Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 12:09, 25 lis 2013

Kasiu - dziś Twoje święto Buziak wielki..
Bogusia - dzięki ze zaglądasz
Jola - u mnie potrafi być zimno i nawet po łagodnej zimie dużo stip padło
Zbyszek - dokładnie tak wpadają w grunt.. ale na piasku szybko się poprawia .. a przy okazji łatwo uszczknąć trochę trawnika..

Zastanawiam się czy takich 2 kamyczków by nie wrzucił koło wiązu...wysypać kamykiem, posadzić trochę traw i np. rozchodników.. taka kamienna wyspa... jak na froncie domu.. udało się takie foty wyszperać.. miejsce nieatrakcyjne wiec i fotek z niego nie mam..

A teraz mykam do obowiązków.. do wieczorka
Mala_Mi 12:12, 25 lis 2013

Kochani.. jeden waży 1,6 tony.. nie ma takiej opcji Tu już trza ciężki sprzęt.. dlatego przymiarki też nie da sie za bardzo zrobić gdzie je wkomponować..
Na takim kamieniu młodemu babcia zrobi ściankę wspinaczkową Niech młody się rozwija
A na skalniaku zrobimy stok narciarski,
Na kałuży lodowisko

I będę najlepsza babcia na świecie

Edit.. Na trawniku pole golfowe Bo krecik dołki wykopie

Ino od rabatek kwiatkowych będzie wara... pogonię
Bogdzia 12:35, 25 lis 2013

asc napisał(a)
Kochani.. jeden waży 1,6 tony.. nie ma takiej opcji Tu już trza ciężki sprzęt.. dlatego przymiarki też nie da sie za bardzo zrobić gdzie je wkomponować..
Na takim kamieniu młodemu babcia zrobi ściankę wspinaczkową Niech młody się rozwija
A na skalniaku zrobimy stok narciarski,
Na kałuży lodowisko

I będę najlepsza babcia na świecie

Edit.. Na trawniku pole golfowe Bo krecik dołki wykopie

Ino od rabatek kwiatkowych będzie wara... pogonię

No chyba kwiatki pozwolisz mu zrywac , mój wnus uwielbia robic bukiety -każdy kwiatek inny.
Pszczelarnia 12:44, 25 lis 2013

Ania, nie kamieniuj wiąza, który i tak już płacze.

Takie kamienie to bardzo silny element wizualny w tym miejscu. Trzymaj na ściankę wspinaczkową.

A czy ktoś chciałby ode mnie wziąć sobie kamienie? Bo jak nie, to muszę z nich zbudować budowlę!
Rench 13:05, 25 lis 2013

Pozdrawiam
ka1sia 13:41, 25 lis 2013

czytam "kamyczki" i lecę żwirek oglądać a u Ani skały ale fajne!!!
Babciu, Ty już wszystko dla następcy tronu zaplanowałaś szczęściarz z niego
trzymaj się Anulka cieplutko, bo zima przyszła, czy co... buziaczki
Joanna___ 18:24, 25 lis 2013

asc napisał(a)

Kostka ułożona na warstwie piasku jest stabilniejsza i lepiej osadzona niż w ziemi. W dodatku przy mojej glebie (glina) bardzo łatwo sie zapada w głąb.. aby tego uniknąć daję warstwę piasku.
Wygląda to tak, że wybieram ziemie nieco szerzej niż kostka i na głębokość taką, by pod kostką było 5-10cm piasku, a nie ziemi. Układam kostki za pomocą młotka gumowego, któy nie niszczy kostki, a powoduje zagęszczanie piasku pod kostką. Kostki układam tak by wystawały ok 1-2 cm ponad powierzchnie ziemi.. po ok 2 latach i tak wyrównają sie z ziemią.. Pod wpływem wibracji z kosiarki i chodzenia po kostce jak jest mokro.. one wpadają u mnie jak w plastelinę ..
Na każdym gruncie dobrze jest ułożyć kostki na piasku.. dzięki temu nawet jak jadę kosiarką kostki sie trzymaj miejsca gdzie je położyłam.. A kostki układam po to by było łatwe koszenie trawnika, bez demolowania rabat
Nie wiem czy to jasno wytłumaczyłam..
Wystawienie kostki lekko do góry nie przeszkadza w koszeniu, a trzyma korę na rabacie
Jak mam piasek, to dużo łatwiej się przycina trawę która wrasta w kostkę .. i wyrywa..
Pod kostkami jest ok 5-10 cm pasku zagęszczonego.

Nie doceniałam piachudzięki serdeczne bo skumałam
malgorzata_s... 18:37, 25 lis 2013

Pomysły na plac zabaw dla wnusia bombowe tylko warstwę lodu testuj i piłek do golfa więcej zakup bo w dołkach krecika mogą zaginąć buziaki z zaśnieżonych gór
eda 18:55, 25 lis 2013

asc napisał(a)
A to dla zobrazowania, że to faktycznie tylko kamyczki Ja malutka, czy one duże ???

Super podoba mi się ta fotka Ania Tytanka Pozdrowionka
Magda70 19:13, 25 lis 2013

Ania...mercedes, elaborat - co tu się dzieje...jestem sto lat za murzynami.
Ja też pytalam czy komuś ze stipą się udało w domu...cisza...ale będę próbować...może akurat się uda