zielonych liściach. Na plecach jest 8 szmaragdów. Myślę też o trawach. Czy to jest możliwe?
Widziałam projekt i realizację twojego amfiteatru. Tam wkomponowałaś bukszpany
Może masz jakieś sugestie?

Pozdrawiam i miłych spacerków z promyczkami słońca życzę
Bukszpan (Buxus) - uprawa 19:49, 16 sty 2015

Do góry
Ano przeczytaj, mam artykuł prawie na każdą okazję

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/366-jak-kupic-zdrowe-rosliny
Bukszpan (Buxus) - uprawa 19:19, 16 sty 2015

Do góry
Wydaje się okazyjna bo osoba pewnie wie że w donicach bukszpany na wierzchu nie zimują, Tylko zakopane Na wiosnę będą nadawały się do wyrzucenia.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:11, 16 sty 2015

Do góry
Pomagam - skróciłam tytuł specjalnie, żeby był w jednej linii

Gosia - Ogród tworzę nowoczesny***Wizytówka - Ogród nowoczesny kokoszki
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 14:04, 16 sty 2015

Do góry
Z bukietowych nie wiem, nie ma aż takich różnic w tygodniach a dni nie mają znaczenia. Drzewiasta kwitnie wcześniej od bukietowych.

Jak byłam w Narodowej Kolekcji Hortensji to wszystkie bukietówki kwitły jednocześnie, a która najwcześniej zakwitła? nie wiem.
Wiejski Ogród Moniki 13:58, 16 sty 2015

Do góry
Ogród planujemy jako całość, nie oderwane fragmenty. Masz za dużo porozrzucanych drzewek w totalnym chaosie po całej działce, tak nie powinno być.

Ogarnij najpierw ogród jako cały, podziel go na funkcje jakim ma służyć, dopiero planuj rośliny, bo będziesz przesadzać je w nieskończoność.
Wiejski Ogród Moniki 13:54, 16 sty 2015

Do góry
Monika nie wklejaj obcych zdjęć. Przeczytaj pw.
Pikowanie siewek 13:27, 16 sty 2015

Do góry
Jeszcze jest wcześniejszy o wysiewaniu, potem dopiero pikowanie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/370-wysiew-nasion-kwiatow-i-warzyw-oraz-pielegnacja-siewek
Plectranthus - plektrantus, komarzyca 13:24, 16 sty 2015

Do góry
kabriolina_sf napisał(a)
Witam wszystkich!
Przycięłam dzisiaj zimowaną komarzycę. Zastanawiam się czy przeżyją.
Jak myślicie?

Myślę, że nie warto przechowywać dużych egz. tej rośliny. Kosztuje 3 zł a zachodu z nimi więcej niż te 3 zł warte.

Czy przeżyją? Nie wiadomo, zależy od światła temperatury i wilgotności. Za dużo wszystkiego lub za mało wszystkiego - będzie niepowodzenie. Korzenie nie lubią zbyt dużej wilgotności, także zbyt wysoka temp. zimą szkodzi, najlepiej aby wynosiła nie więcej niż 10 stopni.

Żywotność plektrantusa wynosi 3-4 lata, najlepiej co jakiś czas odmładzać roślinę przez sadzonki albo najlepiej zakupić nową i się nie szczypać z przechowywaniem.

Pikowanie siewek 13:14, 16 sty 2015

Do góry
Anitan czytaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/394-pikowanie-hartowanie-siewek-i-sadzenie-na-miejsce-stale
Tulipany w donicach 13:13, 16 sty 2015

Do góry
Jak będą zapowiadali mrozy przykryć delikatnie korą.
Cis - Taxus 13:10, 16 sty 2015

Do góry
Mam doświadczenie w takich sprawach, niejednokrotnie byłam wzywana o pomoc przy takich okazach.

Pierwsza sprawa - cis można a nawet trzeba ciąć, nie cięty wyrasta w wielkie drzewa, które potem pod ciężarem śniegu potrafią się kłaść na ziemię

Można uciąć konary do gołego pieńka, można podciąć, podkrzesać od dołu jakieś nieporządne pędy i chmurki u góry wyrównać, można ściąć do połowy, wszystko zależy jaki kształt chcesz uzyskać. Ten jest dość regularny, trzeba pozbyć się i wyprofilować pnie, odciąć sęki i pieńki jakieś kikuty jeśli są. Górę nieco podrównać.

Krzaczory na dole wyciąć całkiem albo odmłodzić, ucinając do samej ziemi i podlewać na wiosnę i formować np. w kule.

Niewątpliwie gwiazdą tej rabaty jest cis i jego nalezy zachować. To bardzo cenne drzewo i wieczne.
Kwasomierz glebowy 07:11, 16 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Porcelanowa tabliczka z dołkami i płyn.

dziękuję też tak mi się wydawało, ale potrzebowałam pewności
Hortensja pnąca - Hydrangea petiolaris 20:21, 15 sty 2015

Do góry
Podnawoź ja nawozem do hortensji wiosną, w maju.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies