Dziękuję Marzenko za miłe słowa co do kolorów to jest dokładnie jak u mnie próbuję beton przemycić jeszcze troszku ... bardzo nie razi I byłam u Ciebie dziś ... śliczny masz ogród! I chyba jeszcze u Ciebie nie byłam, ale obeicuję w wolnej chwili nadrobić
macham ciepło
Dziękuję Basiu
Gdybym to ja jeszcze wiedziała co to za żurawka. Sąsiad wykopał i chciał wyrzucić to przygarnęłam. Próbowałam zidentyfikować ale zbyt dużo podobnych jest i nie chcę strzelać. Ale to naprawdę super żurawka, rośnie na największej patelni, nie podżerają jej opuchlaki, super się rozrasta i nie wypiętsza jak niektóre odmiany.
Jeśli chcesz Basieńko to wyślę Ci tej żurawki bo mam nadmiar.
Stipa na zdjęciu to jedyna która przezimowała. Na rabatach małe samosiejki powychodziły i oby przeżyły zimę bo wysiewać mi się jakoś nie chce.
No widzisz, mam tylko kilka odmian a i tak się na trawach wcale nie znam. Jak mam coś wybrać, to ten wybór rodzi się w bólach A stipa się u mnie wysiała wszędzie. Nie hodowałam z nasionek, tego nie umiem. Niektórzy marudzą na siewki werbeny, to ja mam tak ze stipą Dużo przeniosłam we wskazane miejsca, a ciągle odkrywam nowe siewki.
Umarłabym gdyby takie cosik staneło mi na drodze- przstrasznie przeraźliwie przerażają mnie wszelkie płazy- brrrr.....
Świetnie wyglądają trawy! Mega stipa! Musze ją sobie wysiać na wiosnę- koniecznie (jak nie zapomnę )
Ale pięknie! Joasiu te połączenia roślin i kolorystyki super! Jaka to żurawka?? Świetna taka gęstwina
A stipa jaka... moja siana w tym roku taka sobie, mała jest.
Za to wysianych w gruncie mam sporo i niektóre z zeszłego roku przeżyły.
Beata - piękne u ciebie! Meble rewelacja! Rozplenice boskie! Stipa fajnie się naprawdę prezentuje. Też mi się szarości u wszystkich podobały a że dach i okna brązowe to trzeba było do tego dopasować resztę. Mam więc brązy, kremy, beże. I jest fajnie.
Chcę Umbraculifiery podsadzić kwadratowymi lub prostokątnymi lub okrągłymi skarpetkami z cisa. Do tego nasadzenia chcę dodać Artemis i Pomponellę lub Larissę (jak sugerowała sylwik69 - buziaczki!!! )). Na pewno znajdzie się tam również nasza ukochana Stipa.
Doradźcie Kochane - przydałoby się cosik jeszcze? Może któryś miskant? Gracillimus?
Taka uwodzicielsko-romantyczna rabatka mi się marzy...
Dziękuję Iwonko fakt, że to nasza własna praca chyba cieszy nas jeszcze bardziej a wiesz widziałam mnóstwo fajnych drewnianych mebelków (nawet kiedyś w jednym z odcinków Mai w Ogrodzie - to też jest bardzo fajny pomysł! Także może namówisz e-Ma Co do wymiarów posiłkowałam się wymiarami na necie z mebli oryginalnych i dopytywałam Gosi-Malkul więc jej podpowiedzi też bardzo były pomocne.
Stipa pięknie się rozszalała a nie byłam jej za bardzo pewna - chodziło o wypełnienie donicy w tani sposób i powtórzę to nasadzenie na pewno za rok bo przypadło mi do gustu
Beatko, mebelki wyszły świetnie. Zazdroszczę wam możliwości, mój M tylko na drewnie się zna. Więc podziwiać takie mogę tylko u was. Cudownie wyszły. Sama rozrysowywałaś schemat i wymiary? Bardzo mi się podobają
Stipa w donicy pięknie wygląda. Pozostałe nasadzenia też.
Widzisz a ja zawsze uważam, że mogłam bardziej się postaraćz tym cięciem
No patrz to tylko zeszłoroczna stipa tak szybko kwitnie? a ja już sobie plany robię na przyszły rok z nią ... myślałam żeby ją jeszcze bardziej pod hortensje "pociągnąć" a tu masz nie wiadomo czy i kiedy zakwitnie? ...
Właściwie to znajomi nas namówili na te kajaki ... ale nie żałujemy ... było mega wesoło
Miłej zabawy Małgosiu taka odskocznia dobrze Co zrobi.
Najwyższe na rondzie są gracilismusy. Są tam też dwie rozplenice, ale na zdjęciu widać chyba tylko trochę tej po prawej. Na obrzeżu są jeszcze turzyce ID.
Ta rabata najlepiej wygląda jesienią i zimą. Zdjęcia z zeszłej jesieni.
Ale fotki! Jak zwykle zachwycają! Wgłębnik wyszedł cudny! Nic tylko siedzieć i przy białym (lub nie) palenisku stópki wygrzewać
Stipa, hortki, trawy, kostki- mniam! Tyle mojego, co sobie powzdycham
Ewuniu merci Bardzo się cieszę z tej mojej stipy ... wspaniała jest ... daje takiej lekkości ogrodowi ... chciałabym żeby w przyszlym sezonie udalo mi się stworzyć jeszcze większa plamę tej falujacej pięknie trawy