Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Nowocześnie z różAnką :D 20:52, 27 lis 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Myslalm kiedyś o tych płaskich krawężnikach w pasach traw. Ale zrezygnowałam. Ale uwazam ze to ciekawe roazwiazanie choc wymagające w ułożeniu by wyglądało nienagannie.
Ile brzoz w kwadracie 5x5 M? Zależy kto sądzi

ustawiłam sobie doniczki, wytyczyłam kwadraty listwami i wyszło mi 5 szt.
ale jak zadzwoniłam do Pana to on że 3 to max bo tą brzoze co 4m się sadzi.....
wiem że Edyta co 1,5-2,5m sadziła i chyba Danka też ale co będzie za 10 lat?
Pszczelarnia 20:15, 27 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

Haniu dobrze ze piszesz o tym bo ja własnie o elegantisimie myślałam między brzozami.. a z tych ktorym u Ciebie pasuje to ten variegata ładny. on ma zimą czerwone gałązki?

Aniu, będziesz musiała podjąć decyzję uwzględniając za/przeciw.
Jeśli Twoja rabata będzie miała nawadnianie (tylko nie wiem, czy ono działa zimą?), to sprawdzi się każdy dereń.
Z moich obserwacji najpiękniej zimą wygląda dereń biały Sibirica. Gałęzie mają mocne, błyszczące, karminowe wybarwienie. Ale one z kolei w pozostałych porach roku wyglądają jak zwykłe zielonolistne krzaczory. Pięknie się przebarwiają liście, ale błyskawicznie w kilka dni opadają.
Elegantissima ma piękne listki, Variegata ma ciut mniej białych plamek. Dłużej trzymają liście, a wybarwienie gałązek zmienia się, ale nie aż tak spektakularnie.
Znajdę zdjęcia i wkleję w Twoim wątku.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 11:27, 27 lis 2017

Do góry
doorenbos mają różne pokroje?

Danusia a ty co ile sadziłaś w swoich realizacjach?tych które tu na forum pokazywałaś
Zielony zielonym pogania :) 22:25, 26 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

można, a miejsce pod tą kwasna masz już przygotowane?przekopane, obornik, igliwie itp?
ja bym juz sadziła skoro to masz klepnięte

Mnie też korci ale dobro musi się przerobić i jeszcze rosna świerki, ktore ostatecznie wylatuja na wiosnę...
Pszczelarnia 20:37, 26 lis 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Musiałam ratować kolejnego derenia posadzonego miedzy brzozami. Dostał miejsce w innych rejonach ogrodu. U mnie w okolicach drzew najlepiej radzi sobie dereń biały bezodmianowy, Aurea i Variegata. Sibirica, Elegantissima i Flaviramea nie przepadają za towarzystwem drzew.
Czerwcowa odsłona Twego dojścia do strumyka natychmiast przyniosła myśli o wakacjach.

Haniu dobrze ze piszesz o tym bo ja własnie o elegantisimie myślałam między brzozami.. a z tych ktorym u Ciebie pasuje to ten variegata ładny. on ma zimą czerwone gałązki?
Ogród w remoncie 15:00, 26 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

brawo!
pokaż przed i po

Nawet udało mi się znaleźć zrobione prawie z tych samych miejsc
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 14:38, 26 lis 2017

Do góry
w tym tygodniu jade po brzozu a w długoterminowej pokazują na przyszły piątek -7, -6 to chyba jeszcze ziemi tak nie zmrozi?

co ile sadzić doorenbosy? bo mam rabate kwadratową 5x5m i myślałam dać 5szt w takim rownym pięciokącie. nie za gęsto będzie?
Ogród w remoncie 14:27, 26 lis 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Stan frontu na dziś-jako tako ogarnięty

brawo!
pokaż przed i po
Na zielonej... trawce :) 13:35, 26 lis 2017

Do góry
Andzelika co ile masz posadzone brzozy?
Anna i Ogród 16:29, 25 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
łatwo się mówi ale przy trójce dzieci kazdy grosz się liczy a 600zł to sporo kasy
dzieci wychowałaś wzorowo Ania!

Masz rację. Niby to mało ale i dużo za razem jeśli są inne wydatki. Dyskusja wciąż trwa. Na pewno kotki tak nie zostawimy.
Zakręcony ogród 22:11, 24 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
moim zdaniem tak, to moze dokup tych katalp? albo ją dać w koło a tu kupić inne drzewa

Dałabym katalpę na front w koło A tu ujednoliciłabym jednym gatunkiem drzewek. Swoją droga fajny plan.
Zakręcony ogród 20:59, 24 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
moim zdaniem tak, to moze dokup tych katalp? albo ją dać w koło a tu kupić inne drzewa
one ( te catalpy ) zwykłe nie szczepione więć za duże będą w takiej ilości. Ale może faktycznie 3 klony tylko dać i jeden w kółko dla nawiązania. Katalpa jest w samym rogu więc można jej troszkę inny klimat zrobić niż reszta. Np już bez hortek tylko same tawy i kulki .
Oglądałam właśnie różne klony, faktycznie jest w czym wybierać
Zakręcony ogród 20:46, 24 lis 2017

Do góry
Zakręcony ogród 20:42, 24 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
cześć Dorka obejrzalam sobie trochę co tutaj wyprawiasz i fajnie że pojawiła się na forum osoba z takim zapałem
mi się podoba wersja Iwony, a prawa strona moze tak?

chodzi mi o takie coś https://pl.pinterest.com/pin/166422148710932873/ tylko drzewa bordowe (w klony raczej wejdź, nie śliwy) i za hortkami gracki bo w sumie tylko one są wstanie wystawać za krótko cięte wiosną hortki

trawki przed hortkami koniecznie takie same jak w kółku, będzie fajne nawiązanie

Cześć Aniu Bardzo się cieszę,że do mnie wpadłaś Dokładnie taki efekt chce uzyskać ( pzewaga bieli z różnymi odcieniami zieleni,fioletu i niebieskieo) gracki i limki, bo z tych co mam one najbielsze. Tylko zastanawiam się na ilością tych drzew..w rogu mam catalpę, ktorą lubię i chciałabym zostawić. W takikm razie musiałabym dać mniej tych drzew np 3. Czy w ogóle będą się gryzły z catalpą ?

Typografia ogrodu 19:48, 24 lis 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
a bo ty chyba myślisz o liczeniu na uspokojenie siebie? nie mi chodzi o metode 1-2-3 żeby dziecko reagowało na polecenia
u mnie starsza ma problem z koncentracją a młodsza to jeszcze zlewa moje prośby więc czasem mam taki meksyk że głowa pęka
chyba wszystkie dzieci maja czasem problem z koncentracja gdy rodzic mówi
Zakręcony ogród 18:38, 24 lis 2017

Do góry
cześć Dorka obejrzalam sobie trochę co tutaj wyprawiasz i fajnie że pojawiła się na forum osoba z takim zapałem
mi się podoba wersja Iwony, a prawa strona moze tak?

chodzi mi o takie coś https://pl.pinterest.com/pin/166422148710932873/ tylko drzewa bordowe (w klony raczej wejdź, nie śliwy) i za hortkami gracki bo w sumie tylko one są wstanie wystawać za krótko cięte wiosną hortki

trawki przed hortkami koniecznie takie same jak w kółku, będzie fajne nawiązanie
Zielony zielonym pogania :) 18:21, 24 lis 2017

Do góry
Lulilaj napisał(a)
Aniu_t, DoRka plan kwaśno-zasadowej jest cudny i jego będę się trzymać, zastanawiam się tylko nad zmianą-skróceniem ścieżki i dodaniem kilku płyt tak żebyśmy mieli dojście do wędzarni...

Mam problem z samym doborem roślin bo marzy mi się ogród w typowo O. stylu, czyli hortki, rh, klony z ciemnymi liśćmi itp. Do przesadzenia mam prawie 10 letniego Rh, cudnego klona chińskiego i Magnolię Susan. Może można by było je wykorzystać?

można, a miejsce pod tą kwasna masz już przygotowane?przekopane, obornik, igliwie itp?
ja bym juz sadziła skoro to masz klepnięte
Coś jeszcze, coś więcej... 18:16, 24 lis 2017

Do góry
czego się dla wianka nie robi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies