Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Efffa 09:29, 09 cze 2015

robiłaś miksturkę mszycową, działa?
Viola 09:36, 09 cze 2015

Oj serce się kraje, jak tak rośliny padają. Rozumiem Iwonko, ja kilkanaście wielkich cisów spisałam na straty i świerka kłującego Czasami coś się nie udaje.
Mysza 11:29, 09 cze 2015

Ja też żałuję tych tujek
Za to orliki cudne Iwonko
MAD 11:32, 09 cze 2015

Iwona a jak wyglądały korzenie tych tujek jak je sadziłaś? Może wykop i sprawdź czy opuchlaków nie ma w korzeniach. Mi france zezarły połowę cisów elegantissima. Przywleczone z opuchlakami z c.o. Na szczęście c.o. stanęło na wysokosci zadania, uznało reklamację i pomimo zwrotu połowy cisów kasę oddali za wszystkie zakupione. Także sprawdź i w razie potrzeby walcz o swoje.

Ściskam!
Mirka 11:49, 09 cze 2015

Iwonko ja w połowie marca kupiłam 25 Serbów z gołym korzeniem (u mnie na giełdzie )60-70cm wysokie pokazywałam fotki
Wszystkie sie przyjęły i mają już przyrosty.Mnie się wydaje że pora nie odpowiednia do sadzenia była.Nadmienię jeszcze że moje świerki podlewałam raz w tygodniu i poradziły sobieSzkoda tujek może spróbuj reklamować.Pozdrawiam w ten pochmurny wtorek.
Iwk4 18:36, 09 cze 2015

Kochane, nie nadążam, więc odpiszę zbiorowo i wszystko wyjaśnię.
Dziękuję, ze mi współczujecie w sprawie tuj, wspieracie i dobrze radzicie. Wszystkich pozdrawiam.
W sprawie tuj wyciągnęłam pewne wnioski z takich zakupów.
1. Za waszą namową napisałam do sprzedawcy maila, wstawiłam dwie fotki, aby zobrazować problem, wczoraj otrzymałam odpowiedź, w której pan zobowiązał się jesienią na swój koszt wysłać mi jako zadość tuje, zamiast tych, które się nie przyjęły. Albo oddać pieniądze.
2. Odpisałam, że ja wolę tuje, więc poczekam do jesieni.
Napisał, że posadziłam wg opisu poprawnie i że być może termin był na tyle późny, że ruszyła ich wegetacja i nie dały rady ukorzenić się i jednocześnie rosnąć, do tego pogoda nie taka, jakby się chciało.
3. Wychodzi na to, ze niektóre roślinki się przyjęły, inne nie. Nie wszystkie sobie radzą w jednakowy sposób.
4. Korzeń był goły dosłownie, roślinki były płukane przed transportem.
5. Lepiej jednak kupować w zaprzyjaźnionych szkółkach, niż wysyłkowo. ja jednak nie miałam wielkiego wyjścia - tak mi się wydawało.
6. Najlepszym czasem na sadzenie roślin z gołym korzeniem jest wczesna wiosna, zanim ruszy wegetacja.

Jeśli pan dotrzyma słowa, to jest to dla niego najlepsza reklama solidnego sprzedawcy.
Iwk4 18:44, 09 cze 2015

Wczoraj mój M przerobił mi skrzynię na ziemniaki na kompostownik. Wreszcie mam porządny kawałek skrzyni, a nie takie byle co, czego wstydziłąm się pokazywać. Jak wydobrzeje, zrobi mi jeszcze jedną skrzynię trochę większą. Chcąc nie chcąc musiałam wczoraj przerzucić cały kompost z jednej pryzmy na drugą, by zwolnić miejsce
A dziś coś mnie ręce trochę bolały.

Miały się zamykać na zaczep, jak tu u Danusi:
https://www.pinterest.com/pin/529876712384701515/,
zamykają się na 4 śruby. M lubi chyba wkrętarkę Ale mam wreszcie pierwszą skrzynię na swoim miejscu

Iwk4 18:54, 09 cze 2015

Wczoraj wycięłam tulipany (tzn. wyczytałam gdzieś, ze łodygi trzeba wyciągnąć, aż się urwą), część cebul, które były w koszyczkach wykopałam i zostawiłam w przewiewnym miejscu do wyschnięcia
Bym nie wykopywała, ale posadziłam je zbyt blisko brzegu jesienią i liście były mocno widoczne i zasłaniały mi rododendrony. Na jesień posadzę głębiej na rabacie.
A tu zobaczcie: wpadł kolega mojej Toli dziś do mojego ogrodu i mam jedną żurawkę mniej Podczas zalotów wyrył wielką dziurę prosto na żurawce.

Iwk4 18:58, 09 cze 2015

Dziś, jak wracałam z pracy spodobał mi się widok mojego ogrodu

Iwk4 19:11, 09 cze 2015

Trytoma zaczyna kwitnąć Taka pici-mini

Będą też kwitły yuki. Wreszcie Bo kilka lat nie miały kwiatów. Wczoraj wołałam Huraaaaaaaaaaaa
A przy ciurkadełku dosadziłam żółte żurawki za bukszpanami. Świecą na rabacie.