Nie musisz iść od razu w okazy po 22 zł małe przecież urosną, mam na oku sprzedawce mają po 2zł takie 20-30cm ładne gęste w zeszłym tygodniu koleżanka dostał od nich paczkę i stąd mam real foto.
I nie koniecznie muszą to być buksy osobiście nie mam ani 1 a zimą nie mam strasznej pustki
Azalie mają liście? Czyli chyba mówisz o azaliach japońskich nie wielkokwiatowych musiało mi gdzieś to umknąć...
Daj mi zdjęcie całej rabaty o której mowa, zrobie Ci wizualizacje jak będzie latem a jak zimą.
To teraz kilka zdjęć:
Najpierw kolorowo, bo wszyscy mają, to mam i ja
Taką mam azalię malutką, a nawet trzy, dwie czerwone i jedna bardziej różowa jest:
Moje borówki rosną w siłę:
No i tu proszę bardzo o wysilenie wyobraźni i zakrycie tego zsypu czymś zielonym, miłym dla oka. Chyba coś muszę jeszcze dosadzić (to jest strona północna):
A na tym zdjęciu widać frontową linię płotu, którą chcę teraz zrobić. Gwiazdki to hakuro, a zielony trójkąt z prawej to jodła. Te wolałabym zostawić w miejscu. Reszta drobnicy do przesadzenia.
Te buksy to kule większe niż piłka nożna, nie myślałam o obwódkach. A dwa buksy mam w donicach przed wejściem do domu.
A jeśli by można było ominąć to super. Moje tuja danica, aurera nana itp. Mam już kilka małych okazów iglaków.
Jak bardzo chcesz tu poszalec?
Z tego co wyczytałam zsyp jest nieużywany więc może jakoś to miejsce mocniej zagospodarować?
Poszłabym w bluszcz zimozielony a póki nie zarośnie w coś jednorocznego np wilec.
Rabata cienista więc rododendrony by się tu odnalazły + hosty lub żurawki
2.Zasugerowałabym zamiane kawałka z rózami na kawałek z azaliami i iglakami aby i zimą od strony wejścia rabata była ładna
3. Za wierzbami dodałabym rozplenice które dadzą piękny widok latem a zimą będą zdobić snopkami na wiosne dodałabym tu cebulki.
4. Hakuro do tyłu a na przód coś zimozielonego np. wspomniane kule bukszpanowe
Wszystko zależy od tego co chcesz uzyskać akurat ja uważam że zima też co nie co powinno być widać ale jeśli Tobie nie na tym bardzo nie zależy to sadź według swojego projektu będzie ładne
Właśnie zastanawiałam się gdzie przesunąć te azalie bo teraz są tak daleko od domu że ich nie widać wcale.
Co do zdjęcia to bliższe nic Ci nie da, bo cokolwiek tak nie rośnie to jest do zmiany.
A czy np róże mogą być przed tujami? Albo szmaragd po całości?
A co z tym miejscem z jodlą póki ona ledwo metrowa jest?
Co do zimy... chyba aż tak mi nie zależy bo zimą nie wychodzę na dwór zbyt często. No i chyba nie można mieć wszystkiego...
aha. Hakuro są posadzone ok 1m od płotu czyli inaczej niż na moim rysunku, źle to zmierzylam.
Ale na bliższe zdjęcie mogę nanieść rośliny w programie
Tak jak zaznaczyłam na rysunku róże przez tujami a hortki obok pomiędzy tuje a jodłę Szmaragdy po całości jak najbardziej mogą być jeśli chcesz, będą robiły za tło dla innych roślin ale pisałaś że nie chcesz się tak odgradzać.
Jodła... to zależy od Ciebie możesz zostawić jej miejsce ale dosadzić jej coś tymczasowo
No niby nie można mieć wszystkiego ale można zrobić tak żeby co nie co zielonego zimą było na całej rabacie w Twoim projekcie zostanie długa pustka, niby na dwór się nie wychodzi ale to rabata frontową która jako pierwszą widzą np odwiedzający goście