Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:31, 12 mar 2020

Do góry
TAR napisał(a)
Biala magnolia bedzie pasowac i do Aurea i do Variegata. Rozowa raczej tylko do variegat. Bylam dzis w lm chcialam kupic Sweet Merlot, niestety nie mieli, byly za to inne. Ale nastawilam sie na te Sweet. Druga opcja to Woodsman. Tylko troche drogie sa. Drozsze niz inne magnolie a male patyczki.

Tasak, pójdę w białe kwiaty .
Muszę sobie popatrzeć na te Twoje.
Przedogródek pod dębem 22:11, 11 mar 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Przysypana gałązka magnolii u nas ukorzenia się dwa lata. Długo, ale jak się ukorzeni to podwójna radość. Raz, że się ukorzeniła wreszcie, a dwa że jest darmowa taka sama magnolia. Tato na przestrzeni kilku lat pozyskał w ten sposób około 10 sadzonek.

Trochę długo te dwa lata. Podobno cierpliwość jest cechą dobrego ogrodnika. Widocznie nie jestem dobrym ogrodnikiem
Gałązkę przypnę do ziemi.
Przedogródek pod dębem 20:43, 11 mar 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)

A wiesz Dorotko, że chyba tak zrobię? Myślałem, że magnolii nie można rozmnożyć. Jak długo tatuś czeka na dobre ukorzenienie?
Magnolia zakupiona za radą Agani. Będzie piękna. Dobrze byłoby mieć dwie takie same
Przysypana gałązka magnolii u nas ukorzenia się dwa lata. Długo, ale jak się ukorzeni to podwójna radość. Raz, że się ukorzeniła wreszcie, a dwa że jest darmowa taka sama magnolia. Tato na przestrzeni kilku lat pozyskał w ten sposób około 10 sadzonek.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 17:59, 11 mar 2020

Do góry
Biala magnolia bedzie pasowac i do Aurea i do Variegata. Rozowa raczej tylko do variegat. Bylam dzis w lm chcialam kupic Sweet Merlot, niestety nie mieli, byly za to inne. Ale nastawilam sie na te Sweet. Druga opcja to Woodsman. Tylko troche drogie sa. Drozsze niz inne magnolie a male patyczki.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:41, 11 mar 2020

Do góry
Deszczowa - zapraszam, wpadaj częściej i niekoniecznie cichaczem .

Anda, Kawa, Lucy, Jolanka, Pszczółka - laurowiśnia odpada, pozostanę przy trzech dereniach w jednej odmianie (Aurea lub Sibirica Variegata - tu się jeszcze waham, ale Kwartecik namawiał mnie wczoraj na Aurea ) i Limkach. Jak mi się nie będzie podobać to najwyżej będę zmieniać i kombinować .

Zastanawiam się natomiast czy szukać magnolii na tę rabatę (jaki kolor kwiatów - białe czy ciemnoróżowe???) czy posadzić tu derenia China Girl? Chciałabym przesłonić domek ogrodnika i trochę dom sąsiada, który widzę z tarasu oraz budujący się bliźniak, który będę widziała z przyszłej altany. Czyli magnolia lub dereń musi osiągać z 3-5 m. Nie wiem czy dla magnolii nie będzie tam za ciemno (domek ogrodnika od południa). Co myślicie?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:26, 11 mar 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)

Andrzeju, jak najbardziej zamierzam sadzić w ogrodzie takie piękne cosie jak Twój dereń. Nawet jednego już obie kupiłam, jednak będzie właśnie robił za gwiazdę rabaty a nie za żywopłot . Tu potrzebuję czegoś co będzie rosło w szpalerze i robiło za drugą po tujach linię żywopłotu (tuż za ogrodzeniem rośnie mi dom a ja mam w pobliżu taras). Stąd pomysł na może niezbyt wyrafinowane ale szybko rosnące i niezbyt kłopotliwe derenie. Takie smaczki jak derenie kousa, wspomniane kaliny czy planowana na tej rabacie przed dereniami magnolia mam zamiar sadzić pojedynczo by wyeksponowac ich walory .

No i po co chłop wyskakiwał jak klarnet przed orkiestrę?
Ostatnia próba odwiedzenia Cię od derenia pospolitego: laurowiśnia
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:01, 11 mar 2020

Do góry
Andrzej_ napisał(a)

Kobieto, czy nie rozważyłabyś posadzenia czegoś naprawdę ładnego? np. dereń kousa, tu w odmianie Rutdan. Szkoda miejsca na takie pospolitości jak dereń biały. Fota z 26 maja 2019.

I jeszcze o kalinach japońskich w wymienionych wcześniej odmianach - nie rosną zbyt szybko w górę, potrzebują raczej miejsca na szerokość. Wtłoczone w szpaler stracą cały urok i ładny pokrój.
Była też propozycja kaliny koreańskiej - kwitnie raczej razem z magnoliami, bo w 2 połowie kwietnia, czego chciałaś uniknąć. Nieco później kwitnie angielska i ma dużo ładniejsze i większe bomby kwiatostanów.

Andrzeju, jak najbardziej zamierzam sadzić w ogrodzie takie piękne cosie jak Twój dereń. Nawet jednego już obie kupiłam, jednak będzie właśnie robił za gwiazdę rabaty a nie za żywopłot . Tu potrzebuję czegoś co będzie rosło w szpalerze i robiło za drugą po tujach linię żywopłotu (tuż za ogrodzeniem rośnie mi dom a ja mam w pobliżu taras). Stąd pomysł na może niezbyt wyrafinowane ale szybko rosnące i niezbyt kłopotliwe derenie. Takie smaczki jak derenie kousa, wspomniane kaliny czy planowana na tej rabacie przed dereniami magnolia mam zamiar sadzić pojedynczo by wyeksponowac ich walory .
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 09:34, 11 mar 2020

Do góry
Fajny pomysł A magnolia byłaby wśród tych turzyc, ale nie na środku? A może zrobić owalny ten niby trawnik?
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 01:35, 11 mar 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Hehe

Kombinuję z gatunkami które mam. Kolejne to kolejna inwestycja a te niewykorzystane...

Od początku. Magnolia, trzy graby fastigiata, bukszpany i żywopłot z cisa. To już cztery gatunki.

Karolina , nie masz obaw przed sadzeniem bukszpanów?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:11, 10 mar 2020

Do góry
Kwitnienie zaczyna forsycja Maluch. Mam trzy. Rozrzucone w żywopłocie. Sygnalistki nadejścia prawdziwej wiosny. Dorastają do 1 m.

Za radą Gosiek spionizowałam palikiem obielę. Może wreszcie będzie ją widać.

Uroczo teraz wyglądają młode listki tawliny jarzębolistnej. W szkółce widziałam ją posadzona w donicy. Fajnie to wyglądało.

Magnolia jeszcze śpi.

klon ściętolistny

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 11:51, 10 mar 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Hehe

Dereń czerwony? Też mam, rośnie Plus carexy te zimozielone, plus ciemierniki. Bukszpanowa obwódka i kulki tu i ówdzie. I z dużych roślin (kiedyś dużych) magnolia i te trzy graby i tyle?

To by było dość minimalistycznie, ale i prawie bezobsługowo. Podoba mi się

A latem nie będzie zbyt nudno?
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 11:50, 10 mar 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Hehe

Kombinuję z gatunkami które mam. Kolejne to kolejna inwestycja a te niewykorzystane...

Od początku. Magnolia, trzy graby fastigiata, bukszpany i żywopłot z cisa. To już cztery gatunki.

Ciemierniki, carexy i derenie i tyle? Wszystkie w/w już mam. I hosty grupami jako wypełniacze, myśle. Osmy gatunek... heh.
Może zamiast cisa żywopłot z derenia??? Pod nimi grupy carexa, ciemierników i host i tyle? siedem gatunków

Magnolia i graby się na pewno nie liczą. To drzewa przecież, górują nad resztą, tworzą pion, trzeci wymiar

Zywopłot z derenia wg mnie jest fajny, ale nie zimozielony. Zależy, na czym Ci zależy.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 11:45, 10 mar 2020

Do góry
Hehe

Ciemierniki, carexy i derenie i tyle? Wszystkie w/w już mam. I hosty grupami jako wypełniacze, myśle. Osmy gatunek... heh.
Może zamiast cisa żywopłot z derenia??? Pod nimi grupy carexa, ciemierników i host i tyle? siedem gatunków

Dereń czerwony? Też mam, rośnie Plus carexy te zimozielone, plus ciemierniki. Bukszpanowa obwódka i kulki tu i ówdzie. I z dużych roślin (kiedyś dużych) magnolia i te trzy graby i tyle?
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 10:38, 10 mar 2020

Do góry
Karola, taki "wzorek" wymyśliłam. Cisowy żywopłot przy parkingu, graby przy nim, magnolia nie na środku, kulki bukszpanowe nawiązujące do drugiej strony, hortensje, hakone, ciemierniki, zawilce i liriope.

Wg mnie lepiej i bardziej naturalnie wyglądają nasadzenia mieszane. Zwłaszcza w rabatach cienistych, gdzie fajnie można bawić się teksturą i formą liści Lubie na bogato Coś w tym stylu

https://www.pinterest.de/pin/303430093617371775/
https://www.pinterest.de/pin/473440979568864228/
https://www.pinterest.de/pin/585116176569370118/
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 09:26, 10 mar 2020

Do góry
Cześć Ptysie

mam ogródek na froncie do zagospodarowania niedługo. Myślę i wymyślić nie mogę.
Chciałabym mieć tam magnolię (a może nawet trzy) hahaha
Do zagospodarowania też trzy graby fastigiata. Dużo cienia ale nie 100%. Niemniej to nie będzie rabata z lawendą i światłolubnymi.

Nie wiem jak sadzić. Od linijki mi się nie podoba. Ale inaczej tworzy się chaos...

Myślę o dużych plamach jednogatunkowych. Co Wy na to? Miskanty w miarę sobie radzą w cieniu, zawilce japońskie, hosty plamami jednogatunkowymi też mogę tu wykorzystać.
Co myślicie???

Rabata od drogi ma jakieś 10 metrów, wzdłuż sąsiada ze 13, więc duuużo miejsca. Od drogi pas żwiru, potem żywopłot może - cisy (wieki zanim urosną a na duże mnie nie stać, a może pas miskantów? Gracki i morning lighty mam). Trzy graby wzdłuż ulicy, na środku rabaty magnolia, pod nią dookoła plamami zawilce, hortensje, ciemierniki, trawy pomiędzy??? I hosty z przodu grupami tam gdzie więcej cienia? Czy za dużo?

Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 22:48, 08 mar 2020

Do góry
Anda napisał(a)

U sąsiada magnolia rośnie w odległości 3 m od domu, a to już duży egzemplarz. Ma na pewno z 20 lat. Korzenie sie nie wypiętrzają, wszystko jest ok.

o matko... ja chciałam najwyżej metr od domu (a raczej domku) już ją tam widziałam... Ewcia, no to mnie załamałaś
Ogród bez reguł 22:16, 08 mar 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Cześć Asia! Chyba się jeszcze u Ciebie nie witałam

Więc witam wiosennie i życzę Wszystkiego Kobiecego!

Bardzo ładna wiosna u Ciebie. A magnolia szalona
Cześć Ty u mnie nie byłaś, ja już jakiś czas temu przerobiłam cały Twój wątek

Wszystkiego wiosennego, wszystkiego pięknego
Magnolka szalona, nie da się zaprzeczyć
Ogród bez reguł 22:13, 08 mar 2020

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Ależ wiosna
A magnolia zaczyna gwiazdorzyć
Patrz, Aniu, a dopiero 8 marca Nawet w ub. roku nie było aż tak wcześnie wiosny , a była wcześnie
Magnolka mnie rozczuliła - tak wcześnie, tak pięknie kwitnie Jestem bardzo ciekawa, co będzie dalej...
Ogród bez reguł 22:09, 08 mar 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Asia ja dziś niestety musiałm odgruzować dom trochę mi zeszło ,póżniej obiad ,ciasto i już odniechciało mi się wybierania kamyczków

za to ponadrabiałam moje ogrody

pięknie popracowałaś .....i te fotki Twoje super -wiosna pcha się na całego …
i magnolia chce kwitnąć -jakaś szalona

dobrze ,że wzięłam się wczoraj za rabatę przy domku ,bo już i tak lawirowałam niezle pomiędzy wschodzącymi bylinami
jutro ma w planie sadzić tanie róże z A..na no i kamyczki....mam ich dość -żebym wcześniej wiedziała ,że to az tyle roboty ,to bym się za nie nie brała teraz …
trudno ….
Mnie ostatnio było trudno zgrać wolny czas z pogodą... Sporo u mnie pada, w odróżnieniu od ub. roku, woda w beczkach się przelewa. Z jednej strony wiosna do przodu, z drugiej - poczucie, że jeszcze tyyyle do zrobienia...

Te Twoje kamyki... chyba bym sobie zrobiła z nimi przerwę może nawet dłuższą Bo tak to może Ci zejść cały sezon i będziesz miała wszystkiego serdecznie dość
Ogród bez reguł 20:53, 08 mar 2020

Do góry
Cześć Asia! Chyba się jeszcze u Ciebie nie witałam

Więc witam wiosennie i życzę Wszystkiego Kobiecego!

Bardzo ładna wiosna u Ciebie. A magnolia szalona
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies