Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 15:17, 03 paź 2017

Do góry
Tu ma być ogród :) 15:11, 03 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Sesleria z rozchodnikami, albo jeżówką - jak to sadzić - naprzemiennie?

Ja bym posadziła nierównomiernie
Moja codzienność - ogród Oli 15:10, 03 paź 2017

Do góry
leon60 napisał(a)
Grabiszon na swoim miejscu pewnie ze trzy lata zejdzie zanim go uformuję ale co tam

Pięknuśny on, jak cały ogród
Tu ma być ogród :) 15:07, 03 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

tak schematycznie zaznaczyłam co tam jest.

dałabym chyba rozplenice z seslerią jesienną i może kilka kulek buksowych
W cieniu - zacieniona 14:58, 03 paź 2017

Do góry
Renhy...na jednym krzaku aż tyle faz kwitnienia...

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 14:55, 03 paź 2017

Do góry
Bardzo proszę o pomoc.

Zasadziliśmy ok 85szt. tuj smaragd - wys. 80-90cm, z pojemników, dobrze ukorzenionych, ciemnozielonych.
Do dołków sypaliśmy ziemię do iglaków. Nie nawoziliśmy. Podłoże gliniaste. Nie zdążyliśmy niestety podłoża wyściółkować i założyć linii nawadniającej.

Tuje sadzone na pocz. lipca i sierpnia (dwa szpalery).
Niestety tujki sadzone w sierpniu usychają od dołu i środka. Te lipcowe delikatnie też, ale problem nie jest tak nasilony. Być może ze względu na mniejszą ekspozycję na słońce.

Podejrzewamy przesuszenie, gdyż wszystko zaczęło się gdy wróciliśmy z dłuższego urlopu (ktoś z rodziny podlewał rośliny) na pocz. września, a później pomimo podlewania postępowało. Ponadto na szczytach pędów pojawiły się czarne kulki, które jak gdzieś doczytałam są kwiatostanami, które pojawiają się przy przesuszeniu?

Zaraz po posadzeniu dzień w dzień (w dni bez opadów) podlewałam tujki wieczorem i było ok.

Załączam zdjęcia by pokazać jak to wygląda, praktycznie wszystkie wyglądają tak samo lub gorzej. Nie wiem czy obrywać te obsuszone pędy i czy nie trzeba spryskać jakimś środkiem przeciwgrzybiczym (lub innym)? Co radzicie?

Czy to jest efekt aklimatyzacji i przesuszenia w sierpniu i zostawić jak jest? Teraz tujki mają podłoże wilgotne - sprawdzam ręką codziennie.

Z Pszenicznej ... 14:54, 03 paź 2017

Do góry
Na koniec z warzywnika - malinki, to ich pierwszy rok, wciąz owocuję. Gdyby było więcej słonka byłyby smaczniejsze, ale co tam - była już tarta z malinami, muffinki, koktaile, ciasto kruche, sok i wciąz jemy na świeżo z krzaczka.

Z Pszenicznej ... 14:52, 03 paź 2017

Do góry
I zaczynają marcinki, jeden jest mój, reszta darowana od kochanych koleżanek, kilka jeszcze grymasi

Z Pszenicznej ... 14:51, 03 paź 2017

Do góry
Cynie wyrwane, w przyszłym roku już tu ich nie będzie. Maliny się zrobiły duże więc dostaną stelaż. W nogi coś im posadzę lub między płotkiem a płytami.

Natomiast buki mają skarpetki z poziomek

aronia powoli się przebarwia

Z Pszenicznej ... 14:48, 03 paź 2017

Do góry
W warzywniku dosadziłam porzeczki - 3 szt czerwonej odmiana Detvan.
Doszło koryto po piaskownicy - szkoda było wyrzucać, mąż wzmocnił a ja znalazłam miejsce dla niego.

Grusza którą mam na rogu ( tu jej nie widać ) idzie out, podobnie jak wisienka posadzona zupełnie bez głowy pod śliwą. Tam tworze zakątek hortensjowy
Wszędzie leży włóknina, czekam aż przegnije wszystko pod nią, wtedy zastosuję ściółkę. A pod śliwą zamierzam trawę utrzymać.

Z Pszenicznej ... 14:43, 03 paź 2017

Do góry
Róże - baroneska

bailando - pierwszy rok

leoś - mam ich 4 szt, uwielbiam za niekłopotliwość

i miejsce do przeróbki Artemisy szt 4 - czy dać im pergolę w plecy z powojnikiem?? muszę zasłonić się od syfniku za siatką

Tu ma być ogród :) 14:42, 03 paź 2017

Do góry
Sesleria z rozchodnikami, albo jeżówką - jak to sadzić - naprzemiennie?

Z Pszenicznej ... 14:40, 03 paź 2017

Do góry
zbliżenie molinii dla Ewy - nic się z nią nie dzieje

niektóre limki jeszcze zdążyły z kwiatem

Bergenia już zaczyna, tak jak część bylinowej, ścielą się już listki brzóz

Z Pszenicznej ... 14:37, 03 paź 2017

Do góry
No i znowu pada, jakby dawno nie padało normalnie... wilgotno wszędzie, łącznie z nosami moich dzieci... robię herbatę z przepisu podawanego tutaj na O.
Pyszna, dziś zrobiłam dla siebie - stoi w dzbanku na podgrzewaczu i się nią raczę

Tymczasem w ogrodzie

Trzmielina świeci, pierwsza powoli gubi już listki.

Miskant przy wejściu wchodzi już w żółty etap

Reszta rabaty jesiennej też zmienia swoje oblicze

Blaski i cienie nowego życia 14:22, 03 paź 2017

Do góry
marba napisał(a)
Urszulo, uroczy masz ten niski płotek w swoim ogrodzie. U siebie mam podobny, staram się jakoś sensownie go czymś obsadzić.

U mnie nie jest sensownie obsadzony. Osobiście najbardziej by mi się podobał biały wychodzący z niskiego szpalerku bukszpanowego

Ale to fajny temat, może ktoś coś podpowie Albo wrzuci inspiracje

Najgorsza jest trawa pod samym płotkiem , nie do wykoszenia więc tymczasowo sadzę każdej jesieni rozchodnik na kolejnym kawałku i użyźniam dramatyczną ziemię. Z jednej strony posadziłam ostrokrzew. Wszystko to prowizorki które przeważnie funkcjonują najdłużej. Ale nie wykluczone że się pojawią bukszpany bo w zeszłym roku zrobiłam 170 sadzonek z patyczków

Droga do spełnienia 14:18, 03 paź 2017

Do góry
Wszyscy na coś czekamy ))) to wpisane w nasz los hihi a zawilce masz wypas tez sobie takie trzy kupiłam ))))Moje jeszcze to nędza

Rozpoznawanie nie zimujących w gruncie 14:07, 03 paź 2017

Do góry
Ewas123 napisał(a)
Bardzo dziękuję za podpowiedzi, jednak żadna z pokazanych roślin nie przypomina mojej. Pędy są dłuższe i są twarde jak w trawach na łąkach - te na obrazkach wydają się mięsiste zbliżone do konsystencji kaktusa. Kwiaty mają tzw żarówiasty kolor ( zresztą przepiękny) są w formie długich,wąskich dzwoneczków . Kwitną od maja do dziś bez przerwy. Bardzi chcę dotrzeć do wiedzy jak ją hodować.
dzięki

Russelia equisetiformis
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 14:01, 03 paź 2017

Do góry
Ewa- ja tak mam jak gra Polska drużynaTeż kibicuje, ale czasami nawet nie wiem co to za gra....

Asiu-Na pierwszy ogień poszedł środkowy tył tam, gdzie będzie pierwszy żywopłot:0
Wczoraj było tak:

Dzisiaj tak:

dzisiaj po pracy będą walczyć tam dalej (mimo, że na razie pada)

Edi - to jeżeli Ci sie sprawdził, to tez zakupię Popryskam jeszcze w tym roku Ostatnio pryskałam i chwastoksem i mniszkiem i po obu trawnik wydawał się słabszy....
Mierzyłam te prawa rabate na dwa sposoby...musze zobaczyć ile mi drzeqw sie zmieści na tym placyku i od tego też będzie zależało jaki duży będzei i czy rabata będzie jak wyżej czy z tym dodatkowym zębem
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 13:57, 03 paź 2017

Do góry
Aniu pogoda byla wczoraj naprawde cudowna piekna zlota jesien, w krotkim rekawku wiekszosc dnia spedzilam Jedynym minusem bylo, ze wszedzie pelno ludzi, na wszystko trzeba bylo czekac i zamiast podziwiac wioki w kolejkach stac. Kolejka do autobusu, kolejka do windy, potem znow kolejka do windy i do autobusu, potem obiad dostalismy dosc szybko ale za to na statek czekalismy pol goziny, no i w koncu znowczekalismy na statek dobrze ponda godzine i w zwiazku z tym nie zdarzylismy na zwiedzanie najstarszego na swiecie sztucznego lodowiska.

Mój zielony świat 13:56, 03 paź 2017

Do góry
Na koniec Tina w jesiennym lesie
Biała wilczyca skończyła dziś 7 miesięcy

A tu Tinę odwiedził duży kolega Deduś (mastif tybetański)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies