nieśmiało i ja poproszę o poradę a będzie nad czym dumać oj będzie
jesienią udało się wybrukowac placyk pod ognisko. Bardzo chcę dookoła tego placyku zrobić nieregularną rabatę tak, żeby nieco się zasłonić od sąsiadów i żeby można było podziwiać piękne rośliny siedząc przy ognisku. Ponieważ kumulację imprez mamy w maju, lipcu i wrześniu (i wtedy pewnie najczęściej będziemy korzystać z miejsca) pomyślałam, że oprócz iglaków wsadzę tam azalie, lawendę i michałki (kwitnące we wrześniu). Ale po kolei.
Placyk wygląda tak (jego wymiary to 5x5)
na zdjęciu zaznaczyłam strony świata oraz planownany mniej więcej kształt rabaty
i teraz po kolei patrząc od lewej (czyli od wschodu) daję wizualizację rabaty z tym co już wsadziłam- oczywiście jak to wszystko podrośnie bo na razie są mini mini niestety

rabata wschodnia
a na niej od lewej :bereberys żółty (malutki, kulisty dorastający do 40 cm), berberys czerwony (coś jak odmiana bagatelle), michałki, świerk srebrny (w drugim planie), thuja (chyba) aurescens, azalia babushka, sosna górska
Rabata południowa (widziana nie od miejsca ogniskowego a z dołu bo tam jest skarpa jak widać)
a na niej: (od lewej) jodła koreańska, berberys "red chief", cyprisik lawsona, jałowiec, którego nazwy nie pamiętam ale ma chrakterystyczny jakby kielichowaty kształt i jest wiosną intensywnie żółty, kosówka
rabata zachodnia
i nie wiem sama czy ciągnąć tę rabatę aż do sosny himalajskiej (tj 3 metry od placyku) czy skończyć jąwcześniej?
Od lewej: sosna fastigiata, ten sam żółty jałowiec co na południowej, świerk conica, tu chcęzrobić przerwę i wyjście bo dzieciaki latają tędy na trampolinę, potem świerk little gem, azalia melinda, wrzos rózówy
i wreszcie północna (chyba jako jedyna mi się w miarę podoba)
od lewej cyrpisik filifera aurea, wrzosy różowe, żywotnik wschodni aurea nana, kosówka, wrzosy, cyprik lawsona, rojniki
ufffff
czy ktoś mi pomoże to uporządkować? Na pewno chcę dosadzić wrzosy tam gdzie są już pojedyncze, na pewno chcędorzucić azalie. Myślałam o lawendzie bo pięknie pachnie ale azalia i lawenda się nijak nie zgrają jeżeli chodzi o warunki
Sama nie wiem co dalej robić a bardzo, bardzo mi zależy mi na tym miejscu
Bardzo ładnie proszę o pomoc.