Toszka bardzo dziękuję ☺
Dopiero zaczynam przygodę z ogrodem to za bardzo jeszcze nie znam roślin ale na pewno coś wybiorę ☺
Jeszcze jedno pytanie w jakiej odległości sadzić miskanty i hortensje?
Trzcinniki są na rdzę podatne, Zebrinus i jego kultywary niestety też. Inne "trawy" trzeba po prostu obserwować. Nie można zapominać o stałej kontroli berberysów. Tyle możemy robić - spełniać obowiązki ogrodnika
Osobiście na rozplenicy nie zauważyłam nigdy rdzy. Ale jak to mówią "nigdy nie mów nigdy"
Na rdzę na pewno wyjątkowo podatny jest berberys 'Maria" (co do tego nie mam już wątpliwości)
Moniaaa - sadź rosliny jakie ci się podobają - ważne by nie pojedynczo, a sekwencjami po 3-5 sztuk. Tak najładniej prezentują się długie rabaty.
Jakie rośliny? Popatrz po forumowych ogrodach i zerknij które zestawienia ci się podobają. Możesz posadzić rozplenice, jeżówki, derenie Ivory Hallo....
Nie mam bladego pojęcia jakie rośliny, byliny, kwiaty lubisz.
Gintura dobrze kombinujesz, ale zamiast niepasujących siedliskowo ciemierników (jako jedyne w tym zestawie wymagają zasadowej gleby) dosadź jedną hortkę więcej.
Stipa jest wybitnie światłolubna i nie będzie kwitła (albo bardzo słabo)
Gabriela
3 metry na taki plan to minimum
Agapant
a może przy ML i piwoniach dosadzić jesienne zawilce?
Witajcie
jestem w trakcje tworzenia nowej rabaty, Zamierzeniem jest rozjaśnienie tego kąta. Rabata jest widoczna z tarasu. Tematem przewodnim ma być biel. Jest to miejsce raczej zacienione. Wymiary 3,10x3,80x4,10cm. Na tyłach wsadzony jest już dereń ivory na wsadzenie czekają hortensje bobo, miskanty ML, carex ID chciałabym dosadzić jeszcze 3 jeżówki Mozzarella, kilka czyli 5-7 szt Stipy i 5 szt ciemierników białych, tylko nie wiem jak je rozmieścić. Czy ciemierniki dać przed dereniem ( tych czarnych doniczek nie będzie) a przed nimi jeżówki + Stipa czy za ID w trójkącie ciemierniki a przy hortensjach i przed dereniem jeżówki poprzeplatane Stipą? Doradźcie proszę. Poniżej rabata, a i jeszcze po prawej stronie przy pergoli chciałbym posadzić clemastisa MCS, żeby pijął się razem z róża a ta jest lekko różowa, kostka będzie usunięta. Oczywiście dosadzę jeszcze cebulowe czyli przed i pomiędzy ID białe krokusy a na rabacie biało-zielone tulipany i białe czosnki. Czy dobrze kombinuje? Poradźcie.
Właśnie zapomniałam dodać, że czekam na sugestie co do dalszych losów skarpy
Myślałam dosadzić właśnie stipy, seslerie jesienne i szałwia z lawendą mają się na niej fajnie, więc chciałam zrobić takie większe plamy nie paseczki. Czyściec mnie nie przekonał i straszy brzydkimi liśćmi, przetacznik fajny ale na skarpie jest za wysoki, więc chyba go przeniosę, jak już będę miała gdzie go dać. Tak samo stipa przed lawendą mi ją przykryła, więc trzebaby dać lawendę przed stipę. Wsadziłam na próbę perovskią, ale jakoś nie poraża tempem wzrostu, chyba nie jest jej jakoś specjalnie dobrze.
I pytanie nr 2. Jakie wysokie powinno być zadaszenie tarasu?
Pod drzewami ale nie pod moimi brzozami. Gdyby miała slonce byłaby raczej żółtawa. Wyblakła. Ta albo chora albo wygnita albo podgryziona.
A skarpa coraz lepiej wyglada. Ale ja bym sala tam jeszcze solidnych wytrzymałych traw dla lekkosci. Bo stipa to za mało. Może seslerie jesienna?
Kusisz z tą robotą w przedogródku przez środek ,jak coś wsadzę to szara małpa mi zadepcze i zniszczy wszystko to tor przebiegowy w stróżowaniu domu ......dlatego myślałam o wielkim kamieniu .....
Rabatę mogę poszerzyć popróbuję jutro ustawiać te kulki , byleby nie lało znowu
Radziu, na poprzedniej stronie jest tekst o moich białych okrywowych.
Aganiu, stipa jest najzwyklejsza z nasion kupowanych w markecie i wysianych w lutym zeszłego roku. Wysadzona w maju ub.r. do gruntu. W tym roku cięta w kwietniu. U wszystkich ta ubiegłoroczna w tym roku szaleje. Nawozów nie opłaca się zamawiać w internecie ze względu na koszt przesyłki. Azofoska (czerwony napis) jest w każdym sklepie ogrodniczym, polifoska (zielony napis) też. Kupuję w opakowaniach 5 kg. Starcza na cały ogród i zapłocie.
A truskawkom po zbiorach ścina się liście, żeby ograniczyć choroby grzybowe.
Mira, miałam nadzieję, że uda nam się spiknąć. Może następnym razem. Wizyty u królowej wysiewów zazdroszczę. Ostatnio podziwiałam jej bylinowe łany.
Czy u mnie jest mikroklimat? Chyba nie, kurorty są 40 km na południe. Udanej podróży.
Lucy, sprawdź jeszcze White Fairy.
Mnie wychodzi, że róże NN najdłużej i najładniej kwitną.
Tawuły japońskie ogarnęły się po ostrym cięciu i znów zgrabnie wyglądają.
Dziękuję Wróbelku, chociaż nie ukrywam,że do tak żywego żółtego koloru muszę się przyzwyczaić hihi żurawki faktycznie dodaly trochę koloru i jest na pewno lepiej i mniej zielono
Szałwia z seslerią super wygląda polecam, chociaż stipa też jest cudna, więc trzymam kciuki,żeby przez zimę dała radę
Super ta turzyca w przyszłym roku będę szukać mus zapisać nazwę Pięknie się żurawki prezentują Jak mi stipa zimy nie przeżyję to z szałwią seslerię posadzę
wiem o ktorej mówisz bo mam ja w swoich inspiracjach choc z zupełnie innego powodu a masz ja u siebie ze wiesz ze nie wymarzą? Nie widziałam jej w sprzedaży nigdy przyznam. Tylko ze już nowych roślin chyba nie planuje wprowadzać chyba ze do donic wlasnie. Dziekuje za miłe słówa fajnie
No ślicznie masz!
Do tych lawend pasowałaby mi gdzieś Ostnica olbrzymia (Stipa gigantea). W naszych rejonach od kilku lat nie wymarza, nawet w donicach, w przeciwieństwie do cieniutkiej, a w Twoim ogrodzie mogłaby być jak najbardziej
Dałam na razie 3 klony palmowe
Tam najwięcej goni pies i chciałaby mieć jak najmniej pracy z tą rabatą , bo i tak najwięcej siedzimy z tyłu muszę jeszczenad nią pomyśleć nadal tam chcę wielki kamor ,który będzie się oblewał wodą , ale czekam na wygraną w totka
Ps . Mam dużo bordowych żurawek do przesadzenia , chyba faktycznie dam je w nóżki wiśni dzięki za pomysł
Możesz zrobić skarpetki drzewom z żurawek, bukszpanów, cisa brzegowego, albo karłowych berberysów. Przed trawki (to stipa, czy co?) tez jakiś kolor bym dała...może jeżówki?
no i po wakacjach. 2 tygodnie laby i super wypoczynek. Dzięki pomocy sąsiadki mój balkon zieleni się i zaskakuje nowościami. Róże całkowicie zginęły pod wiechami stipy, za to ku mojemu zaskoczeniu zakwitły tegoroczne, siane ostróżki
Uschy za to lobelie, próbuję je reanimować, oraz porzeczka. Nie jestem pewna, czy uschła czy moze znowu dobrały się do niej opuchlaki.
Na rosarium uetersen pojawił się mączniak.
Pelargonie zaczynają znowu kwitnać. Chyba mają u mnie za ciemno i nie mają ciągłości w kwitnieniu
Na początku roku posiałam stipę, werbenę i ostróżki. Uważam, ze to był strzał w dziesiątkę. Ze względu na uprawę pojemnikową wszystkie rośliny sa opóźnione, a dzięki temu na balkonie mogę zaobserwować dużą zmienność. Jedyne co to widzę, że stipa zdominowała donice i muszę ją ograniczyć w przyszłym roku
Martynka myślisz podobnie jak ja- mi też stipa do wszystkiego pasuje: ) tylko raz ją kupiłam ( 13 szt.) Te , które rosną w moim ogrodzie teraz to wyłącznie siewki ewentualnie posadzone wiosną po 2-3 szt do jednego dołka. Pozwalam się stipie wysiewać gdzie chce - bo "wszędzie mi pasuje" do róż szczegolnie i thuj Danica
Gosiu dziękuję za miłe słowa seslerie jesienna polecam, bezproblemowa, szybko rośnie i ma ładny kolor.
Red Barona już kiedyś miałam, ale coś mi wyginal po zimie, zobaczymy jak będzie z tym.
A co do stipy to właśnie to jest stipa Joli na wiosnę ja ciachnelam i pięknie odbiła, dużo siewek mi od niej przetrwało tylko zastanawia mnie jedno, że nic nie urosły, może mają za mało słońca? Większośc jest taka jak mi sadzonki dała,czyli takie mikruski przy innych roślinach