Buuuu - a u mnie 10 cm śniegu... Gdzie tu litość, a gdzie miłosierdzie?
U mnie tym roku turzyce Ice Dance muszą iść do totalnej wycinki, bo śnieg je zmiażdżył i mimo, że jeszcze nie wylazły całkowicie spod niego to wyglądają źle... Uniknę nieprzyjemnego skubania
Macham!
NAwigatorka wkeliła dziś u Marzenki a aja krade bo to bardzo ważne :
Jak wielu z Was miałam wątpliwości co do terminu ciecia traw i juz mnie kusiło ale w biegłym roku wiele zmarnowałam przez pośpiech i postanowiłam poradzić sie pana Trawki w sprawie kilku gatunków i zacytuję co mi dziś odpisał:
Jeszcze jest za wczesnie na przycinanie bo jest dopiero 3 dekada lutego i napewno będa jeszcze spadki temperatur do kilku stopni ponizej zera a te stare badule daja osłone a ponadto sprawiaja , że słonce tak szybko nie wybudzi nowych pedów.
Wiekszość miscanthusów juz w ubieglym roku wypusciła pierwszy rzut pedów a te ozno kwitnace do których nalezy Gracilimus to nie zakończyły wegetacji i dlatego mają zielone liście. Jezeli koniecznie chce Pani przyciac to moze Pani ale nie do ziemi tylko tak na pólmetra od ziemi a Gigantheusa na metr.
Rozplenice tez mozna przyciac połamane przez snieg ale tez nie do ziemi ale ja bym sie jeszcze wstrzymał z conajmniej na miesiac.
Hakonechloa macra w odmianach to samo jak powyzej tzn nie przycinac bo te stare badyle na ziemi daja osłone nowym kielkom
Ze Stipami Pony Tailis tez poczekac do konca maja bo wtedy te stare badylki da si wyczesać tzn same wychodza i nie trzeba wyszarpywać. Mozna przyciać ale przycinajac górą pozostawia się brzydkie badyle na dole , które i tak potem trzeba wyskubać. Nie mozna trawki tej przyciać na króciutko bo się ją zabije
przekopiowane z wątku Marzenki ważne informacje o cięciu traw…
"Jeszcze jest za wczesnie na przycinanie bo jest dopiero 3 dekada lutego i napewno będa jeszcze spadki temperatur do kilku stopni ponizej zera a te stare badule daja osłone a ponadto sprawiaja, że słonce tak szybko nie wybudzi nowych pedów.
Wiekszość miscanthusów juz w ubieglym roku wypusciła pierwszy rzut pedów a te ozno kwitnace do których nalezy Gracilimus to nie zakończyły wegetacji i dlatego mają zielone liście. Jezeli koniecznie chce Pani przyciac to moze Pani ale nie do ziemi tylko tak na pólmetra od ziemi a Gigantheusa na metr.
Rozplenice tez mozna przyciac połamane przez snieg ale tez nie do ziemi ale ja bym sie jeszcze wstrzymał z conajmniej na miesiac.
Hakonechloa macra w odmianach to samo jak powyzej tzn nie przycinac bo te stare badyle na ziemi daja osłone nowym kielkom
Ze Stipami Pony Tailis tez poczekac do konca maja bo wtedy te stare badylki da si wyczesać tzn same wychodza i nie trzeba wyszarpywać. Mozna przyciać ale przycinajac górą pozostawia się brzydkie badyle na dole, które i tak potem trzeba wyskubać. Nie mozna trawki tej przyciać na króciutko bo się ją zabije.
Carex morowii Ice dance recznie wyskubac uschłe badyle
Carex comans Frosted Curls tez byloby najlepiej wyskubać i lekko przyciąć końcówki uschłych liści.
Proszę pamietac, że liśc turzyc przycięty przestaje rosnąć"
Macham i nic nie piszę, bo do ogrodu lecę.
Wkleję tylko rady Pana Trawki, pozyskane dzięki trosce i uprzejmości Nawigatorki.
Jeszcze jest za wczesnie na przycinanie bo jest dopiero 3 dekada lutego i napewno będa jeszcze spadki temperatur do kilku stopni ponizej zera a te stare badule daja osłone a ponadto sprawiaja , że słonce tak szybko nie wybudzi nowych pedów.
Ze Stipami Pony Tailis tez poczekac do konca maja bo wtedy te stare badylki da si wyczesać tzn same wychodza i nie trzeba wyszarpywać. Mozna przyciać ale przycinajac górą pozostawia się brzydkie badyle na dole , które i tak potem trzeba wyskubać. Nie mozna trawki tej przyciać na króciutko bo się ją zabije
Przepraszam Marzeno, ze u Ciebie to zamieszczę ale Jak wielu z Was miałam wątpliwości co do terminu ciecia traw i juz mnie kusiło ale w biegłym roku wiele zmarnowałam przez pośpiech i postanowiłam poradzić sie pana Trawki w sprawie kilku gatunków i zacytuję co mi dziś odpisał:
Przepraszam Marzeno, ze u Ciebie to zamieszczę ale Jak wielu z Was miałam wątpliwości co do terminu ciecia traw i juz mnie kusiło ale w biegłym roku wiele zmarnowałam przez pośpiech i postanowiłam poradzić sie pana Trawki w sprawie kilku gatunków i zacytuję co mi dziś odpisał:
Nie wiedziałam. Kurczę, a ja całe dwa wory doniczek wyrzuciłam i nie mam nic Ale zapamiętam na przyszłość, to fajny pomysł.
Zastanów się odnośnie tej rośliny. Ja też ciągle szukam.
Tylko trzy dni tu nie pisałam, a już że niby zapomniałam?
Rzeczywiście pomyliłam trawy, ice dance ma być. No to on dość szybko przyrasta.
Wiesz, jak się przymiarki na rabacie robi jak się nie ma jeszcze roślin?
Doniczki do góry dnem się ustawia w miejscu, gdzie miałyby być rośliny. I patrzy, czy będzie dobrze. Z każdej strony.
Co do zimozielonego - zastanowię się.
Może ktoś coś podrzuci?
Hej Tess fajnie, że się odezwałaś myślałam, że już o mnie zapomniałaś
Hakone na tej rabacie nie będzie tylko Carex Ice Dance.
Tak myślę, że jak wszystko porozstawiam i stwierdze, że jest za mało to dokupię i dopiero będę sadziła.
Z drugiej strony to nie chce mieć tak napchane i nie chodzi mi tu o koszty, lubię tak przestronnie
Odnośnie Berberysa: to jest strona wschodnia i trochę południowa, więc by nie rósł w pełnym słońcu, dlatego myślałam o ciemnej odmianie no ale fakt zgubi liście i nie fajnie wygląda. Bym chciała tam coś zimozielonego. Zastanów się i podpowiedź . Nie mam innego pomysłu. Nie znam tak roślin, więc może ktoś podpowie.
A ta rabata z kamieniami zniknie już wkrótce, mój eM ma mi ją przerobić. Ciężko było go namówić
Dam Ci znać gdzie kupiłam. Przez internet nie zamawiam. Znam tyle świetnych szkółek i ogrodniczych w naszych rejonach z ogromnym wyborem i dobrą ceną, że gdzieś się kupi
POLINKO co jedna to piękniejsza
Dziękuję.
Z przodu będę miała ice dance, zobaczę jaka będzie.
Jeśli nie uda mi się zrobić wszystkich rabat w tym roku to przynajmniej będę miała jakieś porównanie
MIRELLA jak kupisz gdzieś w naszych rejonach trawkę to daj znać.Chyba , że masz zamiar zamawiać drogą internetową?
Ja za dużo Ci nie pomogę, wiesz sama się uczę .
Jeżeli chodzi o trawy to poradziły mi dziewczyny Carex Ice Dance i tą będę sadziła na rabatę z hortensjami. Jest ładna i zimozielona . Paulinka też Ci o niej wspomina.
Pogoda cudna i pozytywnie nakręca.
Nad buchananni się zastanawałam, bo w miarę dobrze wyglądała, ale że ręce mnie jeszcze świerzbiły, poszły pod nóż i one
Przyciełam wszystkie trawy żyjące zimą oprócz ice dance i everillo
Witaj
Dosadź trawy do bukszpanów. Widziałaś kule z carex beatles u Malkul albo u Magdy70 kule z carexami? Żurawki zimą brzydna a trawy ają to do siebie, ze przez cały rok są piękne. To chyba Twoja najwazniejsza rabata przed wjeściem do domu?
Polecam carex beatles, carex montana, carex frosted curls lub amazon mist. Albo zimozielone carex morrowi variegata lub ice dance.
słońce tak dziś rozpieszcza, że tylko się uśmiechać
nie strasz...moje dają radę i każdej wiosny dokupuję kolory, które się niezbyt mocno rozrastają i nie mogę ich dzielić...w tym sezonie, są to białe i błękitno/fioletowe
1/ to Carex morrowii 'Ice Dance'; w kolejnych dniach będzie miał swoją indywidualną galeryjkę bo też się ładnie ustawiał do zdjęć
2/ jesli chodzi o układ gałęzi to moją faworytą jest Leszczyna pospolita 'Contorta' (Corylus avellana 'Contorta')u mnie nie była jeszcze podcinana od dołu, ale wiosną zrobię jej fryzjera ...
uwielbiam też wierzbę mandżurską, bo i kolorem i znów poskrecanymi gałązkami złapała mnie za serce (Salix matsudana) ale to duże drzewo...ja ją ostro tnę
2/ jeśli chodzi chodzi o korę, to pozostanę wierna brzozom (nie może być inaczej, pogniewałyby się na mnie)...
oto moje subiektywne, Wilcze zdanie na temat urokliwych drzew w moim ogrodzie
ale jak obie wiemy, ilu ludzi, tyle opinii
Pomożecie? Co dużo będę mówić - no nie podoba mi się, nie wyszło, nie wygląda fajnie. Na zdjęciu zaznaczyłam rośliny które muszą zostać tam gdzie są: jabłonka [wartość sentymentalna], klon japoński czerwony, 2 róże pnące. Nie ma gdzie indziej posadzić.
Szerokość rabaty to chyba 80-100cm. Na chwilę obecną tam są cebulowe, były jeżówki, troszkę traw. W narożnym kwadracie, tuż przy ogrodzeniu są trawy Morning Light + Gracki[po lewej stronie].Między trawami po lewej, a klonem, są hortensje. Na ogrodzeniu są powojniki, zobaczymy czy przetrwają zimę.
Fragment po prostu niezbyt ciekawy, płaski. Co by tam można posadzić, aby dodać pięter? Kwadrat ma wymiar ok 2x2m.
Przypominam, że ogródek jest mokry i mam gliniaste podłoże.
Nadal chce zrobić obrzeża z kostki granitowej... tylko znaleźć nie mogę kurka!
Czy coś takiego mogłoby fajnie wyglądąć?
1.
i ewentualnie z kulkami na patyku
2.
3.
4.
5.
Jako wypełnienie chciałabym użyć żurawki, które już mam oraz trawy - zielone [może stipy z własnego siewu ], brązowe, albo te carexy ice dance które tam już są.
Dzięki za rady wszelakie.
a tak - na tamten róg też jest przewidziane oświetlenie - spot.
No jestem.
1. Jak już dziewczyny pisały, zimozielonej wysokiej trawy nie ma. Ale, jak słusznie zauważyłaś, coś zimozielonego wyższego by się na tej rabacie przydało. W lecie, od lipca, jest zapewne pięknie, bo hortensje ogrodowe w takim szpalerze pięknie wyglądają. Może z tyłu za hortkami (tak pomiędzy) dać jakiegoś iglaka zimozielonego (tak ze trzy sztuki). Tylko że musiałyby być strzeliste i wąskie. Najlepszy byłby cis, odmiana kolumnowa.
Tylko cis mi przychodzi do głowy, moze dziewczyny, jeśli pomysł im się spodoba, coś podpowiedzą.
Carex i żurawka to za dużo. Ice Dance wielkie kępy tworzą. Jeśli chcesz mieć i jedno i drugie, to zrób kawałek żurawki i kawałek carexa.
Reszta ok, choć nie wiem, czy ML będzie widać zza hortensji (nie znam jej wysokosci, moje oogrodowe są wysokie). Bo Twoje, skoro są różowe i okrągłe, to są to hortensje ogrodowe. Bardzo je lubię.
Zupełnie nie rozumiem, dlaczego nie możesz poszerzyć tej rabaty. Przecież przed nią masz tylko trawnik? "Niedasię" to drugie imię Twoje, czy twojego eMa?
O, znalazłam, tylko trawnik jest przed i coś w kółeczku. Co to jest to w trawniku?
Mam jeszcze jedną myśl. A gdyby tak za hortkami dać trzy kule na pniu? Takie kule można samemu zrobić. Tujowe.
Wówczas nie trzeba by poszerzać rabaty. Pomiędzy te kule mogłabyś nawet posadzić ML.
Jeśli pomysł z kulkami na pniu ci się spodoba, pokażę ci, jak się robi takie kule. Trochę czasu potrzeba, żeby były ładne, ale warto.