Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

yolka 17:12, 17 cze 2015

Na temat - motto mojej córki (też jest nazywana Małą MI)

Mala_Mi 17:27, 17 cze 2015

Zaglądam tu i tam.. i chyba nie będę wchodzić do zagospodarowanych ogrodów.. bo można się zdołować na amen..
Wracam do równowagi.. czyli do pracy... i po cholerę była mi przerwa????

Szukam co mam u siebie takiego że się podoba ... dla równowagi psychicznej..
Nostalgia.. podoba się.. i miejscówka jej też.

I z dalsza

Elmshorny też fajne, tylko bez podpór deszcz położył... chyba sama zrobię podpory bo już nikogo nie mogę się doprosić.. jedynie co sie trzyma to na prezentowych podporach Pszczółki..

Reszta poległa

Mala_Mi 17:32, 17 cze 2015

Olili napisał(a)

ale prawdziwie,normalnie a i tak pięknie

Takich kwiatków mam sporo Nie wyrabiam czasowo..

Dziś eM kosił trawnik i kazał mi podkosić co gorsze trawska..bo pozbiera kosiarką.. szybciej.

ALe front z daleka schludny

Czosnki jeszcze zdobią

Białe najfajniejsze po przekwitnięciu

Niskie fiolety

Wysokie fiolety
17:38, 17 cze 2015
o kurcze ale front!!! ales sobie to super obmysliła kolon i bukszpany...czosneczki suszki...lał ...światowo!

busz rózany tez mi się bardzo podoba ...ciekawe ile czasu minie żeby u moja nowa rabatka się zagęscila i nie była plewnikiem.
Ensata 17:52, 17 cze 2015

Busz różany rewelacyjny i ławka też fajna, jednak w małych ogrodach brakuje takich miejsc..Nawozisz swój busz różany? Słcuhaj, a pokaż kompostownik? W koncu mogę swój zrobić, bo mam ogrodzenie i dziki nie wejdą, a z tego szczęścia nie wiem na jaki się zdecydować. Pamietam jak miałam jedna skrzynie, to szybko mi się zapełniła..
Mala_Mi 17:56, 17 cze 2015

chelll napisał(a)
Aniu, dziękuję za te zdjęcia z rupieciami. Dzięki temu wiem, że nawet Twój ogród idealny potrafi być niedoskonały. Ja ciągle gdzieś mam taką kupkę i dzięki Twoim zdjęciom wiem, że nie powinnam rozpaczać z tego powodu

Poza tym chwalę się, że werbeny od Ciebie kwitną Dziękuję za nie jeszcze raz.
Czy mogłabyś mnie dopisać do listy zainteresowanych naparstnicami?

Ogród Twój zachwyca mnie ciągle, choć go dopiero poznaję. Zagladam co dzień (częściej do Ciebie niż do siebie). Pozdrawiam!

Do listy dopisałam..

A teraz żylistek.. daje w tym roku... bo już miałam go wyciepać.. przestraszył się..

Mala_Mi 17:58, 17 cze 2015

yolka napisał(a)
Na temat - motto mojej córki (też jest nazywana Małą MI)

Tobie niebieski.. jak zwykle

chelll 18:34, 17 cze 2015

Aniu, obfocę werbenę jak tylko z robotą zawodową się uporam... u mnie teraz sezon ogórkowy Oczywiście zaalarmuję TEraz kwiatki tylko moje oczy cieszą.

Nie wierzę, gdy czytam, żeś niezadowolona ze swojego ogródka i szukasz ładnych miejsc do pokazania. Tam u Ciebie to wszędzie ładnie, nawet z rupieciarnią w tle!

Wciąz podglądam i się uczę, zgapiam, motywuję do pracy, która i tak dla mnie jest ucieczką od codziennych trosk. Szkoda, że niewielu rozumie fakt, że pracując w ogrodzie można odpoczywać. Wciąż słyszę pytania, kiedy odpoczywasz?

Mala_Mi 19:03, 17 cze 2015

eee_taam napisał(a)
o kurcze ale front!!! ales sobie to super obmysliła kolon i bukszpany...czosneczki suszki...lał ...światowo!

busz rózany tez mi się bardzo podoba ...ciekawe ile czasu minie żeby u moja nowa rabatka się zagęscila i nie była plewnikiem.

Szybko O ile nie przyjdzie zima stulecia

Ku pokrzepieniu serc
rok założenia 2012 czerwiec.. posiałam szałwie trójbarwne by nie było pusto

2013 czerwiec

2014 czerwiec.. musiałam ponad metr poszerzyć rabatę bo się zrobiło ciasno..

A w tym pasuje poszerzyć o kolejny metr..
2015

Mala_Mi 19:15, 17 cze 2015

Ensata napisał(a)
Busz różany rewelacyjny i ławka też fajna, jednak w małych ogrodach brakuje takich miejsc..Nawozisz swój busz różany? Słcuhaj, a pokaż kompostownik? W koncu mogę swój zrobić, bo mam ogrodzenie i dziki nie wejdą, a z tego szczęścia nie wiem na jaki się zdecydować. Pamietam jak miałam jedna skrzynie, to szybko mi się zapełniła..

W poprzednim warzywniku miałam dwie ogromne skrzynie..
Po przeniesienie szklarni i zmianie lokalizacji warzywnika.. kompostownik mam plastykowy. Taki na podręczne chwasty i to co w domu odpada z zielonego.Trawy nie kompostuję, bo potem śmierdzi jak cholera. Mam gęsto obsadzone, wiec zielsko mi nie rośnie jak głupie. Nie wrzucam do kompostownika upierdliwych chwastów, chwastów z nasionami, niczego co ma oznaki choroby, nie wrzucam bylin ścinanych jesienią, ani wiosną, bo też mogą zimować jakieś grzyby. Naci po ogókach i pomidorach też nie kompostuję. I u mnie plaga ślimorów.. uwielbiają siedzieć w kompoście, i tam ich nie wytępię..
Płacę za śmieci, w tym mam odbiór masy zielonej na kompostownię. Muszę tylko sama to dostarczyć na punkt zbiórki.. który mam 2 km od siebie.
Mam taki kompostownik i dwie małe skrzynki drewniane. Wrzucam tam to co się nie przesiało wiosną.
Zresztą nie mam czasu na zabawę w kompost i na przerzucanie..

Trawy z koszenia mam tyle, że z jednego koszenia zapchałabym 2 takie kompostowniki Tylko trawa się nie nadaje do kompostownia. Można suszyć, grabić i wrzucać.. tylko kiedy ???
A tak miast oma z mojego dobra kompost na zieleń miejską.. nic się nie marnuje A zieleń mamy w mieście ładną.

Zrobię foto to pokażę.
W tym roku wybrałam kilka taczek ziemi, na podręczne sadzenie wystarczyło.

Znalazłam foto