Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

malgorzata_s... 15:20, 24 lis 2017

gobasia napisał(a)
Ewo...co Ty robisz?jeszcze trochę i pół ogrodowiska bedzie gotowe do przeprowadzki

a tak na serio...pięknie u Ciebie ,spokój, harmonia i nie wiem jak to jeszcze określić

Sielanka albo idyllaA tak serio to jak się wieczorem usiądzie za domem to człowiekowi niczego więcej nie trzeba Ten widok, zapach i szum strumyka Błogostan
Urszulla 16:16, 24 lis 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Kasya pyta o ujęcie rabaty do strumienia (lewa i prawa) o innych porach roku. Mam od maja (wcześniej trwały tam wykopki związane ze ścieżką).

Zaczynamy od końca.

Listopad

Lewa i prawa

Lewa

Październik

Bez względu na porę roku lubię te rabaty
Gruszka_na_w... 16:40, 24 lis 2017

Musiałam ratować kolejnego derenia posadzonego miedzy brzozami. Dostał miejsce w innych rejonach ogrodu. U mnie w okolicach drzew najlepiej radzi sobie dereń biały bezodmianowy, Aurea i Variegata. Sibirica, Elegantissima i Flaviramea nie przepadają za towarzystwem drzew.
Czerwcowa odsłona Twego dojścia do strumyka natychmiast przyniosła myśli o wakacjach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
asica 21:02, 24 lis 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Lewa i prawa

Niezmiennie twierdzę, że jesień to piękna pora roku. Przepięknie skomponowana rabata.
sierika 21:24, 24 lis 2017

Trudno napisać cos o Twoim ogrodzie bo wszystkie zachwyty już były.
Roztacza czar, urok, kraina dobrych fluidów, wywołuje chęć zobaczenia
z bliska, wędrówek ścieżkami, tęsknotę za kolejnymi widokami i ciekawość jakie przemyslenia przyniesie Ci zima.
nawigatorka 22:52, 24 lis 2017

Jedzmy w góry
Tamaryszek 23:36, 24 lis 2017

Witaj Pszczółko! Udała Ci się ta rabata bylinowa, wszystkie odsłony efektowne. Kule są granitowe?
Ja także planuję taką serię ujęć każdej rabaty w ogrodzie, ale ciągle jakoś mi nie wychodzi.
Lubisz przedwiośnie??? Dla mnie to najgorszy czas. Chyba mam niedopracowany ogród pod tym kątem.
Urszulla 19:20, 25 lis 2017

Ewo, czy Ty tniesz Artemis jesienią? Czy na wiosnę? Mocno czy masz jakieś zasady?
anna_t 20:37, 26 lis 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Musiałam ratować kolejnego derenia posadzonego miedzy brzozami. Dostał miejsce w innych rejonach ogrodu. U mnie w okolicach drzew najlepiej radzi sobie dereń biały bezodmianowy, Aurea i Variegata. Sibirica, Elegantissima i Flaviramea nie przepadają za towarzystwem drzew.
Czerwcowa odsłona Twego dojścia do strumyka natychmiast przyniosła myśli o wakacjach.

Haniu dobrze ze piszesz o tym bo ja własnie o elegantisimie myślałam między brzozami.. a z tych ktorym u Ciebie pasuje to ten variegata ładny. on ma zimą czerwone gałązki?
Gruszka_na_w... 20:15, 27 lis 2017

anna_t napisał(a)

Haniu dobrze ze piszesz o tym bo ja własnie o elegantisimie myślałam między brzozami.. a z tych ktorym u Ciebie pasuje to ten variegata ładny. on ma zimą czerwone gałązki?

Aniu, będziesz musiała podjąć decyzję uwzględniając za/przeciw.
Jeśli Twoja rabata będzie miała nawadnianie (tylko nie wiem, czy ono działa zimą?), to sprawdzi się każdy dereń.
Z moich obserwacji najpiękniej zimą wygląda dereń biały Sibirica. Gałęzie mają mocne, błyszczące, karminowe wybarwienie. Ale one z kolei w pozostałych porach roku wyglądają jak zwykłe zielonolistne krzaczory. Pięknie się przebarwiają liście, ale błyskawicznie w kilka dni opadają.
Elegantissima ma piękne listki, Variegata ma ciut mniej białych plamek. Dłużej trzymają liście, a wybarwienie gałązek zmienia się, ale nie aż tak spektakularnie.
Znajdę zdjęcia i wkleję w Twoim wątku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies