Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Mój skromny ogródek 17:51, 26 lis 2013

Do góry
Witaj Marysiu Dziękuję bardzo z życzenia. A ogródeczek masz baaardzo zadbany i dopieszczony. Obwódki rabat masz podobne jak u Gosi z Ogrodu Cioci Też kostka, a przy niej kora, ładniutko Pozdrawiam, będę zaglądać
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:24, 25 lis 2013

Do góry
asc napisał(a)

Kostka ułożona na warstwie piasku jest stabilniejsza i lepiej osadzona niż w ziemi. W dodatku przy mojej glebie (glina) bardzo łatwo sie zapada w głąb.. aby tego uniknąć daję warstwę piasku.
Wygląda to tak, że wybieram ziemie nieco szerzej niż kostka i na głębokość taką, by pod kostką było 5-10cm piasku, a nie ziemi. Układam kostki za pomocą młotka gumowego, któy nie niszczy kostki, a powoduje zagęszczanie piasku pod kostką. Kostki układam tak by wystawały ok 1-2 cm ponad powierzchnie ziemi.. po ok 2 latach i tak wyrównają sie z ziemią.. Pod wpływem wibracji z kosiarki i chodzenia po kostce jak jest mokro.. one wpadają u mnie jak w plastelinę ..
Na każdym gruncie dobrze jest ułożyć kostki na piasku.. dzięki temu nawet jak jadę kosiarką kostki sie trzymaj miejsca gdzie je położyłam.. A kostki układam po to by było łatwe koszenie trawnika, bez demolowania rabat
Nie wiem czy to jasno wytłumaczyłam..
Wystawienie kostki lekko do góry nie przeszkadza w koszeniu, a trzyma korę na rabacie
Jak mam piasek, to dużo łatwiej się przycina trawę która wrasta w kostkę .. i wyrywa..
Pod kostkami jest ok 5-10 cm pasku zagęszczonego.

Nie doceniałam piachudzięki serdeczne bo skumałam
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 10:34, 25 lis 2013

Do góry
Kasik napisał(a)

Witam... wpadłem do Was wprost od Danusi Bardzo urzekła mnie ta rabatka Śliczna jest! Kostka też świetna... pierwszy raz się chyba z taką spotykam... czy każdy jej element jest oddzielny czy to jakieś moduły były? Pozdrawiam serdecznie
Ogrodnik Mimo Woli cd 07:32, 25 lis 2013

Do góry
Kostka pięknie ułożona a elaborat przeczytałam jednym tchem i w pełni się z Tobą zgadzam
Miłego dnia Aniu !
Ogrodnik Mimo Woli cd 00:47, 25 lis 2013

Do góry
Kostka elegancko Ci wyszła,mistrzowsko niemal Elaborat poczytałam
Ja i tak pryskam tylko kiedy muszę,bo na prewencję nie mam w zasadzie czasu
W leroy już chyba też będą lampeczk i dekoracje,muszę tam się wybrać i atmosferę świąteczną wołać do domu
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:55, 24 lis 2013

Do góry
Joanna___ napisał(a)
Aniu,
babska instrukcja obsługi młotka gumowego super
Ale czy Ty kobieto możesz mi jeszcze coś wytłumaczyc?
Dlaczego kostkę układasz na piachu a nie lekko wkopaną w ziemię? W czym to jest lepsze?
Niestety na serio pytam.....boszszeeeeee......

Kostka ułożona na warstwie piasku jest stabilniejsza i lepiej osadzona niż w ziemi. W dodatku przy mojej glebie (glina) bardzo łatwo sie zapada w głąb.. aby tego uniknąć daję warstwę piasku.
Wygląda to tak, że wybieram ziemie nieco szerzej niż kostka i na głębokość taką, by pod kostką było 5-10cm piasku, a nie ziemi. Układam kostki za pomocą młotka gumowego, któy nie niszczy kostki, a powoduje zagęszczanie piasku pod kostką. Kostki układam tak by wystawały ok 1-2 cm ponad powierzchnie ziemi.. po ok 2 latach i tak wyrównają sie z ziemią.. Pod wpływem wibracji z kosiarki i chodzenia po kostce jak jest mokro.. one wpadają u mnie jak w plastelinę ..
Na każdym gruncie dobrze jest ułożyć kostki na piasku.. dzięki temu nawet jak jadę kosiarką kostki sie trzymaj miejsca gdzie je położyłam.. A kostki układam po to by było łatwe koszenie trawnika, bez demolowania rabat
Nie wiem czy to jasno wytłumaczyłam..
Wystawienie kostki lekko do góry nie przeszkadza w koszeniu, a trzyma korę na rabacie
Jak mam piasek, to dużo łatwiej się przycina trawę która wrasta w kostkę .. i wyrywa..
Pod kostkami jest ok 5-10 cm pasku zagęszczonego.

Pierniczki świąteczne 00:08, 24 lis 2013

Do góry
Na prośbę kilku osób sprawdzony przepis na pierniczki:
"1 kg mąki
1/2 litra miodu
2 szklanki cukru
1 kostka smalcu
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
szczypta soli
1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:
imbir
cynamon
gałka muszkatałowa
kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)
mielone goździki

”W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą
masę i czekamy.
Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę
rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi
aromatycznie to można wziąć troszkę mniej, ale ja polecam tą pełnię korzennych
aromatów).
Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym
miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni. Tak więc mam przed sobą 5 tygodni walki ze sobą by nie wyjeść pysznego surowego ciasta.

Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy
fantazyjne wzory (ale radość dla dzieci, obowiązkowo bałwanki, choinki i aniołki!) lub korzystamy z foremek.
Pieczemy 10-15 minut do zarumienienia. Temperatura piekarnika 180 stopni.
Czas pieczenia zależy od grubości i wielkości pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną
bierzemy się za artystyczną robotę (koniecznie z dziećmi!)
Przygotowujemy lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też
możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową cukrową posypkę i mamy cudnie pachnącą zabawę na cały wieczór.
Potem układamy w kartonie, leciusieńko kropimy wodą i przykrywamy folią, by na
Wigilię były miękkie. Aha - twarde też są pycha..."

Koniecznie robimy z dziećmi, radocha wielka !! Potem czytamy stosowny fragment Dzieci z Bullerbyn.

A tu moja szopka z tego ciasta wyrabiana foremkami tescomy.

i inne

Dodaję, że jestem antytalenciem kulinarnym, a pierniczki zaczęłam robić bo...

Święta się zbliżają: sprzątanie, zakupy, przygotowania, stres sięga zenitu, dziecko też zestresowane. I czytam gdzieś by się zatrzymać, by przywrócić magię Świąt. I wtedy myśl, robimy pierniczki, mały aż kwiczy z radości jak zanurza łapki w cieście, a potem...wałkowanie, wykrawanie, pieczenie, lukrowanie. Brudno, wolno... No i co z tego !!! Radość dziecka bezcenna... Magia Świąt !
Postawić trawkę nad i... 21:04, 23 lis 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)
Zmiany super kawał roboty zrobione zazdroszczę ci że realizujesz projekt Danusi całego ogrodu a z drugiej strony zakochałem się już w swoim i go tylko powoli porządkuje i dodaje więcej róż hi hi hi

...w sumie to kawała może nie ale brudna robota pt kostka granitowa już jest....uffff.....o różach też myślę ale ja dopiero jestem na etapie podpatrywania i uczenia się co nieco o nich....
Dwa ogrody 23:45, 22 lis 2013

Do góry
Jesienne nasadzenia w nowym ogrodzie.

Karolino, Małgosiu to fotka obiecanej różanki. Kiedyś zamiast lawendy może będzie obwódka bukszpanowa, ale po linii kostki. Jest położona tylko na piasku, bo rośliny się rozrosną i trzeba będzie ją przesunąć. Kostka granitowa jest kupiona z odzysku, ma gładką powierzchnię i nie jest równa, jak nowa, cegły mają również swoją historię. Po lewo, przed miskantami i za nimi są posadzone hortensje: pięć vanilek i osiem sztuk grandiflory.

I trochę jesieni:

Działka prawie w Borach Tucholskich 15:11, 22 lis 2013

Do góry
Magda kostka góra dwie (na większą szklaneczkę ale cola -tego nawet synowi nie pozwoliłem mimo że to on przywiózł butelczynę -oj ginie tradycja w narodzie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:36, 20 lis 2013

Do góry
Po prostu mistrzostwo świata NA początku jak zaczynaliście rewolucję to aż się złapałam za głowę- co tu jeszcze zmieniać? Przecież jest idealnie! Dzisiaj stwierdzam, że ideałów jest wiele Geometryczne linie, kostka, żwir, ogród jak dla mnie poukładany w każdym najmniejszym szczególe.
Lek na całe zło czyli mój ogród 14:37, 19 lis 2013

Do góry
Witaj aldonko Zawitka zawitała w Twoim pięknym ogrodzie moc kwiatów i pewnie zapachów kolekcja niczego sobie .Ty chyba z wykształcenia ogrodniczka znasz wszystki roślinki ja nie mogę zapamietać swoich .--to może starość psia kostka . mam pytanie przy okazji o bordowy ciemiernik gdzie go kupiłaś mam białe ale ten twoj boski Pozdrawiam
Postawić trawkę nad i... 08:13, 19 lis 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Mam masę pytań i ochów/achów.
Co to za klonik?
Pięknie zadbana kostka. I ogród przemyślany.
Cudowne widoki za murem.
I wejście mogłabym oglądać kilka razy .

....dziękuję Pszczółko... jeszcze długa droga przed nami... nie mam pojęcia co to za klonik...dostałam w prezencie ( a właściwie mój syn) i był tylko podpisany "klonik" bez szczegółów...jak to często bywa...
Postawić trawkę nad i... 12:31, 18 lis 2013

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...i jeszcze kilka liści na kloniku....

....widok ogólny....

...jeszcze raz wejście...

Mam masę pytań i ochów/achów.
Co to za klonik?
Pięknie zadbana kostka. I ogród przemyślany.
Cudowne widoki za murem.
I wejście mogłabym oglądać kilka razy .
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:34, 17 lis 2013

Do góry
kasiek napisał(a)
Kapitalne porównania bylin, też muszę tak focić
Kostka rewela- bardziej elegancko sie zrobiło, i jaki idealny okrąg zrobiłaś, no no...
A na czym kładłaś kostę? Bezpośrednio na ziemi czy na piasku czy podsypce?

Okrąg jeszcze leży na trawie Najpierw układałam na "sucho" by spasować.. a zrobiłam sobie cyrkiel ze sznurka i gwoździa
A układam na piasku..bo nigdy nie wiadomo co mi jeszcze sie odmieni Tak łatwo sie przekłada

Pod klonem mam ładny pstrokaty barwinek, ale jest mu za sucho i za ciemno pod drzewem, wiec ucieka na zewnątrz, większy krąg pozwoli mu się rozrosnąć .... a tak był koszony przez eMuia ...

Barwinek jeszcze teraz ma pojedyncze kwiatki.

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:48, 17 lis 2013

Do góry
Kapitalne porównania bylin, też muszę tak focić
Kostka rewela- bardziej elegancko sie zrobiło, i jaki idealny okrąg zrobiłaś, no no...
A na czym kładłaś kostę? Bezpośrednio na ziemi czy na piasku czy podsypce?
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:00, 17 lis 2013

Do góry
Wczoraj podjęłam decyzję, że jednak klon i rabatę z frontu otoczę kostką, łatwiej kosić .. mogłabym założyć opaskę , ale przy koszeniu rozwala sie kora, kancików robić nie będę.. bo nie mam na to czasu..
Będzie kostka tak jak na reszcie ogrodu.. Wygrały względy praktyczne
To przymiarka dopiero... tylko pół jednej rabaty wczoraj zrobiłam.. i to po ciemku, wiec jakość fatalna ..

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:38, 16 lis 2013

Do góry
śliczne te fiołeczki białe, szkoda by ich było widać różnicę od razu kostka bielsza, fajne urządzenie, ja próbowałam szlauchem, to jeszcze bardziej nabrudziłam milej niedzieli Danusiu
Jurajski Ogród 23:23, 11 lis 2013

Do góry
Agnieszko super te murki ja mam w planie zrobic cos takiego taki" ala murek "tylko nizszy przed domem gdyz mam dluuugi podjaz i ogrod od strony poludniowej, myslalam o polaczeniu wielkich glazow z kostka z granitu by nawiazac do sciezki do domu czy mysla Panie ze to zda egzamin? taka jakby wysepka?(oczywiscie zrobilabym drenaz tak jak mam pod moim sklaniakiem gdyz u mnie gleba ciezka,gliniasta i kwasna)niechcialabym uzywac betonu bo to nie naturalnie wyglada,anii nie ekologiczne- tak mi sie wydaje ? Gratulacje pomyslowosci i aranzacji wyglada jakby byly tam od zawsze komponuje sie z otoczeniem-super! Pozdrowionka
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 17:21, 11 lis 2013

Do góry
Dziś podeszłam ciut konkretniej do sprawy... mimo przemoczonych butów [dość mokro u nas!] zrobiłam kilka różnych tyczeń.... Dzielę się tym z Wami i proszę o poradę.

Ogólnie luby nie zapatruje się dobrze na drenaż terenu, więc wymyśliłam, że może zrobić murek taki jak ma wysokość wystarącego ogrodzenia -ok 15-20cm. Plus jest taki, że zasłoni się to brzydactwo, minus taki że trzeba nawieźc dużo [najlepiej dobrej] ziemi. Opór jest ogromny... najchętniej zaakceptował by gołą trawę.... jak go przekonać, że ładny ogródek to super sprawa?

Ale po kolei.
Opcja nr 1 - linie białe to kostka granitowa na poziomie obecnego gruntu. Linie czerwone to dlugosci, wymiary podalam tuz obok. Uklad jest taki: wyjscie z domu po schodach na taras, potem " duzy pokoj" i "mały pokój" a potem taka 2metrowa wnęka .... w tamtej okolicy chętnie bym postawiła jakąś huśtawkę.

Opcja nr 2 - linie biale to murek na wysokosc 15-20cm. Jesli cos to mysle o kostce tranitowej. Opcja nr 2 to te same wymiary i zarys co opcja nr 1, jedynei co to nie ma tych nachodzacych na siebie granitow, jako ze sa to murki. Uklad jest taki: wyjscie z domu po schodach na taras, potem " duzy pokoj" i "mały pokój" a potem taka 2metrowa wnęka .... w tamtej okolicy chętnie bym postawiła jakąś huśtawkę.

Opcja nr 3
układ: wyjscie z domu po schodach na taras, potem waski pokój, potem szeroki pokoj, a potem 2mx1m wnęka.

Opcja nr 4.
Uklad wyjscie z domu po schodach na taras, potem waski pokój, potem szeroki pokoj, a potem 4mx1m wnęka. Ta wnęka to główna zmiana w porównaniu do nr 3.

a teraz jeszcze raz wszystkie 4 opcje bo chyba lepiej pojrzeć na nie jak są obok siebie.
Co do obsadzen to muszę popracować nad planem [ rozrysowania są ale muszę to przetrawic i jakoś ogarnąć tak aby móć wrzucić na forum.

a tymczasem - na którym układzie powinnam się skupić?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies