Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Joaśki ogród z wyobraźni - początki

Joaśki ogród z wyobraźni - początki

Juzia 11:09, 02 mar 2015

Zostaw! Bukszpaniki dosadź i będzie git
Joaska 11:49, 02 mar 2015

Ok, bo tak mnie korci, żeby coś tam zadziałać ale, racja jak dojdzie bukszpan zrobi się zielono i będzie ok.
lojalna_ 13:23, 02 mar 2015

Joaska gumioki sie umyj dziołszko
Masz tyle miejsca bedzie cudnie
Joaska 13:27, 02 mar 2015

Przekopiowane - WAŻNE INFO - CIĘCIE TRAW
noemi napisał(a)
przekopiowane z wątku Marzenki ważne informacje …

Przepraszam Marzeno, ze u Ciebie to zamieszczę ale Jak wielu z Was miałam wątpliwości co do terminu ciecia traw i juz mnie kusiło ale w biegłym roku wiele zmarnowałam przez pośpiech i postanowiłam poradzić sie pana Trawki w sprawie kilku gatunków i zacytuję co mi dziś odpisał:

Jeszcze jest za wczesnie na przycinanie bo jest dopiero 3 dekada lutego i napewno będa jeszcze spadki temperatur do kilku stopni ponizej zera a te stare badule daja osłone a ponadto sprawiaja , że słonce tak szybko nie wybudzi nowych pedów.
Wiekszość miscanthusów juz w ubieglym roku wypusciła pierwszy rzut pedów a te ozno kwitnace do których nalezy Gracilimus to nie zakończyły wegetacji i dlatego mają zielone liście. Jezeli koniecznie chce Pani przyciac to moze Pani ale nie do ziemi tylko tak na pólmetra od ziemi a Gigantheusa na metr.
Rozplenice tez mozna przyciac połamane przez snieg ale tez nie do ziemi ale ja bym sie jeszcze wstrzymał z conajmniej na miesiac.
Hakonechloa macra w odmianach to samo jak powyzej tzn nie przycinac bo te stare badyle na ziemi daja osłone nowym kielkom

Ze Stipami Pony Tailis tez poczekac do konca maja bo wtedy te stare badylki da si wyczesać tzn same wychodza i nie trzeba wyszarpywać. Mozna przyciać ale przycinajac górą pozostawia się brzydkie badyle na dole , które i tak potem trzeba wyskubać. Nie mozna trawki tej przyciać na króciutko bo się ją zabije

Carex morowii Ice dance recznie wyskubac uschłe badyle
Carex comans Frosted Curls tez byloby najlepiej wyskubać i lekko przyciąć końcówki uschłych liści .
Proszę pamietac ,że liśc turzyc przycięty przestaje rosnąć"
Joaska 13:29, 02 mar 2015

lojalna_ napisał(a)
Joaska gumioki sie umyj dziołszko
Masz tyle miejsca bedzie cudnie

Jola, ale właśnie u mnie takie błotowisko jest i ten etap prac kiedy moje gumiaczki właśnie tak wyglądać będą non stop, ale jak już trawniczek będzie zielony, to cyknę fotkę nowym laczkom na zielonym dywanie, a teraz .... łopata, widły, gumiaczki i błoto

edit .. przed wyjściem na działkę to one czyściutkie były
Mysza 13:32, 02 mar 2015

Joasiu masz duże pole do popisu
Jednak zdecydowałaś się na linie proste
Piękne rabaty się szykują.
Pozdrawiam.
Joaska 14:23, 02 mar 2015

Gosiu, tak będą linie proste,
wydają mi się najodpowiedniejsze do domu otoczenia, do mnie.
Teraz tylko czekam na pogodę żeby ruszyć z pracami ziemnymi - odwodnienie, odprowadzenie wody z rynien, ogrodzenie od frontu (na razie prowizorka), ułożenie chodnika z kostki ... i ruszam ....,

Już się nie mogę doczekać tego całego bałaganu.
Wiem prac przed docelowym sadzeniem cała masa, ale teraz to już nam się nie spieszy nigdzie, mamy nasz dom i nasze miejsce na ziemi,więc teraz to już tylko dopieszczać i się cieszyć.
Juzia 14:26, 02 mar 2015

Cześć początku Ty
lojalna_ 14:35, 02 mar 2015

Dobra dobra do lata masz czas a potem juz w czystych tylko

Duzo pracy przed Toba ale u mnie nie lepiej wiec znam to
Joaska 15:15, 02 mar 2015

Juzia napisał(a)
Cześć początku Ty

Justyś skoro u ciebie początki były to i u mnie będą ha ha ha ha no jakoś mi nie pasowało w tytule ogród którego nie ma - jak on właśnie powstaje no to zmieniłam
bystrzacha od razu wyłapała