Może być, że to ta odmiana o której piszesz. Przy jednorocznych nie przywiązuje aż takiej wagi do nazw, bo przeważnie nie przeżywają u mnie zimy, a ta szałwia mnie zaskoczyła
Jeśli chodzi o ten artykuł, to wygląda na to, że szałwia ma pozytywny wplyw na zdrowotnosć róż. W końcu z szałwi i cebuli można robić antygrzybiczne napary, herbatki i gnojówki W tym ogrodzie sadzono chyba tylko szałwie jednoroczne?
Jedyne, co mi nie spodobało się w artykule to to, że napisano, że róż nie da prowadzić się bez chemii. To nieprawda. Rosengarten Zweibrücken jest prowadzony całkowicie bez chemii. https://www.ogrodowisko.pl/watek/8104-rosengarten-zweibrucken
Andy, jakie byliny pasowałyby do cisów i turzyc na słoneczną rabatę? Zastanawiam się nad jasnymi jarzmiankami? Podobają mi się też białe zawilce, ale one chyba wolą półcień?
Na obwódkę posadziłam konwalnik. Mam do posadzenia ptasie łapki albo pomiędzy tujami i cisami, albo pomiędzy cisami a konwalnikiem? Cała rabata ( bez tui )ma szerokość 140cm. Nie wiem czy z samym konwalnikiem i ptasimi łapkami nie będzie za pusto, a z drugiej strony nie chciałabym, aby cisy się "zgubiły", dlatego wolałabym coś delikatnego. Po południu wrzuciłabym zdjęcie.
Szkoda, że nie wypróbowałaś kartuzka, idealny na suche stanowisko, długo kwitnie a kwiaty ma wysoko, moje trochę zginęły w bylinówce.
Wszystkie wybrane przez Ciebie poradzą sobie na suchym, nie wiem jak to baldaszkowate. Centaurea jednoroczny u mnie krótko zdobił, podsychał od dołu i się wykładał, ten goździk czy nie za niski, taka poducha, może na brzegu, a Echium natomiast za masywny jak na małą łączkę. To takie moje pisanie tylko, bo np. chaber warto wypróbować, może inaczej się u Ciebie zachowa.