Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny ogród słonecznej safikey

Słoneczny ogród słonecznej safikey

safikey 17:46, 21 lis 2013

już się rozpisuję...
rzeczywiście chwile mnie nie było, bo wieczór tak szybko sie robi a jest jeszcze tyle prac przed domem..
uprzatnelismy bałagan pozostały po układaniu kostki

teraz równamy teren przed domem, myslimy o lamapach - a własciwie to już M. rozpoczał kładzenie kabli, wycinamy drzewa sąsiada i pozostaje jeszcze rozsypanie piachu na ksotkę...
pracy dużo a czasu mało
safikey 17:51, 21 lis 2013

ostatnie równianie terenu z nawożeniem zyznej ziemi..

ale rosliny i działka przed ogrodzeniem to obraz nędzy i rozpaczy... nie wiem jak się zabrac do tego - jutro planuje cos popracowac

jest:

a było tak ładnie:

cel to uporządkowanie tego wjutro do południa przed praca i w sobote do wieczora..

pracy duzo ale kto da rade jak nie ja

katarzynkak 23:38, 26 lis 2013

Alez z Ciebie pracowita pszczółka
Już tyle zrobiłaś w tak krótkim czasie...

Kostka super wygląda. Teraz już łatwiej będzie coś zaaranżować.

pozdrawiam serdecznie
safikey 15:14, 31 sty 2014

oj trochę długo mnie nie było - bo czasu ciągle brak na wszystko
na ogrodzie jest trochę zmian:

wycieliśmy drzewa sąsiadów, które rozłożyły się nad naszym wjazdem i utrudniały życie- liście oraz zalepione sokami auta)

sama radość...

a przed domem została posadzona czerwona azalia, prawdopodobnie ma już 7 lat - prezent od moich rodziców... przyjęła się ładnie

pozdrawiam słonecznie
aklarog 21:39, 27 lut 2014

Witaj
To mój pierwszy wpis po zalogowaniu na "ogrodowisku". Przeczytałam od deski do deski - przede mną trochę podobna droga, jaką Ty już w części pokonałaś. Działka 27a, dom w budowie, pobojowisko wokół, a ja rozmyślam..... co by tu gdzie i kiedy - wyrównać, kupić, posadzić....
Czaruje mnie również Lubelszczyzna - stamtąd pochodzą moi Rodzice, tam co roku jeżdżę na wakacje do domu po Dziadkach - podobnie jak u Ciebie daleko od szosy .
Różnica na pewno jest taka, że przed kilkoma laty posadziliśmy wraz z M. na mniej więcej połowie z tyłu drzewa w charakterze lasu (teraz coś bąka, że może kawalątek jednak wytniemy, hi hi).
Jeszcze raz - podziwiam i klaszczę w obie ręce.
Będę zaglądać
Życzę dobrego wiosennego startu - u nas aura już baaardzo sprzyja pracom ogrodowym!
safikey 22:20, 25 mar 2014

ogród jeszcze troszkę leniwy, ale powolutku budzi się ze snu, pierwsze wychodzą tulipany i krokusy:

wrzosowisko już cieszy oczy - wrzoście ruszyły z kwitnieniem, kolor berzyny jest cudowny

dwie latem zakładane rabaty, czekaja na wiosenne prace

uwielbiam mój ogród

Luckaa 23:14, 25 mar 2014

Hej, masz piękne poczatki ogrodu, wszystko ładnie is zybko rosnie, szmaragdy szybko śmignłęy, pozdrawiam.
safikey 07:26, 26 mar 2014

Po zimie czeka mnie troche poprawek np. obrzeży na rabacie ze żwirkiem, po zimie sie pozapadały:

oczy ciesza już bratki z tyłu domu, a buszpany łapia po zimowym spoczynku pierwsze wiosenne promienie słońca:

na 8-letniej azalii posadzonej w ubieglym roku jesienia pojawiły sie pierwsze pąki (prezent od rodziców)

Przd domem posadzilismy dwa dni temu swierka, bo juz drugi rok męczył się w doniczce

ale caly ogródek przed domem jest jeszcze nadal nie zaplanowany, więc czeka mnie przyjemnośc tworzenia wszystkiego od poczatku - juz na wiosnę

safikey 08:05, 26 mar 2014

żeby nie było, że wszystko zaczyna ładnie wygladać- są te te przykre widoki, które troche mnie smucą:

po kostce działka została na zimę ruiną, a niedawno było jeszcze tak fajnie:

i samotny świerk przed domem:

Ale kto da rade jak nie my, choc pracy wiele....

Najwazniejsze, to zrobienie dobrego planu działania - wśród znajomych się śmieją, że bez kartki z punktami to chyba bym zaginęła. Niestety w natłoku informacji i pracy w pracy, zawsze cos umknie, a tak z kartką i planem jestem na bieżąco.

Teraz plan na ten tydzień (skromny, bo mam kilkudniowy wyjazd słuzbowy):
środa:
-posiac w warzywniku sałatę i rzodkiewke,
- przygotowac duże doniczki do posadzenia kwiatów na taras,

czwartek:
- wygrabiebnie rabaty obok tujek przy wjeździe,
- odwiedzenie szkółki w Młynkach obok Puław,

niedziela wieczorem: obmyślanie nasadzeń przed domem, mam juz delikatny plan, nie chciałabym tych roslin za dużo, ale też jest to za duzy teren, aby tam nic nie było:

oczywiście zdjecia z wykonanych prac, bedę wrzucała na bieżąco. Teraz kiedy domek juz wykończony (my również ), dzieciaki z pieluch wyrosły - jest czas, aby skupic sie ogrodzie

pozdrawiam słonecznie
safikey 11:32, 01 kwi 2014

Wiatjcie,
czy możecie pomóc i podpowiedzieć co zdarzyło się moim agawom i czy uda się je uratować?

Bardzo proszę o pomoc