Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 22:26, 17 paź 2018

Zuzka25 napisał(a)
Na obwódkę posadziłam konwalnik. Mam do posadzenia ptasie łapki albo pomiędzy tujami i cisami, albo pomiędzy cisami a konwalnikiem? Cała rabata ( bez tui )ma szerokość 140cm. Nie wiem czy z samym konwalnikiem i ptasimi łapkami nie będzie za pusto, a z drugiej strony nie chciałabym, aby cisy się "zgubiły", dlatego wolałabym coś delikatnego. Po południu wrzuciłabym zdjęcie.

Wiesz, tak się zastanawiam, ile masz słońca na tej rabacie, bo i ptasie łapki i konwalnik lubią półcień. W tak upalne lato jak to ostatnie, na słonecznej rabacie będzie im ciężko.
Tak pisałaś o białym kolorze, więc może spodobałaby Ci sie tam biała szałwia, biała niska gipsówka Compactus Plena albo Calamintha nepeta 'Triumphator', co prawda nie biała, ale prawie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 07:59, 18 paź 2018

laurowisnia napisał(a)

Szkoda, że nie wypróbowałaś kartuzka, idealny na suche stanowisko, długo kwitnie a kwiaty ma wysoko, moje trochę zginęły w bylinówce.
Wszystkie wybrane przez Ciebie poradzą sobie na suchym, nie wiem jak to baldaszkowate. Centaurea jednoroczny u mnie krótko zdobił, podsychał od dołu i się wykładał, ten goździk czy nie za niski, taka poducha, może na brzegu, a Echium natomiast za masywny jak na małą łączkę. To takie moje pisanie tylko, bo np. chaber warto wypróbować, może inaczej się u Ciebie zachowa.

O kartuzku czytałam, że bardzo się panoszy, dlatego go nie wysialam. Potwierdzasz?
Cnidium chyba jednak nie posadzę. Zostanę przy orlayi. Aminek visnaga się u mnie pokładał, więc tez z niego rezygnuję. Jednak jeśli się wysiał, to usuwać nie będę
Tego goździka chcę rzeczywiście dać bardziej z przodu. Nie będzie mi jednak przeszkadzać jeśli jakieś niskie plamy znajdą się też bardziej na tyłach. Lubię taką nieregularność wysokości.
Echium nie będę w takim razie sadzić albo... posadzę choć jednego w tylnym rogu przy płocie. Owady go bardzo lubią i podoba mi się ogólnie. Oby mi się udał wysiew, bo czytałam, że bardzo długo kiełkuje. Nęci mnie odmiana Echium amoenum. Ma nietypowy kolor.
Chabry na pewno wypróbuje Uwielbim ich kwiaty.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasya 08:13, 18 paź 2018

Co radzisz zrobic z wysadzonym juz jezowkami ?
Anda 08:28, 18 paź 2018

Kasya napisał(a)
Co radzisz zrobic z wysadzonym juz jezowkami ?

Odpowiedziałam Ci w wątku jeżówkowym
BKosimkArt 08:45, 18 paź 2018

Furczak to rzadki widok... w tym roku i u mnie się pojawił ale nie miałam aparatu przy sobie...
Szałwia śliczna, spodobała mi się na Zieleń to Życie, nie kupiłam ale może kiedyś...
ryska 19:05, 18 paź 2018

Świetne zdjęcia fruczaka gołąbka.
19:15, 18 paź 2018
furczaka uwieczniłam na filmie ...i jak sie odtworzy w zwolnionym temie to nawet widać jak macha tymi skrzydełkami swoimi
gosika67 19:29, 18 paź 2018

Ewka ładnie i po mistrzowsku uchwyciłaś i kwiat i to co fruwa przy nim, dla takich widoków warto zasuwać w ogrodzie, jestem Ci wdzięczna, że mogę to obejrzeć u Ciebie, pozdrawiam.
Anitka 19:50, 18 paź 2018

Anda napisał(a)
Zamowilam Novalisa i Williama S. 2000 Jednak purpura wygrala

Dobry wybór Novalis potrzebuje do towarzystwa róży w mocnej tonacji i nierozwinięte pączki ma takie właśnie w kolorze nasyconej purpury.
Kokesz 20:24, 18 paź 2018

Anitka napisał(a)

Dobry wybór Novalis potrzebuje do towarzystwa róży w mocnej tonacji i nierozwinięte pączki ma takie właśnie w kolorze nasyconej purpury.

William przepięknie pachnie...zawsze jako pierwszą ją obwąchuję w Botaniku