Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku II

W moim małym ogródeczku II

ElzbietaFranka 15:25, 22 cze 2024

Joku napisał(a)
Ja też zaglądam, tak jak napisały dziewczyny powyżej. Lubię twoje nastrojowe zdjęcia. Mój wątek też do najbardziej obleganych nie należy, ale wychodzę z założenia że jak coś chcę pokazać to pokazuję i cieszę się z odzewu. A jak nie mam nic do "powiedzenia" to "milczę".
Co do typu ogrodów, ich wyglądu, charakteru nasadzeń, kompozycji to moim zdaniem najważniejsze żeby podobały się właścicielom/ właścicielce i sprawiały im radość. Po tylu latach pobytu na forum zaobserwowałam co najmniej 3 główne "trendy" zmieniające się co kilka lat. No i co? Wyrzucać wszystko z ogrodu, orać do gołej ziemi i zaczynać od nowa? Przecież nie ma to sensu, szkoda kasy, wysiłku, roślin.
Mnie mody ogrodowe kojarzą się z modą odzieżową , tylko w tym przypadku zmiany są o wiele szybsze.

Właśnie klasyka nigdy nie wychodzi z mody.
Czy angielskie ogrody są zmieniane co parę lat? Nie. Trawnik jak kosili sto lat temu tak kosza do dziś po 2 razy w ciągu dnia. Za każdym razem inna kosiarka. Tak aby był idealny.

Najważniejsze aby Właściciel ogrodu o danym charakterze/stylu dobrze się w nim czuł i to jest najważniejsze.

Jolu nie zauważyłam aby było mało odwiedzin. Wszędzie zaglądasz to i rewizyty powinny być.

ElzbietaFranka 15:37, 22 cze 2024

Dorota321 napisał(a)
Ewo stolik jest stary, przemalowałam go ma biało, krzesła to nabytek ubiegłoroczny. Bardzo lubię ten zestaw, rozświetla każdy zakątek ogrodowy. Jest w miarę lekki, więc wędruje w różne miejsca, no i powiem Ci, że bardzo fotogeniczny jest.
Róże w większości już czyszczę, bo od deszczów porobiły się brzydkie mumie, ale z deszczu oczywiście jestem zadowolona.

Dorotka jak ta róża się nazywa z 2 fotki.

Przed chwilą ciasto zjadłam więc już rogali już nie dam rady. Pewnie bardzo dobre.
Ja robię średnio od 8-10 tys kroków. Ważne aby się ruszać.
Jadę ok godz 18 na wieś teraz siedzę z wnukami eM wyszedł z nimi na dwór więc piszę.
Wybita jestem z cotygodniowego rytmu.
U nas chmury przechodzą, ale opadów mało.
Dorota321 16:15, 22 cze 2024

Joku napisał(a)
Ja też zaglądam, tak jak napisały dziewczyny powyżej. Lubię twoje nastrojowe zdjęcia. Mój wątek też do najbardziej obleganych nie należy, ale wychodzę z założenia że jak coś chcę pokazać to pokazuję i cieszę się z odzewu. A jak nie mam nic do "powiedzenia" to "milczę".
Co do typu ogrodów, ich wyglądu, charakteru nasadzeń, kompozycji to moim zdaniem najważniejsze żeby podobały się właścicielom/ właścicielce i sprawiały im radość. Po tylu latach pobytu na forum zaobserwowałam co najmniej 3 główne "trendy" zmieniające się co kilka lat. No i co? Wyrzucać wszystko z ogrodu, orać do gołej ziemi i zaczynać od nowa? Przecież nie ma to sensu, szkoda kasy, wysiłku, roślin.
Mnie mody ogrodowe kojarzą się z modą odzieżową , tylko w tym przypadku zmiany są o wiele szybsze.
Staram się myśleć o tym wątku, jak o pamiętniku ogrodowym, w którym już nie raz coś szukałam, żeby sprawdzić co tu można zmienić, albo co mi tu wypadło, że mam 30 cm2 wolnej powierzchni.
Co do mody ogrodowej, to jak zakładałam swój wątek to była moda na jednolite kolory, najlepiej chłodny niebieski kolor. Tak też zaczęłam, ale ja mam kolorową duszę i upodobania i w następnym sezonie doszło więcej kolorów. Teraz mam baaaardzo kolorowy jarmark i to odzwierciedla moje upodobania.

Dorota321 16:45, 22 cze 2024

Magleska napisał(a)
Dorotko
ja też zawsze zaglądam -czasem nie wiem co napisać ,oprócz tego ,że masz pięknie i lubię Twój ogród -więc często zaglądam po cichu ....
Dziękuję, że zaglądasz, szkoda, że o tym nie wiem. Na insta ktoś machnie serduszko i już wiadomo , kto zaglądał. Miło mi, że Ci się podoba mój ogród.

Joku 19:18, 22 cze 2024

Piękne masz róże, ja kocham róże. I kolory też.
Dorota321 21:03, 22 cze 2024

anabuko1 napisał(a)

Jak zwykle Dorotko u ciebie bardzo klimatycznie i bardzo ładnie
Hosty okazałe piękne
Dużo masz w tych dzbanach, donicach roślin.

Dekorację jak za wsze na medal
Dziękuję doniczek mam dużo, ale to taki mobilny ogród, który można przenieść i wykorzystać w innym miejscu.
Mam dwa rodzaje dużych host i mam na nie pomysł na przyszły rok, będzie z nich obwódka na rabacie gdzie jeszcze do ubiegłego roku rosły 4 potężne świerki. Próbuję tam stworzyć hortensjowy las.
W zimie sporo dziergałam to jeden z wielu swetrów jakie zrobiłam. Wzór dość trudny, praktycznie każde oczko przerabia się inaczej, ale jak coś sobie zaplanuję to nie ma zmiłuj, dociągnę do końca.

Dorota321 21:14, 22 cze 2024

Basieksp napisał(a)

Dużo osób pojawią się i znika. Ja chyba mam taki średni staż tu na Ogrodowisku Też zawsze zaglądam do różnych ogrodów,
czasami tak po cichu, czasami coś napiszę No i zdecydowanie nie podążam za ogrodową modą, no chyba, że coś wpadnie mi w oko Mam swój ogrodowy, coraz większy bałagan, ogarniam go po swojemu i bardzo go lubię
Fajnie, że mamy swój styl, bez względu na promowane trendy. Pamiętam jak kiedyś było krytykowane tu na O , że któraś tam posadziła czerwoną różę, a nie daj Boże, żeby w ogrodzie pojawił się żółty kwiat. To było sporo lat do tyłu i całe szczęście, że jest aprobowana obecnie większa paleta barw.
Ja też ogarniam swój ogród po swojemu i w swoim tempie. Leki onkologiczne osłabiają mnie i nie zawsze mogę wszystko zrobić na czas. Wtedy sobie mówię, że jutro też jest dzień.

Basieksp 21:20, 22 cze 2024

Fajne ,że masz coraz więcej sił, to bardzo dobra wiadomość❤️ A z tymi roślinowymi zakupami, to ja kupiłam sobie ostatnio trzy paprotki i mówię do syna, że sobie kupiłam, bo w zasadzie bardzo mało w tym sezonie kupowałam tak mi się tylko wydawało, chyba muszę swoją pamięć potrenować
Dorota321 21:38, 22 cze 2024

Kordina napisał(a)
Ja tak jak Jola, oglądam a jak nie mam nic do powiedzenia - milczę, ale jestem
Nie ulegam ogólnym trendom chyba to kwestia wieku
Co do mody w "szwedach" już chodziłam, więc teraz nie będę, nie wchodzi się 2x do tej samej rzeki, ale dla młodych to nowinka a dla nas uwstecznienie
Uległam pewnym trendom na rośliny z O. i część zdecydowanie do mojego ogrodu nie pasuje lub wyginęły. Teraz postanowiłam że jeśli będę cokolwiek nowego kupować to sucholuby a najlepiej rozmnażać te które się dobrze czują, a przecież tych mam sporo
Podoba mi się stwierdzenie ,, dla młodych to nowinka a dla nas uwstecznienie ,, Kiedyś też dużo kupowałam, nie wszystko chciało się u mnie zadomowić, ale wtedy było szaleństwo. Pojawiały się w sprzedaży rośliny, których wcześniej nawet się nie widziało. Tu na Ogrodowisku mocno poszerzyłam swoją wiedzę o roślinach, tu je pierwszy raz widziałam i poznałam nazwy.
Ja uważam, że ogród to taka niekończąca się opowieść, zawsze może być coś nowego. Ze względu na wiek i co raz mniej sił patrzę na ogród i stwierdzam, że rozplenice posadzone około pół metra od linii trawnika to bardzo dobre rozwiązanie. Rośnie to bez opamiętania i pięknie zasłania wszystko, co kwitło wiosną.

Dorota321 21:47, 22 cze 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Właśnie klasyka nigdy nie wychodzi z mody.
Czy angielskie ogrody są zmieniane co parę lat? Nie. Trawnik jak kosili sto lat temu tak kosza do dziś po 2 razy w ciągu dnia. Za każdym razem inna kosiarka. Tak aby był idealny.

Najważniejsze aby Właściciel ogrodu o danym charakterze/stylu dobrze się w nim czuł i to jest najważniejsze.

Jolu nie zauważyłam aby było mało odwiedzin. Wszędzie zaglądasz to i rewizyty powinny być.

Masz dużo racji, ogrody angielskie są zawsze modne. Rety mój mąż jak ma skosić trawnik 2 razy w tygodniu to dostaje szału i zawsze pyta, czy nie nawoziłam go bo rośnie jak zwariowany.