Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Nasadzenia-ogromny problem 17:39, 21 wrz 2014

Do góry
Ogród z takimi monotonnymi rabatkami będzie nudny, bo jak sadzić przed tujami? pod sznurek? po 5 sztuk, na przemian? Trzeba nieco uatrakcyjnić ten wąski pasek, stworzyć powierzchnie np. wyżwirowane a nie tylko kora, będzie ciekawiej.

Drzewa alejowe?

Lipy, klony, dęby Fastigiata, graby.

Ogródek Iwony 17:33, 21 wrz 2014

Do góry
W uprawie magnolii najważniejsze jest - lekko kwaśne podłoże, nie za głęboke posadzenie, wilgotność, ochrona przed chorobami grzybowymi, niezbyt grube ściółkowanie. Nie lubi przesadzania bo ma kruche korzenie.
Ogródek Iwony 17:29, 21 wrz 2014

Do góry
Mam prośbę o nielinkowanie na obce portale jeśli mamy informacje u nas, np. magnolia i jej uprawa

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/154-magnolie-w-ogrodzie

No i jeszcze wątek w drzewach, ale opierajcie się głównie na artykułach.
Ogródek Iwony 17:28, 21 wrz 2014

Do góry
Podpowiedź

1 ambrowiec lub sliwa wiśniowa Nigra
2, zywopłocik z bukszpanu lub zielony pas jednakowych roślin (irga, opachysandra, zielone berebrysy itp.)
3 cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana lyb tuja wschodnia Aurea Nana
4 Berebrys Admiraton
5 jeżówki w kolorze mocnego różu
6 berberysy Bagatelle lub dowolne czerwone ale małe
7 hortensje bukietowe, jednakowe
8 Stipa tenuissima
Moja codzienność - ogród Oli 17:04, 21 wrz 2014

Do góry
leon60 napisał(a)

Danuś konkretnie i na temat dziękuję coraz bardziej podobają mi się kwitnące miskanty Będzie dobrze wyglądał w towarzystwie molinii arundinacea Karl Foester ?

Nie, albo jedno albo drugie, każde z nich potrzebuje niższego towarzystwa
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:03, 21 wrz 2014

Do góry
Dziękuję za pochwały, ale to tylko dla mnie zabawa Cieszę się ogromnie, że podoba się. Może kiedyś będę miała cierpliwość na kurs doszkalający.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:42, 21 wrz 2014

Do góry
Jaki obiektyw napisałam osobom zainteresowanym w pw. żeby nie reklamować

Ewa - może kiedyś, raczej nie, ale na razie skupiam się na innej działalności, jak mnie poprosili to popełniłam 2 wykłady na SGGW i 2 na Creatorze - ale to nie dla mnie, najbardziej uwielbiam improwizować ogrody.

Dodam, że nie czuję się i wolę usunąć w cień. Mam swoją skromną pracę, którą kocham i temu zamieram się poświęcić, oraz realizować swoje marzenia jeśli sił starczy.
Postawić trawkę nad i... 16:08, 21 wrz 2014

Do góry
Aga, podziwiam, aż zajrzałam w którym roku robiłam projekt z ciekawości... no i dwa lata i taki cud powstał, że normalnie jestem w szoku. Wielki masz ogród i wiem, że konserwacja uciążliwa, bo dużo czasu zajmuje. Świetnie sobie poradziłaś. Cieszę się, że Swany się sprawdziła
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:46, 21 wrz 2014

Do góry
Dziękuję, jak będzie słoneczko to postawię statyw i postaram się lepiej, żeby zaprezentować urodę roślin Na razie się uczę Wiem, że nieźle portret Grzesia mi wyszedł, ten obiektyw podobno jest niezły też do portretów.
Co na podjazd? 15:30, 21 wrz 2014

Do góry
Moja opinia jest negatywna Płyty ażurowe w sumie są ok, ale ich pielęgnacja - udręka, wysiewają się chwasty, dzika trawa, nie sposób to utrzymać w ładnej estetyce i porządku, poza tym weź pod uwagę odśnieżanie...jest praktycznie zupełnie niemożliwe, albo utrudnione.

Albo kostka albo trawa.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:55, 21 wrz 2014

Do góry
Wątek Any jest zamknięty na Jej prośbę do poniedziałku
Proszę o pomoc w stworzeniu rabaty za domem 07:00, 21 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Perukowiec i pęcherznica mają ten sam kolor, nie warto ich łączyć na jednej rabacie, Do pęcherznicy trzeba dać albo krzewy o białych liściach (derenie Ivory Halo), albo o żółtych liściach (trzmieliny, tawuły japońskie Golden Princesse albo żółte berberysy.

Pęcherznice są dość wielkie, może inna odmiana, taka o powycinanych listkach? Może do nich miskanty Variegatus?

Perukowiec bardzo późno puszcza liście i choruje w ten sposób, że nagle cały krzew albo połowa zamiera.

dziekuę Danusiu za podpowiedż ,
To co tam zasadzić przed tym murem ?
Danusiu kochana jakie tło zrobic dla tej rabatki nie umie sie na nic zdecydować może świerki kuliste ? napewno niskie chce żurawki może hortensje bukietowe akbo niskie róże no i chciałabym zrobić taką zatoczkę zawijanica z bukszpanów a w środku jakies drzewko
Danusiu jak bys miała jakiś pomysł to czekam z niecierpliwością fajna pogoda u mnie do sadzenia , buziaczki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 01:30, 21 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Byłam, narysowałam

Danusiu, jesteś niesamowita , dziękuję Ci bardzo, zresztą co bym nie napisała to i tak nie wyrazi mojej wdzięczności za Twoją pomoc....będę działać wg planu
Ogród do odświeżenia 01:06, 21 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Proponuję tak:

1 hortensje Bobo lub Vanille Fraise
2 Miskanty Morning Light lub Variegatus jak spory cień, ewentualnie paprocie narecznica
3 berberysy Bagatelle cięte w kulkę lub bukszpany
4 Carex Ice Dance

Od ulicy przy płocie ewentualnie ekran z cisa.

I wychodzi na to, że buksików tam nie będzie?...no ale jak sama Szefowa mi tak pieknie projekcik strzeliła to jak nie skorzystać?

Danusiu wielkie dzięki. NIESAMOWITA JESTEŚ Twoja wiedza i umiejętności są nieocenione. Raz jeszcze bardzo Ci dziękuję.

p.s. W takim razie buksy będą gdzie indziej
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:33, 20 wrz 2014

Do góry
Dopisałam właśnie że żurawki.
Ogród do odświeżenia 19:31, 20 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Proponuję tak:

1 hortensje Bobo lub Vanille Fraise
2 Miskanty Morning Light lub Variegatus jak spory cień, ewentualnie paprocie narecznica
3 berberysy Bagatelle cięte w kulkę lub bukszpany
4 Carex Ice Dance

Od ulicy przy płocie ewentualnie ekran z cisa.

Dlaczego to jest takie proste jak Danusia zaprojektuje, a człek siedzi i głowi się ....

Przecież wiadomo..... lata pracy, talent i zmysł = efekt.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:20, 20 wrz 2014

Do góry
Rakieta

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:18, 20 wrz 2014

Do góry
Rozmycie tła jest, ale ostrość pozostawia wiele do życzenia, nie mogłam utrzymać nieruchomo, trzeba statyw zamontować

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:18, 20 wrz 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:17, 20 wrz 2014

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies