Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

AgataP 13:14, 15 paź 2018

Widziałam zdjęcia z pracy - zawał murowany i kolejny kredyt na większą działkę
anabuko1 13:35, 15 paź 2018

Anda napisał(a)
Czas na fotki

Tym razem z mojego ogródka, ale jednak nieróżane

Szałwia i gołąbek

Świetnie uchwycone furczak.
A co to za piękna szałwia ??
Poppy 13:58, 15 paź 2018

https://www.telegraph.co.uk/gardening/how-to-grow/at-last-roses-meet-their-perfect-match/

Ewo, niestety nie po niemiecku, ale mysle ze translator da rade jakby co.
Kolejny dowod na to, ze szalwie dzialaja antygrzybiczo
Anda 08:37, 16 paź 2018

Poppy napisał(a)

PRzepraszam, ze sie wtrace, ale to moze byc salvia microphylla, cerro pottosi, ew Trewithen Cerise, bo te dwie w tych kolorach sa najpopularniejsze, ale sa jeszcze inne, wiec nie wiadomo...
Moje przezyly w zeszlym roku beast from the east, czyli nasze wyjatkowo mrozne 2 tygodnie pod koniec lutego/poczatek marca, w mega mokrej glinie, bo wczesniej wyjatkowo lalo calutka zime. Moze pomoglo, ze byl snieg przez jakis czas, bo bylo -10 na termometrze wielorazowo Sa wiec szanse Ewo, ze u Ciebie zagosci na dluzej

W kazdym bardz razie te szalwie sa przepiekne, uwielbiam je, ale niestety, takiego goscia nie mialam, ani w tym roku, ani w poprzednim, chociaz mam cicha nadzieje, ze to tylko kwestia czasu

Może być, że to ta odmiana o której piszesz. Przy jednorocznych nie przywiązuje aż takiej wagi do nazw, bo przeważnie nie przeżywają u mnie zimy, a ta szałwia mnie zaskoczyła

Jeśli chodzi o ten artykuł, to wygląda na to, że szałwia ma pozytywny wplyw na zdrowotnosć róż. W końcu z szałwi i cebuli można robić antygrzybiczne napary, herbatki i gnojówki W tym ogrodzie sadzono chyba tylko szałwie jednoroczne?
Jedyne, co mi nie spodobało się w artykule to to, że napisano, że róż nie da prowadzić się bez chemii. To nieprawda. Rosengarten Zweibrücken jest prowadzony całkowicie bez chemii.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/8104-rosengarten-zweibrucken
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:43, 16 paź 2018

AgataP napisał(a)
Widziałam zdjęcia z pracy - zawał murowany i kolejny kredyt na większą działkę

Hehe, to wiesz jak ja się tam czasem czuję
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:44, 16 paź 2018

anabuko1 napisał(a)

Świetnie uchwycone furczak.
A co to za piękna szałwia ??

Dzięki Fruczak był cierpliwy tym razem

A ta szałwia to jednoroczna, Poppy napisała na początku tej strony, co to może być za odmiana
Zuzka25 21:18, 16 paź 2018

Andy, jakie byliny pasowałyby do cisów i turzyc na słoneczną rabatę? Zastanawiam się nad jasnymi jarzmiankami? Podobają mi się też białe zawilce, ale one chyba wolą półcień?
Anda 22:06, 16 paź 2018

Zuzka25 napisał(a)
Andy, jakie byliny pasowałyby do cisów i turzyc na słoneczną rabatę? Zastanawiam się nad jasnymi jarzmiankami? Podobają mi się też białe zawilce, ale one chyba wolą półcień?

A jakie tam beda turzyce? Jarzmianki tak samo jak zawilce wola polcien

Zuzka25 06:53, 17 paź 2018

Na obwódkę posadziłam konwalnik. Mam do posadzenia ptasie łapki albo pomiędzy tujami i cisami, albo pomiędzy cisami a konwalnikiem? Cała rabata ( bez tui )ma szerokość 140cm. Nie wiem czy z samym konwalnikiem i ptasimi łapkami nie będzie za pusto, a z drugiej strony nie chciałabym, aby cisy się "zgubiły", dlatego wolałabym coś delikatnego. Po południu wrzuciłabym zdjęcie.
laurowisnia 10:33, 17 paź 2018

Anda napisał(a)

Goździków nie sadzilam. Wysialam Silene chyba dioica, ale ślimaki ja zjadły. W tym roku będę wysiewać do doniczek. Poza tym chcę wysiać wiosną jeszcze Centaurea, Cichorium, Cnidum i Dianthus arenarius. Myśle jeszcze o Echium i Eschscholzia californica. Nigella i Lychnis Viscaria też chyba wysieje. Myślisz, że to dobra mieszanka?

Szkoda, że nie wypróbowałaś kartuzka, idealny na suche stanowisko, długo kwitnie a kwiaty ma wysoko, moje trochę zginęły w bylinówce.
Wszystkie wybrane przez Ciebie poradzą sobie na suchym, nie wiem jak to baldaszkowate. Centaurea jednoroczny u mnie krótko zdobił, podsychał od dołu i się wykładał, ten goździk czy nie za niski, taka poducha, może na brzegu, a Echium natomiast za masywny jak na małą łączkę. To takie moje pisanie tylko, bo np. chaber warto wypróbować, może inaczej się u Ciebie zachowa.