Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 12:39, 24 sie 2017

Kamilko, trawy wnoszą taką specyficzną zwiewność przeplataną sztywnością.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 12:44, 24 sie 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Lucy, dziękuję za wsparcie mojego morale.

Asiu/ Margerytko, nie zmieniam koncepcji ogrodu co roku. Pięć lat temu moje doświadczenie i wiedza ogrodnicza były więcej niż marne. Zauważyłam, że największe błędy popełniłam tam, gdzie przy wyborze roślin kierowałam się "chciejstwem". Rozum jest jednak lepszym doradcą niż emocje. Dzisiaj zdecydowanie nie sadziłabym tylu róż. Choć w sumie nie ma ich tak wiele.

Znam to
zoja 12:50, 24 sie 2017

Zoja, też podczytuję o powodach eksmisji. Dlatego zniknęła większość jałowców.

ja moje nadal kocham
makadamia 12:54, 24 sie 2017

Dosadziłam kilka wrzosów, bo po eksmisji jałowców zrobiło się wolne miejsce. Wraz z wrzosami w ogrodzie pojawił się piękny kłosowiec.

I na koniec miłe dla mego oka zestawienia.

Kłosowiec to ten przy wrzosach, nie ten fioletowy na drugim zdjęciu?

Zestawienia bardzo zacne
Gosiek33 18:17, 24 sie 2017

Dzisiaj wycięłam bez koralowy. Zakupiłam go na początku sugerując się ładnym kształtem liści i barwą. Pięknie rósł przez pierwsze dwa-trzy lata. W zeszłym sezonie wyłysiał i prawie nie miał liści. Wiosną go przycięłam, dałam mu obornika, podlewałam. Ruszył ładnie, a potem było już tylko gorzej. Karpę korzeniową wykopię jesienią. W jego miejsce przesadzę prawdopodobnie kalinę Mariesii. W sąsiedztwie rośnie kalina Watanabe i compactum. Zrobi się kalinowy zakątek.

Wprowadzenie do ogrodu stipy wraz z jej nieprzewidywalnością, trochę mi burzy proces planowania. Nie wiem, czy ona będzie w przyszłym sezonie. A jeśli się wysieje, to gdzie?

Waham się, czy ciąć drugi raz kocimiętkę na przedpłociu. Bardzo szybko tam odbiła po pierwszym cięciu.

widok cudowny

stipa zupełnie nieprzewidywalna, jeśli zimę przetrwa będziesz mieć jej wszędzie pełno... prawie jak werbeny

który bez poszedł pod nóż?
Gruszka_na_w... 20:38, 24 sie 2017

Gosiek33 napisał(a)

stipa zupełnie nieprzewidywalna, jeśli zimę przetrwa będziesz mieć jej wszędzie pełno... prawie jak werbeny

który bez poszedł pod nóż?

Właśnie nie wiem, czy chcę ją wszędzie.

Ten świecący na żółto. Zdjęcie z 2015 Bez koralowy.

Dzisiaj wykopałam karpę. Korzenie miał zdrowe.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:44, 24 sie 2017

makadamia napisał(a)

Kłosowiec to ten przy wrzosach, nie ten fioletowy na drugim zdjęciu?

Zestawienia bardzo zacne

Przy wrzosach na górze jest kocimiętka.
Na zdjęciu obok to przetacznik kłosowy Christa. W moim mniemaniu bardziej mu pasuje nazwa kłosowiec.
Gruszka_na_w... 20:46, 24 sie 2017

zoja napisał(a)

ja moje nadal kocham

Zoja, obiekty miłości bywają rozmaite. Z uczuciami się nie dyskutuje. Brakuje zawsze argumentów.
Gruszka_na_w... 21:10, 24 sie 2017

Dwa lata temu obsadziłam krąg studzienny cisami. Mają w przyszłości utworzyć przesłonę. Jako że miały niewielkie gabaryty, posadziłam tam też irysy i przewrotnik. Zarówno irysy jak i przewrotnik bardzo się rozrosły i żeby cisom dobrze się rosło, trzeba było pożegnać się z zapchajdziurami. W puste miejsca wsadziłam plamami kukliki i bergenie. Denerwują mnie jeszcze na tej rabacie róże okrywowe Swanny. Wypuszczają długie baty i odmawiają utrzymania zwartego pokroju tak jak ich koleżanki na froncie. Coś czuję, że się z nimi prędzej, czy później rozstanę.

mrokasia 21:10, 24 sie 2017

Haniu, tak czytam o Twoich eksmisjach i zastanawiam się kiedy ja dojrzeję do rozstawania się z roślinami posadzonymi przed laty a teraz niepasującymi z różnych względów. Mam takich trochę w ogrodzie. Pierwszy krok już za mną - pozbyłam się mikrobioty . W sobotę dom zmieniają tuje... Nie jest łatwo...