Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Początki w Kruklandii 10:10, 13 maj 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Hahahaha
Padłam normalnie!

Hahahaha... no nie mogę

SERIO podejrzewasz mnie o takie rzeczy????

Justyś no wiesz o róże i tulipany cię nie podejrzewałam a początku Twojego ogrodowiskowania a tu są i róże i tulipany i warzywniak i kompostownik, tak że wiesz zamiatanie trawy to pikuś ...
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 20:59, 10 maj 2015

Do góry
przerzuciłam kompostownik, dżdżownice kalifornijskie przetrwały zimę

wsadziłam kobeę, mam nadzieję że prognozy się sprawdzą i przymrozków nie będzie

zostało do wsadzenie ok. 200 doniczek jeszcze

edit stwierdzam że such jest , miało padać i co?
Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:00, 10 maj 2015

Do góry
Mathildis napisał(a)
Z niecierpliwością czekam na pokaz piwonii...
Aniu, ty masz jeszcze kompostownik? Bo jak dobrze kiedyś u Ciebie czytałam pisałaś, że likwidują ze względu na ślimaki. ..

Jeden mam, taki podręczny.... ale większość wywożę na kompostownię.. bo kompostownik to rozmnażania ślimaków.. i nie ma jak ich stamtąd wykurzyć.. Kilka razy dziennie obchód przy kompostowniku konieczny. Jak dalej będą mi wszytko zjadać to zlikwiduję i ten. Zastanawiałam się czy jest sens wogle cokolwiek sadzić.. wczoraj eMuś mi zrobił grządki.. chyba zaryzykuje i posieję, nasiona mam, ale sąsiadom zjadły ślizgacze wszytko do ziemi.. i pilnują, chodzą kilka razy dziennie... a i tak są szybsze.
W rogu mały, plastykowy, szybki do przerzucenia i posprzątania.. trwałego nie zrobię z powodu ślimaków .

Koperek przesadzony ze szklarni .. może się przyjmie

Edit.. i piwonia dla Ciebie.. prawie, prawie .. w tym roku ma mało pąków

Ogród Małej Mi - sezon 2015 09:40, 10 maj 2015

Do góry
Z niecierpliwością czekam na pokaz piwonii...
Aniu, ty masz jeszcze kompostownik? Bo jak dobrze kiedyś u Ciebie czytałam pisałaś, że likwidują ze względu na ślimaki. ..
Pszczelarnia 22:56, 09 maj 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Mam też duży kompostownik ale ten powyżej to w ogrodzie na Kaszubach u Kasi i Andrew Bellingham.

Ewo czy oni prowadzą jakiegoś bloga??? bo wydaje mi się jakieś znajome to wszystko...
Pszczelarnia 12:44, 05 maj 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Mam też duży kompostownik ale ten powyżej to w ogrodzie na Kaszubach u Kasi i Andrew Bellingham.

aha, pomieszały mi się już te zdjęcia, bo od tyłu oglądałam
Pszczelarnia 08:46, 05 maj 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
Kompostownik to masz godny ogrodnika.
Znaczy ogromny

Pszczelarnia 08:05, 05 maj 2015

Do góry
Kompostownik to masz godny ogrodnika.
Znaczy ogromny
Ogród u stóp klasztoru 22:49, 03 maj 2015

Do góry
Renia najlepiej przekopać widłami .to prawdziwe poprawianie gleby . jak tylko nasypiesz na wierzch to roślina i tak dalej w glinie .

Roboty idą pełną parą ,właściwie to się już nakładają jedna na drugą .jutro budujemy płot drewniany żeby odgrodzić rozsadnik ,jednocześnie czyścimy pergolę na tarasie przed malowaniem . musiałam wyciąć cały winorośl żeby logistycznie to ogarnąć .
altana już zamówiona ,będzie końcem maja a już w kolejce czeka kompostownik który się rozwalił pod naporem kompostu . teraz słupki będą z ceownika metalowego i deski będzie się wkładać w szyny i swobodnie wyciągać . lekki spad terenu dał się mu po 6 latach we znaki i w końcu runął .

taras bez winorośli wygląda .....dziwnie

Ogród przydomowy - Hosty 20:23, 03 maj 2015

Do góry
wojtas2101 napisał(a)
Dziś układałem ekobordy.

Wprost na kompostownik.

Jakiej wysokości użyłeś ekobordy.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 09:29, 03 maj 2015

Do góry
dorciabe napisał(a)
Ewa moje kosmosy też ruszyły, ale dopiero kiełki widać, daleko im do listków
Pięknie się trawy pozbyłaś, pięknie

Postawiłam doniczkę przy południowej ścianie i chyba mu tam cieplutko
Teraz w kolejce na ściąganie trawy czeka pół strony wschodniej i kawałek tyłów. Ale coś mnie M. straszy rewolucją porządkową w części garażowej i nowy kompostownik obiecał to zaczekam chwilę
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 22:28, 01 maj 2015

Do góry
podcinanie tujek skończone... ufff
ten widoczny kawałek płotku to część "furtki" ogrodzenia (prowizorki) terenu dla psów,teraz częściowo otwarta, bo taczka wyjeżdżała

na kompostownik i resztę nie patrzymy

a to jeszcz nowa rabatka pod domem z trawkami, kanciki troszke zdemolowane kosiarką;(

Początki w Kruklandii 00:19, 01 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ale masz fajnie, jak kompostownik sam kończy się malować. Ja też tak chcę.

Hehehe
Początki w Kruklandii 00:18, 01 maj 2015

Do góry
Ale masz fajnie, jak kompostownik sam kończy się malować. Ja też tak chcę.
Początki w Kruklandii 16:02, 30 kwi 2015

Do góry
Joaska napisał(a)
pokazuj ten kompostownik, jak ty go tyle malujesz to jaki on wielki jest????

Właśnie miałaś chociaż "kawałek" pokazać.
Początki w Kruklandii 13:59, 30 kwi 2015

Do góry
pokazuj ten kompostownik, jak ty go tyle malujesz to jaki on wielki jest????
Początki w Kruklandii 13:41, 30 kwi 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
a kolezanka to kopie cos ze taka nieobecna? kawe mi wypiła i czmychła

Maluję ten cholerny kompostownik i co rusz mi farby braknie....deski piją
Idę dalej malować...

Dzięki za kawusię!!!
W ogrodzie Lorki za zakrętem 12:53, 30 kwi 2015

Do góry
Witajcie,
Mam na imię Agata i kilka tygodni temu trafiłam na ogrodowisko szukając inspiracji. Wpadłam jak śliwka w kompot. Od tego czasu przeżywam przeróżne emocje, od zachwytów( nad Waszymi ogrodami) ekscytacje( to mi się podoba) frustracje (że tamto chyba bardziej mi się podoba) rozpacz ( że mój ogród to jedno wielkie nie wiadomo co), zwatpienie (że nie dam rady).

Postanowiłam poważnie zabrać się za swój ogród. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego myślałam, że jeden wielki spontan zaprowadzi mnie do szczęśliwego finiszu. Oglądam, podziwiam, zapisuję nazwy roślin, szukam swojego stylu.
Mam nadzieję, że będzieci mnie wspierać i kibicować w tej fantastycznej podróży jaką jest tworzenie wymarzonego ogrodu!

A o to historia niewielkiego skrawka ziemi który zasiedlilismy w 2011r.

Dom( połówka bliźniaka) kupiliśmy od dewelopera. Wizualnie nie jest to szczyt moich marzeń, ale ma świetny rozkład, dwa całe piętra, duże okna i mnóstwo przestrzeni. Przymykam więc oko na niezbyt atrakcyjny zewnętrzny wygląd, mając jednak cichą nadzieję, że kiedyś ( w bardzo dalekiej przyszłości ) da się i z nim coś zrobić.

Całą działka ma ok 600m kw, więc ogród myślę, że jakieś 400m. gdy się wprowadziliśmy wyglądało to tak

Makowa łąka na kupie gruzu. I tak sobie myślę po 4 latach, że przynajmniej wtedy ogród miał jakiś spójny charakter!

No ale idźmy dalej!

Z entuzjazmem ruszyliśmy do pracy:

Wykopywania ton gruzu i innych oryginalnych rzeczy zakopanych przez dewelopera ( koleś ma firmę rozbiórkową) :

Wyrównywania działki ( spadek szedł na dom)

I oczywiście pierwsze sadzenie roślin. Żeby już COŚ rosło.
W mojej narwanej głowie powstał plan, że skoro mamy swojej ziemi skrawek, to ogród będzie częściowo jadalny! Prócz darowanych roślin, pojawiły się też kupne sadzonki.
Bukszpan od mamy

z tyłu działki jest lekki spadek i tam postanowiłam sobie zrobić warzywnik, wielkości ok 4,5m x 14,5m
pojawił się obowiązkowo kompostownik

posadzilismy wzdłuż bocznej ściany domu drzewka owocowe ( 2 grusze i 2 czereśnie)

a z przodu jakieś mini lavendy 2 liliowce od mojej mamy, piwonie od babci

cdn...
Ranczo Szmaragdowa Dolina 01:05, 30 kwi 2015

Do góry
No mogę Wam podać powierzchnię działek
- rolna zabudowana 11 a
- rolna 39 a (za rowem)
całość po szerokości ma ok 25m reszta to dlugość
Tył domu zabajduje się na północnej stronie jakieś 4 m od drogi gminnej, wejście do budynku jest od strony podwórka.
Patrząc od domu na południe czyli drugi koniec tego "węża" po prawej znajduje się kolejno studnia, huśtawka ogrodowa, suszarka (obecnie drewutnia), kącik z iglakami, rolborderami i korą - rów
po lewej mini skalniak, chlewnia przerobiona na warsztat i pokuj chłopców, gospoda, romantyczna rabatka z żywotnikami, cyprysikami, berberysami, irgą dammera i wrzosami, oczko wodne z balii, kącik japoński z poidełkiem dla ptaszków - rów.
Rów i siatka oddzielają drugą część - tą "rolną"
Rolna to patrząc po kolei:
jagodnik, młody sad, kompostownik, pergola z winogronami i różą pnącą, warzywnik, ścieżka do ogniska z przylegającą rabatą na której rosną hortensje i tuje jakieś gloube, wzdłuż toważyszą im pochodnie z bambusa,
po lewej ciągnie się rabata liliowców, drewniana kapliczka, rabata z różami okrywowymi, rabata " wrzosowisko" gdzie są wrzosy, wrzośce, miodunka, cisy i jałowce zamyka ją stary korzeń
Ogród przydomowy - Hosty 21:04, 29 kwi 2015

Do góry
Dziś układałem ekobordy.

Wprost na kompostownik.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies