Sielanka albo idyllaA tak serio to jak się wieczorem usiądzie za domem to człowiekowi niczego więcej nie trzeba Ten widok, zapach i szum strumyka Błogostan
Musiałam ratować kolejnego derenia posadzonego miedzy brzozami. Dostał miejsce w innych rejonach ogrodu. U mnie w okolicach drzew najlepiej radzi sobie dereń biały bezodmianowy, Aurea i Variegata. Sibirica, Elegantissima i Flaviramea nie przepadają za towarzystwem drzew.
Czerwcowa odsłona Twego dojścia do strumyka natychmiast przyniosła myśli o wakacjach.
Trudno napisać cos o Twoim ogrodzie bo wszystkie zachwyty już były.
Roztacza czar, urok, kraina dobrych fluidów, wywołuje chęć zobaczenia
z bliska, wędrówek ścieżkami, tęsknotę za kolejnymi widokami i ciekawość jakie przemyslenia przyniesie Ci zima.
Witaj Pszczółko! Udała Ci się ta rabata bylinowa, wszystkie odsłony efektowne. Kule są granitowe?
Ja także planuję taką serię ujęć każdej rabaty w ogrodzie, ale ciągle jakoś mi nie wychodzi.
Lubisz przedwiośnie??? Dla mnie to najgorszy czas. Chyba mam niedopracowany ogród pod tym kątem.
Haniu dobrze ze piszesz o tym bo ja własnie o elegantisimie myślałam między brzozami.. a z tych ktorym u Ciebie pasuje to ten variegata ładny. on ma zimą czerwone gałązki?
Aniu, będziesz musiała podjąć decyzję uwzględniając za/przeciw.
Jeśli Twoja rabata będzie miała nawadnianie (tylko nie wiem, czy ono działa zimą?), to sprawdzi się każdy dereń.
Z moich obserwacji najpiękniej zimą wygląda dereń biały Sibirica. Gałęzie mają mocne, błyszczące, karminowe wybarwienie. Ale one z kolei w pozostałych porach roku wyglądają jak zwykłe zielonolistne krzaczory. Pięknie się przebarwiają liście, ale błyskawicznie w kilka dni opadają.
Elegantissima ma piękne listki, Variegata ma ciut mniej białych plamek. Dłużej trzymają liście, a wybarwienie gałązek zmienia się, ale nie aż tak spektakularnie.
Znajdę zdjęcia i wkleję w Twoim wątku.