Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 10:32, 13 paź 2023

Do góry

Ogrod nad bajorkiem 09:56, 13 paź 2023

Do góry
Poranna ostrozka. Rozwinela sie.

I jesienny wschod nad bajorem

Ogród hortensjowo różanecznikowy 08:31, 13 paź 2023

Do góry
Ogród hortensjowo różanecznikowy 08:26, 13 paź 2023

Do góry
Październikowy poranek z przymrozkiem, zdj z 10 października.
Ogród w Klein Kottorz 08:14, 13 paź 2023

Do góry
daszum napisał(a)

Danusiu pięknie Na 4 zdj ten miskant po prawej to Vanilia Sky?
Ptasi gaj 07:38, 13 paź 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Monika kupiłam u sąsiada ogrodnika. Ładny kolor mają kupiłam 2 szt myślę sobie za mało poszłam na drugi dzień już nie było. Kupiłam bez nazwy.

Samoa - tam są 3 krzaki. Ale nawet jak jeden to jest przysadzisty. Jeden połamałam jak podlewalam wężem. Będę wiosna przesadzać bo rosną w newralgicznym punkcie.
Moje rosną w ziemi kompostowej.

Te marcinki poniżej też ładne takie do kolan i zielone od ziemi. Nie schną. Też muszę wiosna w inne miejsca posadzić.

To tak jak ja pod koniec sierpnia kupiłam na targu 2 astry bez nazwy ciemno różowy i ciemnofioletowy bez żołtego oczka w środku kwiaty jakby podwójne, nie kupiłam białego ,też jakby o podwójnych kwiatach bez żółtego oczka. Pojechałam następnym razem żeby kupić białego astra to już nie było ani jednego. Na necie poszukałam nazw tych astrów zakupionych nn to najprawdopodobniej odm.Henry purple i Henry pink.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 07:10, 13 paź 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Świetny jest zimozielony szkielet na froncie, z perspektywy drugiej fotki widzę chyba po raz pierwszy. Ładnie dwa żywopłotki łączą się z resztą nasadzeń, bardzo spójna kompozycja. Dopiero od niedawna zwracam większą uwagę na takie detale. Piszę detale a to przecież bardzo ważny aspekt. Czasem zaplanowany a jakże często z przypadku. Jak było u Ciebie?
Róż mam niewiele ale dziękuję za zdjęcia i opis. Popiół szczególnie zapamiętam, bo już niedługo sezon grzewczy. Czy sypiesz go na wiosnę czy systematycznie zimą?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 07:01, 13 paź 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Bardzo lubię u Ciebie tę brzozową alejkę i zejście koło łąki z bukiem.
Świetnie udało się wykorzystać ukształtowanie terenu i pomysł na nasadzenie.

Wiesz, że szukając wczoraj zdjęć moich gazonów taką perełkę znalazłam.
Wiosna 2018, pierwsza moja wizyta u Was
Szok jak wszystko przez 5 lat urosło, zmieniło się...

Magary Dramaty z Rabaty 00:11, 13 paź 2023

Do góry
Niedługo mam urodziny i postanowiłam z tej okazji zacząć kupować sobie prezenty, bo przecież mi się należą
Jakiś czas temu trafiłam w TKmaxx na fajne narzędzia ogrodowe, w dobrej cenie. Zakupiłam i postanowiłam kontynuować wędrówkę w tym kierunku.
Wiem, że nie dla każdego ogrodnika to jest ważne, ale ja lubię jak sobie spójne wizerunkowo narzędzia wiszą na wieszaczku Poprawia mi to humor
No i w ramach tej spójności i urodzin, kupiłam sobie kolejne narzędzie - wichajster do chwastów:

Oczywiście do urodzin jeszcze trochę ale natychmiast wypróbowałam i jestem zachwycona
Posiadane przeze mnie wichajstry mają "krótki" ząb. Zapewne z tej przyczyny urywałam korzenie mniszka czy innych podobnych jemu. Tu ząb jest stosunkowo długi i chyba w tym tkwi sukces złapania korzenia.
Polecam
Nie tyle markę, ale konieczność zwrócenia uwagi na długość "zęba"

The bigger the N-cer 23:28, 12 paź 2023

Do góry
Rabata do zmiany, po wykopaniu dali będzie widoczna tylko od strony trawnika z platanem

The bigger the N-cer 23:22, 12 paź 2023

Do góry
Oprócz chwastów królują dalie i astry

The bigger the N-cer 23:15, 12 paź 2023

Do góry
Różanka pochłonięta przez chwasty, ale tu wolałbym szmaty nie dawać

The bigger the N-cer 23:05, 12 paź 2023

Do góry
Moskant gracilimus z wiosennego przesadzania czeka na kolejne przesadzanie i podział w miejsce docelowe. Jeśli nadal bedzie ciepło to zakwitnie

Wzgórze chaosu 22:59, 12 paź 2023

Do góry
Po wykopaniu gazonów przewieźliśmy kompost, trochę piasku i kory przekompostowanej.
Mam nadzieję, że hakone zarośnie i pokryje ten spadek terenu.
Zrobię jeszcze zdjęcie całości od frontu.
Mam tylko fragmenty z boku po posadzeniu.
Mała zmiana a cieszy

Wzgórze chaosu 22:59, 12 paź 2023

Do góry
Zamiast ładnych kadrów trochę remontu

Na początek parking.
Kilka lat temu wymieniłam misz masz za gazonami na tuje.
Potem udało mi się usunąć górny rząd starych, betonowych gazonów. Posadziłam hortki.
Na kolejne dwa rzędy zgody nie było, bo przecież skarpa runie

Trochę czasu zajęło mi przekonywanie trzech panów, że świat się nie zawali a zmiany są potrzebne.
Finalnie moi gazonowi fani nie mieli wyjścia a nawet pomogli i "armia terakotowa" pojechała w świat.
Przepraszam za to niefortunne dla cennego zabytku unesco porównanie, ale tak właśnie skojarzyło mi się ustawienie tych 40 ciężkich donic (na fotce nie ma jeszcze wszystkich).
Wymyliśmy je karcherem i zgodnie z przysłowiem, że każda potwora znajdzie swojego amatora, tak i gazony komuś się przydały.

Ufff dosłownie kamień z serca. Nie wiem czemu tak długo zwlekałam z tym tematem.
Chyba pozostałe rabaty były znacznie bardziej ciekawe, a tutaj tylko parking, albo aż parking, trochę jak wizytówka.

Chciałam znaleźć fotki sprzed lat, kiedy te relikty przeszłości jakoś wyglądały, ale chyba nic nie mam.
Taki kadr tylko, jakieś 10 lat temu.

Nie ma kratki z wiciokrzewem a potem różami, jałowców, dwóch małych łysiejących sosenek.

Jest żywopłot z tui - docelowa wysokość - nieco ponad garaż sąsiada.
Są hortensje anabelle strong, zrobią ładną masę i mają dużo miejsca by być duże.
Między nimi na pustą wiosnę - ciemierniki.
Zamiast wszystkich gazonów tylko hakone Beni Kaze, moje sadzonki.
Wahałam się czy zamiast hakone nie posadzić cisa repandens, byłoby zielono przez cały rok.
Wybrałam hakone ze względu na miękkość trawy. Można autem wjechać nieco głębiej i zderzak nie jest poszorowany od przycinanych cisów.
Jakieś dwa miesiące pustego miejsca po ścięciu hakone przeżyję, coś za coś.

Ale najważniejsze jest to, że skarpa przeżyła dwie ulewy - zlewy i nie spłynęła wcale.
Bardzo się cieszę.
Nasadzenia są zwyczajne, może nudne, ale to tylko parking
Ma być wygodnie.

The bigger the N-cer 22:59, 12 paź 2023

Do góry
Trawnik z platanem

The bigger the N-cer 22:48, 12 paź 2023

Do góry
Kolejna rabata pod brzozami sąsiada:
Rozplenice hameln z hortensją I niebieskimi marcinkami od Sylwii

Znowu na wsi 22:48, 12 paź 2023

Do góry
Joku napisał(a)

Na tym zdjęciu rzeczywiście pokazał swoją moc choć uważam Jolu, że wcale nie ustępuje rozankowemu gąszczu w Twoim ogrodzie
Ogrod nad bajorkiem 22:46, 12 paź 2023

Do góry
A, zapomniałabym

Co to za cudo?

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 22:39, 12 paź 2023

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)

Ale ładne oranżowo-różowe kołnierzyki, w sam raz dla Pani Jesieni
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies