Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na huśtawce miło płynie czas...

Na huśtawce miło płynie czas...

_Martini_ 19:52, 21 lip 2017

AngelikaX napisał(a)

A pewnie, że co chwilę mnie taka chęć bierze Nie wiem - może kiedyś... dojrzeć muszę czy co

No właśnie, jak wiesz, jak nie wiesz Ja, zakładając ogród stwierdziłam "Same iglaki, bo są bezobsługowe". Róże babcine, nigdy w życiu. No i co? Jeśli tylko ktoś złapie bakcyla ogrodowego, to się gust może o 180st. zmienić. Nauczyłam się też, że "nigdy nie mów nigdy" to najprawdziwsza prawda
Masz tak idealnie zaprojektowany ogród, że póki co pozostaje się zastanawiać, gdzie byś takie cudne różyczki wcisnęła Ale przecież nie podpuszczam...
_Martini_ 19:56, 21 lip 2017

mirkaka napisał(a)

może gdzieś się zapodziały siewki innej, fioletowej. Ja zauważyłam że moje siewki nie są takie same jak mateczna roślina, są wyższe i mają większe liście. Będę obserwować je za rok, jeśli dalej będą inne to znak że trzeba je rozmnażać przez podział.

Mirko, nie mam innej szałwi, to moja pierwsza. Poszłam sprawdzić. Rzeczywiście, jest wyższa i ma większe liście, ale zdaje się wyrastać z matecznej. Przy okazji znalazłam ślimaka (czy to ich przysmak?) i kreci korytarz drugi raz w tym samym miejscu, wrrr.
lindsay80 20:02, 21 lip 2017

_Martini_ napisał(a)
To jedna rabata na zdjęciach w dwóch częściach

Ciąg dalszy - obok Gracka Wedgwood Rose, a za nią dwa Chopiny. Po prawej szykuję miejsce na nowe różyczki

Ogólnie na tej rabacie mam sporo drobnicy, która mi jednak wprowadza chaos i którą na pewno będę przenosić w inne miejsce.

To o tego gracka chodzi?

Naprawdę masz tam tyle roślinek, że przesadzanie na pewno Cię nie ominie

Właśnie takiej wielkości gracki ja sadziłam 2 lata temu, więc spodziewaj się tam potwora w przyszłości.
_Martini_ 20:08, 21 lip 2017

lindsay80 napisał(a)

To o tego gracka chodzi?

Naprawdę masz tam tyle roślinek, że przesadzanie na pewno Cię nie ominie

Właśnie takiej wielkości gracki ja sadziłam 2 lata temu, więc spodziewaj się tam potwora w przyszłości.

No właśnie, Ania-Zana tak mi zasugerowała i jak doczytałam jeszcze u Ciebie, to zaczęłam zgłębiać temat. Czemu zatem na różnych stronach podają różne wysokości. Oczywiście Gracek to piękna trawa i z powodzeniem znajdzie u mnie nową miejscówkę, ale w tym miejscu koniecznie chcę trawę. Więc teraz myślę jaką.

Roślinki inne niż róże, tak jak pisałam, większość pójdzie out.
lindsay80 20:12, 21 lip 2017

_Martini_ napisał(a)

No właśnie, Ania-Zana tak mi zasugerowała i jak doczytałam jeszcze u Ciebie, to zaczęłam zgłębiać temat. Czemu zatem na różnych stronach podają różne wysokości. Oczywiście Gracek to piękna trawa i z powodzeniem znajdzie u mnie nową miejscówkę, ale w tym miejscu koniecznie chcę trawę. Więc teraz myślę jaką.

Roślinki inne niż róże, tak jak pisałam, większość pójdzie out.

jeśli sadziłaś go w tym sezonie, to spokojnie możesz go w jakiś pochmurny dzień przesadzić, tylko wykop z wielką bryłą

Nie wiem jaką Ci trawę na to miejsce doradzić, najlepiej to by było kilka takich samych tam dać, ale obawiam się, że szpilki tam nie wciśniesz
_Martini_ 20:26, 21 lip 2017

To przesadzę jak wrócimy z wakacji. Pochmurnych dni w to lato nie brakuje...
Mówisz, że tam tak ciasno? Brzeg rabaty jest do zmiany, zostanie chyba tylko bukszpan więc się zluzuje. Gracek z tymi różami tworzy jakby trójkąt i wszystko jest od siebie w odległości 50cm. Ja to bym wszędzie stipę wcisnęła do wszystkiego mi pasuje
paulina_ns 21:15, 21 lip 2017

Martynka piękna masz kolekcje róż, już chyba wiem, kto wykupił prawie wszystkie róże z F. haha
Anda 22:23, 21 lip 2017

Kolekcja róż całkiem pokaźna Bardzo ładnie u Ciebie
Co do jeżówki to niestety nie wiem. Jeśli taka odmiana wpadnie mi gdzieś w oko to napiszę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
wiunia 13:57, 22 lip 2017

Martynka myślisz podobnie jak ja- mi też stipa do wszystkiego pasuje: ) tylko raz ją kupiłam ( 13 szt.) Te , które rosną w moim ogrodzie teraz to wyłącznie siewki ewentualnie posadzone wiosną po 2-3 szt do jednego dołka. Pozwalam się stipie wysiewać gdzie chce - bo "wszędzie mi pasuje" do róż szczegolnie i thuj Danica
MirellaB 01:17, 23 lip 2017

Wyobraźcie sobie ile miałam siewki stipy z moich posadzonych 120 sztuk. Wszystkich stip i siewek już się pozbyłam, ale za rok znowu posadzę

Edit. Zostawiłam jednak 7 sztuk hi hi