Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:12, 23 kwi 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Zielona Aniu 75,

tak jak piszesz, tak zrób. A z czasem wyrzucisz kompostownik plastikowy i postawisz sobie inny.

Nie możesz przerzucać kompostu w tym, bo się nie da. Pilnuj, żeby w środku było wilgotno, bo inaczej zakupione dzdżownice uschną. Ziemię kompostowa lekko wymieszaj z glebą. Nie przekopuj.

Jaka natychmiastowa odpowiedź, dziękuję. I jak tu nie kochać Ogrodowiska, jak dziś pytanie, dziś odpowiedź
Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:06, 23 kwi 2015

Do góry
ZielonaAnia75 napisał(a)
Aniu czytałam u Ciebie kilka razy, że wykonujesz jakieś ,,prace" przy kompoście... no właśnie, mam kompostownik od ubiegłego roku i oprócz tego, że zakupiłam jakieś wyspecjalizowane dżdżownice do niego to nie robię z nim nic. Czy muszę go przerzucać? Mam kompostownik taki plastikowy i trudno byłoby w nim ,,mieszać". Chodź wczoraj zauważyłam, że na dnie mam już ziemię i tak zamierzam rozłożyć ją w warzywniaku i chyba powinnam przekopać tę ziemię z kompostownika z tą w ogródku?

Zielona Aniu 75,

tak jak piszesz, tak zrób. A z czasem wyrzucisz kompostownik plastikowy i postawisz sobie inny.

Nie możesz przerzucać kompostu w tym, bo się nie da. Pilnuj, żeby w środku było wilgotno, bo inaczej zakupione dzdżownice uschną. Ziemię kompostowa lekko wymieszaj z glebą. Nie przekopuj.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:04, 23 kwi 2015

Do góry
ZielonaAnia75 napisał(a)
Aniu czytałam u Ciebie kilka razy, że wykonujesz jakieś ,,prace" przy kompoście... no właśnie, mam kompostownik od ubiegłego roku i oprócz tego, że zakupiłam jakieś wyspecjalizowane dżdżownice do niego to nie robię z nim nic. Czy muszę go przerzucać? Mam kompostownik taki plastikowy i trudno byłoby w nim ,,mieszać". Chodź wczoraj zauważyłam, że na dnie mam już ziemię i tak zamierzam rozłożyć ją w warzywniaku i chyba powinnam przekopać tę ziemię z kompostownika z tą w ogródku?

Anuś.. pytaj Pszczółki bo ja mam kompost pierwszy raz Do tej pory wychodziła mi tylko gnojówka a nie kompost.. a kompost z dżdżownicami kalifornijskimi to już wogle czarna magia.

Wilczomlecz.. potem łapie mączniaka, ale wiosną jest śliczny

Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:32, 23 kwi 2015

Do góry
Początki w Kruklandii 08:22, 23 kwi 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Hmmm ... ale wymyśliłaś Przynajmniej parę zdjęć o poranku jest

Miłego dnia życzę

No a co tam pokazywać?
Ziemi w skrzyniach nie ma, żwirku nie ma.
Czekam teraz na kompostownik i dopiero za żwirek się zabierzemy.
Także.... jeszcze to potrwa

Miłego
Kochanowy ogród 18:09, 22 kwi 2015

Do góry
Przed beczką będzie żywopłot grabowy
Powstanie miejsce na kompostownik i witaminki dla roślin

Początki w Kruklandii 11:35, 21 kwi 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Ja się też nie łapie, co obecnie planujesz - ale nie chce mi się wracać do tyłu.
Jakieś streszczenie?

Na tapecie teraz jest warzywnik (dwie skrzynie AŻ ) i kompostownik.
Później rabata obok altany, później rabata pod oknami.
Kulą w płot 11:24, 21 kwi 2015

Do góry
Wstawiam zdjęcie wjazdu czyli mój front od d...py strony

I najgorsza część, pod świerkami bałagan bo chcieliśmy niby ukryć stary rozleciany płotek z kąta grillowego i starą żeliwną barierkę trzeba wywieść na złom. Wszystko stamtąd wyleci. Za tujami jest jeszcze drewutnia i kompostownik.
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:27, 21 kwi 2015

Do góry
Gosia ale Twój Słodziak już w takim dawno się nie mieści

Ania wydmy ciut szare bo to wierzchnia warstwa uprawna zmieszana z torfem i innymi dodatkami ten żółciutki poniżej 20cm wywoziłem taczką za płot
a miałem go sporo bo opróżniłem kompostownik i wszystko zakopałem w doły obok drzew owocowych co 2 lata je tak wzmacniam
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 22:03, 20 kwi 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

moja jedna swidosliwa jest wysoka, wąska i wiotka a druga to kulisty krzaczek
oslaniają mi kompostownik
tulipki to prawdopodobne odmiana freeman, ale zobaczymy jak zakwitną

a lilakow sie bede czepiac jesli ladnie nie zakwitną

Kasiu wrzuć świdośliwy - to jakaś odmiana ?
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 19:26, 20 kwi 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
Ja swoja świdośliwę wywaliłam za bardzo mi się w pryszczu rozrastała a te tulipanowe żołnierzyki to jakie? lilaki bardzo ładne nie czepiaj się ich

moja jedna swidosliwa jest wysoka, wąska i wiotka a druga to kulisty krzaczek
oslaniają mi kompostownik
tulipki to prawdopodobne odmiana freeman, ale zobaczymy jak zakwitną

a lilakow sie bede czepiac jesli ladnie nie zakwitną
Początki w Kruklandii 19:21, 20 kwi 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

... a własnego kompostu nie posiadasz ? czy już cały zużyłaś ?

Trochę kup ziemi a resztę ukopiesz za płotem

Toć kompostownik dopiero się zrobi po skrzyniach!

Za płotem mam piach
Początki w Kruklandii 21:45, 18 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Świetny kompostownik, zmiany na rabatach, szkoda tylko ze zimno...

Madżen to skrzynka na warzywa!
Aż taka brzydka?

Początki w Kruklandii 21:36, 18 kwi 2015

Do góry
Świetny kompostownik, zmiany na rabatach, szkoda tylko ze zimno...
Początki w Kruklandii 20:54, 18 kwi 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

żon sie postarał

Jeszcze kompostownik mu został...no i ta nieszczęsna studzienka.
Malutki pod lasem 20:32, 18 kwi 2015

Do góry
rumiankowa napisał(a)
Zajrzałam przypadkowo i przeczytałam od deski do deski

Bardzo fajna działka. Woda opadowa dawała w kość porządnie, nam też, łącznie z zalewaniem piwnicy ale to też sposób na naukę i dobre rozplanowanie przestrzeni, by uniknąć takich sytuacji Odkąd macie ogrodzenie, to już woda nie spływa z drogi?

Ogródek zapowiada się super w sumie dużo już jest zrobione. Chciałam zapytać o te skrzynie na warzywka - samodzielny wyrób? Czy one mają jakieś dno, albo kładziecie tam jakąś matę, na to ziemię, czy nie?
Pozdrawiam

Witam u mnie Co do wody opadowej, to niestety jest jeszcze jedno miejsce, gdzie stoi z przodu domu, ale mam nadzieję, że i z tym się zrobi porządek powoli. Planów mam mnóstwo, tylko brakuje mi czasu i silnych rąk do pracy Odkąd mamy ogrodzenie z wodą jest już lepiej, bo przed płotem też nasypaliśmy ziemi i zasialiśmy trawę, więc teraz płynie dalej po asfalcie i już nie spływa do nas
Skrzynie to samodzielny wyrób mój, mojego taty i męża. Nie mają dna, nie kładziemy też nic na spód. Będą jeszcze 3 takie mniejsze w tym roku, tylko nie wiem czy będą do pełna zasypane, bo brakuje mi już ziemi dobrej. Muszę sobie jeszcze sprawić kompostownik.
Pozdrawiam.
Początki w Kruklandii 16:12, 17 kwi 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Wyjaśnij troszkę te rewolucje
Czy juz pisalas a ja przegapilam ?

Nie wiem co mam wyjaśniać
Cały bok do zrobienia od nowa.
Rabaty, warzywnik, kompostownik, kiedyś oczko...
Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:04, 17 kwi 2015

Do góry
Viola napisał(a)
Aniu, Twoje roślinki już rosną w moim ogrodzie W sumie 5 wielkich naparstnic i chyba wyszło 6-7 takich maluszków, ale też piękne, zdrowe sadzoneczki. Cztery werbenki - wszystkie żyją i jeżówka - gigant. Zdjęcia wstawię u siebie może w sobotę, wczoraj sadziłam wieczorem, było już ciemnawo więc nie zrobiłam zdjęć. Aniu, jesteś WIELKA. Dziękuję Ci BARDZO !

Na pewno cieszą się z nowego domku ... lepszy niż kompostownik

Moje ukochane miejsce na ziemi 12:11, 17 kwi 2015

Do góry
drugi kompostownik przekopany

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 11:05, 17 kwi 2015

Do góry
Megi1 napisał(a)
Witam koleżankę z problemem długiej i wąskiej działki. Wymiary mojej to 90m.dł 20m.szer., jeszcze do tego wszystkiego mam klin, ale tam już posadziłam brzózki i kompostownik, dom jest posadowiony na środku działki, innej możliwości nie było. Zapraszam do mojego wątku. Proszę o poradę, bo sama z tym problemem polegnę. Pozdrawiam

Witaj Gosiu.
Ja dużo nie podpowiem,bo sama startuję, ale zaraz do Ciebie zajrzę.
Myślę, że dziewczyny na pewno coś doradzą jeśli jest jakiś problem
Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies