Właśnie niedawno wraz z narzeczoną zdobyliśmy mieszkanie wraz z przynależnym ogródkiem (około 95 m2). Są to mieszkania szeregowe wiec z dwóch stron mamy sąsiadów. Niestety z jednej ze stron mamy nieszczęsną skarpę i kąpletny brak pomysłów co z nią zrobić. Chcielibyśmy ją oczywiście urządzić samodzielnie i w miarę nie drogo. Skarpa jest skierowana spadkiem do sąsiada i w miarę oddalenia sie od budynków jest coraz niższa. Niestety sąsiad zamocował sobie już ogrodzenie (typową siatkę), także jest ograniczony dostęp. Jak zdobęde aparat to prześle zdjęcia.
Czy możecie nam jakoś pomóc?? Bylibyśmy bardzo wdzięczni.
Pozdrawiam
Dziękuję, ucałuję je na pewno :* dla Ciebie też buziaczki
Skarpa jest na wysokości fundamentów, bo musieliśmy wysoko domek podnieść, więc tam jest dobrze zaizolowane, folie, farby, styropiany itp, aż m się spytałam, czy może coś tam trzeba położyć, ale mówi, że nie trzeba, bo już tam jest więc chyba powinno być ok
Bogna, nie mam tam ani tawuły, ani floksów może tam krzewuszkę dostrzegasz?
iglaki się mojemu m mocno podobają, więc muszą być obowiązkowo, dla mnie coś kwitnącego, dlatego są tam m.in róże okrywowe troszkę typowych skalniaków-więc taki misz masz
Co do kolczyków, to moja nie wiedziała o co kaman na szczęście ładnie się goją, więc nie żałuję niezły OPR dostałam od M ale już mu przeszło i nawet mu się podoba
Agnieszko zaglądam i domagam się fotek , pewno chcesz nas zaskoczyć .skarpa skończona ???
nie wiem czy dobrze zrozumiałam że gabiony przy skarpie ?
buziak wielki .
Kasiu, skarpa w ogrodzie zawsze wygląda dobrze, bo nadaje mu różnorodość. Ogród nie jest płaski. Ja mam skarpę naturalną, nie jest wysoka, ale jest widoczna. Też się nad nią natyrałam, bo była cała porośnięta chwastami i to tymi uciążliwymi. Dzisiaj rosną tam cieniolubne bo skarpa jest pod klonem, a klon wiadomo pijak i gleba tam sucha. Ale o dziwo jakoś rośliny dają tam radę. Pokazuj postępy prac na skarpie, na pewno będziemy ją potem podziwiać.
Dziękuję Bogusiu
Żurawki koloru dodały na skarpie. Pięciornika wywaliłam (rośnie sobie koło mojej pracy) i posadziłam karłowate berberysy. I tak mi jeszcze czegoś tam brakuje...wiosną muszę zobaczyć, czym te dziury zatkać
Przeczytałam cały Twój watek jeszcze raz. Widzę że rh już posadzone i bardzo jestem ciekawa jak będą rosły. Jeżówki które rosną między serbami powinnaś przesadzic bo serby szybko je zagłuszą. Pięknie już sie u Ciebie robiTa skarpa może wymaga więcej myślenia przy budowie i urządzaniu ogrodu ale za to jak ciekawie wygląda.. Pozdrawiam serdecznie.
Aniu te Twoje manewry zawsze mnie rozśmieszają kiedy ja dojdę do tego. że nie będę miał gdzie upchać tego co dostanę? Ale po prawdzie to wale nie wszystko chcę, ale moja skarpa tzw. "angielska rabata" jeszcze się mi nie podoba, choć na razie to dosadzanie a nie przesadzanie Pozdrawiam serdecznie
taki mam zamiar sadzić grupami, ale na plan już nie mam zbytnio czasu, bynajmniej na te roślinki, które do mnie w paczce przyszły! muszą szybko iść do ziemi!
skarpa jest spora, więc najwyżej dalsze partię poplanuję!
a na fotki zapraszam wieczorem!
pozdrawiam
Myślę że będzie piękna i kolorowa i wiosną już zakwitnie a wtedy to dopiero Kasiu będziesz przeszczęśliwa . Jak zobaczysz jak one kwitną to powiesz że znasz wszystkiePozdrawiam
dziękuję za miłe słowa, mam nadzieję, że coś tam uda mi się stworzyć już idę się myć i spać, bo jutro czeka mnie misja skarpa fotki będą wieczorem, więc zapraszam
buziaki :*
a tak jeszcze przy okazji, to róża z mojego ogrodu-podobna co nie, do tej z Inowrocławia?