Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Bajkowy ogród Weroniki 21:46, 10 paź 2016

Do góry
Donia72 napisał(a)
Weroniko, piękne floksy.
Widziałam troszkę podziurawione listki na różaneczniku[/quote
Róże mają listki w dziurki albo w czarne kropy. Od wiosny muszę się nimi zająć. W tym roku mąż mi obiecał popryskać miedzianem potem czymś na czarną plamistość, ja trochę chorowałam, zaniedbałam ale mam nadzieję, że będzie lepiej ze mną i z różami. Pozdrawiam z moimi różami.

Rododendronowy ogród II. 12:11, 08 paź 2016

Do góry
pestka56 napisał(a)

Furczaków nie widziałam u siebie. Ale może muszę coś specjalnego dla nich posadzić.

Bożenki róże śliczne, a właścicielka się kryguje Rośliny ją zwyczajnie lubią, więc rosną pięknie. A ja muszę się napracować, żeby cieszyć oczy.

Ja się napracuje a efekty marne.Furczaki najbardziej lubią pelargonie głównie te pnące drobne oraz floksy.
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 21:56, 04 paź 2016

Do góry
Dziś chwilka w ogrodzie
po wichurze wyrwało Krasnalki słonecznik z ziemi,teraz cieszy oczka w domku

Róża przesadziła ,na jednej łodydze 17 kwiatów !!!!!!!!

jeszcze maliny jedyna łodyga którą zostawiłam

floksy mają taki kolorek

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:35, 01 paź 2016

Do góry
Posadzone pierwsze roślinki w dwóch poziomach donicy.
w środkowej na brzegach są floksy szydlaste i tulipany, a w najniższej drobniutka dąbrówka i dojdą krokusy

Poczynione dekoracje jesienne przeze mnie i przez naturę
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:43, 29 wrz 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Witam i poproszę o poradę odnośnie mojej skarpy. U samej góry rosną lawendy a na dole żywopłocik bukszpanowy i to bym raczej chciała pozostawić ale wszelkie opcje dozwolone Miedzy lawenda a bukszpanami rośnie dywan z floksów który co prawda ładnie zarósł, ale denerwuje mnie bo czasem żółknie i na wiosnę kwitną te floksy jak szalone co trochę przeszkadza bo to jaskrawy róż. Myslałam zamiast tych floksów o irdze tylko nie wiem czy po całości czy coś pomieszać może.
Najlepszym rozwiązaniem byłby gabion ale może kiedyś na razie musi tak zostać.
Ogród jest w stylu nowoczesnym.
Poniżej kilka zdjęć:

Bardzo ładnie u Ciebie Na Twoją skarpę pasowałaby róża Bonica - poczytaj o Niej - fajnie długo kwitnie.
Pozdrawiam.
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:16, 29 wrz 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Piękna jesień.
Piękna pani Nostalia
Ja jej nie mam , to podziwiam u ciebe
floksy kwitną i to ładnie.A czy w maczniakiem, czy bez.To juz mniej istotne.Na liscie nie patrze

Ja te róze to mam dwie -pierwsza to Nostalgia a druga NN parkowa...różnią się budową kwiatu i ta nn dłużej trzyma kwiat nawet bardzo dlugo i do tego ładnie pachnie

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:08, 29 wrz 2016

Do góry
Witam i poproszę o poradę odnośnie mojej skarpy. U samej góry rosną lawendy a na dole żywopłocik bukszpanowy i to bym raczej chciała pozostawić ale wszelkie opcje dozwolone Miedzy lawenda a bukszpanami rośnie dywan z floksów który co prawda ładnie zarósł, ale denerwuje mnie bo czasem żółknie i na wiosnę kwitną te floksy jak szalone co trochę przeszkadza bo to jaskrawy róż. Myslałam zamiast tych floksów o irdze tylko nie wiem czy po całości czy coś pomieszać może.
Najlepszym rozwiązaniem byłby gabion ale może kiedyś na razie musi tak zostać.
Ogród jest w stylu nowoczesnym.
Poniżej kilka zdjęć:

Gożdzikowa - wiejski ogród 08:00, 29 wrz 2016

Do góry
Piękna jesień.
Piękna pani Nostalia
Ja jej nie mam , to podziwiam u ciebe
floksy kwitną i to ładnie.A czy w maczniakiem, czy bez.To juz mniej istotne.Na liscie nie patrze
Moja działka na Dębowym Lesie 08:19, 28 wrz 2016

Do góry
pod młodą grusza posadziłam taka trawkę .

Na razie jeden wrzos

Ale mam pomysł..te wrzosy

I jeszcze jest gdzieś wrzosiec .A potem przesadzić, dosadzić ...ale to chyba lepiej na wiosnę ???
Hmm,,,wyciąć kawałek trawnika .A juz miałam nic nie ruszać
Poszerzyć ją i powstanie wrzosowa rabata .Na obrzeżu jej posadzić floksy skrzydlaste. A w środku kilka tulipanów??Jakaś lilia.??
A w miejsce tych kilku wrzosów mąłe trawki, hmm ,,może tak być ??
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:47, 27 wrz 2016

Do góry
Marga napisał(a)
Basiu, ślicznie jest u Ciebie! Cynie, hortensje, rozplenice, róże...wszystko masz takie dorodne. Konik cudny i taki zadbany Uwielbiam życie na wsi i zawsze żałowałam, że urodziłam się w mieście.
Pozdrawiam jesiennie

Zycie na wsi ,a praca na wsi to spora różnica...ja czasami mam dość ....

urodzilam się na wsi,potem próbowałam życia miejskiego włącznie z pracą biurową ....wróciłam na wieś i tak do końca sama nie wiem gdzie mi bylo lepiejnie potrafię dać jednoznacznej odpowiedzi

pozdrawiam serdecznie
floksy kwitną drugi raz ,ale dopadl je mączniak

Ukojenie 17:54, 26 wrz 2016

Do góry
Z dzis:

Rudbekia cherry brand wysiana z nasionek w maju zamierza zakwitnac:

Taki sam plan maja chyba floksy, a berberys erecta ma nasionka:
Ogród, mydło i powidło. 11:37, 24 wrz 2016

Do góry
katel napisał(a)

Dzięki! . Ten pasek ma 6m na 82cm od tego jeszcze po 10 cm z każdej strony jest podsypka. Poza tym co już napisałam że w lecie patelnia a w zimie składowisko śniegu to w czasie bardzo intensywnego deszczu potrafi tam stać woda (to się tylko raz zdarzyło), no i jeszcze rabata ma lekki spadek więc ziemia z niej spływa i kora też .
To front domu więc rabata reprezentacyjna, pokażę czego już próbowałam, pierwsze nasadzenia w 2012, niskie rośliny okrywowe znoszące gorące stanowiska w dużych plamach - zawciąg nadmorski, goździk, floksy szydlaste i macierzanka. Wąski pasek po lewej macierzanka cytrynowa, tam sytuacja jest ekstremalna bo przez podsypkę maksymalna grubość ziemi to 10cm ale tyle jest tylko w kilku miejscach.

2013 chwasty przerastały rośliny ale nie było jeszcze fatalnie.

2014 po kolejnej zimie rośliny słabo przezimowały, żeby ratować sytuację dosadziłam bratki.

To tylko doraźnie pomogło a po kolejnych zimach zostały już tylko pojedyncze rośliny.
Za siatką u sąsiada (nie pokazuje się od kilku lat) posadziłam dwie czeremchy podkrzesane od dołu, róże Flammentanz i Vilchenblau rozpięte na siatce i tawuły Shirobana (takie miały być ale mam wątpliwości). Macierzanka cytrynowa w wąziutkiej rynience zostaje bo najlepiej sobie poradziła a na pozostałej rabacie chcę posadzić tawuły japońskie Goldmund, mają być strzyżone z przodu ma być kilka wetkniętych szałwii. Czyli żółta rzeka i w nią jeszcze wetknięte 3 sztuki lilaków Meyera na pniu, lub trzmielin - tu jeszcze nie podjęłam decyzji bo uwielbiam kwitnące (i ten zapach) ale zimozielone też by się przydało (tylko mam obawy o przemarzanie bo to bardzo wietrzne miejsce.
No i moje projekty . Z lilakami i z prawej lilaki.

Z trzmielinami i tawuły pociągnięte do końca.

Kasiu, a czemu nie chcesz tam posadzic normalnych grabow? Ta rabata jest taka waska, miejsca brak. Chyba tylko kompozycje monolityczne by sie tam nadawaly. Pieknie je mozna ciac. U mnie w okolicy rosna bardzo dobrze.
A moze cos czerwonego Fagus sylvatica f. purpurea?
Ogród, mydło i powidło. 00:33, 24 wrz 2016

Do góry
Anda napisał(a)
To już na plac boju nie wygląda. To ogród przecież. Już jest ładnie i mi się podoba Miejsca masz jeszcze dużo. Ciekawe co wymyśliłaś na ten wąski pas z jednej strony domu

Dzięki! . Ten pasek ma 6m na 82cm od tego jeszcze po 10 cm z każdej strony jest podsypka. Poza tym co już napisałam że w lecie patelnia a w zimie składowisko śniegu to w czasie bardzo intensywnego deszczu potrafi tam stać woda (to się tylko raz zdarzyło), no i jeszcze rabata ma lekki spadek więc ziemia z niej spływa i kora też .
To front domu więc rabata reprezentacyjna, pokażę czego już próbowałam, pierwsze nasadzenia w 2012, niskie rośliny okrywowe znoszące gorące stanowiska w dużych plamach - zawciąg nadmorski, goździk, floksy szydlaste i macierzanka. Wąski pasek po lewej macierzanka cytrynowa, tam sytuacja jest ekstremalna bo przez podsypkę maksymalna grubość ziemi to 10cm ale tyle jest tylko w kilku miejscach.

2013 chwasty przerastały rośliny ale nie było jeszcze fatalnie.

2014 po kolejnej zimie rośliny słabo przezimowały, żeby ratować sytuację dosadziłam bratki.

To tylko doraźnie pomogło a po kolejnych zimach zostały już tylko pojedyncze rośliny.
Za siatką u sąsiada (nie pokazuje się od kilku lat) posadziłam dwie czeremchy podkrzesane od dołu, róże Flammentanz i Vilchenblau rozpięte na siatce i tawuły Shirobana (takie miały być ale mam wątpliwości). Macierzanka cytrynowa w wąziutkiej rynience zostaje bo najlepiej sobie poradziła a na pozostałej rabacie chcę posadzić tawuły japońskie Goldmund, mają być strzyżone z przodu ma być kilka wetkniętych szałwii. Czyli żółta rzeka i w nią jeszcze wetknięte 3 sztuki lilaków Meyera na pniu, lub trzmielin - tu jeszcze nie podjęłam decyzji bo uwielbiam kwitnące (i ten zapach) ale zimozielone też by się przydało (tylko mam obawy o przemarzanie bo to bardzo wietrzne miejsce.
No i moje projekty . Z lilakami i z prawej lilaki.

Z trzmielinami i tawuły pociągnięte do końca.

Gożdzikowa - wiejski ogród 14:19, 23 wrz 2016

Do góry
gobasia napisał(a)

floksy słabe w tym roku....cynie i astry za to urodziwe

kochana nie można mieć wszystkiego

a i tak kolorki przepiekne
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:49, 23 wrz 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
A moje floksy już skończyły kilka powtarza, ale rewelacji nie ma póki co
Cynii w tym roku nie mam, pierwszy raz od lat...

floksy słabe w tym roku....cynie i astry za to urodziwe

szarłtu już nie miałam kilka lat ...a tu proszę niespodzianka ,zabłąkalo sie ziarenko

Z Pszenicznej ... 14:41, 22 wrz 2016

Do góry
kerii napisał(a)
ok tak mi tylko przyszło do głowy, że to w okolicy)) to zostawiamy temat do wiosny pooglądam co tam masz dużo na bylinówce i co mogę wysępić) a i tobie jak by się coś u mnie jeszcze spodobało to nie ma sprawy, choć moje to mało egzotyczne gatunki, raczej takie bardziej babciowe co to kiedyś się uprawiało

A u mnie na bylinówce to co ? pierwsze floksy były przywiezione od babci właśnie. Pachną pięknie latem jak siedzę na tarasie
Rododendronowy ogród II. 13:41, 22 wrz 2016

Do góry
Milka napisał(a)

Ale numer, we wcześniejszym poście pytałam, więc już nie odpowiadaj
cieszę się bardzo, dobrze jej u ciebie

Wierzę, że super było dobrana grupa w końcu

Piękna jest ale ciągle mam jedna kępkę i boje sie rozmnażac zeby jej nie zniszczyc.Tym malinowym Marcinkom co rok obiecuje że wywale z grzadki bo rosną za wysokie i się rozkładają na floksy ale jak zakwitną i pszczoły z motylkami na nich urzęduja to zostawiam na nastepny rok bo mi żal tego widoku.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:13, 21 wrz 2016

Do góry
Wczoraj poszłam z aparatem, takie cudne słoneczko było, nałaziłam sie, nacykałam i co sie okazało brak karty pamięci , potem coś sobie w ustawieniach zmieniałam, nawściekałam i się i w rezultacie wróciłam z kilkoma fotami

nadają się tylko dwa

przekwitnięte i już wycięte floksy

i jeden kadr z różowej z pomaranczową w tle

Gożdzikowa - wiejski ogród 07:51, 20 wrz 2016

Do góry
A moje floksy już skończyły kilka powtarza, ale rewelacji nie ma póki co
Cynii w tym roku nie mam, pierwszy raz od lat...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies