Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

Gruszka_na_w... 20:42, 27 lis 2017

Wklejam zdjęcia derenia białego Variegata i zacytuję to, co Ci napisałam u Pszczółki.
Aniu, będziesz musiała podjąć decyzję uwzględniając za/przeciw.
Jeśli Twoja rabata będzie miała nawadnianie (tylko nie wiem, czy ono działa zimą?), to sprawdzi się każdy dereń.
Z moich obserwacji najpiękniej zimą wygląda dereń biały Sibirica. Gałęzie mają mocne, błyszczące, karminowe wybarwienie. Ale one z kolei w pozostałych porach roku wyglądają jak zwykłe zielonolistne krzaczory. Pięknie się przebarwiają liście, ale błyskawicznie w kilka dni opadają.
Elegantissima ma piękne listki, Variegata ma ciut mniej białych plamek. Dłużej trzymają liście, a wybarwienie gałązek zmienia się, ale nie aż tak spektakularnie.
Znajdę zdjęcia i wkleję w Twoim wątku.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anna_t 20:52, 27 lis 2017

nawigatorka napisał(a)
Myslalm kiedyś o tych płaskich krawężnikach w pasach traw. Ale zrezygnowałam. Ale uwazam ze to ciekawe roazwiazanie choc wymagające w ułożeniu by wyglądało nienagannie.
Ile brzoz w kwadracie 5x5 M? Zależy kto sądzi

ustawiłam sobie doniczki, wytyczyłam kwadraty listwami i wyszło mi 5 szt.
ale jak zadzwoniłam do Pana to on że 3 to max bo tą brzoze co 4m się sadzi.....
wiem że Edyta co 1,5-2,5m sadziła i chyba Danka też ale co będzie za 10 lat?
Margerytka40 21:08, 27 lis 2017

Aniu, nie słuchaj faceta. Brzozy można nawet po dwie w jeden dołek sadzić. Moim zdaniem ładnie wyglądają białe pnie jak są dość blisko siebie. Ja swoje zwykłe brzozy mam 4 w prostokącie niespełna 2 na 3m i nic im nie jest a mają już ok 15lat.
AniMa 08:26, 28 lis 2017

Margerytka40 napisał(a)
Aniu, nie słuchaj faceta. Brzozy można nawet po dwie w jeden dołek sadzić. Moim zdaniem ładnie wyglądają białe pnie jak są dość blisko siebie. Ja swoje zwykłe brzozy mam 4 w prostokącie niespełna 2 na 3m i nic im nie jest a mają już ok 15lat.

Też mi się tak wydaje...jeżeli posadzisz je za rzadko to się wizualnie rozmyją....
Lulilaj 10:36, 28 lis 2017

Aniu podglądam i kibicuję . Ciekawa jestem co zrobisz z tymi brzozami

Pszczelarnia 13:05, 28 lis 2017

anna_t napisał(a)
dziewczyny mam pytanie czysto koncepcyjne, (...)
i pytanie kolejne rownież luźne nie zobowiazujące ile brzóz się zmieści w kwadracie 5x5m?
strzałka wskazuje skąd głównie będzie oglądana rabata

to są tylko pomysły nie plany

Ania, czy te brzozy mają być romantycznym bukietem wtedy kilka w jeden dołek, jak bukiet albo blisko siebie.
Czy luźnym, swobodnym zagajnikiem?

Czy elementen struktury rabaty - wtedy dopasowanym do układu innych drzew, osi widokowych?

Jaka jest funkcja tego kwadratu 5x5?

I co będzie pod tymi brzozami? Rodki? Derenie? Tuje ? - to aktualna wersja poszycia pod brzozami?

anna_t 19:49, 28 lis 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wklejam zdjęcia derenia białego Variegata i zacytuję to, co Ci napisałam u Pszczółki.
Aniu, będziesz musiała podjąć decyzję uwzględniając za/przeciw.
Jeśli Twoja rabata będzie miała nawadnianie (tylko nie wiem, czy ono działa zimą?), to sprawdzi się każdy dereń.
Z moich obserwacji najpiękniej zimą wygląda dereń biały Sibirica. Gałęzie mają mocne, błyszczące, karminowe wybarwienie. Ale one z kolei w pozostałych porach roku wyglądają jak zwykłe zielonolistne krzaczory. Pięknie się przebarwiają liście, ale błyskawicznie w kilka dni opadają.
Elegantissima ma piękne listki, Variegata ma ciut mniej białych plamek. Dłużej trzymają liście, a wybarwienie gałązek zmienia się, ale nie aż tak spektakularnie.
Znajdę zdjęcia i wkleję w Twoim wątku.

dziękuję Haniu za te informację, poszukam w okolicznych szkółkach co oferują.
Sibirica to rzeczywiście taki krzak bez szalu ale moze w towarzystwie pstrokatych dereni ładnie by wygladał
anna_t 19:50, 28 lis 2017

Margerytka40 napisał(a)

baaaaardzo mi się podoba twój komentarz
anna_t 19:51, 28 lis 2017

AniMa napisał(a)

Też mi się tak wydaje...jeżeli posadzisz je za rzadko to się wizualnie rozmyją....

tylko jak wyglądają te brzozy po 10latach tak posadzone co 2,5m np?
anna_t 19:52, 28 lis 2017

Lulilaj napisał(a)
Aniu podglądam i kibicuję . Ciekawa jestem co zrobisz z tymi brzozami

jak ustalę że 5 da radę to wejdę w to bo jak lepiej by było 3 posadzić to niewiem czy się zdecyduję..