Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:26, 06 maj 2016

Do góry
Pewnie, że to musi być Wasza wspólna decyzja, nie ma o czym mówić.

Widziałam projekt tych ścianek. Ładnie będzie, nietuzinkowo. Podoba mi się!
Biało różowy ogród za płotem. 09:35, 06 maj 2016

Do góry
a wrzuciłabyś jeszcze raz projekt rabat?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:09, 06 maj 2016

Do góry
Projekt ścianki super. Ja bym budowała
W basiowie - kiedyś tu będzie ogród... 16:32, 04 maj 2016

Do góry
Witaj, projekt rewelacja i jakie możliwości super
Tu ma być ogród :) 14:30, 04 maj 2016

Do góry
Basiula napisał(a)
Śliczne są miskanty, naprawdę.
Mam i ML i gracka jednego i Variegatusa i on jest chyba moim ulubieńcem Pięknie rozświetla rabatę.

Masz rację, przecież to projekt Szefowej, na pewno jest idealnie zaprojektowane, nie wiem tylko jak z wykonaniem

z tych 3 odmian co wymieniłaś trudno by mi było wybrać, bo wszystkie bardzo lubię.
Teraz nabyłam jeszcze Kleine Fontanne i ciekawa jestem go bardzo, bo to będzie pierwsza odmiana kwitnąca, jaką będę mieć.

Wykonanie też na pewno będzie prawidłowe

A u mnie dziś dzień ogrodowo stracony, czarno od chmur i leje na całego.
Ale co więcej trzeba moim świeżo sadzonym i dzielonym roślinom
Tu ma być ogród :) 14:23, 04 maj 2016

Do góry
Śliczne są miskanty, naprawdę.
Mam i ML i gracka jednego i Variegatusa i on jest chyba moim ulubieńcem Pięknie rozświetla rabatę.

Masz rację, przecież to projekt Szefowej, na pewno jest idealnie zaprojektowane, nie wiem tylko jak z wykonaniem

Nadmorski... 12:38, 04 maj 2016

Do góry
Jeszcze trochę zostało do przeorania, poza tym w planach mamy rozbudowę domu, w zasadzie jest już projekt, tylko pozwolenie, przenosiny drewnianej wiaty. W związku z tym daję sobie czas na założenie trawnika, który będzie okrojony. Wciąż zrywam darń i zakładam rabaty. Chociaż mam wątpliwości - może powinnam posadzić np. moje ukochane zwykłe buki,by zasłonić się od tych pomarańczowych brr domków, podsadzić jakąś trawą np. kłosownicą, ograniczyć gatunki do min. Będę wklejać kolejne zdjęcia, to będzie widać zmiany.
Mały ogród w małej gminie 11:00, 04 maj 2016

Do góry
elmagra napisał(a)
Masz rację, że nie chciałam się całkowicie przesłaniać. No, ale jak nie ma innego wyjścia? A może tylko fragmentami, tzn, zrobić sobie taki szpaler przerwy między szmaragdami tak dać jakieś niższe iglaki? Już gdzieś taki pomysł na ogrodowisku widziałam.
Do kiedy będę mogła w ogóle przesadzać te rośliny?

Teoretycznie rośliny powinno się przesadzać wiosna i jesienią ale jeśli będziesz je przesadzać z duża bryłą korzeniową i dbać o podlewanie te praktycznie cały sezon najlepiej pomijając wielkie upały nie musisz robić szpaleru szmaragdów możesz dodawać we fragmentach coś zimozielonego tak żeby w każdym "coś" zimą zostało np.

róże + lawenda zostanie lawenda.

Hortensje + żurawki zostaną żurawki (tu polecam poczytać o odmianach bo jedne zim wyglądają ładnie inne się niesamowicie niszczą sama trafiłam na jedną strasznie brzydką odmianę)

Hakuro+ tawuły - tu bym coś dodała jak pisałam może być coś zimozielonego przed wierzbę kula bukszpanowa czy jakiś iglak lub rozplenica zimą takie zasuszone też ładnie wyglądają

Tylko sam przód przy bramie ten pierwszy fragment zrobiłabym zimozielony czyli może być układ azalie japońskie + iglaki

Rób sobie ten sam projekt 2 razy, na pierwszy nanoś wszystkie rośliny a na drugi tylko te co będą ładne zimą i postaraj się tak je ułożyć aby rabata wyglądała dobrze i tu i tu

Możesz tez wykorzystać cebulki np. zostawiając zasuszone rozplenice i hortensje zimą będą zdobić a blisko nich możesz wsadzić tulipany które będą ozdobą wiosną kiedy zetniesz hortki i trawy a kiedy tulipany przekwitną zaczną ruszać trawy i hortki więc praktycznie cały rok będzie ładnie
Mały ogród w małej gminie 23:43, 03 maj 2016

Do góry
Na tą chwile:

1.Widok zimą według Twojego projekt

2.Zasugerowałabym zamiane kawałka z rózami na kawałek z azaliami i iglakami aby i zimą od strony wejścia rabata była ładna

3. Za wierzbami dodałabym rozplenice które dadzą piękny widok latem a zimą będą zdobić snopkami na wiosne dodałabym tu cebulki.

4. Hakuro do tyłu a na przód coś zimozielonego np. wspomniane kule bukszpanowe

Wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać akurat ja uważam że zima też co nie co powinno być widać ale jeśli Tobie nie na tym bardzo nie zależy to sadź według swojego projektu będzie ładne
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 21:22, 03 maj 2016

Do góry
gierczusia napisał(a)
Melduję ,że oplułam ekram jak zobaczyłam zasieki Twych sąsiadów.. do tej pory palmę pierwszeństwa chlubnie dzierżyli sąsiedzi mojej koleżanki , którzy pół metra od grańicy działki postawili ścianę wysokości 2 kondygnacji , nieotynkowaną i jeszcze ..tak ,zeby się wpasować kolorystycznie...obłozyli toto styropianem..biedula nie ma tego jak zasłonic ... Ale teraz chyba Twoi wygrają za design zapory oraz zgodność z naturą i wyjątkowy dobór kolorystyczny ... achhhhhh...takich , to nic ino zabic ..a jak nie zabić, to bić z obu stron ,źeby równo puchło

Masz jakiś plan ??... Chude tujki czy jak...eeeee.......

Buziole gorace

Będę okładać równo, kijem
A tak serio, no muszę czymś "zafortepianić". Przez moment myślałam o grabowym żywopłocie, ale tero? Nie wiem, chyba sztuczne choinki bożonarodzeniowe postawię, żeby kontynuować ich projekt
Leśniczówka - przygoda z ogrodem. 20:46, 03 maj 2016

Do góry
Mam projekt żywopłotu, ale nie do końca mi odpowiada.
Miał być zimozielony, a w większości jest liściasty.

Chcę jakoś przerobić, ale ile i co wstawić . Nic nie wiem.
Tonący w bieli 16:17, 03 maj 2016

Do góry
Pięknie dobraliście projekt domu do istniejących obok. Niby klocek ale na wskroś nowoczesny.
Podziwiam też Waszą konsekwencję w tworzeniu ogrodu. Wszędzie 'klocki' i 'klocuszki' ale nie odczuwam w tym nadmiaru. Ponieważ mam/tworzy się moja biała rabata to Wasz -ogród 'tonący w bieli' - całkowicie odmienny od mojego, jest bliski memu sercu. Będę śledzić Wasze poczynania
Mały ogród w małej gminie 11:58, 03 maj 2016

Do góry
paula23 napisał(a)

Bukszpanowe obwódki dają ozdobę zimą

Bo patrząc na Twoj projekt zimą, wczesną wiosną będzie pusto i smutno...

Hakuro,róże,tawułu,miskanty,hortensje,azalie - pustka...

jeśli nie chcesz buksów przemyśl jakąś alternatywę żeby wiosną ogród też oko cieszył

Przemyśl jeszcze wierzby jest mnóstwo piękniejszych drzew... Piękne kolorowe klony mam namiary na szkółke wysyłkową gdzie mają piękne szczepiony klony po 25zł

Dzięki za uwagi.
Co do hakuro, to już mam posadzone i podobają mi się, a jeszcze bardziej podoba mi się myśl, jak fajnie będą wyglądać jak się później rozrosną.
Wiem, że niby kolorowo będzie późną wiosną. Ale azalie mają liście przynajmniej, to będzie zielono, szmaragdy też są zielone. Na resztę będę czekać do maja. Tulipany i inne cebulowe zapełniają pustkę.
Choć z drugiej strony myślę intensywnie nad buksami - u mnie w szkółce są takie nie-super-foremne kule za 22zł. Tylko nie wiem gdzie bym je miała włożyć.
Mały ogród w małej gminie 11:12, 03 maj 2016

Do góry
elmagra napisał(a)

Paula witam Cię u siebie. Jeśli chodzi styl, to chyba nie znam tych wszystkich określeń... chcialabym prosty ogrod z prostymi liniami i kilkoma tylko rodzajami roślin. Bez obwodek z bukszpanu poki co. coś juz zrobiłam ale ciągle brakuje czasu na front.

Bukszpanowe obwódki dają ozdobę zimą

Bo patrząc na Twoj projekt zimą, wczesną wiosną będzie pusto i smutno...

Hakuro,róże,tawułu,miskanty,hortensje,azalie - pustka...

jeśli nie chcesz buksów przemyśl jakąś alternatywę żeby wiosną ogród też oko cieszył

Przemyśl jeszcze wierzby jest mnóstwo piękniejszych drzew... Piękne kolorowe klony mam namiary na szkółke wysyłkową gdzie mają piękne szczepiony klony po 25zł

klon drummondii
klon crimson king
klon variegatum
klon Eskimo Sunset
klon Simon - Louis Fréres
klon Aureomarginatum

Zdjęcie poglądowe Eskimo Sunset...

Typografia ogrodu 09:17, 03 maj 2016

Do góry
Konieczki napisał(a)
No teraz to już tu nie wejdę... Kurde d...e mi tak scislo że nie wiem kiedy puści.... No i nawet schody już pomalowane... Ale ze az taka francunia nie jestem to "Smacznej kielbachy"
Ps. A propo pożyczyłem książkę ogrodnicza z biblioteki z 1986r (wiem wiem jeszcze bylas w brzuchu) i co widzę projekt na ... wglebnik wiesz jak się uśmiechnęła pod nosem

Schody nas nie prxekonuja ale na razie takie zostaja.
Kielbacha w planie ale i winko

Ps czy bylam na swiecie? To zalezy w ktorym miesiacu bardzo poprosze o fotki tego opisu bom Zciekawa i M tez
Typografia ogrodu 00:33, 03 maj 2016

Do góry
No teraz to już tu nie wejdę... Kurde d...e mi tak scislo że nie wiem kiedy puści.... No i nawet schody już pomalowane... Ale ze az taka francunia nie jestem to "Smacznej kielbachy"
Ps. A propo pożyczyłem książkę ogrodnicza z biblioteki z 1986r (wiem wiem jeszcze bylas w brzuchu) i co widzę projekt na ... wglebnik wiesz jak się uśmiechnęła pod nosem
Ogród Małej Mi - sezon 2016 20:48, 01 maj 2016

Do góry
A ja niemal cały dzień w komputerze... Najpierw praca, potem projekt ze studiów, a teraz forum...
Ogród z pergolą 12:29, 01 maj 2016

Do góry
Chcę zmienić tą rabatę. teraz jest na niej pusto i nudno. Hortensje polar bear chyba mają za mało tutaj słońca. co mogłabym dosadzić żeby było ładniej?
mysle o berberysach i wysokich trawach np trzcinnik kf

i projekt co jest teraz

W basiowie - kiedyś tu będzie ogród... 09:59, 30 kwi 2016

Do góry
Marga, dziękuję za wizytę Masz rację, projekt to podstawa. Jakiś czas myślałam, że z pomocą ogrodowiskową zdołam sama zaplanować ogród. Ale jako, że moja przygoda z ogrodem dopiero się zaczęła, szybko zdałam sobie sprawę, że brak mi odpowiedniej wiedzy merytorycznej. Sporo się przez te 1,5 roku dowiedziałam, ale to dopiero kropla w morzu. Wszystkie prawie nasadzenia jakie zrobiłam w poprzednim sezonie (całe szczęście nie było tego zbyt dużo) teraz zmieniam. Dobrze przynajmniej, że wybrałam rośliny, które teraz mi się przydadzą. To oczywiście za sprawą forum

Krysiu, jeśli Twoja kalina ma owoce na jesieni, to nie angielska. Bo jedynym, ponoć, minusem angielskiej jest to, że nie wydaje owoców.
Danusia pisała jednak, że jest zdrowa, nie łapie mszycy, pięknie kwitnie i pachnie.
Zagubiona... 09:35, 30 kwi 2016

Do góry
Gosiu miło mi bardzo czytać wstęp niestety troszkę zimnej wody potrzeba bo żurawki i bukszpany to tylko kropla w możu potrzeb. Jeżeli chcesz założyć ładny kompleksowy ogród etapami to pierwsze co musisz zrobić to wyzbyć się takich przypływów chwili. Wiem to trudne bo ja nadal z tym walczę, ale takie pojedyncze zakupy nic nie wnoszą, a utrudniają późniejszą pracę. Jeżeli chcesz cieszyć się kwiatami to zacznij od zakupu jakiś donic na taras czy przed wejście i obsadzaj sezonowo, aby mieć gdzieś tą pociechę z kwiatów i roślin. Takie kompozycje można zmieniać nawet 5 razy w roku, więc zawsze chwilę zapomnienia można wykorzystać na donice
Zakłądam teraz ogród i niestety większa część kosztów to żywopłoty i drzewa czyli szkielet ogrodu, ale do tego trzeba planu by nie przesadzić z czasem z ilością czy wielkością danego drzewa bo może się okazać, że za 10 lat będzie zbyt wielkie na ogród. Nie mówię tu już o innych kosztach jak przygotowanie terenu podjazdy kostki inne konieczne budowle, może system nawadniania czy inne takie.
Wypełnienie rabata czyli byliny i jakaś drobnica to już mniejszy koszt i może być dosadzany stopniowo rabata po rabacie zgodnie z planem, a niestety takie dwie żurawki czy jedna hosta nie zbudują Ci ogrodu.
Czepiam się tych pojedynczych zakupów głównie dlatego bo sam to robiłem i nadal czasem mi się zdarzy a wiem, że to zło dla porządkowanego ogrodu

Tak jak pisałem, jeżeli chcesz podejść do tematu kompleksowo zrób sobie plan działki, później wyznacz sobie ich kształt, fale, linie proste(możliwości mnóśtwo), miejsce na jakiś taras, może miejsce dla dziecka i huśtawkę, na warzywnik. Wszystko co będzie niezbędne by ogród spełniał wasze oczekiwania, miejsce na sezonowy basen też może być ładnie wplecione w ogród. Następnie żywopłoty, warzywnik można odgrodzić żywopłotem liściastym lub też zimozielonym.
Zrób sobie listę roślin, które koniecznie chciałabyś mieć. Projektowanie całości nie jest niestety takie proste, ale jak widać na forum wiele osób jeżeli bardzo chce i się zaangażuje potrafi stworzyć kompletny projekt ogrodu z pomocą z forum, ale trzeba dać też coś od siebie, nikt niestety całościowego gotowca nie zrobi, chyba że zrobi to za ciebie projektant np Danusia, ale to wtedy inna kolej rzeczy

Znajdź sobie ogrody czy inspiracje, które najbardziej Ci pasują i działaj i nie będzie to łatwa praca, ale po czasie może przynieść duże efekty.
Na moim drugim wątku robię siostrze ogród na niewielkiej działce z bardzo skromnym budżetem jak na to co sobie zaplanoałęm, ale mówię Ci, że się da tylko trzeba chcieć
Uszy do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies