Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 20:39, 04 wrz 2017

Do góry
o nie nie o zimie jeszcze nie myslimy

u mnie kwitna fiolki i prymulki (prymulce musze foto zrobic)

My mieszkamy w dolinie i ze wszystkich stron mamy gore. Slonko pozno u nas wschodzi, bo zanim sie wdrapie na gore i przemknie przez las jest juz pozny poranek.
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 20:36, 04 wrz 2017

Do góry
jesień blisko che wiosny już

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 20:34, 04 wrz 2017

Do góry
Rosa napisał(a)
gdzieś przeczytałam, że lubisz cienką porcelanę zdobioną kobaltem . Porcelana cieniutka jak mgiełka, ale .... szybko stygnie.

Najtaniej kupisz na allegro za przysłowiowe grosze (ok. 50 zł z przesyłką) np. taki stuletni komplet Rosenthal

Piękny ogród, wcale nie widać jeszcze jesieni, zieleń taka soczysta i kwiaty w pełni kwitnienia. Do mojego ogrodu już przyszła jesień.

To tak może się dziwnie rozwinęło Nie , ja po prostu szukam dużej filiżanki( najlepiej w parze z kubkiem) z cienkiej porcelany. A że była mowa o bolesławieckiej ceramice , to ten kolor kobaltowy tak się wkradł.

W domu używam fajnych kubków, a jak ktoś przychodzi to używam białą porcelanę Villa Italia. Ta filiżanka i kubek potrzebny mi jest do pracy.

W ostatnim tygodniu ogród zmienił się bardzo - już jesień widać wszędzie.
Przerwa na kawę... 20:33, 04 wrz 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
Przerywnik w postaci innych kwiatków

Śliczne zdjęcie. Wszystkie zaległości obejrzałam, busz masz jak się patrzy i nie wiem gdzie Ty te nowe róże ulokujesz, o innych nabytkach nie wspominając. Heidi u mnie cały czas zdrowe, inne też. Aż dziwne to chyba jakieś. Za to Eisvogel poszybowała na 1,5 metra w górę. A jak u Ciebie, też tak wybujała? Dieter Mueller to już kompletnie zwariował, chce mnie przerosnąć. Czy niektóre róże też się do właścicieli upodabniają? Bo on taki wielki i chudy jak ja
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 20:29, 04 wrz 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Aż się wierzyć nie chce, że dobiłaś swój taras, zawsze był bajkowy.

Bajkowy nie jest. Chciałam dobrze i dałam kwiatom sam kompost. W związku z tym, że u mnie dużo zielonego idzie razem z ziemią na kompost, to jest on bardzo ciężki. A jak wiadomo kwiaty jednoroczne lubią pulchną i przepuszczalną ziemię. Męczyły się od samego początku.
Nie powiem ,że jest brzydko, ale to nie to co zawsze.

Ostatnie z 09.08.17

W moim małym ogródeczku - Dorota 20:23, 04 wrz 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Te białe drobne kwiatuszki na tle zawilcow to rutewka? Ślicznie wygląda.
Ja nie dawno kupiłam małą sadzonke. Ale w tym roku mi nie zakwitnie. Ciekawa jestem czy na drugi pokaze jakie na kwiatki.
Róża na tle hortensji wygląda cudnie.
Piękny ten twój ogród .z klasą!!!
Tak to rutewka, wyjątkowo długo w tym roku kwitnie. Za pochwały dziękuję.

Działeczka Asi :) 20:22, 04 wrz 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Nie wiem czy ktoś zaglądał czy nie, ale wstawię fotki może ktoś coś doradzi

Chcę zagospodarować kącik dookoła ławki. W pierwszej wersji miało być tak. Pod samym płotem od lewej strony maliny, następnie hortensja, trzcinnik, hortensja, trzcinnik i dalej szmaragdy. Jak sadziłam maliny, były malutkie i wydawało mi się, że starczy im miejsca. Na dzień dzisiejszy maliny bardzo się rozrosły jak to maliny i zaraz pochłoną hortensje i muszę je zabrać ( hortensje )

Przy ławce na razie nic nie jest robione, więc nie patrzymy na zielsko.

Planowałam przy ławeczce wsadzić róże, ale teraz jak mam dwie sztuki hortensji to muszę gdzieś je ulokować przy ławce.
Nie mam pomysłu jak je wsadzić, co do nich? Żeby było miło i ładnie. Ławeczka do godziny ok. 13 w słońcu, później do końca dnia cień.
Hortensje muszą tu być, bo nie mam co z nimi zrobić. Dodatkowo mam do wykorzystania, ale to niekoniecznie dwa berberysy, jeden taki jasno zielony, strzelisty i drugi bordowy bardziej rozłożysty. Ponadto dwie sztuki trzmieliny.
Hortensja między ławką a krawężnikiem do wyrzucenia.
Chcę zrobić całkiem nowe nasadzenia.

Zaraz naszkicuję rysunek z wymiarami

Asiu jeżeli chcesz usunąć tę hortensję za ławką, to ławka będzie przesunięta do tyłu do krawężnika czy zostanie w tym miejscu? Jakoś nie mogę się doczytać. Widzę, że z tyłu też już rośnie jakaś hortensja. Ona nie może zostać jako tło? Hortensje po bokach ławeczki to moim zdaniem bardzo dobra koncepcja. Miejsca będzie po bokach wystarczająco.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 20:20, 04 wrz 2017

Do góry
Sonka napisał(a)
Dołączę się do dyskusji o hortensjach, Vanilki są moją miłością największą, posadzona jako druga z nich, rosną zdrowo, wielkie, cudnie się przebarwiają, zachwycają. Jednak mają jedną wadę- pędy są zbyt wiotkie, trzeba je podpierać, wiązać. Phantona po raz pierwszy zobaczyłam w holenderskiej szkółce, wysokiego na pniu, zauroczyłam się i krótkim czasie zakupiłam u nas.Moja opinia jest taka, pędy sztywno trzymają ogromny kwiat, nie jest taki nabity jak limki, ale za to bezproblemowy. Lubię też Pinky Winky z tego samego powodu.

Niektóre hortki trzeba podpierać innymi roślinami lub podporami ,
Ja wybrałam do tego rozchodnika okazałego i na jednej rabacie nawet dają radę.
Tylko w jednym miejscu za mocno się przewiesiły.

Drugie miejsce to koło tarasu- gdzie mam wbite podpory, ale Vanilki sa na tyle wysokie w tym roku, że i tak lekko sie przewieszają.
W przyszłym roku je mocniej podetnę. Lewy-górny róg

Limki nie zawsze sa sztywne- choć te na zdjęciu poniżej , podsadzone rozchodnikiem , nie mają szans na przewieszenie.
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:17, 04 wrz 2017

Do góry
yolka napisał(a)
Widziałam dzieło rąk Twoich super
Miło mi, że zajrzałaś.

Sezon 2017 u Hanusi 20:11, 04 wrz 2017

Do góry
Owszem, Asiu, odpoczywam! Byłam odwiedzić moich prawnuków, Z jednym już można trochę pogadać, 1.5 roku, drugi raptem tygodniowy, to nawet o Bożym świecie nie wie.

A z wieczornegp psiego spaceru przyniosłam taki zestaw.

W moim małym ogródeczku - Dorota 20:11, 04 wrz 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)
dolało u ciebie widze ze trawnik sie regeneruje

na mozaiki sie ałapalam ...widziałam u katki te wyklejanki teraz bedzie coraz gorzej o ładne płytki kiedyz było duzo kolorowych na kazdym kroku ...ale teraz dominuje biel i szare i czarne ...czekam na zmine mody na bardziej optymistyczna i wprowadzajaca kolory na nowo
Ja nie podążam aż tak za modą, wiem, że teraz w modzie biel i szary, ale u mnie nie pasują te kolory bo dom jest w lekkim beżu. Po za tym ja lubię ciepłe kolory. Rzeczywiście padał u nas deszcz, roślinki odżyły.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 20:06, 04 wrz 2017

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Cherry fluff i Forever purple w deszczu

Virgin

Przymiarka Hakone - ale tu chyba będzie miała zbyt dużo słońca...

Ślicznie Kasiu. Jaką odmianę hakone upolowałaś? Trzmielina bardzo ładna, w taki parasol wyprowadzona. Moja sąsiadka ją ma, urósł jej przeogromny krzak, średnicę ma chyba ze trzy metry. Jest cudna. Szykuj się na ostre cięcie
W cieniu - zacieniona 20:06, 04 wrz 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
Piękne masz hortensje Bogusiu.
W tym roku nie są takie jak zawsze...pogoda była niesprzyjająca.

W moim małym ogródeczku - Dorota 20:02, 04 wrz 2017

Do góry
marba napisał(a)
Fajne te stojaczki na lampiony. Kupione gdzieś, czy sama robiłaś?
Wieszaczki robił mi mój bratanek ja narysowałam wzór i wymiary, a on to wykonał.

W cieniu - zacieniona 20:02, 04 wrz 2017

Do góry
Ketmie syryjskie
Ukojenie 19:57, 04 wrz 2017

Do góry
zoja napisał(a)

Przepiękna ta hortensja. Już wcześniej zwróciłam na nią uwagę, jak jeszcze była całkiem biała, tworzy cudny bukiet kwiatów. Niesamowicie jest wysoka! A przynajmniej na zdjęciu tak wygląda.

Ja z cebulami nie czekam do października, zawsze sadzę większość w okolicach połowy września, nawet jak jest ciepło, a właściwie przede wszystkim jak jest ciepło. Potem w zimnicy ani mi się śni grzebać się z sadzeniem. Dosadzam co najwyżej jakieś resztki, których nie zdążę wcześniej. I nigdy nie miałam żadnych problemów z cebulowymi, wychodzą z ziemi tak jak u innych, kwitną przepisowo.
A werbena to Ci się na rabacie sama wysieje w takich ilościach, że będziesz jeszcze ją przeklinać
Ogrodowe kreacje 19:52, 04 wrz 2017

Do góry
Coraz bardziej rożowy
Ogrodowe kreacje 19:47, 04 wrz 2017

Do góry
Bzyczki na werbenie Zlatują się i korzystają z nektaru - bardzo mnie to cieszy, bo to ich ostatnie jedzonko teraz przed zimą, oczywiście jeszcze rozchodniki, wrzosy itd, ale werbenę polubiły bardzo
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 19:46, 04 wrz 2017

Do góry
beata_m napisał(a)
hortensjowa aktualnie

Cudowny szpaler, co im zrobiłaś, ze trzymają fason?
Bukiety 19:45, 04 wrz 2017

Do góry
Jestem już dość długo na forum i dopiero teraz odkryłam ten wątek
Kilka z moich tegorocznych bukietów
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies