Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Wymarzony ogród 11:11, 13 sie 2013

Do góry
Tu skarpa. W tym roku dosadziłam jałowiec, aby urozmaicić kompozycję.

Przepraszam, że zdjęci leżą, ale nie potrafię ich postawić - nie wiem w czym problem

A to rabatka na przeciwko skarpy.
Ogród z łezką 22:51, 10 sie 2013

Do góry
bociek napisał(a)
Kasia, idz na ten spacerek Nie sama robota czlek zyje

Bociusia, wszystko zdążyłam I spacerek, i skarpa wyplewiona Czeka teraz na przesadzenie rogownicy na górę i posadzenie żurawek na dole
Lubię robotę w ogrodzie...miałam zamiar leniuchować dzisiaj, jakoś się nie złożyło
Metamorfozy ogrodowe 10:55, 08 sie 2013

Do góry
TeresaSz napisał(a)
Maj 2012

Lipiec 2013

skarpa prawie jak u mnie przy tarasie, ja teraz szukam inspiracji i może coś skopiuję od Ciebie ?!
nawet elewacja domku w moich kolorkach!
pięknie
pozdrawiam
Działka wkoło Lubczyka :) 12:20, 07 sie 2013

Do góry
kitek81 napisał(a)

Kochane, ta skarpa, żurawki i berberysy to zdjęcia z nowych rabat ale w Toronto w ogrodzie zoobotanicznym

o rany!! no gapa jestem!
ale avatarek cudny, dzieciaków szkoda, że pokąsane, ale dobrze, że malarii nie ma, dobrze Krysia pisze!
pozdrawiam
Działka wkoło Lubczyka :) 18:00, 06 sie 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Kasiu, ta skarpa i rabata z berberysami niesamowity kawałek pracy, ależ efekt!!!
mus podpatrywać, może i u ciebie się zainspiruję oby nie za dużo, bo nie wyrobię

Kochane, ta skarpa, żurawki i berberysy to zdjęcia z nowych rabat ale w Toronto w ogrodzie zoobotanicznym
Działka wkoło Lubczyka :) 17:22, 06 sie 2013

Do góry
Kasiu, ta skarpa i rabata z berberysami niesamowity kawałek pracy, ależ efekt!!!
mus podpatrywać, może i u ciebie się zainspiruję oby nie za dużo, bo nie wyrobię
Działka wkoło Lubczyka :) 13:01, 06 sie 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Nowe miejsce z żurawkami i skarpa Kawał roboty Pozdrawiam serdecznie

tylko że te żurawki i skarpa to nie u mnie tylko w Toruniu w ogrodzie zoobotanicznym
pozdrawiam Danusiu bardzo serdecznie :*
Działka wkoło Lubczyka :) 11:42, 06 sie 2013

Do góry
Nowe miejsce z żurawkami i skarpa Kawał roboty Pozdrawiam serdecznie
Krowy, staw i my... 13:24, 05 sie 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Eeeee jak to nad stawem to brzozy nie, zdecydowanie nie. Ale może klony palmowe??? Tylko jak one sie będą miały do tych wrzosów? hmmmm

Ania Asc napisała: Klon z wrzosami... pasuje.. jedno i drugie lubi kwaśne podłoże Tylko klimat na klon palmowy dość kiepski

Aniu Asc, Gosiu z Kubusiowa i wszyscy zaglądający. Gosia zauważyła skarpę to pokarzę o co z nią chodzi i może mnie czymś zainspirujecie. Mam zamiar obsadzać ją dopiero w przyszłym roku ale może jakieś natchnienie znajdzie się już dziś.
A jeśli klony palmowe nie poradzą sobie z moim klimatem to ja ich nie chcę, u mnie normą jest, że co zimę temperatura spada poniżej 20-25 stopni oczywiście na minusie

Tutaj wymiary tej skarpy:
zapomniałam zaznaczyć długość, skarpa ma 17metrów

A z balkonu mam widok prosto na tę skarpę.
Na tej części pochyłej, chciałabym posadzić coś co będzie przewieszało się przez te pale. Może Mariusz coś doradzi bo tam wiosną będzie pewnie dość mokro. Pale w tej chwili wystają ok 1m nad wodą ale po ostatniej ulewie było tyle wody, że wystawało 40cm. Na górną część skarpy nie mam pomysłu.
Zaznaczyłam też kawałek z wrzosami jak widać to maleństwo w porównaniu ze stawem, więc tak sobie myślę, że aż tak bardzo nie będzie mi przeszkadzało jeśli nie będzie to pasowało do reszty nasadzeń na skarpie

Ogród u stóp klasztoru 23:25, 03 sie 2013

Do góry
potrzebuje dziewczyny porady .
moja skarpa niby już zarośnięta , ale ciągle w fazie nie dokończonej . w górnej części posadziłam eksperymentalnie jako okrywę i bluszcz i irgę . teraz nie mam pojęcia co wyrzucać czy jedno , czy drugie , irga lubi przemarzać i chwasty niestety przez nią przechodzą a plewienie jest masakryczne . zaś bluszcz boję się że zagłuszy berberysy , choć nie ukrywam że jego odcień zieleni bardziej w moim guście .

z bluszczem

z irgą

a to już widok ogólny . chmurki z jałowców cięte co roku bardziej i już się zagęściły .tawuły są już też rozrośnięte , wiec jest ok. cisy u góry rosną tak pomalutku że mnie cholera bierze

Ogród ze skarpą 20:35, 03 sie 2013

Do góry
Jeszcze raz dzięki. Skarpa ma dopiero rok i teraz zarasta. W te ciemne miejsca posadziłam irgę major czy jakoś tak i boer.
Ogród ze skarpą 20:24, 03 sie 2013

Do góry
TeresaSz napisał(a)
Już się udało bardzo dziękuję bo sama bym spędziła nad tym pół dnia. A poza tym witam u mnie pierwszego gościa

Nie ma za co A ja jako pierwsza witam Cię na OGRODOWISKU! Bardzo mi miło.

Widzę że sporo masz w ogrodzie pięknych roślin, skarpa ładnie zarośnieta. Ciekawi mnie co jest na skarpie między roślinami.
Piekne budleje.
Będę zaglądać.
Powodzenia!
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 12:39, 03 sie 2013

Do góry
Mala relacja obrazkowa z końca lipca.
Skarpa. Miskanty morninglight w tym roku oszalały. Mają z 1,5 m i są przepiękne

Metamorfozy ogrodowe 21:21, 02 sie 2013

Do góry
TeresaSz napisał(a)
Maj 2012

Lipiec 2013

o jacie!możesz pokazać wiuęcej ujęć?interesująca ta skarpamoże trochę skopiuję
Ogród na Leśnej Polanie 16:13, 30 lip 2013

Do góry
i co najważniejsze skarpa przy lesie
będzie jeszcze trochę poszerzona ta skarpa, bo chcę żurawki z przodu ale M żałuje wciąz trawnika
horti już kwitną pomimo małych sadzonek i bardzo rozjaśniają to miejce pod lasem
5 vanilek, 5 limlight i 5 vanilek 15 sztuk w sumie

Ogród u stóp klasztoru 15:17, 30 lip 2013

Do góry
Kasia , Kindzia , --------- wciąż żyje spotkaniem . nawet nie wiecie ile radości zostawiliście u nas w rodzinie . wciąć tylko o was rozmawiamy. a sąsiadka powiedziała że w życiu nie widziała tyle pozytywnej energii w jednym miejscu .

Teesko ------ gdybyś zobaczyła w realu to powiedziałbym ci że skarpa wciąż największą niewiadomą .. tyle obsadzonych okrywowych a nie wiadomo co zostanie .cały czas w fazie eksperymentu.
z okrywowych posadzony bluszcz , irga ,
za pasem cisów komarowiec , ( który już na pewno wyeksmituję ).rosną też berberysy, pomalutku ale to one mają zakryć spad skarpy . przyprawia mnie to miejsce o ból głowy .ale i tak wygląda lepiej niż wtedy

w 2009

2013

O....! 11:19, 30 lip 2013

Do góry
Marzeno, mnie bardzo podoba się skarpa zresztą cała reszta też. I nie każdy ma takie piękne widoki, a to bezcenne. Horti dorodne, kwiaty ogromne. Pozdrawiam.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 23:55, 24 lip 2013

Do góry
Karola, Anita - ja chyba w przekazie telepatycznym od was dzisisj dyspozycje dostałam zeby sie wziąc za rabate od ulicy..........czytam,że obie o tym myślałyście dzisiaj. Nawyrywałam sie winobluszczu bo zamiast grzecznie na płotku siedziec to sie rozpanoszył na rabacie i pod kamienie wchodzi. Wyciełam z 2/3 ale do jesieni i tak odrośnie, za to teraz moje roślink na skarpie będą miały więcej światła i od ulicy moja macierzankowa skarpa bedzie bardziej widoczna, a est ładna bo cały czas dwie odmiany macierzanki jeszcze kwitna. Potem sie wzięłam za pryskanie randapem wjazdu do garażu i chodników przed domem. Ma być kilka dni bez deszczu to może te chwasty szlag trafi......
Miałam nic nie robić po pracy bo mama teraz wiecej pracy w biurze ( urlopy...) i lajtowo spędzic popołudnie ale cos mnie pognało do roboty..... teraz już wiem to wasza sprawka
Ogród przy lesie początek 2012/2013 08:48, 23 lip 2013

Do góry
martaibartek napisał(a)
Rantako ciasto pyszne
a skarpa szaleje!!!! pięknie ci zarosła

Martuś smacznego.Mam nadzieję ,że na przyszłą wiosnę ,będzie zarośnięta.
Działka wkoło Lubczyka :) 10:42, 22 lip 2013

Do góry
Asia napisał(a)
Kasiu taras super, my też planujemy dac kostkę ale nie wiem kiedy skarpa wokół juz jest i planujemy ją wkrótce obsadzic, pozdrawiam serdecznie

Dzięki za miłe słowa no gdybyśmy tego tarasu sami nie robili, to też nie wiem, kiedy by był zrobiony?! Za idealny nie jest, ale jak na pierwsze układanie kostki nie wyszło najgorzej
Koniecznie dodaj zdjęcia skarpy, bo przydałaby mi się teraz jakaś inspiracja a może masz jakiś plan?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies