Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:40, 14 lip 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Bardzo fajnie się ten miskant na podokiennej wpasował. Teraz tylko czekać aż się reszta pozagęszcza. Jeżówki wymiatają, przepiękne kępy. W przyszłym roku będziesz chyba rabatę powiększać, tak Ci ta hakone bucha. A białe kwiatki z tyłu to..?

Ania, z tyłu są kosmosy. Warszawianki.
Hakone rzeczywiście imponujące, za rok pewnie je porozsadzam.
No i jeżówy pewnie też, bo te hakone je zjedzą
Tak. Miskant zebrinus na podokiennej robi robotę. Też mi się podoba.

A szałwia pewnie zagęści się w mig...

Dla Ciebie Zebrinus

Ogród kwiatowy 13:30, 14 lip 2018

Do góry
Trochę moich tegorocznych wysiewów.
Cynia Profusion Cherry

Werbena Tuscany Labender Picotee

Szałwia Amore White
Rozpoznawanie bylin 12:39, 14 lip 2018

Do góry
To chyba Szałwia srebrzysta ?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 12:18, 14 lip 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Podokienna fajna, podoba mi się z tym miskantem w rogu. Rzeczywiście koresponduję z tą pod sypialnią . Co tam rośnie pomiędzy buksami?

Carexy ID i szałwia.
Oczywiście moje ulubione połączenie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 23:03, 13 lip 2018

Do góry
MARZNNA napisał(a)
Dobry wieczór ,

Podoba mi się Twój ogród. Zastanawiam się co to za bylina - różowa, majaczy wsród traw, nieopodal jest też szałwia. Czy jest to sadziec plamisty
Będę wdzięczna za odpowiedz.

Pozdrawiam,
Marzena
cześć
Musialabys zacytowac zdjecoe bo nie wiem niestety o którą rosline chodzi. A noe. Chce wprowadzic cie w błąd.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:01, 13 lip 2018

Do góry
polinka napisał(a)
W drugim ogrodzie szałwia tłoczy drugi raz i myślę, że spokojnie będzie jeszcze jedno kwitnienie...

Polinko jaka to odmiana szałwi?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:48, 13 lip 2018

Do góry
W drugim ogrodzie szałwia tłoczy drugi raz i myślę, że spokojnie będzie jeszcze jedno kwitnienie...

Podmiejski ogródek 09:20, 13 lip 2018

Do góry
Kasiu, nie kuś. Właśnie sama muszę pozbyć się jednego przetacznika i zastanawiam się którego

Pomyliłam sadzonki i przez przypadek mam na rabacie dwa niskie przetaczniki. Prawdopodobnie są to pink goblin (różowy, pokłada się) i heideking (niebiesko-fioletowy, nie pokłada się). I mam wielki dylemat, bo ten niepokładający się bardzo ładnie się prezentuje ale mam na tej rabacie za dużo kwiatów o tym samym kolorze i kształcie: lawenda, kłosowiec, szałwia, przetacznik - wszystkie mają szczotkowate kwiatki w odcieniach fioletu.
Któryś powinien zniknąć.
Ze względu na pokrój wolałabym się pozbyć goblina, a ze względu na kolor kwiatu - heidekinga
A jeżeli miałabym się zdecydować na tego siwego, to wylecieć powinny chyba oba przetaczniki i lawenda na dodatek

Chyba żebym go dała na drugą rabatę, ale tam znowu w wielkich bólach udało mi się ograniczyć listę bylin do 10!

Wysoki on jest? Pokłada się?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:24, 12 lip 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Padało ślicznie całą noc, teraz chwila przerwy, ale zanosi się na dolewkę . I baaaardzo dobrze . Baterię do aparatu naładowałam i wyskoczyłam na chwilkę. Wczoraj były tyły to dziś front.

Podokienna robi się coraz grubsza .

Pojałowcowa też - w obie strony

Po przekwitnięciu szałwii te dwie rabaty dopraszają się o kolor. Na pojałowcową będę dosadzać jeżówki. Ale szałwia właśnie zaczyna drugie tłoczenie .

Rzeczywiście grubaśne te rabatki.
Ale pojałowcowa to śliczna Ci wyszła.

Szałwie jeszcze Ci zakwitną. Jeżówki to dobry pomysł, choć ja osobiście to bym białe albo zielone dała
Tyle u mnie w temacie kolorów
Ogród z rzeźbą 21:33, 12 lip 2018

Do góry
Skoro żółte paski to może hakone "Sunny delight "?
Też mam to samo zdanie , że liatra i szałwia lubią ubogo i sucho
Ogród w remoncie 19:50, 12 lip 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Polinko tu na pierwszym planie te kuleczki to nie szałwia a kocimiętka,też mi się w takim stadium podoba

Pięknie się zrobiło na froncie. Aż miło popatrzeć.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:46, 12 lip 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Padało ślicznie całą noc, teraz chwila przerwy, ale zanosi się na dolewkę . I baaaardzo dobrze . Baterię do aparatu naładowałam i wyskoczyłam na chwilkę. Wczoraj były tyły to dziś front.

Po przekwitnięciu szałwii te dwie rabaty dopraszają się o kolor. Na pojałowcową będę dosadzać jeżówki. Ale szałwia właśnie zaczyna drugie tłoczenie .

Cytuję, bo ślicznie A pamiętam jak było z tymi tujami na podokiennej, zmiana rewelacja, pięknie się rozrasta!
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:24, 12 lip 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)
dobrze tym rodkom pod świerkiem - widać szalony przyrost w rok tylko! jednak nie ma jak odpowiednie warunki.

rośliny posadzisz szybciej niż Ci się wydaje. z deszczu się ciesz pozatym gdyby nie deszcz i chłodno to ciężej jest przesadzać, nasadzać etc.

pozdjazd rzeczywiście długi. Rh będą zimo zielone więc to już coś

a tak, stipa jest rewelacyjna do wielu połączen. Do róż. do bylin [szałwia i stipaaaa - miodzioooo] i innych tam. sama w sobite też jest piękna. Ostatnio u kogos podziwiałam łany stipy i tylko czasem coś nasadzone w to, m.in. szałwia.

To prawda chyba im pasuje pod jodła i świerkiem, ale leję tam morze wody co drugi dzień (no chyba że pada), z tymi zimozielonymi ciągle kombinuje, myślałam nad cisami fastgiata, bo mam okazję kupić 4 szt ładne, mogłabym je między róże wsadzić w miejsca gdzie są duże odstępy między krzakami. coś pokombinuje znając mnie, tylko juz kasy poszło w tym miesiącu tyle (rekord), że przełożę takie większe zakupy na sierpień

Apropos zakupów zamówiłam 6 doniczek stipy między róże i miskanty krater pomiędzy doorenbosy.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:20, 12 lip 2018

Do góry
dobrze tym rodkom pod świerkiem - widać szalony przyrost w rok tylko! jednak nie ma jak odpowiednie warunki.

rośliny posadzisz szybciej niż Ci się wydaje. z deszczu się ciesz pozatym gdyby nie deszcz i chłodno to ciężej jest przesadzać, nasadzać etc.

pozdjazd rzeczywiście długi. Rh będą zimo zielone więc to już coś

a tak, stipa jest rewelacyjna do wielu połączen. Do róż. do bylin [szałwia i stipaaaa - miodzioooo] i innych tam. sama w sobite też jest piękna. Ostatnio u kogos podziwiałam łany stipy i tylko czasem coś nasadzone w to, m.in. szałwia.
tyle że stipa to do niższych róż się nadaje bardzeij niż do wysokich, właśnie ze względu na wzrost. Ale też jest super w rozsiewaniu bo łatwo ją rozmnożyć.

a tak, i soczyście zielony trawnik musze pochwalić!
Ogród w remoncie 11:14, 12 lip 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Śliczne kuleczki szałwi

Polinko tu na pierwszym planie te kuleczki to nie szałwia a kocimiętka,też mi się w takim stadium podoba
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:15, 12 lip 2018

Do góry

Podmiejski ogródek 08:34, 12 lip 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wizyty w Gdyni zazdroszczę. To jedno z moich ulubionych miast ze względu na spójność architektoniczną.
Widok z tarasu bardzo zachęcający.
A ta uliczna rabata urocza jest w swojej prostocie. Wydaje mi się, że my z tyłu głowy odczuwamy presję, żeby rabata była najbardziej okazała latem- bo niby wtedy najdłużej na nią patrzymy. I dodatkowo, żeby pachniała. I schludna była. I w końcu to, co wychodzi, rozmija się z pierwotnym planem.
Na tej prezentowanej rabacie w marcu kwitną krokusy i wilczomlecz podobny do mirtowatego (ciut ma drobniejsze wypustki liściowe). W kwietniu wyłażą ciemno- i zielonolistne rozchodniki okazałe, są rozetki czosnków i coś , co przypomina rozchodnik ościsty. Ruszają trawy (wyglądają trochę jak zielonolistne kostrzewy), są jakieś drobnocebulowe niebieskości (puszkinia?). W maju kwitną czosnki białe i fioletowe. Są trzcinniki, liatry fioletowe, aminek (albo dzika marchewka ), różowe jeżówki , rudbekia Goldsturm. Nie zidentyfikowałam tylko roślinki z drobnym białym kwiatuszkiem na końcu łodyżki.
Może ma tam też przebiśniegi, to mu się budzi rabata w lutym.

No niestety - to nie przebiśniegi tylko klimat.
Śnieg to on widuje raz na parę lat w skąpych ilościach

Ten drobny kwiatuszek to chyba driakiew (gołębia, o ile się nie mylę).

To jest fragment ulicy, więc w zasadzie logiczne by było, żeby właśnie była "porządna" i całoroczna. Ale gość ma najwyraźniej inne priorytety

W każdym razie jedno mnie zastanawia: jak u siebie próbuję zrobić takie "warstwowe" nasadzenia (w sensie: jedna roślina kończy, to inna zaczyna) to nie mi wychodzi.
Przykładowo: posadziłam szałwię z rozchodnikiem. najpierw miała kwitnąć szałwia, a potem rozchodnik. I niby tak jest, ale efekt słaby, bo rozchodnik stłamszony przez szałwię stracił ładny, okrągły pokrój i wcale jej nie zasłania teraz, kiedy szałwia po przycięciu jest brzydka.
Na zielonej... trawce :) 20:48, 11 lip 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Muszę pokazać mojemu emowi jak powinien wyglądać porządnie zadbany trawnik, coś kiepsko mu idzie ta jego pielęgnacja kanciki pierwsza klasa właśnie kilka dni temu nabyłam hortkę na nóżce i się zastanawiam z czym ją skomponować, na razie rośnie samotnie w trawniku i szukam jej towarzystwa tylko u mnie to limka może coś mi podpowiesz u mnie chwilowe zaćmienie umysłu w komponowaniu

Trawnik dziękuje za pochwały, aż się zazielenił

A jaka duża ta rabata? Jak hortki tak na szybko myślę to trawki... u mnie gracki w plecach, w nogach evergoldy (do eksmisji te) i szałwia
Ogród w dolinie 08:11, 11 lip 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Szałwii część zostaw, będziesz mieć siewki. Resztę tnij. Obstawiam, że w tym roku szałwia jeszcze ze dwa razy potłoczy.

Spróbuję ciachnąć
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 02:27, 11 lip 2018

Do góry
asiak napisał(a)
Ślicznie Ci szałwia odrasta. Moja też rośnie, ale ma jakieś liście pogryzione, dziurawe

wyjątkowo malo ślimaków w tym roku - za sucho u mnie i nie ma komu żreć a w tę część ogródka opuchlaki jeszcze nie dotarły
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies