ustawiłam sobie doniczki, wytyczyłam kwadraty listwami i wyszło mi 5 szt.
ale jak zadzwoniłam do Pana to on że 3 to max bo tą brzoze co 4m się sadzi.....
wiem że Edyta co 1,5-2,5m sadziła i chyba Danka też ale co będzie za 10 lat?
Aniu, będziesz musiała podjąć decyzję uwzględniając za/przeciw.
Jeśli Twoja rabata będzie miała nawadnianie (tylko nie wiem, czy ono działa zimą?), to sprawdzi się każdy dereń.
Z moich obserwacji najpiękniej zimą wygląda dereń biały Sibirica. Gałęzie mają mocne, błyszczące, karminowe wybarwienie. Ale one z kolei w pozostałych porach roku wyglądają jak zwykłe zielonolistne krzaczory. Pięknie się przebarwiają liście, ale błyskawicznie w kilka dni opadają.
Elegantissima ma piękne listki, Variegata ma ciut mniej białych plamek. Dłużej trzymają liście, a wybarwienie gałązek zmienia się, ale nie aż tak spektakularnie.
Znajdę zdjęcia i wkleję w Twoim wątku.
Haniu dobrze ze piszesz o tym bo ja własnie o elegantisimie myślałam między brzozami.. a z tych ktorym u Ciebie pasuje to ten variegata ładny. on ma zimą czerwone gałązki?
one ( te catalpy ) zwykłe nie szczepione więć za duże będą w takiej ilości. Ale może faktycznie 3 klony tylko dać i jeden w kółko dla nawiązania. Katalpa jest w samym rogu więc można jej troszkę inny klimat zrobić niż reszta. Np już bez hortek tylko same tawy i kulki .
Oglądałam właśnie różne klony, faktycznie jest w czym wybierać
Cześć Aniu Bardzo się cieszę,że do mnie wpadłaś Dokładnie taki efekt chce uzyskać ( pzewaga bieli z różnymi odcieniami zieleni,fioletu i niebieskieo) gracki i limki, bo z tych co mam one najbielsze. Tylko zastanawiam się na ilością tych drzew..w rogu mam catalpę, ktorą lubię i chciałabym zostawić. W takikm razie musiałabym dać mniej tych drzew np 3. Czy w ogóle będą się gryzły z catalpą ?
cześć Dorka obejrzalam sobie trochę co tutaj wyprawiasz i fajnie że pojawiła się na forum osoba z takim zapałem
mi się podoba wersja Iwony, a prawa strona moze tak?
chodzi mi o takie coś https://pl.pinterest.com/pin/166422148710932873/ tylko drzewa bordowe (w klony raczej wejdź, nie śliwy) i za hortkami gracki bo w sumie tylko one są wstanie wystawać za krótko cięte wiosną hortki
trawki przed hortkami koniecznie takie same jak w kółku, będzie fajne nawiązanie