Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:24, 25 lip 2017

Do góry
A dzisiaj mieliśmy takich gości tuż za płotem:

Jak rano wychodzę pobiegać, to często je widuje. W poprzednich latach nie podchodziły tak blisko domu, teraz pasą się obok chyba codziennie.
I już wiem kto mi podżerał powojniki. Dobrze ze mamy już płotek
Moja bajka 23:24, 25 lip 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
cudowny wieszaczek od mojej Słomci . Dzięki Kochana . Taka miejscówa może być? Te lampki tak sobie do niego pasują, ale po zmroku fajny efekt .

Pewnie , że może bo super wygląda, a w zimie można zawiesić karmę dla ptaszków
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:22, 25 lip 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

U Ciebie na bank A co do beczki wytnij górę, popsikaj farbą w spraju brązową, owiń matą wiklinową lub trzcinową( wiklinowa dłużej wytrzyma)i zwiąż sznurem konopnym i będziesz mieć jak u mnie na wodę lub można ziemi nasypać i roślinki posadzić. Lub uprawiać ziemniaka, wiesz jak? Sypiesz na dno troszkę ziemi, rozkładasz ziemniaki i przysypujesz cienko, jak wyjdą na wierzch znowu cienko przysypujesz i tak do wypełnienia beczki, a potem we wrześniu bęczkę przewrócić i ziemniaczki z ziemi wybrać....warunek dno trzeba podziurkować

U mnie tak . Z beczką na razie odstawiam myślenie - nie mogę się od myśli gromadzenia wody oderwać

a tak wogóle zaczyna mi się nie chcieć w ogrodzie pracować - czuję już sierpień i konieczność leżakowania

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:16, 25 lip 2017

Do góry
Wróciliśmy w sobotę.
Jakoś dochodzimy do siebie po ostatnich przeżyciach i ogarniamy rzeczywistość po wyjeździe...

Moze ktoś z was bywa na wyspach Greckich i wie co to za ciekawe roslinki tam rosną?

Takie drzewa rosły w stolicy Kos. Wyglada na to, ze są wiosna ogławiane - liście rosna na świeżych pędach i przypominają w kształcie motyli:

I takie krzewy rosły u nas w ośrodku hotelowych - chyba są zimozielone i mają owocki. Grecy robią z nich niewysokie zywopłoty:

Mój zielony świat 23:13, 25 lip 2017

Do góry

Miszmaszowo

co to za krzew w środku w kolorze jakby różu/brązu
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:08, 25 lip 2017

Do góry

Życie w wiejskim ogrodzie 23:07, 25 lip 2017

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Trochę pisma obrazkowego na zakończenie Miłego popołudnia

Przemku, czy to czosnek?
Wiesz jaka odmiana?
Fajnie wygląda na rabacie
Ogród z uśmiechem 23:05, 25 lip 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Motyle to zawsze przepiekny widok. Jeżówki, oregano to ulubione miejsca gdzie mogę je sfotografować, czasami

Rusałka pawik

O, dzięki u mnie tych najwięcej i modraszków.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:04, 25 lip 2017

Do góry

Kwitnące skarpy 23:00, 25 lip 2017

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Tak się prezentuje ten czyściec

A to ci cudak
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:58, 25 lip 2017

Do góry
kontrast

łąka teraz już brzydka, ale coś tam kwitnie
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:52, 25 lip 2017

Do góry

zaczyna gwiazda
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:47, 25 lip 2017

Do góry
będą melony

motylarnia

Ogród z uśmiechem 22:43, 25 lip 2017

Do góry
jolanka napisał(a)

Pokazuje Eisvogel tak na szybko, oj, cudna jest jak zbuduje krzak w przyszlym roku tfu, tfu będe glaskac chyba

To jest na szybko? Jola, jest przepiękna, muszę dopisać do listy.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:43, 25 lip 2017

Do góry

takie upały były, że nawet buraki więdły

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:39, 25 lip 2017

Do góry
słoneczka na pochmurny dzień

w środku i na zewnątrz
Stary ogród, nowa ogrodniczka. 22:37, 25 lip 2017

Do góry
Dzień dobry Ogrodowicze, Ogrodnicy i ogrody

Przysłała mnie do Was Catalina (jeśli czytasz - dziękuję!), jako źródła wiedzy wszelakiej, ludzi dobrych i życzliwych, którzy pomogą w ogarnięciu mojej dziczy. Na co, przyznam, szczerze liczę Odwdzięczę się jak tylko potrafię.

Kupiliśmy i wyremontowaliśmy (wewnątrz) stary dom. I to, że ma on już jakiś istniejący ogród, było argumentem przeciwko budowaniu nowego, serio.
Jakiś rok przed kupnem wyglądał bowiem tak:

Przez pierwszy rok poszliśmy w kompletną dzicz, która była bardzo malownicza, ale niepraktyczna - za to wiem co gdzie rośnie, kiedy kwitnie i na czym mi nie zależy. W drugim się remontowaliśmy, więc wiecie
Przynajmniej widziałam tu wielki wykoszony trawnik, tak ze dwa razy. I on bardzo powiększa ogród.

Więc połączymy moje zamiłowanie do angielskich, wiejskich, Pieta Oudolfa z trawnikiem i żywopłotem (sąsiada). Do tego skandynawska architektura ogrodowa - palety, grafit i czerń. To się da zrobić.

Co mamy do dyspozycji?

4 ary ogrodu za domem, na północnym końcu w granicy budynek (2p), dwie spore brzozy i leszczynę, mniej więcej na środku jeszcze czereśnię. Do tego dojdzie jeszcze duża donica na zachodniej granicy, pod domem. Wstępnie zakładam, że jakieś 120x500. Cała reszta w cieniu i półcieniu, muszę to wszystko dobrze wykorzystać.
Przede mną więc długa lista zadań, mam natomiast problem z oceną "Co - kiedy?". Tu będę potrzebowała Waszej pomocy, przynajmniej teoretycznej.
Praktyczną będzie mnie wspomagał Pan Domu, a do poważniejszych prac będziemy musieli zgrywać kalendarze. Na pewno moją działką będzie pielenie, sadzenie, cięcie. I na pewno nie dotknę kosiarki.

Poziom ogrodnictwa mam niski, level: rozpoznaję gatunki, ale nie odmiany. Mam wizję i chęć, muszę uzupełnić wiedzę. Na przykład, mam stary niekształtowany bukszpan, nie wiem czy się komuś może na coś przydać, czy mogę się go pozbyć? Jak przesadzać stare paprocie? Jak rozmnożyć "tego" krzaka (nie znam nazwy)?

To chyba tyle na pierwszy raz, cieszę się, że Was poznałam.
Karola

EDIT: muszę chyba popracować nad wstawianiem zdjęć
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:35, 25 lip 2017

Do góry
Z za płotku

"Miastowi" na wsi ;) 22:33, 25 lip 2017

Do góry

Witam serdecznie.

Najpierw kilka słów wyjaśnień tytułu wątku. Otóż równo rok temu z miasta przeprowadziliśmy się do wymarzonego domku na wsi, niby 4 kilometry, ale dla mieszczuchów od urodzenia mieszkających w bloku to jednak radykalna zmiana Skoro mieszkamy rok, to pewnie się domyślacie że ogród dopiero "kiełkuje".

Przyznam, że przejrzałam setki stron Waszych pięknych zakątków w nadziei, że coś wymyślę sama i coś tam wymyśliłam, ale są miejsca, które niestety spędzają mi sen z powiek. Pierwszym takim miejscem są rabaty przy chodniku prowadzącym do drzwi wejściowych.

Na zdjęciu to miejsce z marca/kwietnia. Taka sama rabata jest wydzielona podkładem kolejowym po drugiej stronie chodnika. Dodam, że myślałam tu o czymś co będzie zdobić cały rok, ale nie chcę ograniczać się do samych iglaków.

Podobają mi się czosnki wystające z traw -zachwycił mnie artykuł Danusi o tych roślinach. Myślałam też o lawendzie, ale to wszystko jest piękne do jesieni, a co potem? Obecnie są tam kamyki i pojedyncze bukszpany i resztki host, które zostały oszczędzone przez naszego pieska :/ jutro postaram się wstawić aktualne zdjęcie.

Póki co proszę o pomysły.
Japoński ogród Reni i Matiego 22:31, 25 lip 2017

Do góry
Na tej rabacie chcę dać kamień taki sam jak widać na kolejnym zdjęciu

Tylko czy się za bardzo nie "ożwiruję"

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies