Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku II

W moim małym ogródeczku II

ElzbietaFranka 13:01, 20 cze 2024

Basieksp napisał(a)
Ja też zawsze zaglądam, jak tylko coś się pojawi Te wszystkie donice masz tak wkomponowane, że nic więcej nie potrzeba trochę smutne to co napisała Ela, może nasze ogrody nie są nowoczesne, na topie, chociaż trochę bym się o to kłuciła (tak pozytywnie) ale za to ile serca w nich jest Ja uwielbiam właśnie takie ogrody, z duszą, z ogrodową historią Mają taki niepowtarzalny klimat

Basiu bo taka jest prawda. Ja przeglądam każdego wieczoru ogrodowisko. Czytam dyskusje to widze i wiem co w trawie piszczy.
Cieszę się swoim ogrodem, że tak wygląda, że urósł ponad miarę. Zawsze zaglądam do Dorotki i wielu innych ogrodów tych sprzed lat i teraz planowanych.
Joku 18:29, 20 cze 2024

Ja też zaglądam, tak jak napisały dziewczyny powyżej. Lubię twoje nastrojowe zdjęcia. Mój wątek też do najbardziej obleganych nie należy, ale wychodzę z założenia że jak coś chcę pokazać to pokazuję i cieszę się z odzewu. A jak nie mam nic do "powiedzenia" to "milczę".
Co do typu ogrodów, ich wyglądu, charakteru nasadzeń, kompozycji to moim zdaniem najważniejsze żeby podobały się właścicielom/ właścicielce i sprawiały im radość. Po tylu latach pobytu na forum zaobserwowałam co najmniej 3 główne "trendy" zmieniające się co kilka lat. No i co? Wyrzucać wszystko z ogrodu, orać do gołej ziemi i zaczynać od nowa? Przecież nie ma to sensu, szkoda kasy, wysiłku, roślin.
Mnie mody ogrodowe kojarzą się z modą odzieżową , tylko w tym przypadku zmiany są o wiele szybsze.
Magleska 05:50, 21 cze 2024

Dorotko
ja też zawsze zaglądam -czasem nie wiem co napisać ,oprócz tego ,że masz pięknie i lubię Twój ogród -więc często zaglądam po cichu ....
anabuko1 09:15, 21 cze 2024

Dorota321 napisał(a)
Elu to zależy jaka róża. Nie obcinam wszystkich pędów, zostawiam te na których róża już wypuściła nowe, zdrowe pędy. Wycinam też te, które mi przeszkadzają. Nie dopuszczam, żeby rosły samopas, bo później ciężko z takimi zrobić porządek. Jeśli wszystkie pędy skrócisz na około 80 cm, możesz w przyszłym roku nie mieć kwiatów. Róże różnie reagują.

Jak zwykle Dorotko u ciebie bardzo klimatycznie i bardzo ładnie
Hosty okazałe piękne
Dużo masz w tych dzbanach, donicach roślin.

Dekorację jak za wsze na medal
Basieksp 09:19, 21 cze 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Basiu bo taka jest prawda. Ja przeglądam każdego wieczoru ogrodowisko. Czytam dyskusje to widze i wiem co w trawie piszczy.
Cieszę się swoim ogrodem, że tak wygląda, że urósł ponad miarę. Zawsze zaglądam do Dorotki i wielu innych ogrodów tych sprzed lat i teraz planowanych.

Dużo osób pojawią się i znika. Ja chyba mam taki średni staż tu na Ogrodowisku Też zawsze zaglądam do różnych ogrodów,
czasami tak po cichu, czasami coś napiszę No i zdecydowanie nie podążam za ogrodową modą, no chyba, że coś wpadnie mi w oko Mam swój ogrodowy, coraz większy bałagan, ogarniam go po swojemu i bardzo go lubię
Kordina 09:42, 21 cze 2024

Ja tak jak Jola, oglądam a jak nie mam nic do powiedzenia - milczę, ale jestem
Nie ulegam ogólnym trendom chyba to kwestia wieku
Co do mody w "szwedach" już chodziłam, więc teraz nie będę, nie wchodzi się 2x do tej samej rzeki, ale dla młodych to nowinka a dla nas uwstecznienie
Uległam pewnym trendom na rośliny z O. i część zdecydowanie do mojego ogrodu nie pasuje lub wyginęły. Teraz postanowiłam że jeśli będę cokolwiek nowego kupować to sucholuby a najlepiej rozmnażać te które się dobrze czują, a przecież tych mam sporo
Dorota321 13:00, 22 cze 2024

ElzbietaFranka napisał(a)
Dorotko widziesz my kilka lat wstecz stara gwardia żeśmy się odwiedzały nawet codziennie po kilka razy.
Czasy mineły niestety. Teraz panuje na ogrodowisku inna moda/ styl na ogrody bardziej nowoczesne.
Te nasze pełne kwiatów zarośnięte roślinnością po tzw uszy nie są na topie.

Zresztą inne pokolenie teraz startuje. Inne domy inne obejścia ogrodowe.

Mnie też sporadycznie odwiedzają ogrodniczki które jeszcze sie ostały z tamtych naszych lat. Ja wklejam foty z przyzwyczajenia.

U ciebie zawsze jest na co popatrzeć. Masz bardzo dużo donic ukwieconych. U mnie jest dużo mankamentów w ogrodzie. Jednak jak jadę to robię to co jest najważniejsze.
Miałam zaplanowany wyjazd w piątek do niedzieli pojadę tylko na niedzielę bo będę miała wnuki. I to taka robota.

Pozdrawiam Dorotko
Dziękuję Elu za rozruszanie mojego wątku. Masz rację w tym co piszesz. Podobają mi się różne style ogrodowe, ale najbardziej lubię ten mój wymyślony styl ogrodowy. Wszystkiego dużo, kolorowo, z migającym światłem świec po zachodzie słońca. Faktem też jest, że nie poświęcam za dużo czasu na Ogrodowiskowe posiadówki przed komputerem. Muszę dbać o moją kondycję fizyczną, więc do porannych półgodzinnych ćwiczeń dołożyłam sobie codzienne spacery. Dla mnie spacer półtora kilometra w tą i z powrotem to duże wyzwanie, ale już daję radę. Zrobiłam się trochę mocniejsza, więcej mogę. Sporo wstawiam na instagramie, tam wystarczą serduszka i wiem, że ktoś był, komuś się podoba to co robię, czasem ktoś napisze coś miłego.
Stawiam kawę i ciepłe rogaliki dla wszystkich zaglądających.

Dorota321 13:28, 22 cze 2024

Ewa777 napisał(a)
Dorotko, zawsze zaglądam do Ciebie, ale jak nie ma wpisów i fotek, to nie chcę zaśmiecać tylko pozdrowieniami
Pokazuj swoje cudne miejsca i dekoracje - dają dużo radości
Czy ten biały stolik z krzesełkiem to nowy zakup, czy po prostu stoi w innym miejscu niż zawsze?
Ewo stolik jest stary, przemalowałam go ma biało, krzesła to nabytek ubiegłoroczny. Bardzo lubię ten zestaw, rozświetla każdy zakątek ogrodowy. Jest w miarę lekki, więc wędruje w różne miejsca, no i powiem Ci, że bardzo fotogeniczny jest.
Róże w większości już czyszczę, bo od deszczów porobiły się brzydkie mumie, ale z deszczu oczywiście jestem zadowolona.

Jasmina w tym roku przeszła samą siebie, miała ze 3m szerokości, cała w kwiatach.
Dorota321 13:36, 22 cze 2024

Kordina napisał(a)
Dorotko, coś cudnego stworzyłaś w swojej przestrzeni, najbardziej podobają mi się właśnie takie ogrody jak Twój, klimatyczne, z różnymi zakątkami, tajemnicze, "mniut" na serce
Ten ,,mniut,, wywołał uśmiech na mojej twarzy. Dziękuję, to bardzo miły wpis. Czasem myślę, że chyba nikomu nie podoba się mój ogród, bo niby zaglądają, ale nikt nic nie pisze. Ja ciągle robię fotki, gromadzę je, tylko nie zawsze wstawiam, bo nie do końca wiem, czy to się podoba komukolwiek.

Dorota321 13:46, 22 cze 2024

Basieksp napisał(a)
Ja też zawsze zaglądam, jak tylko coś się pojawi Te wszystkie donice masz tak wkomponowane, że nic więcej nie potrzeba trochę smutne to co napisała Ela, może nasze ogrody nie są nowoczesne, na topie, chociaż trochę bym się o to kłuciła (tak pozytywnie) ale za to ile serca w nich jest Ja uwielbiam właśnie takie ogrody, z duszą, z ogrodową historią Mają taki niepowtarzalny klimat
Donic w tym roku miało być mniej niż w ubiegłym, ale jest ich jeszcze więcej. Ja na nic nie jestem taka pazerna jak na rośliny. Chociaż w tym roku nie zakupiłam żadnej byliny. Chyba już się z tego wyleczyłam, ale od sezonowych w donicach nadal jestem uzależniona. Na szczęście dla ogrodu przelatują deszcze, ale ile ja się tych donic nawciągam do altany i pod schody to tylko ja wiem. Teraz pada, cała altana zawalona surfiniami.